Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012

Fryser efter post pga överklockning

Hallå på er, äntligen fredag
Söker lite kunskap här om varför datorn fryser efter post. Alltså vid splashscreenen. Om jag ändrar så att jag ser vad som händer fryser det direkt när det har kommit upp vilken cpu jag har, eller på ET64 cpu någonting.

Detta "fryset" kommer upp två gånger så att jag måste hålla in power knappen i några sekunder. Sen återgår prollen till 3000mhz efter två stycken ofullständiga starter. Även fast inställningarna är på kanske 3015mhz fastnar den på 3000mhz tills att man ändrar fsbn igen.

Har dragit upp spänningen osv och har märkt att bara att jag ändrar fsbn från 1333 till 1337 fryser det sig på splashscreen. Jag kan alltså öka till 1336 innan helvetet börjar. Har testat att göra en full bios reset utan framgång.

Bild som visar vart datorn fryser

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Dec 2007

Enkelt svar är att det beror på att du har överklockat processorn för mycket... inget konstigt alls.
När du dessutom ändrar fsb så påverkas HELA datorn. Begränsa dig till att öka multiplikator värdet 200x15.0
Jag kör upp min FX-8150 3.6GHz till 4.5GHz utan spänning eller fsb justering... bara genom att öka multippeln.

P.S. Alla bilder här ser ut som de fryst hehehehe...

Windows 10 Pro x64 | Zalman HD160XT Plus | Fractal Design 800W | AMD FX-8150 4,5GHz | ASUS Crosshair V Formula (990FX) |Corsair XMS3 16GB | ASUS Radeon R9 290 4.5GHz | Samsung SSD 840 Pro. 256GB | 2x Gorsair SSD Force GT 120GB | Philips Brilliance 40" BDM4065 | http://www.section4.se |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av Waxinator:

Enkelt svar är att det beror på att du har överklockat processorn för mycket... inget konstigt alls.
När du dessutom ändrar fsb så påverkas HELA datorn. Begränsa dig till att öka multiplikator värdet 200x15.0
Jag kör upp min FX-8150 3.6GHz till 4.5GHz utan spänning eller fsb justering... bara genom att öka multippeln.

P.S. Alla bilder här ser ut som de fryst hehehehe...

Så du menar att 15mhz är för mycket? Spänningen ligger på 1.22 stock. Höjde till 1.3 för att vara säker. Kan undervolta den till 1.0 och fortfarande vara lika stabil. Min fsb ligger på 333 stock så 333x9 =3000mhz multin är inte låst men den stannar på 9,5?

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av phixip:

Så du menar att 15mhz är för mycket? Spänningen ligger på 1.22 stock. Höjde till 1.3 för att vara säker. Kan undervolta den till 1.0 och fortfarande vara lika stabil. Min fsb ligger på 333 stock så 333x9 =3000mhz multin är inte låst men den stannar på 9,5?

FSBn bör vara 100 stock...

Det känns dom du bara dragit upp några variablar och hoppas på det bästa och inte alls tänker dig för vad du håller på med.
Ta och kolla denna guide för mer hjälp: https://www.youtube.com/watch?v=hpupfeMTzkE

F.ö föredrog jag också att överklocka med FSBn när jag körde AMD.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av phixip:

Så du menar att 15mhz är för mycket? Spänningen ligger på 1.22 stock. Höjde till 1.3 för att vara säker. Kan undervolta den till 1.0 och fortfarande vara lika stabil. Min fsb ligger på 333 stock så 333x9 =3000mhz multin är inte låst men den stannar på 9,5?

Det Waxinator skriver är att det påverkar andra saker. Det är alltså inte alls säkert att det handlar om dom där 15 MHz.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012

Testade det du skrev om att sänka fsbn
Och höja mulipeln. Inget som den ville såklart :/

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

Mitt råd är att ladda default settings. Börja om på nytt. Ändra sedan enbart multipliern. Gör sedan små steg på volten. Du kanske inte behöver ändra den alls. Volten alltså.

Jag kanske inte har varit tillräckligt uppmärksam, men vad är det för processor du klockar?

Fractal Design Arc Mini R2 | i5 3470 | ASUS 290x | HyperX 8GB | Random MSI Mobo | be quiet! 630W | Kingston V300 120GB | Samsung 500GB | Kyld av Noctua

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av solomon:

FSBn bör vara 100 stock...

Det känns dom du bara dragit upp några variablar och hoppas på det bästa och inte alls tänker dig för vad du håller på med.
Ta och kolla denna guide för mer hjälp: https://www.youtube.com/watch?v=hpupfeMTzkE

F.ö föredrog jag också att överklocka med FSBn när jag körde AMD.

hmm, innan datorn startar (bootar windows) står det 333x9 då antar jag att 333 är fsbn? Inne i bios står det 1333 där jag ändrar fsbn.

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av Waxinator:

Enkelt svar är att det beror på att du har överklockat processorn för mycket... inget konstigt alls.
När du dessutom ändrar fsb så påverkas HELA datorn. Begränsa dig till att öka multiplikator värdet 200x15.0
Jag kör upp min FX-8150 3.6GHz till 4.5GHz utan spänning eller fsb justering... bara genom att öka multippeln.

P.S. Alla bilder här ser ut som de fryst hehehehe...

Skrivet av solomon:

FSBn bör vara 100 stock...

Det känns dom du bara dragit upp några variablar och hoppas på det bästa och inte alls tänker dig för vad du håller på med.
Ta och kolla denna guide för mer hjälp: https://www.youtube.com/watch?v=hpupfeMTzkE

F.ö föredrog jag också att överklocka med FSBn när jag körde AMD.

Skrivet av Keffmode:

Mitt råd är att ladda default settings. Börja om på nytt. Ändra sedan enbart multipliern. Gör sedan små steg på volten. Du kanske inte behöver ändra den alls. Volten alltså.

Jag kanske inte har varit tillräckligt uppmärksam, men vad är det för processor du klockar?

Förlåt. Trodde verkligen att jag hade skrivit att det är en XEON X5460 i ett XFX 780i SLI moderkort (lga 775)

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm bålsta
Registrerad
Okt 2002

På ett sådant moderkort å cpu så är det fsb som du ska öka , men minnet måste sänkas för annars följer det med å crashar därmed datorn.
http://www.guru3d.com/articles_pages/nvidia_nforce_780i_sli_r...

intel 750@4,1ghz
7950@1070 core 1400mem
mb gigabyte p55ud6

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ljungby
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av phixip:

Förlåt. Trodde verkligen att jag hade skrivit att det är en XEON X5460 i ett XFX 780i SLI moderkort (lga 775)

Du behöver sätta fast minneshastighet, och fast pci-e hastighet annars klockas dom med cpun och lär ge dig låsningar långt innan cpun gör det.
Jag hade samma moderkort fast med en Q9650 i, jag kom till 4,1Ghz på den innan det tog stopp
Dock så grillade jag 3 moderkort med Nforce chippet, sydbryggan var för klen även med bra kylning

Intel Core i7 4770k @ 4.5Ghz | Asus Z87-PRO | MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming 6G | 4x4GB Corsair Vengeance 2133mhz | Fractal Design Define XL R2 Svart | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung 850 Pro 256GB | Western Digital 4TB | Western Digital Red 3TB | Dell U2414H IPS skärm | EVGA Supernova G2 850W | Windows 7 Ultimate 64bit | Custom EK vattenkylning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av xxbiker:

På ett sådant moderkort å cpu så är det fsb som du ska öka , men minnet måste sänkas för annars följer det med å crashar därmed datorn.
http://www.guru3d.com/articles_pages/nvidia_nforce_780i_sli_r...

Ska testa Märkte du att xeon är lga 771 och mitt moderkort 775? Tror du att det har inverkan?. Har läst att xeons t.o.m ska klocka bättre än vanliga lga 775 cpuer.

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av Mac83:

Du behöver sätta fast minneshastighet, och fast pci-e hastighet annars klockas dom med cpun och lär ge dig låsningar långt innan cpun gör det.
Jag hade samma moderkort fast med en Q9650 i, jag kom till 4,1Ghz på den innan det tog stopp
Dock så grillade jag 3 moderkort med Nforce chippet, sydbryggan var för klen även med bra kylning

Tack så mycket för informationen! Om den inte stannar där jag har knäppt kort så stannar det på EM64T om det påminner om något
Q9650 och qx9650 är i princip som en x5460.

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av phixip:

Tack så mycket för informationen! Om den inte stannar där jag har knäppt kort så stannar det på EM64T om det påminner om något
Q9650 och qx9650 är i princip som en x5460.

Det här är vad inlägg #2 m.fl. syftar på.
Lycka till med överklockningen!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av Mac83:

Du behöver sätta fast minneshastighet, och fast pci-e hastighet annars klockas dom med cpun och lär ge dig låsningar långt innan cpun gör det.
Jag hade samma moderkort fast med en Q9650 i, jag kom till 4,1Ghz på den innan det tog stopp
Dock så grillade jag 3 moderkort med Nforce chippet, sydbryggan var för klen även med bra kylning

Hur gjorde du med inställningen som lägger till .5 till multipeln?

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012

Vad jag har kommit fram till är att datorn tydligen inte accepterar att jag höjer fsbn. Testade 333x8 =2600mhz och det fungerade. Testade då 350x8=2800mhz men den ville inte. Om det är till någon hjälp så stannar Lcd´n på "4E".

Kan det vara att jag behöver höja någon speciell spänning?

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av phixip:

Vad jag har kommit fram till är att datorn tydligen inte accepterar att jag höjer fsbn. Testade 333x8 =2600mhz och det fungerade. Testade då 350x8=2800mhz men den ville inte. Om det är till någon hjälp så stannar Lcd´n på "4E".

Kan det vara att jag behöver höja någon speciell spänning?

När du skriver sådär så ser det bara ut som att du inte lärt dig något alls från den här tråden. Ingen kan ge dig en färdig lösning, du måste lära dig hur det funkar.
FSB påverkar flera olika saker, som flera i tråden påpekat. Utifrån dina försök kan man inte avgöra vad som tar stopp.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av lorgix:

När du skriver sådär så ser det bara ut som att du inte lärt dig något alls från den här tråden. Ingen kan ge dig en färdig lösning, du måste lära dig hur det funkar.
FSB påverkar flera olika saker, som flera i tråden påpekat. Utifrån dina försök kan man inte avgöra vad som tar stopp.

Jag har testat deras lösningar utan framgång. Är väldigt tacksam för allas engagemang i tråden.

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av phixip:

Jag har testat deras lösningar utan framgång. Är väldigt tacksam för allas engagemang i tråden.

OK. Har du låst PCI-E-bussen? Sänkt RAM-multipeln?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av lorgix:

OK. Har du låst PCI-E-bussen? Sänkt RAM-multipeln?

Med att låsa pcie-e bussen antog jag att jag manuellt skulle ställa in pcie-e bussen så ställde in den på 100mhz
Jag ställde in ram fsb på 5xx något. Men nu när du nämner multipel vet jag inte vart jag hitter den om den tillhör ram minnenas hastighet?

edit: Är det typ 1-1, 3-4 x-x, sync mode

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Okt 2001

Det där är väl LGA771 och inte LGA775. Folk moddar LGA755 moderkort för att få på en Xeon så spontant skulle jag gissa att orsaken är att det går sisådär att klocka på LGA771 (men jag är inget facit på det).

sCaz har lirat online sedan direktmodemanslutning var hett.
3x42" IPS Sim Racing Rig | HTC Vive | 27" ASUS 144 Hz
Gigabyte Z170X-Gaming 7 | 6700K | 16GB DDR4 | Samsung 850 Pro's
Gigabyte 980 Ti | EVGA G2 850W | NH-D15 Triple | Steelseries H

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av sCaz:

Det där är väl LGA771 och inte LGA775. Folk moddar LGA755 moderkort för att få på en Xeon så spontant skulle jag gissa att orsaken är att det går sisådär att klocka på LGA771 (men jag är inget facit på det).

Det är lga771 men har moddat socketen så att den kan köras i mitt lga775 kort Det ska inte ha någon inverkan men jag kan komma på en sak som ger mer funktioner. Det är att uppdatera cpuns microcode genom att modda en biosfil. Det skulle kunna fixa det (tror jag). Men tror ochså att det finns något annat fix

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Dec 2007

Som du skrev och visade så är processorns fsb 333MHz så när du har multipeln 9.5 * 333 = 3163 MHz
På BIOS bilden är multipel raderna blå och kan inte ändras här. Den sidan är bara för att klocka minnet.
På någon annan sida måste du kunna låsa upp processorns multipel inställning.

O.B.S. Inget säger hur mycket om något alls, just ditt exemplar kan klockas utöver vad de sålt den som.

Windows 10 Pro x64 | Zalman HD160XT Plus | Fractal Design 800W | AMD FX-8150 4,5GHz | ASUS Crosshair V Formula (990FX) |Corsair XMS3 16GB | ASUS Radeon R9 290 4.5GHz | Samsung SSD 840 Pro. 256GB | 2x Gorsair SSD Force GT 120GB | Philips Brilliance 40" BDM4065 | http://www.section4.se |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av Waxinator:

Som du skrev och visade så är processorns fsb 333MHz så när du har multipeln 9.5 * 333 = 3163 MHz
På BIOS bilden är multipel raderna blå och kan inte ändras här. Den sidan är bara för att klocka minnet.
På någon annan sida måste du kunna låsa upp processorns multipel inställning.

O.B.S. Inget säger hur mycket om något alls, just ditt exemplar kan klockas utöver vad de sålt den som.

Fsbn som man överklockar med är på den sidan. Multin är på en annan sida men den går inte högre än 9.5. Fastän man kan välja mellan 6 till 60

"B.S. Inget säger hur mycket om något alls, just ditt exemplar kan klockas utöver vad de sålt den som." Det blir samma fel även om jag sänker fsbn Så vi kan inte veta om den är ett dåligt exemplar än.

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av sCaz:

Det där är väl LGA771 och inte LGA775. Folk moddar LGA755 moderkort för att få på en Xeon så spontant skulle jag gissa att orsaken är att det går sisådär att klocka på LGA771 (men jag är inget facit på det).

Funkar galant men man får inte nytta av vissa Xeon specifika egenskaper. Sen så klockar de flesta Xeon chippen riktigt bra,. i alla fall E54X0 chippen, vet inte riktigt hur det ligger till med X54X0 chippen dock?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Waxinator:

Som du skrev och visade så är processorns fsb 333MHz så när du har multipeln 9.5 * 333 = 3163 MHz
På BIOS bilden är multipel raderna blå och kan inte ändras här. Den sidan är bara för att klocka minnet.
På någon annan sida måste du kunna låsa upp processorns multipel inställning.

O.B.S. Inget säger hur mycket om något alls, just ditt exemplar kan klockas utöver vad de sålt den som.

Det är socket 775, på den tiden hade alla utom QX CPUerna låst multiple (uppåt, ner kan man ändra) så det han kan göra är att ända fsb.

Tips till TS är att googla XFX 780i SLI overclocking för att se vad folk säger då jag inte är insatt i 780i korten pga att de inte är i toppen av näringskedjan av 775 kort så att säga. Du lär hitta massa bra tips om var du hittar de relevanta grejerna i just ditt bios då.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
VästerNorrland
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av lanbonden:

Det är socket 775, på den tiden hade alla utom QX CPUerna låst multiple (uppåt, ner kan man ändra) så det han kan göra är att ända fsb.

Tips till TS är att googla XFX 780i SLI overclocking för att se vad folk säger då jag inte är insatt i 780i korten pga att de inte är i toppen av näringskedjan av 775 kort så att säga. Du lär hitta massa bra tips om var du hittar de relevanta grejerna i just ditt bios då.

Skrivet av lanbonden:

Funkar galant men man får inte nytta av vissa Xeon specifika egenskaper. Sen så klockar de flesta Xeon chippen riktigt bra,. i alla fall E54X0 chippen, vet inte riktigt hur det ligger till med X54X0 chippen dock?

E och X modeller är det ingen skillnad mellan Jag har överklockat en E6850 (dual core) så jag vet hur man överklockar på detta kort. Dock vet jag inte hur jag ska göra med denna cpu. Precis som du nämner så får man inte nytta av vissa Xeon specifika egenskaper. Men genom att modda bios filen med modifierade microcodes så får man ut exakt allt som man skulle få på ett lga 771 moderkort. Funderar på att flasha om kortet så... Men tror inte att många här på forumet har någon sån erfarenhet :/

I5-4460, R9:280X OC, B600W, 8gb HyperX och 120gb SSD/500GB WDBLUE

X5460@3.8ghz, GTX660, CMb600W, 4gb ddr2, XFX nForce 780i sli