Minnena körs i fel frekvens trots XMP

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005

Minnena körs i fel frekvens trots XMP

Hej, jag byggde precis ihop ett system jag ska köra som NAS med följande:

Gigabyte ga-h97n-wifi (biosversion: f4)
Intel Pentium G3258
Crucial Ballistix Sport VLP 2*8GB 1600MHz

Problemet är att jag inte lyckas få minnena att gå i rätt frekvens. Jag kör XMP med rätt spänning (1,35V) men minnena körs i 1400MHz.
Jag har kikat igenom BIOS utan att hitta något sätt att fixa det manuellt heller, minnes-multipliern går inte att ändra. Det finns ju en viss risk att det bara är jag som har dålig koll på något jag måste ställa in för att kunna fixa det manuellt men jag misstänker att den kan vara låst just för att det är ett h97-kort.

Jag byggde nyligen ett system på samma moderkort åt mina föräldrar och där fungerade det fint med XMP. Dock körde det bygget andra minnen från en annan tillverkare.

Jag tänker ta kontakt med gigabyte imorgon och höra om de har någon tanke om saken men har ni något tips eller erfarenhet av liknande situationer skulle det vara grymt med så mycket input som möjligt.

Tack på förhand.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Just h97 kort brukar inte rekommenderas om man vill ha inställningar och möjlighet till bra överklockning osv, och köra minnet i 1600 brukar räknas som en överklocks hastighet.
En del sådana här moderkort kan vara lite mer upplåsta än det var tänkt från början, vet inte hur ditt moderkort är i detta fallet.

Men byte rekommenderas till ett billigare Z97 du vill antagligen klocka CPU också med tanke på valet av CPU, eller skaffa du h97 PGA att du inte har planer på OC kanske...

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av ggustavsson:

Just h97 kort brukar inte rekommenderas om man vill ha inställningar och möjlighet till bra överklockning osv, och köra minnet i 1600 brukar räknas som en överklocks hastighet.
En del sådana här moderkort kan vara lite mer upplåsta än det var tänkt från början, vet inte hur ditt moderkort är i detta fallet.

Men byte rekommenderas till ett billigare Z97 du vill antagligen klocka CPU också med tanke på valet av CPU, eller skaffa du h97 PGA att du inte har planer på OC kanske...

Tack för svaret

Det ska tydligen gå att klocka utan större problem med biosversion F5b men jag köpte faktiskt inte cpu:n för den upplåsta multipeln utan för att jag fick den till ett lägre pris än den billigaste i pentium-serien, så jag ville inte lägga mer pengar på ett moderkort bara för att kunna dra upp frekvensen på processorn i ett system som ändå mest bara ska stå och idla.

Jag insåg nu att problemet kan bero på processorn i sig, senaste jag installerade på likadant moderkort var en i5:a. Dock känns det lite märkligt att minnesmultipeln ska vara så hårt strypt ändå.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av blärkfnuskel:

Tack för svaret

Det ska tydligen gå att klocka utan större problem med biosversion F5b men jag köpte faktiskt inte cpu:n för den upplåsta multipeln utan för att jag fick den till ett lägre pris än den billigaste i pentium-serien, så jag ville inte lägga mer pengar på ett moderkort bara för att kunna dra upp frekvensen på processorn i ett system som ändå mest bara ska stå och idla.

Jag insåg nu att problemet kan bero på processorn i sig, senaste jag installerade på likadant moderkort var en i5:a. Dock känns det lite märkligt att minnesmultipeln ska vara så hårt strypt ändå.

mina kingston beast går i fulla muggar på 2400mhz, jag dubbelkollade dock så de låg på QVL listan (inte för det ska behövas men).
Prova dra upp spänningen till 1.5-1.6V ? men prova som sagt flasha bios först

AMD 1600X | G.Skill 16GB 3200mhz | MSI RX Vega 64 - Black
Samsung 960 EVO 250GB LG G6, PS4 Pro, Switch inc!
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40,Blue Yeti, Razer Tiamat 2.2, Logitech G933

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av blärkfnuskel:

Hej, jag byggde precis ihop ett system jag ska köra som NAS med följande:

Gigabyte ga-h97n-wifi (biosversion: f4)
Intel Pentium G3258
Crucial Ballistix Sport VLP 2*8GB 1600MHz

Problemet är att jag inte lyckas få minnena att gå i rätt frekvens. Jag kör XMP med rätt spänning (1,35V) men minnena körs i 1400MHz.
Jag har kikat igenom BIOS utan att hitta något sätt att fixa det manuellt heller, minnes-multipliern går inte att ändra. Det finns ju en viss risk att det bara är jag som har dålig koll på något jag måste ställa in för att kunna fixa det manuellt men jag misstänker att den kan vara låst just för att det är ett h97-kort.

Jag byggde nyligen ett system på samma moderkort åt mina föräldrar och där fungerade det fint med XMP. Dock körde det bygget andra minnen från en annan tillverkare.

Jag tänker ta kontakt med gigabyte imorgon och höra om de har någon tanke om saken men har ni något tips eller erfarenhet av liknande situationer skulle det vara grymt med så mycket input som möjligt.

Tack på förhand.

Antar och gissar på att det beror på h97 moderkortet. Vet dock inte. Har själv ett bygge med ett asus h97m plus moderkortet med 2*4 gb internminne (dock annan sort än du, corsair vengeance lp) tilsammans med en i5 4460 processor. Samma sak där. Blir inte bättre trots XMP inställning i bios. Minnena går i 1333 mhz, trots att det står 1600 mhz på dem. Men men det fungerar fint ändå. Är inte intresserad utav överklockning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av truedesire:

mina kingston beast går i fulla muggar på 2400mhz, jag dubbelkollade dock så de låg på QVL listan (inte för det ska behövas men).
Prova dra upp spänningen till 1.5-1.6V ? men prova som sagt flasha bios först

Det fanns två färdiga XMP-profiler, den ena i de 1,35V som står i specifikationen för minnena och den andra i 1,5V. Jag har testat båda men det gjorde ingen skillnad.

Dock är ju det jag finner märkligt att minnesmultipeln inte går högre än 14. Hur ser det ut för dig med multipeln, har du kunnat höja den utan problem eller har du klockat på annan väg?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av septembro:

Antar och gissar på att det beror på h97 moderkortet. Vet dock inte. Har själv ett bygge med ett asus h97m plus moderkortet med 2*4 gb internminne (dock annan sort än du, corsair vengeance lp) tilsammans med en i5 4460 processor. Samma sak där. Blir inte bättre trots XMP inställning i bios. Minnena går i 1333 mhz, trots att det står 1600 mhz på dem. Men men det fungerar fint ändå. Är inte intresserad utav överklockning.

Det låter väldigt märkligt, jag hade börjat tro att det var processorn som satte stoppet. Men iom att jag körde på en i5:a i datorn till föräldrarna med samma moderkort som jag nu har problem med utan att det strulade och du har problem en i5:a känns det som att det kanske är kombinationen av moderkort och minne snarare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av blärkfnuskel:

Det låter väldigt märkligt, jag hade börjat tro att det var processorn som satte stoppet. Men iom att jag körde på en i5:a i datorn till föräldrarna med samma moderkort som jag nu har problem med utan att det strulade och du har problem en i5:a känns det som att det kanske är kombinationen av moderkort och minne snarare.

Kan vara så. Minna minnen är specade att gå i 1600 mhz men går enbart i 1333 mhz. Är det egentligen så att man märker någon större skillnad med 1600?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av septembro:

Kan vara så. Minna minnen är specade att gå i 1600 mhz men går enbart i 1333 mhz. Är det egentligen så att man märker någon större skillnad med 1600?

Det beror helt på vad man gör, i den mesta användningen gör det ingen större skillnad. Dock gör det en märkbar skillnad om man tänkt spela på den integrerade grafiken. I och med att jag till och från kommer cashe:a större datamängder på minnet vore det trevligt med full prestanda på det men jag vetefan om det egentligen skulle göra någon skillnad där iom att bandbredden för diskarna i NAS:en lär slå i taket långt innan minnets.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av blärkfnuskel:

Det beror helt på vad man gör, i den mesta användningen gör det ingen större skillnad. Dock gör det en märkbar skillnad om man tänkt spela på den integrerade grafiken. I och med att jag till och från kommer cashe:a större datamängder på minnet vore det trevligt med full prestanda på det men jag vetefan om det egentligen skulle göra någon skillnad där iom att bandbredden för diskarna i NAS:en lär slå i taket långt innan minnets.

Ok.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av blärkfnuskel:

Det fanns två färdiga XMP-profiler, den ena i de 1,35V som står i specifikationen för minnena och den andra i 1,5V. Jag har testat båda men det gjorde ingen skillnad.

Dock är ju det jag finner märkligt att minnesmultipeln inte går högre än 14. Hur ser det ut för dig med multipeln, har du kunnat höja den utan problem eller har du klockat på annan väg?

jag körde enbart XMP profilen och asrocks moderkort sköter divider själv, har inte kikat så mycket mer på det faktiskt. både 2133mhz och 2400mhz fungerar utan problem med min " pentiumK " / g3258. jag kör dock senaste bios och provade inte med nått äldre hur det var då tyvärr.

AMD 1600X | G.Skill 16GB 3200mhz | MSI RX Vega 64 - Black
Samsung 960 EVO 250GB LG G6, PS4 Pro, Switch inc!
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40,Blue Yeti, Razer Tiamat 2.2, Logitech G933

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av truedesire:

jag körde enbart XMP profilen och asrocks moderkort sköter divider själv, har inte kikat så mycket mer på det faktiskt. både 2133mhz och 2400mhz fungerar utan problem med min " pentiumK " / g3258. jag kör dock senaste bios och provade inte med nått äldre hur det var då tyvärr.

Yes, tack för svaret. Då vet jag säkert att det inte borde vara något som beror på processorn i sig och kan gå vidare med felsökningen ^^

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av septembro:

Är det egentligen så att man märker någon större skillnad med 1600?

Du kommer aldrig märka / sakna den extra bandbredden i en NAS.
B!

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005
Skrivet av -=Mr_B=-:

Du kommer aldrig märka / sakna den extra bandbredden i en NAS.
B!

Nej men det är lite av en principsak, man kan ju inte lämna ett problem olöst

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

lycka till! men som sagt prova en biosupdate (kanske du gjort och jag missat)

AMD 1600X | G.Skill 16GB 3200mhz | MSI RX Vega 64 - Black
Samsung 960 EVO 250GB LG G6, PS4 Pro, Switch inc!
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40,Blue Yeti, Razer Tiamat 2.2, Logitech G933

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2005

Lite avslutande info om vad som hände med problemet:

Jag testade senaste versionen av bios och gjorde en rejäl rannsakan av de inställningar som finns tillgängliga. Trots rätt timings och spänning på minnena går det inte att höja klocken över 1400MHz på något sätt eftersom base clock är låst pga att jag kör på just H97 och att multipeln inte går att sätta högre än 14. Efter att jag varit i kontakt med Gigabyte har jag fått höra att just minnesmultipelns låga maxtak beror på kombinationen av H97 och Pentium-processor.

Det hade varit praktiskt att ha koll på innan jag gjorde köpet men eftersom jag var i behov av ett mITX-moderkort med 6 Sata-kontakter och moderkortet var relativt billigt i jämförelse med motsvarande Z97 känns minnesfrekvensen inte helt avgörande för hur jag skulle prioritera om jag skulle göra köpet idag.

Tack för alla svar jag fick i tråden