Kan man gömma "Dockan"?

Permalänk

Kan man gömma "Dockan"?

Hej,
Jag var idag och kollade på en ny MacBook Pro 13" och är väldigt sugen generellt. Men det känns som att raden längst ner med alla ikoner tar upp väldigt mycket plats på en 13 tummare, skall det vara så? Går den att minska alternativt gömma på något smidigt sätt? Kan jag minska allt ui generellt? Tyckte att allt var relativt stort.

Och en till fråga, hur arbetar man med flera fönster smidigast? Windows delar skärmen enkelt i mitten, vad är det smidigaste sättet på OS X?
Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Det går att ställa in så att dockan gömmer sig automatiskt. Anledningen till att det ser stort ut är på grund av hur OS X hanterar skärmen, skärmen i 13"-modellen har en upplösning på 2560x1600 men OS X skalar som standard alla UI-element två gånger i både X- och Y-led, så den "riktiga" upplösningen blir 1280x800 och istället så ser allting väldigt skarpt ut (så länge som programmet är uppdaterat för det läget, vilket så gott som alla program är).

Du kan ställa in några lägen mellan 1280x800 och 2560x1600 för att få mer skärmyta på bekostnad av skärpa och grafikprestanda. Du kan även med tredjepartsprogram köra skärmen i 2560x1600, men då blir allting väldigt litet.

För fönsterhantering finns Mission Control, som gör det väldigt lätt att flytta fönster mellan virtuella skrivbord (något som Windows 10 får nu, om jag inte minns fel): https://support.apple.com/en-us/HT204100.

Värt att nämna är att fönster fungerar lite annorlunda i OS X jämfört med Windows, i OS X så kommer alla fönster som öppnas av ett program hamna "under" det programmet. Så när man exempelvis Cmd-Tabbar mellan program så ser du endast en ikon för varje program, oavsett antal fönster. Sen kan man i inställningarna aktivera tangentbordskombinationer för att byta mellan fönstrena i ett program.

Vill man kunna "dela" skärmen genom att dra och släppa fönster som i Windows finns BetterTouchTool, som förutom att ha den funktionen också låter dig skapa egna gester för touchpad:en.
http://www.bettertouchtool.net/

Visa signatur

Citera eller nämn gärna mig (@ToJa92) om du svarar på något jag skrivit.
Uppskattar du eller blir hjälpt av ett inlägg jag skrivit är jag tacksam om du gillar det.

Permalänk
Medlem

Du kan dels ställa in storleken på dockan genom att klicka och hålla in på det vertikala strecken som borde vara långt till höger på dockan.

För att automatiskt gömma dockan trycker du cmd+alt+d.

Det finns tredjepartsprogram som fixar delning av fönster, t.ex. divvy eller bettersnaptool. Tror att båda dessa kostar pengar men har även för mig att det ska finnas gratisalternativ, kommer dock inte ihåg namnet på det.

Permalänk
Medlem

Du kan lägga den på höger/vänsterkanten också om du vill.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."