SSD finns inte med i boot priority listan

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jul 2003

SSD finns inte med i boot priority listan

Hej,

Har precis byggt en ny dator med ett MSI Z97-GD65 Gaming moderkort och installerat windows 8.1. Det mesta har flytit på fint sen jag fick alla kablar på rätt plats, men har två underliga problem som jag hoppas någon här kan hjälpa mig med.

1. Jag kan inte välja min Samsung 850 EVO som boot priority i BIOS. Windows är installerat på den och det fungerar fint om jag tar fram boot menyn med F11 vid restart, alternativt startar utan andra bootable partitions i datorn, men den väljer min externa boot partition (som jag använde för att installera windows) innan min SSD per default. SSDn är position Sata4. MSI biosen har en fin lista på typ 7 punkter där högsta prioritet är UEFI OS (vilket tydligen inte pekar rätt), det är alltså i denna listan där min SSD inte dyker upp. (Min Seagate 1TB SATA som inte ens har någon data på sig dyker dock upp som alternativ...)

2. Om jag tar shutdown i Windows stänger datorn av sig, men den startar automatiskt upp direkt igen. Är detta också någon skum bios inställning?

Tack på förhand!

Fractal Design Define R5 | MSI Z97-GD65 Gaming | MSI Geforce GTX 970 Gaming 4G | Intel i5 4690k | Cooler Master Hyper 212 EVO | EVGA Supernova G2 750W | 2x8GB Corsair Vengeance Low Profile DDR3 1600Mhz | Samsung 850 EVO | Seagate 1TB SATA3.5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Tobberoth:

Hej,

Har precis byggt en ny dator med ett MSI Z97-GD65 Gaming moderkort och installerat windows 8.1. Det mesta har flytit på fint sen jag fick alla kablar på rätt plats, men har två underliga problem som jag hoppas någon här kan hjälpa mig med.

1. Jag kan inte välja min Samsung 850 EVO som boot priority i BIOS. Windows är installerat på den och det fungerar fint om jag tar fram boot menyn med F11 vid restart, alternativt startar utan andra bootable partitions i datorn, men den väljer min externa boot partition (som jag använde för att installera windows) innan min SSD per default. SSDn är position Sata4. MSI biosen har en fin lista på typ 7 punkter där högsta prioritet är UEFI OS (vilket tydligen inte pekar rätt), det är alltså i denna listan där min SSD inte dyker upp. (Min Seagate 1TB SATA som inte ens har någon data på sig dyker dock upp som alternativ...)

2. Om jag tar shutdown i Windows stänger datorn av sig, men den startar automatiskt upp direkt igen. Är detta också någon skum bios inställning?

Tack på förhand!

Först och främst kolla så att bios har AHCI aktiverat på den kontrollern som SSD är ansluten.
Sen när du installerar OS så ha endast den SSD/HDD inkopplad som skall användas till OS, övriga diskar ansluter du sedan.

Har du haft OS på din vanliga HDD tidigare kan det vara så att bootloader ligger kvar där och ställer till problem.
Kan även kolla med EasyBCD var du har din bootloader http://neosmart.net/EasyBCD/