Musiklåda av en gammal portfölj

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vetlanda
Registrerad
Mar 2005

Musiklåda av en gammal portfölj

Hej!

Börjar med att förvana att jag är en total nybörjare med allt som gäller högtalarsystem men funderade på vad man kan göra av en gammal portfölj och hittade följande sida:

http://www.instructables.com/id/Suitcase-BoomBox/

Då tänkte jag att, det där ser ut som något schysst att ta med sig när man spelar beachvolleyboll eller dricker öl i en park. Vips så var hela fredagskvällen försvunnen efter timmar av läsning på forumet, bl.a. hela boomboxtråden. Bestämde mig dock för att skapa en egen tråd eftersom ett sådant här projekt faller lite utanför temat med boombox. Viktigt är 1. smidighet 2. hyfsad batteritid 3. coolhetsfaktor 4. okej ljud 5. inte super dyrt. Men 2-3000 skulle vara ok om det blir riktigt bra.

Frågor
1. Går det att göra en så pass liten och portabel musiklåda med ett okej ljud? 6,5" högtalare används i exemplet ovan som bas-midrange. Kan det duga för hängmusik och kanske lite fest?

2. En hård portfölj är kanske inte att likaställa med en tät låda, någon som vågar gissa hur ljudet påverkas?

3. Var hittar man högtalare, slutsteg, batterier och annat man kan behöva?

4. Och vad fan ska man köpa för komponenter?

När det gäller batteri har jag förstått att de flesta använder förslutna bly-syra batterier men en del även litium järnfosfat batterier. Vad får man tag på det sistnämnda?

Högtalare vet jag egentligen bara att jag behöver nåt som tar bas-mid range och diskanthögtalare. Jag tänker två av varje men förslag på annan uppsättning är helt ok. Jag har också förstått att man ska leta efter högtalare med hög känslighet dvs effektiva högtalare, gärna en bit över 90 db/w 1m

Slutsteg har jag inte en susning.

Förslag uppskattas.

5. Sist men inte minst. Vad är impedans?

Tacksam för all återkoppling!

//Arvid

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

1. Ja, formatet i sig är inget problem.

2. Nja, en portfölj är inte särskilt bra. En högtalarlåda ska inte ha något flex i sig, man brukar bygga av mdf. Jag misstänker att en portfölj inte är den bästa grunden. Vill du ha så bra ljud som möjligt så tycker jag att du ska bygga en låda av mdf, täcka den med fuskläder/galon och sätta på ett handtag, så får du ungefär det utseendet du är ute efter.

3. Till min låda så har jag använt denna förstärkaren:
http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_...

En klassiker i liknande sammanhang. Väldigt strömsnål. Till denna har jag två stycken 10-tums element, billiga från Konrad.se. Leta efter element med så hög känslighet som möjligt, ju högre känslighet desto starkare kommer du kunna spela, enkelt uttryckt. Du behöver också ett batteri, till en så liten låda blir det nog bäst med ett motorcykelbatteri. Det finns gel-batterier som är mindre känsliga för lutning, ett vanligt batteri ska aldrig vara åt något konstigt håll, då kan det börja läcka och annat otrevligt. Biltema har billiga batterier.

4. Du behöver inte så mycket, förutom lådan så går det bra med en förstärkare, två högtalare eller eventuellt fyra, batteri, en sladd som passar i stärkaren (jag tog en gammal adapter och klippte av dosan som sitter i väggen) samt kablar.

5. Impendans. Kort sakt vill du matcha högtalarna med förstärkaren, på ett optimalt sätt. Om förstärkaren ovan kan man läsa:

"Output Power 2 x 20W @ 4ohm, 2 x 12W @ 8ohm"

Alltså kommer det låta starkare om du har två högtalare på 4ohm styck än två högtalare på 8ohm. Det blir lite krångligare om du ska ha fyra högtalare, eftersom man kan koppla dessa i serie eller paralellkoppla, så bestäm dig ordentligt för hur många högtalare du vill ha innan du börjar bygga.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Plywood är mer tåligt än mdf om du ska bygga nåt portabelt
Använd bredbandselement med så hög verkningsgrad som möjligt, du kanske ska söka på Boominatorbyggen och kolla på den för inspiration, du kan ju bygga en mindre med bara 1 element om du vill ha en mindre låda, desto mindre en högtalare är desto lägre ljudtryck ger den, men det kan låta bra ändå men alltså inte lika starkt som en större.
http://www.diyaudio.com/forums/class-d/104402-boominator-anot...
http://www.sweclockers.com/forum/77-ljud/1098584-boominator-t...
Hur mycket kan du bygga själv, snickra, löda eller ska allt gå att skruva ihop ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vetlanda
Registrerad
Mar 2005

Tack för svar!

Hmmm, okej. det får nog tänkas på lite grann. Tanken är att det ska vara lite unikt och inte bara en vanlig trälåda. En hård portfölj kommer såklart flexa lite även om en mjuk portfölj skulle flexa väldigt mycket mer. Att klä portföljen med en plywoodlåda på insidan kanske funkar?

Snickra och bygga är inga problem. Bygger just nu en fåtölj av en annan portfölj. Lödning blir till att ta fram gamla kunskaper, men det ska nog lösa sig om det inte blir alltför komplicerade projekt.

Har läst på en del, men ska fortsätta kolla, tack.

Följdfrågor:

1. Vilka bra affärer finns det för att köpa högtalare&förstärkare. Gärna internet då jag bor i en småstad.

2. Nu fattar jag impedans! Tack. det verkar ju vara en lite mer omfattande begrepp för resistans. 4 ohm är alltså bra att leta efter på högtalare för ditt förstärkareförslag. Gäller det generellt? Om man exempelvis skulle parallellkoppla diskanthögtalre på baselementen hur påverkar det impedansen?

3. Hur är det med strömförsörjning/laddning av batterier. Finns det några lämpliga sätt att fixa det på ett smidigt sätt så att man inte behöver ta ut batterierna varje gång man ska ladda?

4. hur påverkar högtalarevalet storlek på lådan? Har förstått att det är en komplicerad fråga, men om vi vänder på det. Vilken typ av högtalare skulle fungera till 20-30 l?

//Arvid

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Det finns enormt många som säljer bara en viss pryl online men då bär du söka på just den specifika delen, annars har du de stora handlarna i Sverige och Europa och världen
http://www.ljudia.se/
http://www.hifikit.se/
http://www.europe-audio.com/intro.asp
https://www.parts-express.com/
Impedans är en parameter som påverkas av frekvensen, snarlikt resistans men ändå inte samma sak eftersom en resistans har samma värde oberoende av vilken frekvens som passerar den.
Om du parallellkopplar högtalare så kan impedansen påverkas, men har du ett delningsfilter så parallellkopplar du egentligen inte eftersom elementen inte matas med samma frekvenser utan det är 2 olika kretsar även om de samverkar så är de inte direkt parallella.

Det är ganska komplext att räkna på så man brukar simulera det men det är viktigt att förstå grunderna i filterkonstruktion äöndå innan man börjar med mjukvaruhjälp.

Hur du bygger laddare o strömförsörjning beror ju på "totalen" jag hade köpt ett förstärkarkort på Ebay och byggt ihop det själv om det ska vara ett billigt bygge i en egen låda, att köpa en Topping eller liknade är lättare men klumpigare, det finns mängder med Tripath slutstegskort på Ebay, och en del annat som kan vara intressant.
http://www.ebay.com/itm/NEW-Tripath-DIY-Audio-TA2024-PCB-Ster...
http://www.ebay.com/itm/DIY-Kits-2-1-STA540-subwoofer-3-Chann...
Det finns en massa av den typen du kan kolla på, nån passar säkert

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Lödningen är inga problem, det enda du kommer behöva löda är kablarna TILL högtalarna FRÅN förstärkaren, annars sitter allt med andra metoder som inte är lika permanenta.

Köp förstärkare från Kina, på t.ex. Aliexpress. Det är extremt mycket billigare än i Sverige. Högtalare har dom på www.konrad.se

En rätt av paralellkoppling av två högtalare på 4 ohm halverar impendansen, alltså 2 ohm. Seriekoppling fördubblar, det blir 8 ohm. Beroende på stärkare så ska man inte gå för lågt i impendans, då kan förstärkaren gå sönder. Det är safe att gå högre.

Att ladda batterier är inte jättesmidigt, du kommer behöva en liten låda från t.ex. biltema för att ladda, eftersom dom vill ha 12v. Man kan ju göra fullösningar och dra kabel från batteripolerna till typ två bultar som sticker ut ur lådan för ökad smidighet, men det är inte direkt att rekommendera av förklarliga skäl. Ha istället en liten lucka som du kan komma åt batteriet genom, då är det bara att sätta på två krokodilklämmor modell större och köra.

Högtalare kontra låda är en hel egen liten nördgrupp. Det finns lite formler för hur man ska räkna om du googlar på typ speaker size volume. Här finns också massa variationer huruvida man vill ha bashorn med, öppna eller slutna lådor osv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Maj 2003

Ang laddning får man ju fundera på vad man vill ha för batterier. LiPo har ju flera fördelar jämfört med bly-syra-batterier. De är framför allt lättare och man kan ladda dem fortare utan att batteriet mår dåligt av det. Beroende på vilket batteri man väljer och hur kraftig laddare man har kan man ladda på 15min, men 1h är väl kanske mer "normal".
Till nackdelarna med LiPo hör väl att saker potentiellt kan gå mer snett om batterierna inte sköts på rätt sätt.

Vill man ha det så smidigt som möjligt vill man ju kanske ha laddaren inbyggd i lådan och då finns ju problemet med värmen som måste transporteras bort, särskilt om man vill kunna snabbladda.
Är det inte något problem att det tar flera timmar att ladda är ju inte bly-syra-batterier några problem. Det är bra att ha i åtanker, dock, att även gelbatterier kan avge mindre mängder gas som behöver ventileras bort för att inte riskera en explosion.

En sånhär laddare borde funka bra för bly-syra:
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillb...
Vad jag förstår starar den automatiskt och går över till underhållsladdning när batteriet är uppladdat. Vad jag inte är säker på är vad som händer om den är inkopplad till batteriet utan att nätspänningen är ansluten. En del laddare laddar ur batteriet då.