Problem att överklocka - Kraschar! (Intel i7 3770k)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Problem att överklocka - Kraschar! (Intel i7 3770k)

Tja!

Jag har en Intel i7 3770k Processor som jag kör som standard.
Men jag tänkte att jag skulle överklocka den till 4-4,2 GHz någonstans där omkring. Dock så stöter jag på problem direkt. I mitt Bios så har jag en funktion så den skall överklocka allt själv och då klockar den upp till 4,2Ghz, men den är ej stabil den kraschar i stort sätt direkt (om man gör något CPU krävande).

Sen provade jag att överklocka lite mindre (manuellt) runt 4,0 GHz, men det är precis samma sak där, och jag förstår inte varför jag inte ens kan överklocka något lite och få det stabilt. Om det är skit bakom spakarna (förmodligen), eller om jag har fått ett dåligt exemplar av CPU? .

Någon som kan ge något tips eller hjälpa mig komma fram till en anledning varför detta händer mig? Detta är väldigt frustrerande!

För övrigt så sitter det en sluten vattenkylning på (120mm radiator), borde räcka för göra en mild överklockning kan jag tycka!

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Sep 2005

Vad har du för psu, märke och styrka? kan ju vara så att det är den som ställer till det

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2012
Skrivet av Blackoxy:

Tja!

Jag har en Intel i7 3770k Processor som jag kör som standard.
Men jag tänkte att jag skulle överklocka den till 4-4,2 GHz någonstans där omkring. Dock så stöter jag på problem direkt. I mitt Bios så har jag en funktion så den skall överklocka allt själv och då klockar den upp till 4,2Ghz, men den är ej stabil den kraschar i stort sätt direkt (om man gör något CPU krävande).

Sen provade jag att överklocka lite mindre (manuellt) runt 4,0 GHz, men det är precis samma sak där, och jag förstår inte varför jag inte ens kan överklocka något lite och få det stabilt. Om det är skit bakom spakarna (förmodligen), eller om jag har fått ett dåligt exemplar av CPU? .

Någon som kan ge något tips eller hjälpa mig komma fram till en anledning varför detta händer mig? Detta är väldigt frustrerande!

För övrigt så sitter det en sluten vattenkylning på (120mm radiator), borde räcka för göra en mild överklockning kan jag tycka!

Tack på förhand!

Vad har du för komponenter? och vad har du för load temperaturer när det kraschar?

Intel i7 3820 @4.5GHz - MSI Big Bang Xpower II - Asus HD7950 @1050/1450MHz - Crucial 4x4GB 1600 MHz - Samsung 850 500GB - Seagate 2TB - Corsair HX850w - Fractal Design Arc - 3x Dell U2311H - Mionix Naos 7000 - CM Quickfire TK (MX Red) - QPAD QH-90

OnePlus 2 64GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2011

Finns oändligt med trådar hur du går tillväga.
Kör ej autoklock utan läs på o gör rätt.

Skriver på iphone så orkar ej leta till dig men kolla forumet under cpu och överklockning

Finns all info du behöver här på forumet.

MB Asus Z170-A CPU 6700k GPU Gtx 1080 Strix OC HD Samsung 960 EVO 500gb
MEM Corsair 16GB DDR4 3200MHz PSU EVGA Supernova G2 850W
MONITOR ROG SWIFT PG348Q 3440x1440 CPU COOLER Noctua NH-D15S

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Exeo:

Vad har du för psu, märke och styrka? kan ju vara så att det är den som ställer till det

Jag har Corsair PSU på 1000w så borde inte vara några problem med det.

Skrivet av CRHASH:

Vad har du för komponenter? och vad har du för load temperaturer när det kraschar?

jag har:
moderkort: MSI z77A-s01
RAM: 16GB Vegence 1600Mhz
GPU: GTX 680 x 2 i SLI
PSU Corsair 1000w

Temperaturen ligger runt 50-65 innan jag ser kraschen. vid 100% load

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Mogwaii:

Finns oändligt med trådar hur du går tillväga.
Kör ej autoklock utan läs på o gör rätt.

Skriver på iphone så orkar ej leta till dig men kolla forumet under cpu och överklockning

Finns all info du behöver här på forumet.

Jag tackar för tiden du tar för att svara.
Men jag har läst runt massa och kollat, lärt mig mycket, men det skumma är att jag inte kan klocka något över standard för då kraschar den direkt, förstår inte riktigt vad problemet är :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015
Skrivet av Blackoxy:

Jag tackar för tiden du tar för att svara.
Men jag har läst runt massa och kollat, lärt mig mycket, men det skumma är att jag inte kan klocka något över standard för då kraschar den direkt, förstår inte riktigt vad problemet är :/

Höj volten!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Blackoxy:

Jag tackar för tiden du tar för att svara.
Men jag har läst runt massa och kollat, lärt mig mycket, men det skumma är att jag inte kan klocka något över standard för då kraschar den direkt, förstår inte riktigt vad problemet är :/

Hur ställer du volten?

Finns för många inställningar att gå igenom som besvaras i forumet.

Jag har haft 1st 3570k och 2st 3770k och fick upp mina över 5ghz med vattenkylning och rätt inställningar.

Får du inte rätt på det genom att läsa på så skicka ett pm till mg så ska jag se om jag har någon bra hemsida att följa.

Lättare att kolla imorrn när jag sitter vid min dator

MB Asus Z170-A CPU 6700k GPU Gtx 1080 Strix OC HD Samsung 960 EVO 500gb
MEM Corsair 16GB DDR4 3200MHz PSU EVGA Supernova G2 850W
MONITOR ROG SWIFT PG348Q 3440x1440 CPU COOLER Noctua NH-D15S

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009

2st gtx 680 och en överklockad cpu, jag gissar att ditt budget moderkort inte orkar med.
Vilken spänning (vcore) kör du på?

[I7 6700k 4.6GHz 1.24v] [Asus z170 pro gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz CL16] [Asus Gtx 970 black 1490MHz] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Ocz vertex 4 128gb] [Intel ssd G2 80gb] [SAMSUNG HD204UI 2 TB] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Ruzikx:

Höj volten!

Har provat att ställa upp volten till ~1,2v hjälpte inte

Skrivet av Mogwaii:

Hur ställer du volten?

Finns för många inställningar att gå igenom som besvaras i forumet.

Jag har haft 1st 3570k och 2st 3770k och fick upp mina över 5ghz med vattenkylning och rätt inställningar.

Får du inte rätt på det genom att läsa på så skicka ett pm till mg så ska jag se om jag har någon bra hemsida att följa.

Lättare att kolla imorrn när jag sitter vid min dator

Det finns en inställning där det stod CPU volt "auto" något i den stilen, ändrade volten till 1,2 (mer än standard) . Men hjälpte inte ett smack. Hade varit underbart med lite mer guide för jag får verkligen inte rätt på det

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av robalm:

2st gtx 680 och en överklockad cpu, jag gissar att ditt budget moderkort inte orkar med.
Vilken spänning (vcore) kör du med?

Mitt moderkort har några år på nacken men något borde den väl ändå fixa att överklocka utan att krascha, inte några 5Ghz kanske men minst 4-4,2 kan jag väl tycke borde vara lugnt?

Jag provade köra på 1,2v men hjälpte ej

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av Blackoxy:

Mitt moderkort har några år på nacken men något borde den väl ändå fixa att överklocka utan att krascha, inte några 5Ghz kanske men minst 4-4,2 kan jag väl tycke borde vara lugnt?

Jag provade köra på 1,2v men hjälpte ej

Kortet är inte direkt optimalt för överklockning, mycket klen strömmförsörjning och sen 2st gtx 680 på det, om du dessutom har överklockat dina gtx 680 så kan det sluta med brännt moderkort.
Testa att plocka ur ena grafikortet och se om det går bättre.

[I7 6700k 4.6GHz 1.24v] [Asus z170 pro gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz CL16] [Asus Gtx 970 black 1490MHz] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Ocz vertex 4 128gb] [Intel ssd G2 80gb] [SAMSUNG HD204UI 2 TB] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av robalm:

Kortet är inte direkt optimalt för överklockning, mycket klen strömmförsörjning och sen 2st gtx 680 på det, om du dessutom har överklockat dina gtx 680 så kan det sluta med brännt moderkort.
Testa att plocka ur ena grafikortet och se om det går bättre.

Jag har gjort en väldigt mild överklockning på grafikkorten, men har provat tidigare med standard hastighet på GPU och då fick jag precis samma resultat...
Så du menar att mitt Moderkort är så kasst så att den inte kan leverera tillräckligt med ström så den bara dör när man försöker pressa lite mer? :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ljungbyhed
Registrerad
Okt 2011

Rent spontant så skulle jag säga precis som de andra: Höj volten och höj den mer än 1,2v.

Du behöver inte vara rädd, så länge du inte sätter någon extremt hög volt som 1,6v eller 2,9v . Mycket skiljer från CPU till CPU och din kanske behöver lite mer kräm för att klara sig. Börja gärna med lite högre volt som 1,3v eller något och arbeta dig neråt (Stabilt = sänk volten tills det blir ostabilt (göra noteringar och skapa en "tabell" är ett enkelt sätt att hålla koll vid vilken volt din överklockning var stabil)). Det enda som sker när du ökar volten är att din CPU blir hetare, den kommer inte att coola av. Din kylare löser det bra

Stöter du fortfarande på problem så kan du rikta felet mot något annat. Är ditt moderkort uppdaterat till senaste BIOS-versionen? Det kan orsaka en hel del problem om du har en gammal version. Däribland; instabilitet, funktioner som inte fungerar som de ska och inställningar som inte svarar som de ska.

EDIT: Ovanstående svar låter också väldigt logiskt och kan vara ett troligt problem.

Tidigare känd som CrazyAngel4You - färre bokstäver, minst lika Crazy!
Admin för SpelClockers och SweClockers Mumble. Frågor eller funderingar?
- Skicka ett PM till mig, så ser vi vad jag kan göra för dig.

Glöm inte bort SpelClockers. Kom, tyck till och spela!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av Blackoxy:

Jag har gjort en väldigt mild överklockning på grafikkorten, men har provat tidigare med standard hastighet på GPU och då fick jag precis samma resultat...
Så du menar att mitt Moderkort är så kasst så att den inte kan leverera tillräckligt med ström så den bara dör när man försöker pressa lite mer? :/

Ok.
Det är inte omöjligt nej.
Här kan du läsa lite mer http://www.sweclockers.com/forum/trad/975571-grafikkort-vs-mo...

[I7 6700k 4.6GHz 1.24v] [Asus z170 pro gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz CL16] [Asus Gtx 970 black 1490MHz] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Ocz vertex 4 128gb] [Intel ssd G2 80gb] [SAMSUNG HD204UI 2 TB] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av Blackoxy:

Mitt moderkort har några år på nacken men något borde den väl ändå fixa att överklocka utan att krascha, inte några 5Ghz kanske men minst 4-4,2 kan jag väl tycke borde vara lugnt?

Jag provade köra på 1,2v men hjälpte ej

A och O när det gäller överklockning är att ta små steg och alltid vara änsra en sak åt gången. Annars hamnar man i din situation när du inte har nån aning om vad som är problemet.

Mitt tips till dig är att återställa bios till default och sen börja med att höja core clock i små steg tills det krachar och sen börja höja volten lite i taget tills det blir stabilt osv. Glöm inte att uppdatera bios och drivrutiner till allt innan du börjar. Och till sist, om du har dina grafikkort klockade så ställ dem i stock medan du håller på med processorn så du utesluter att de skapar problem.

Lycka till!

Coming Soon! :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av Blackoxy:

Jag har gjort en väldigt mild överklockning på grafikkorten, men har provat tidigare med standard hastighet på GPU och då fick jag precis samma resultat...
Så du menar att mitt Moderkort är så kasst så att den inte kan leverera tillräckligt med ström så den bara dör när man försöker pressa lite mer? :/

Låter verkligen bullshit tycker jag.
På min gamla 965BE hade jag ett riktigt kasst moderkort för typ 500kr som jag ändå lyckades klocka till nästan 4Ghz.
Snarare är det du som gör något fel.

Du säger att du "lärt dig", men något gör du ju fel eftersom det inte går.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av axelpaxel:

A och O när det gäller överklockning är att ta små steg och alltid vara änsra en sak åt gången. Annars hamnar man i din situation när du inte har nån aning om vad som är problemet.

Mitt tips till dig är att återställa bios till default och sen börja med att höja core clock i små steg tills det krachar och sen börja höja volten lite i taget tills det blir stabilt osv. Glöm inte att uppdatera bios och drivrutiner till allt innan du börjar. Och till sist, om du har dina grafikkort klockade så ställ dem i stock medan du håller på med processorn så du utesluter att de skapar problem.

Lycka till!

Jag får väl kolla om det finns någon bios uppdatering att dra ner för se om det hjälper. Men jag ska göra som du säger och sätta den på default som jag har det nu, och så ska jag öka klockan sakta men säkert för se vad som händer!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Provade nu att klocka lite mer för varje gång, men nu är jag auppe på 4,2GHz men när jag ska köra Prime95 så kommer det "prime har slutat fungera"
samma sak på Cinebench och på msi CPU burner... vad kan detta bero på? :S

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Blackoxy:

Provade nu att klocka lite mer för varje gång, men nu är jag auppe på 4,2GHz men när jag ska köra Prime95 så kommer det "prime har slutat fungera"
samma sak på Cinebench och på msi CPU burner... vad kan detta bero på? :S

Att du troligtvis behöver mer volt och ev en agressivare load line på volten.

Skickades från m.sweclockers.com

MB Asus Z170-A CPU 6700k GPU Gtx 1080 Strix OC HD Samsung 960 EVO 500gb
MEM Corsair 16GB DDR4 3200MHz PSU EVGA Supernova G2 850W
MONITOR ROG SWIFT PG348Q 3440x1440 CPU COOLER Noctua NH-D15S

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av Mogwaii:

Att du troligtvis behöver mer volt och ev en agressivare load line på volten.

Skickades från m.sweclockers.com

Provade att öka volten lite och det fungerade nu ... just nu kör jag på 4,2 på 1,15v
dock inte testas så mycket, men kommit längre än vad jag har gjort tidigare!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Blackoxy:

Provade att öka volten lite och det fungerade nu ... just nu kör jag på 4,2 på 1,15v
dock inte testas så mycket, men kommit längre än vad jag har gjort tidigare!

Du skrev tidigare att det inte ens gick på 1.2v
Hur går det på 1.15 nu? Hade du inte läst på ordentligt förut kanske?

Kul och höra att det går bättre iaf ☺
Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013
Skrivet av nzt:

Du skrev tidigare att det inte ens gick på 1.2v
Hur går det på 1.15 nu? Hade du inte läst på ordentligt förut kanske?

Kul och höra att det går bättre iaf ☺
Skickades från m.sweclockers.com

Det undrar jag med... När jag provade 1,2 så fick jag blå skärm efter 5 sekunder vid 4,2
Nu provade jag 1,15 @4,2 klara ca 5 min i prime95(sen avbröt jag testet). Jag vet att 5 min inte är godkänt men bättre än 5 sek^^. Ska prova köra prime95 längre efter jobb o se om det är någorlunda stabilt :).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2013

@Blackoxy: mer volt är inte alltid mer stabilt, blamd annat därför man ska ta små steg! Kul att det funkar nu!

Coming Soon! :)