Byte av hårddisk och OS

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Byte av hårddisk och OS

Hej.

Ska installera en SSD på 250GB men vill även behålla min gamla HDD där OS ligger på i dag, OS kom liggandes på HDD vid köp av datan 2009.
Hursomhelst så har jag köpt ett nytt OS Win 7 som jag tänkt installera på min SSD och vill då ha bort det gamla OS på min HDD och gärna formatera/ta bort allt annat skit som ligger där på i dagsläget.

Tänkt att endast ha filmer, music, bilder och annat skit på HDD sen.

Eftersom jag inte är jätteduktig på datorer så undrar jag hur jag bäst går tillväga, i vilken följd jag skall göra allt så det blir rätt.

Skall nämnas att jag i samma veva tänkt byta ut moderkort + RAM-minnen, är det något jag bör tänka på där vid bytet?
Eller det är bara till och skruva in allt det nya och starta upp så funkar det, första gången jag ska byta ut dessa komponenter och är rädd att jag kommer göra något rookie misstag eller glömmer något viktigt vid bytet av dessa komponenter.

Mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006

@Baugo: När det gäller Windows installation på en SSD så är det viktigt att AHCI är aktiverad i BIOS/UEFI, nu är det vanligt att AHCI för SATA kontrollen redan är aktiverad på nya moderkort men du bör kolla detta innan du installerar windows på SSD.

Koppla SSD till den första Intel eller AMD 6Gbit/s SATA porten på moderkortet, den gamla hårddisken kopplar du in efter windows installationen på SSD.

Du kan se denna video som visar hur Linus installerar Windows 7 på en ny SSD https://www.youtube.com/watch?v=Ox6DHlPQI-w

När windows installationen är klar så kan du koppla in gamla hårddisken och använda windows inbyggda program Diskhantering för att ta bort alla partitioner genom att högerklicka på partitionerna och sedan skapa en Ny enkel volym på hårddisken http://www.sweclockers.com/forum/trad/1109814-tutorial-kopt-e...

Om du skall använda samma processor eller kylare till det nya moderkortet så bör du ta bort den gamla kylpastan och rengöra den med tex Rödsprit eller Kemisk ren Bensin och kaffefilter, du kan även kolla denna sida som beskriver hur man monterar en dator https://www.komplett.se/k/k.aspx?action=custserv&topic=buildy...

janee