Begagnad dator, stänger av spel och blåskärm

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Begagnad dator, stänger av spel och blåskärm

Jag köpte en ny dator igår från en snubbe som hade köpt denna på Inet för typ 8000,- och han har haft den i fyra år. Jag är inte SUPERhaj på datorer och hårdvara här så nu får ni hjälpa mig på svenska språket.

Tanken med datorn är att jag ska ha den till streaming men när jag streamar med Twitch stänger broadcasten ned själv och gnäller om en dll-fil som är kopplad till processorminnesfel. Okej, tänkte jag, laddade ned lite olika program för att kolla processorn och minnena, tex Prime95 i det här fallet - blåskärm. Igår innan jag installerade alla senaste drivrutiner så hann det ändå dyka upp ett error på #2 och efter några sekunder blåskärm. Idag efter ominstallation av W7 och nyaste drivrutiner, blåskärm nästan direkt. Jag har försök kolla i BIOS om det är någon överklockning som är galen, men jag kan ju fan inget om sådant här. Spel stänger ned sig och kraschar. Skyrim kraschar nästan direkt utan någon varningsruta nu idag, igår kunde man kanske spela i 5-15 minuter utan problem och sen samma sak som idag.

Det är en Intel i5 3570K förövrigt.

Här har vi lite printscreens som talar om ungefär vad problemet är:

Detta är den totala informationen som jag kan ge. Om ni behöver mer info om BIOS-inställningar och eller OS-inställningar så kirrar jag printscreens eller svarar på allmäna frågor. Jag vill bara att min nya burk jag egentligen inte hade råd med ska funka.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2002

Kolla i BIOS om du hittar restore default values eller ngt liknande.
Eventuellt finns det en knapp på moderkortet som heter reset/clear bios.

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i5-2500K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | DUAL-GTX1060-O6G | Samsung 830 | Intel X25-M G2 | AX750 | AOC G2460PQU | Dell 1908FP |► Raspberry Pi 2 | Osmc |► MOTO 4+ |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Kollar det nu, xFade

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Värmland
Registrerad
Feb 2005

Prova kör ett minne åt gången i prime95, samt ta hem crystal disk info för att kolla så hårddisken är okej.
Du kan även prova koppla bildskärmen direkt moderkortet för att utesluta om det är fel på grafikkortet.

Desktop|Intel I7 6700k|Asus Z170-e|Nvidia GTX 660|Corsair DDR4 2x8GB|520GB SSD|1,5TB
Mouse|Steelseries Sensei|Keyboard|Qpad MK50|Monitor|Benq XL2420t|Benq G2010WA
Laptop|HP ProBook 4320s I3|128GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 411j 13TB
Tab|Nexus 7 2gen 16GB|Phone|Iphone SE 64GB|HTPC|Raspberry Pi B+/3

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Kör en memtest nu också, för att.
Hur kopplar jag direkt till moderkortet? Jag ser bara 4 ingångar med DVI och en med mini-HDMI nere vid PCI-platserna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007

Felkod 101 för lite vcore? Har du köpt en K-processor så är den förmodligen instabilt klockad från förra ägaren. Som sagt tidigare nollställ BIOS, ta ut batteriet.

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av Divil:

Felkod 101 för lite vcore? Har du köpt en K-processor så är den förmodligen instabilt klockad från förra ägaren. Som sagt tidigare nollställ BIOS, ta ut batteriet.

Japp, 101 är ett tecken på låg Vcore.

Jag säger som ovanstående, gå in i UEFI/BIOS och tryck på "Reset to Defaul", alternativt plocka ur batteriet i 5minuter.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.3

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Hoho, Divil, nu får du vara snäll mot mig, hur ser detta batteriet ut?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Hittade inget reset-alternativ när jag letade i BIOS listorna, så jag får väl pilla i burken. Något jag ogärna gör utan antistat-armband egentligen men.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Det finns instruktioner i moderkortsmanualen hur du flyttar en bygel eller kortsluter två punkter för att nollställa BIOS, då slipper du ta bort batteriet.

OBS! Att ta bort batteriet fungerar enbart om du tar bort strömkabeln till nätagget också och väntar ca 1 minut på urladdning eller trycker på ON.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Tackar, Multiman.En fråga bara, hur kan batteriet vara kopplat till processorn sådär? Jag är bara nyfiken då jag vill förstå detta bättre.

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av Dixetia:

Tackar, Multiman.En fråga bara, hur kan batteriet vara kopplat till processorn sådär? Jag är bara nyfiken då jag vill förstå detta bättre.

Inställningarna i BIOS sparas bl.a på batteriet, plockar du ur det i några minuter så återställs det automatiskt.
Det ska finnas en Reset To Default i BIOS också, under "Exit" alternativen.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.3

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mölnlycke
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Dixetia:

Tackar, Multiman.En fråga bara, hur kan batteriet vara kopplat till processorn sådär? Jag är bara nyfiken då jag vill förstå detta bättre.

Det är inte kopplad till processorn, utan till bios chippet, det är där för att inställningar inte skall försvinna mellan varje gång datorn startas.

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | Gigabyte GTX780 OC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av Dixetia:

Tackar, Multiman.En fråga bara, hur kan batteriet vara kopplat till processorn sådär? Jag är bara nyfiken då jag vill förstå detta bättre.

Jag vet inte om jag förstår din fråga egentligen.

Batteriet håller inställningarna i BIOS, som i sin tur är som moderkortets operativsystem och sköter den närmaste kommunikationen mellan delarna, innan du startar det vanliga operativsystemet (windows osv).

Om datorn är fyra år kan saker vara slitna eller trasiga. Jag blir alltid nervös när jag ser nyköpta, begagnade datorer som krånglar direkt. Kan du lista alla delar som sitter i, inklusive näraggregatet? Vad säger förre ägaren? Problem? Varför sålde han?

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Jag är nog blind, men jag hittar inget runt litet batteri. Sitter det under processorfläkten? >_>

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av Dixetia:

Jag är nog blind, men jag hittar inget runt litet batteri. Sitter det under processorfläkten? >_>

Lista dina komponenter så kan vi se vart batteriet sitter.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.3

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Jo jag är också nervös, sen skulle jag få tillbaka 2k av honom av köppriset, och det kan jag väl köpa helt enkelt.
Jag kan lista iallafall 80% av allt i burken, har ju gått på IT-gymnasiet för några år sedan så
Han sålde för att han ska till Los Angeles i maj och ska bo där. Han har aldrig pillat i burken själv, hävdar han. Han hade lite samma problem med spel *efter* att han installerade W8.1, men nu är ju operativsystemet installerat till W7 och jag har tagit bort partitioner och formaterat så det luktar lite skitsnack nästan.

http://i.share.pho.to/46195405_o.jpeg
Bild känns enklare.

Sammanfogat inlägg, det går bra att lägga till information i ett befintligt inlägg (klicka på redigera)
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Apr 2012

Utan att granska bilden så oerhört noga, så ibland sitter de la rätt bra dolt under grafikkorten.

Googlade snabbt , verkar som den sitter där emellan PCie slotsen.
http://eu.msi.com/media/product/five_pictures7_100001_2012032...

FD R4 /// Asus Z87-K med i5 3.4Ghz 4670K (OC ska ske sen) ///Msi 760 Gaming ed. /// 1x 8Gb Corsair XMS3 /// Nexus N-500 Agg /// <<Citera för svar! >>

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Jag tror jag hittade det, det sitter under grafikkortet

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Nu är allt resetat enligt bios. Ska testa med prime igen och se om något faktiskt har hänt.

Eller borde jag göra något annat först?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Jag TROR att det funkar nu! Prime har inte stängt ned sig hitills(2 min+).
Fyfan vad goa ni är! Tack!

Trädvy Permalänk
Frilansskribent
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av Dixetia:

Jag TROR att det funkar nu! Prime har inte stängt ned sig hitills(2 min+).
Fyfan vad goa ni är! Tack!

Om det fungerar problemfritt nu så hade du tur att problemen endast låg i mjukvaran.

Lycka till!

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 10.3

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015

Skulle W8.1 kunna göra detta med en PC? Ändra inställningarna åt helvete när det gäller minnena? Jag är nyfiken på om det kan vara OS:et som fuckade upp datorn lite.

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Dixetia:

Skulle W8.1 kunna göra detta med en PC? Ändra inställningarna åt helvete när det gäller minnena? Jag är nyfiken på om det kan vara OS:et som fuckade upp datorn lite.

Det kan bli lite problem ibland, men oftast beror det på utdaterade drivrutiner och ev. en gammal bios-version.

Tog en titt på bilden, nog en bra ide att städa lite Observera att dammsugare är no go (risk för ESD-skador), köp tryckluft på burk.

Testa att ladda hem HWMonitor och ta en titt på temperaturen, det kan ju tänkas att problemen är värmerelaterade.
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Passade på att fixa bildlänken, välkommen till Sweclockers btw.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
kumla
Registrerad
Jul 2008

Min erfarenhet av blåskärmar om du inte kör en dålig ssd är att minnen krånglar oftast alternativ grafikkort kan vara drivrutiner. Inte vart med än så länge att något annat ställ till blå skärmar

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
kumla
Registrerad
Jul 2008
Skrivet av pompa_kumla:

Min erfarenhet av blåskärmar om du inte kör en dålig ssd är att minnen krånglar oftast alternativ grafikkort kan vara drivrutiner. Inte vart med än så länge att något annat ställ till blå skärmar

Ibland kan en formatering räcka också

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015
Skrivet av screamin-daemon:

Det kan bli lite problem ibland, men oftast beror det på utdaterade drivrutiner och ev. en gammal bios-version.

Tog en titt på bilden, nog en bra ide att städa lite Observera att dammsugare är no go (risk för ESD-skador), köp tryckluft på burk.

Testa att ladda hem HWMonitor och ta en titt på temperaturen, det kan ju tänkas att problemen är värmerelaterade.
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Passade på att fixa bildlänken, välkommen till Sweclockers btw.

Jag har faktiskt tryckluftburkar på inköpslistan. Man kan köpa det på typ Biltema eller?
Som sagt så verkade batteriuttagandet göra susen, även om jag tycker att burken är lite varm också. Ska köpa tryckluft idag eller imorgon och blåsa rent.

Och tackar tackar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Sep 2010

edit: såg att det hade löst sig roligt att höra:D

Jag skulle dock rekommendera omedelbar utbytning av stock kylaren om ekonomin tillåter såklart;), till cpun så får du nog ett tystare system också:)
min psersonliga rekommendation går till Cooler Master Hyper 212 Evo:) extremt prisvärd. klarar min 4790k med en dit moddad extra fläkt på 4.8 Ghz under 78 grader:) så den borde din 3570k så högt du kan övercklocka den:)

börja med att välja i bios "ställ in optimiserade inställningar eller liknande sen uefi bios måste man oftast ändra till Advanced för att hitta det under exit fliken:), pröva höja vcore lite, kolla inställningarna på minnet om de är 1.5 V minnen eller 1.65 V, jag vet att nyare cpuer från intel inte alltid lirar med 1.65 V minne, annars som många säger pröva blåsa om datorn men innan du gör det se rill att dragit hem alla drivrutiner du nehöver efteråt för att komma igång efter du blåst om, ta ut alla minnen och pröva med 1 taget och se om det funkar,

funkar inget av detta pröva uppdatera bios också:)

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Dixetia:

Jag har faktiskt tryckluftburkar på inköpslistan. Man kan köpa det på typ Biltema eller?
Som sagt så verkade batteriuttagandet göra susen, även om jag tycker att burken är lite varm också. Ska köpa tryckluft idag eller imorgon och blåsa rent.

Och tackar tackar!

Kjell.com, Jula, Inet, Komplett, Teknikmagasinet, dvs. lite överallt.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Sirme:

edit: såg att det hade löst sig roligt att höra:D

Jag skulle dock rekommendera omedelbar utbytning av stock kylaren om ekonomin tillåter såklart;), till cpun så får du nog ett tystare system också:)
min psersonliga rekommendation går till Cooler Master Hyper 212 Evo:) extremt prisvärd. klarar min 4790k med en dit moddad extra fläkt på 4.8 Ghz under 78 grader:) så den borde din 3570k så högt du kan övercklocka den:)

börja med att välja i bios "ställ in optimiserade inställningar eller liknande sen uefi bios måste man oftast ändra till Advanced för att hitta det under exit fliken:), pröva höja vcore lite, kolla inställningarna på minnet om de är 1.5 V minnen eller 1.65 V, jag vet att nyare cpuer från intel inte alltid lirar med 1.65 V minne, annars som många säger pröva blåsa om datorn men innan du gör det se rill att dragit hem alla drivrutiner du nehöver efteråt för att komma igång efter du blåst om, ta ut alla minnen och pröva med 1 taget och se om det funkar,

funkar inget av detta pröva uppdatera bios också:)

Ha ha Sirme, extra glad idag eller? x8

Sorry för OT