Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011

Nya SO-DIMM (1,5v vs 1,35v)

Hej på er!

Jag har börjat titta på nya ram till min HP Probook 6450b. Den innehåller en till synes slö i3'a med hyper threading samt en högpresterande SSD från Plextor. I minnesväg handlar det om totalt 2x2GB samsung 1333Mhz SO-DIMM, skulle gissa på 1,5v hittar ingen info. (Vilken spänning är vanligast i en relativt gammal HP-laptop?)

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_n...

Min fråga är till och börja med: kommer jag märka någon som helst skillnad om jag ersätter med t.ex http://www.inet.se/produkt/6110044/corsair-4gb-1x4096mb-cl9-1...

Jag är som till synes ute efter 1600Mhz och riktigt låg latency, dvs. CL9. Jag brukar inte använda upp ramet direkt, utan det handlar mer om att jag vill göra en liten uppgradering för att min köpgalna del i hjärnan säger att det är värt att uppgradera till 1600Mhz. Vad har ni för syn på detta?

Sedan undrar jag hur man ska förhålla sig till spänningen? Lägst är oftast bäst eller finns det något jag bör tänka på?

Om jag har varit otydlig så undrar jag alltså om det på nåt sät är en rimlig upgrade eller totalt onödig

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Väljer du fel spänning på minnena så riskerar du att det blir problem, instabilitet/läsfel är vanligast men vid överspänning så kan det även gå sönder saker.
Förresten så är det inte 1,35V om det är DDR3 utan 1,35V minnen kallas DDR3L.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av mrqaffe:

Väljer du fel spänning på minnena så riskerar du att det blir problem, instabilitet/läsfel är vanligast men vid överspänning så kan det även gå sönder saker.
Förresten så är det inte 1,35V om det är DDR3 utan 1,35V minnen kallas DDR3L.

Okej, bör jag i mitt fall undvika 1,35v? Förstår nämligen inte riktigt hur jag ska förhålla mig när jag inte hittar någon info hos HP

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av YamahaDGX630:

Okej, bör jag i mitt fall undvika 1,35v? Förstår nämligen inte riktigt hur jag ska förhålla mig när jag inte hittar någon info hos HP

Kan du inte kolla vad som sitter i när du redan har datorn och så väljer du samma spänning ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Vilken processor har den? Möjligt att den inte ens stödjer 1600 MHz.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av mrqaffe:

Kan du inte kolla vad som sitter i när du redan har datorn och så väljer du samma spänning ?

EDIT: Är detta 1066Mhz ?? Aktivitesthanteraren säger 1333Mhz

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av lorgix:

Vilken processor har den? Möjligt att den inte ens stödjer 1600 MHz.

http://ark.intel.com/sv/products/50178/Intel-Core-i3-380M-Pro...

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av YamahaDGX630:

Hej på er!

Jag har börjat titta på nya ram till min HP Probook 6450b. Den innehåller en till synes slö i3'a med hyper threading samt en högpresterande SSD från Plextor. I minnesväg handlar det om totalt 2x2GB samsung 1333Mhz SO-DIMM, skulle gissa på 1,5v hittar ingen info. (Vilken spänning är vanligast i en relativt gammal HP-laptop?)

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_n...

Min fråga är till och börja med: kommer jag märka någon som helst skillnad om jag ersätter med t.ex http://www.inet.se/produkt/6110044/corsair-4gb-1x4096mb-cl9-1...

Jag är som till synes ute efter 1600Mhz och riktigt låg latency, dvs. CL9. Jag brukar inte använda upp ramet direkt, utan det handlar mer om att jag vill göra en liten uppgradering för att min köpgalna del i hjärnan säger att det är värt att uppgradera till 1600Mhz. Vad har ni för syn på detta?

Sedan undrar jag hur man ska förhålla sig till spänningen? Lägst är oftast bäst eller finns det något jag bör tänka på?

Om jag har varit otydlig så undrar jag alltså om det på nåt sät är en rimlig upgrade eller totalt onödig

Spelar ingen roll vad du köper,
IMC i processorn bestämmer minnesspänningen, vilket kommer bli 1.5V eller 1.65V. Processorn stödjer inte heller mer än 1333MHz, har du hittat frekvensinställningar för att höja högre än så i bios?

Troligen kommer det bli 1333 Cl9 som är den vanliga JEDEC standarden om du inte hittar några inställningar i Bios.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Spelar ingen roll vad du köper,
IMC i processorn bestämmer minnesspänningen, vilket kommer bli 1.5V eller 1.65V. Processorn stödjer inte heller mer än 1333MHz, har du hittat frekvensinställningar för att höja högre än så i bios?

Troligen kommer det bli 1333 Cl9 som är den vanliga JEDEC standarden om du inte hittar några inställningar i Bios.

Tjena David! Jag ska kolla upp allt det du säger, men kan du svara på frågan varför aktivitesthanteraren säger 1333Mhz om nu minnena är på 1066Mhz?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mitt i Skåne
Registrerad
Apr 2002

PC3-8500 är 1066Mhz.
PC3-10600 är 1333Mhz.

Tror inte du kommer märka någon skillnad med snabbare minnen, oavsett om processorn stödjer det eller ej.

***bort/mod***

§9

Define R5 Titanium | EVGA SuperNOVA 750 G2 | ASRock Z77 Extreme4 | Intel i5 3750k @ 4Ghz | Cooler Master 212 Evo | 16GB Corsair XMS3 PC12800 | Gigabyte GTX1070 | Intel SSD 530 120Gb | Asus VG248QE | Win 7 Ultimate x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av PointMan:

PC3-8500 är 1066Mhz.
PC3-10600 är 1333Mhz.

Tror inte du kommer märka någon skillnad med snabbare minnen, oavsett om processorn stödjer det eller ej.

***bort/mod***

Juste, så är det ja! Jag har tillgång till att prova med ett 4GB 1600Mhz. Vad kommer hända då? Bara blackscreen i uppstart?

***bort/mod***

§9 i citat och svar

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Jag har mycket svårt att tro att BIOS i en HP låter dig ställa in en minneshastighet som processorn inte stödjer.

edit: För att förtydliga: enligt Intel så stödjer inte den processorn 1600 MHz RAM.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Hastigheten har du rett ut och söker du på modellnumret så anges minnet som DDR3 och inte DDR3L och eftersom DDR3L dessutom är en senare standard så förutsätter jag att det är 1,5V om det inte specifik anges att det är DDR3L.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av YamahaDGX630:

Tjena David! Jag ska kolla upp allt det du säger, men kan du svara på frågan varför aktivitesthanteraren säger 1333Mhz om nu minnena är på 1066Mhz?

Hej där!

Nej det kan jag inte förklara, kolla vad minnet ligger på istället i t ex CPU-Z eller en minneshanterare.

Min aktivitetshanterare hävdar att min CPU snurrar i 5.9GHz... så trovärdig är aktivitetshanteraren.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Gaming Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mitt i Skåne
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av YamahaDGX630:

Juste, så är det ja! Jag har tillgång till att prova med ett 4GB 1600Mhz. Vad kommer hända då? Bara blackscreen i uppstart?
***bort/mod***

Naj naj, minnet klockar ner sig till 1333Mhz.

Aldrig fel med minne

***bort/mod***

Skrivet av lorgix:

Jag har mycket svårt att tro att BIOS i en HP låter dig ställa in en minneshastighet som processorn inte stödjer.

edit: För att förtydliga: enligt Intel så stödjer inte den processorn 1600 MHz RAM.

Skrivet av mrqaffe:

Hastigheten har du rett ut och söker du på modellnumret så anges minnet som DDR3 och inte DDR3L och eftersom DDR3L dessutom är en senare standard så förutsätter jag att det är 1,5V om det inte specifik anges att det är DDR3L.

lorgix och mrgaffe pratar sanning.

§9 i citat och svar

Define R5 Titanium | EVGA SuperNOVA 750 G2 | ASRock Z77 Extreme4 | Intel i5 3750k @ 4Ghz | Cooler Master 212 Evo | 16GB Corsair XMS3 PC12800 | Gigabyte GTX1070 | Intel SSD 530 120Gb | Asus VG248QE | Win 7 Ultimate x64

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005

*Tråd rensad enligt §9*

Citat:

§ 9 Marknadsföring och annonsering
Forumet får inte användas för annonsering eller marknadsföring av egen eller andras verksamhet. Privatpersoner ska använda Marknad för all slags handel. Det räknas alltid som marknadsföring att sprida länkar som är utformade så att någon tjänar pengar, får poäng eller liknande när de används.

/moderator

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk