Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

3-pins fläktar orkar inte snurra

För att göra en lång historia väldigt kort så ska jag montera två st 120 fläktar på en 360 för extra kylning.
Jag har då ett externt nätagg som jag leker lite med för att testa prestanda (temperaturminskning) etc.
Detta har fungerat klockrent tidigare när jag kört med mindre fläktar (60 och 80mm).
Problemet verkar uppstå när jag kör med 120 fläktar som har 3-pins anslutning. Har dom molex så snurrar dom som tänkt.
Ska inte även 3-pin ge 12 volt precis som molex? Borde det ha någon betydelse att det är 3-pin istället för molex?
Jag kan få dom att snurra lite långsamt om jag ger dom en hjälpande knuff i början men knappast något som kyler.
Förslag? Ska man köra en 12v-7v adapter? Dom ska ju ändå inte snurra på max..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svartå
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av pemani:

För att göra en lång historia väldigt kort så ska jag montera två st 120 fläktar på en 360 för extra kylning.
Jag har då ett externt nätagg som jag leker lite med för att testa prestanda (temperaturminskning) etc.
Detta har fungerat klockrent tidigare när jag kört med mindre fläktar (60 och 80mm).
Problemet verkar uppstå när jag kör med 120 fläktar som har 3-pins anslutning. Har dom molex så snurrar dom som tänkt.
Ska inte även 3-pin ge 12 volt precis som molex? Borde det ha någon betydelse att det är 3-pin istället för molex?
Jag kan få dom att snurra lite långsamt om jag ger dom en hjälpande knuff i början men knappast något som kyler.
Förslag? Ska man köra en 12v-7v adapter? Dom ska ju ändå inte snurra på max..

Kolla i BIOS/UEFI, har du en nyare bräda så kan du ställa in hur mycket ström fläktarna skall få från 3-pin kontakterna där.
/Lifooz

Zarkov: Det finns bara två sorters hårddiskar, de som har gått sönder och de som kommer att gå sönder.

Om man säljer sitt hus, har man inget hus kvar.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Det finns fläktar för olika spänning, går det inte att läsa nån märkning på dem?
Vad ger din nätdel för spänning ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Tack för svar. Men dom ska alltså sitta på en Xbox 360 så någon bios finns inte att tillgå. I datorn funkar dom perfekt så på det sättet är det inga problem.

Agget är ett 230/12V. Strömmen är 2000mA.
En av fläktarna är en Scythe S-Flex SFF21D och skall ge 12V / 0,10A

Det är detta externa nätagg jag har:

nätagg

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av pemani:

Tack för svar. Men dom ska alltså sitta på en Xbox 360 så någon bios finns inte att tillgå. I datorn funkar dom perfekt så på det sättet är det inga problem.

Agget är ett 230/12V. Strömmen är 2000mA.
En av fläktarna är en Scythe S-Flex SFF21D och skall ge 12V / 0,10A

Det är detta externa nätagg jag har:

nätagg

Fläkten ska inte "ge" nått, den ska matas med, men du har alltså kopplat in 12V från den länkade nätdelen till rätt ledare på fläkten ? Via vilken adapter/koppling ? Vet du att du matar fläkten med 12V ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av mrqaffe:

Fläkten ska inte "ge" nått, den ska matas med, men du har alltså kopplat in 12V från den länkade nätdelen till rätt ledare på fläkten ? Via vilken adapter/koppling ? Vet du att du matar fläkten med 12V ?

Ja alltså fläkten har ju bara en kontakt så den bör ju inte kunna kopplas fel. Adaptern är en vanlig molex -> 3-pin

Alltså: PSU (molex) -> Adapter (molex - 3-pin) -> fläkt (3-pin)

Har för mig att den gav 11V något när jag mätte..

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av pemani:

Ja alltså fläkten har ju bara en kontakt så den bör ju inte kunna kopplas fel. Adaptern är en vanlig molex -> 3-pin

Alltså: PSU (molex) -> Adapter (molex - 3-pin) -> fläkt (3-pin)

Har för mig att den gav 11V något när jag mätte..

En del Molex > 3 pin kan ju ge olika spänningar 5, 7 och 12V har du kollat att fläkten får 12V eller att nätdelen matar ut 12V, det är inte samma sak, så kolla om du har en adapter som sänker spänningen.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av mrqaffe:

En del Molex > 3 pin kan ju ge olika spänningar 5, 7 och 12V har du kollat att fläkten får 12V eller att nätdelen matar ut 12V, det är inte samma sak, så kolla om du har en adapter som sänker spänningen.

Ja det är en 1 -> 4 adapter. Alltså en molex till 4 st 3-pin, 2 st gul/svart som ger 12V och dom två andra, röd/svart som ger 5V. Och dom är då naturligtvis kopplade på gul/svart för 12V. Kan mäta om igen imorgon så jag kan ge mer exakta siffror.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av pemani:

Ja det är en 1 -> 4 adapter. Alltså en molex till 4 st 3-pin, 2 st gul/svart som ger 12V och dom två andra, röd/svart som ger 5V. Och dom är då naturligtvis kopplade på gul/svart för 12V. Kan mäta om igen imorgon så jag kan ge mer exakta siffror.

Det är skumt om fläkten inte går när den får 12V, är du säker på att fläkten är hel ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av mrqaffe:

Det är skumt om fläkten inte går när den får 12V, är du säker på att fläkten är hel ?

Ja den funkar perfekt i en dator. Och om jag ger den en "knuff" så börjar den snurra men på väldigt låga varv. Tycker också det är märkligt. Jag vet att nätagget iaf ger 12V men som du säger så kanske inte fläkten får 12V. Men ska försöka leta på en annan fläkt med 3-pin imorn och testa den. Även om jag har en 80 fläkt som ger ungefär samma symtom (kan behöva en knuff).

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av pemani:

Ja den funkar perfekt i en dator. Och om jag ger den en "knuff" så börjar den snurra men på väldigt låga varv. Tycker också det är märkligt. Jag vet att nätagget iaf ger 12V men som du säger så kanske inte fläkten får 12V. Men ska försöka leta på en annan fläkt med 3-pin imorn och testa den. Även om jag har en 80 fläkt som ger ungefär samma symtom (kan behöva en knuff).

Fläktarna orkar inte starta om du ger dem för låg spänning men de roterar om du knuffar igång dem, det låter som du matar med en lägre spänning än motorns startspänning, den hålls då helt enkelt fast av magneterna tills du hjälper igång den.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av mrqaffe:

Fläktarna orkar inte starta om du ger dem för låg spänning men de roterar om du knuffar igång dem, det låter som du matar med en lägre spänning än motorns startspänning, den hålls då helt enkelt fast av magneterna tills du hjälper igång den.

Ja det låter ju väldigt logiskt det du säger. Men direkt när jag kör en molexfläkt så går den ju på max direkt och det borde väl tyda på att agget åtminstone ger 12V? Ja jag måste felsöka det lite bättre imorn när man är lite klarare i skallen. Har även provat en annan adapter så jag har ju svårt att tro att det skulle vara det som det beror på. Kanske är fläkten ändå som du säger.. Även fast den funkar perfekt i en dator (har även testat efter dom här problemen).

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av pemani:

Ja det låter ju väldigt logiskt det du säger. Men direkt när jag kör en molexfläkt så går den ju på max direkt och det borde väl tyda på att agget åtminstone ger 12V? Ja jag måste felsöka det lite bättre imorn när man är lite klarare i skallen. Har även provat en annan adapter så jag har ju svårt att tro att det skulle vara det som det beror på. Kanske är fläkten ändå som du säger.. Även fast den funkar perfekt i en dator (har även testat efter dom här problemen).

En kanske något mer långsökt sak kan vara att nätdelen inte startar av bara en fläkt, vissa behöver en minimilast för att switchningen ska komma igång, eller kanske att den bara har 1 utav de 2 nollorna anslutna i molexen och att din adapter helt enkelt inte kopplar vidare nollan.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av mrqaffe:

En kanske något mer långsökt sak kan vara att nätdelen inte startar av bara en fläkt, vissa behöver en minimilast för att switchningen ska komma igång, eller kanske att den bara har 1 utav de 2 nollorna anslutna i molexen och att din adapter helt enkelt inte kopplar vidare nollan.

Ja jag har även testat lite där. Alltså först en molex splitter (1->2) och sedan den här vanliga molex->3-pins adaptern på den ena kontakten. Då har jag kopplat in molex-fläkten på den lediga kontakten och den snurrar på max medans denna 3-pin står still. Kommer dock inte ihåg om jag stoppade i 80 fläkten samtidigt som molex-fläkten. Får testa det också.

Jag får tacka dig för alla förslag iaf! Blir spännande när man kommer fram till lösningen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Testade igen idag och då snurrar faktiskt fläkten utan "hjälp". Såg även att denna "D"-version enbart snurrar på i 800RPM så den kanske inte snurrar mer än den faktiskt gör. Att det inte fungerade igår kan jag inte svara på. Det är exakt likadant kopplat nu. Nätagg -> molex-3pins-adapter -> fläkt. Det enda jag kan tänka mig är att jag har använt 3 olika adaptrar och att en av adaptrarna kanske var kass trots allt (även om jag fick en annan fläkt att fungera med den adaptern). Tack för all hjälp. Nu verkar det fungera som tänkt iaf.