Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015

MUSIK: Metallica

Har tankat flera lossless/flac/dvd-a albums med Metallica men det känns som om alla är dåliga (svag ljudnivå och inte fullständigt klar ljudbild). Exv. som i "Nothing Else Matters" så låter gitarren i introt väldigt tyst, skulle vilja ha ett starkt lyft i ljudet känns det som. Beror det kanske på att låten "ska vara så" och för att det är låtar som är inspelade med äldre utrustning eller får man betydligt starkare och finare ljud om man köper skivorna? Tänkte i så fall köpa dem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Boden
Registrerad
Jul 2008

Köp skivorna

m-ITX
2500K | 5970 | 8gb | 1tb

Cowon S9 + Denon C751
R.I.P PALE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nora
Registrerad
Jul 2013

Blir så när man "Köper" sin musik, man vet inte vilken skit man får!

MOBO: MSI B350M MORTAR, CPU: RYZEN 5 1600, RAM: 2x8GB DDR4 @ 3200MHz, GPU: SAPPHIRE radeon R9 390 NITRO @ 1150/1550MHz, SSD: TOSHIBA TR150 480GB Chassi: FractalDesgin Core, PSU: CoolerMaster V750 80+ Gold, Skärm: AOC G2460PF

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Är det lossless så är det så det ska låta. Eller, ja, högtalare påverkar ju alltid bilden.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Norrköping
Registrerad
Okt 2005

Kanske equalizern kan fixa det?

Intel Core i7 3770K@3.5, ASUS P8Z77V-DELUXE, 16GB RAM, GeForce GTX 660 Ti, ASUS XONAR ESSENCE STX, SAMSUNG 830 256GB SSD, 5x Samsung HD204UI, 4x WD40EFRX, 1x Western Digital Caviar Green WD20EARX, 1x Samsung HD103UJ, Windows 8.1 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Låter det så från flacfilerna så låter det likadant med fysiska cd-skivor om inte ripparen är född i farstun. Deras mastering har ju aldrig varit i toppklass heller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Olofström
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av BM-Mods:

Blir så när man "Köper" sin musik, man vet inte vilken skit man får!

Om man köper musik digitalt brukar det stå vilken kvalitè ljud filen är. På flesta sidor i alla fall.

Chassi: Fractal Design R5 CPU: Intel i7 6700K RAM: 16Gb DDR4 Moderkort: Asus Z170 Pro Grafik: GTX 1080 STRIX OS: W10
Bra Steam design: Metro for Steam Bra gaming VOIP: Discord

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Borde väl inte vara någon skillnad på en skiva rippad till flac och själva skivan, det är ju samma innehåll.
Som sagt om inte någon har gjort något väldigt konstigt.

Men det finns ju oftast flera olika ljudformat på samma DVD-Audio skiva,
har för mig att just Metallica (aka Black Album) så finns det 5.1 och 2.1 exempelvis.

Lyssnar du på 5.1 versionen på ett 2.1 ljudsystem så kanske det inte blir optimalt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av gzor:

Exv. som i "Nothing Else Matters" så låter gitarren i introt väldigt tyst, skulle vilja ha ett starkt lyft i ljudet känns det som. Beror det kanske på att låten "ska vara så" och för att det är låtar som är inspelade med äldre utrustning eller får man betydligt starkare och finare ljud om man köper skivorna?

Det ska nog vara så. Modern musik har helt enkelt en väldigt mycket högre medelnivå/crestfaktor än saker som är inspelade för några tiotal år sedan.

Fram till den svarta skivan var multibandkompressorer väldigt sällsynta djur, så producenter var hänvisade till att komprimera enskilda kanaler/instrument innan nedmixning för att inte få alltför uppenbara pumpeffekter där olika ljud konkurrerade om tillgänglig signalnivå. Det sägs att producenter på den gamla goda tiden dessutom var intresserade av ett slutesultat som fortfarande innehöll dynamik, men troligare är att de helt enkelt saknade verktyg för att få upp medelnivån. Dynamik kommer alltid på bekostnad av medelnivå -- lyssna t ex på

HÖGT OCH BRA. Men inte särskilt intressant -- från trettiosekundersstrecket och framåt är låten bara ett jämntjockt bröt. Jämför det med Metallicas ...and Justice For All, som har ganska OK dynamik -- även i de tjockare partierna hörs nivåskillnader i trumanslag och bas tydligt -- även fyra minuter in i låten One, när det låter som om någon just berättat för Lars Ulrich hur Napster fungerar. Med Sunride-låten ovan är alla sådana nyanser borta. Stoppar man in Sunride-låten och One i ett ljudredigeringsprogram och visar nivåhistogram blir skillnaderna uppenbara: One ser ut som en illa klippt sommaräng, Sunride ser ut som resultatet av ett väl fungerande tarmsystem -- jämna, fina korvar.

Som tur är levereras många moderna ljudanläggningar med en funktion för att variera ljudstyrkan, så att användaren själv kan kompensera för inspelningar som har för hög eller låg crestfaktor.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2002

vet att just metallica fick väldigt myket kritik när dom släppte Death Magnetic 2008 för att det va riktigt dålig kvalite, tror även dom gamla är dåliga, Death Magnetic va tydlign bättra på GH

Trädvy Permalänk
Forumledare
Registrerad
Jan 2005

*Tråd låst enligt §7*

Citat:

§ 7
Piratkopiering
Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopior. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättskyddade verk.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet. Svensk och internationell lagstiftning är svårtolkad och föränderlig och eftersom forumets moderatorer inte är jurister som kan bedöma varje enskilt fall är samtliga diskussioner av denna typ förbjudna. För mer information om § 7, se FAQ.

/moderator

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk