Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011

Intel G3258 Överklockning

Hej!

Då jag inte är erfaren med överklockning i ASUS UEFI så behöver jag rådfråga er på forumet.

Jag har överklockat en Intel Pentium G3258 på ett ASUS Z97I genom att ändra Core Ratio Limit från "Auto" till "40"

Datorn stresstestas just nu med Prime 95 och ligger runt 60 - 70 grader med en H60 V2. Är detta okej temps? Sedan undrar jag om det är så att UEFI har ändrat volten automatiskt, och därmed kan vara något för hög för en klock på 4,2Ghz.

Volten ligger enligt CPU-Z på 1.227v Under full belastning. Om nu volten är för hög, vilken parameter skall ändras i ASUS UEFI?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2013

Om volten är för hög är inget vi kan svara på, då varje processor är unik.
Tempsen är helt okej, vill du få ner volten så är det helt enkelt bara att ändra på "Vcore"(CPU Core Voltage) i ASUS UEFI. Tar du för lite så kommer antingen få; problem att starta datorn förbi BIOS/UEFI(oftast stänger systemet av sig vid windows-loggan) eller så kommer du få blåskärm vid stresstest/minsta ansträngning på processorn.
Tar du för hög volt så kommer du förmodligen att få för höga temps, tar du i RIKTIGT högt så kan du även döda processorn.
Ett tips är väl att hålla dig under 1.4(Du kommer förmodligen få alldeles för höga temps vid 1.4 eftersom du inte kör custom loop), men helst kring 1.25 - 1.3 (detta bör ge 4.2-4.6GHz, har du tur med din CPU så kan du t.o.m. kanske nå 5GHz.)

Om du inte kommer in i windows/får blåskärmar, öka volten med 0.05 och testa igen, tänk på att inte ta för stora kliv, för då kanske du missar din "sweet spot" och tar för mycket - högre temps.

Kan du inte ändra volten så måste du ändra till "Manuellt"-läge i ASUS UEFI, ska finnas någonstanns ovanför Core Ratio Limit.

M-ITX: Fractal Design Node 304 Gigabyte H97N i7 4790k Msi GTX980 Gaming Ballistix Sport 16GB @ 1600MHz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011

Hej!

Tack så hemskt mycket för snabbt svar. Jag har nu ändrat "CPU Core Voltage Overdrive" till 1.15v som verkar fungera för 4,2Ghz. Problemet jag har nu är dock att volten enligt CPU-Z konstant ligger på 1.15v

Vart ändrar jag att volten får minska vid låg belastning?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av YamahaDGX630:

Hej!

Tack så hemskt mycket för snabbt svar. Jag har nu ändrat "CPU Core Voltage Overdrive" till 1.15v som verkar fungera för 4,2Ghz. Problemet jag har nu är dock att volten enligt CPU-Z konstant ligger på 1.15v

Vart ändrar jag att volten får minska vid låg belastning?

Du ändrar till Adaptive Mode

M-ITX: Fractal Design Node 304 Gigabyte H97N i7 4790k Msi GTX980 Gaming Ballistix Sport 16GB @ 1600MHz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Pamudas:

Du ändrar till Adaptive Mode

Så, nu är det korrekt! Prime95 rullar i skrivande stund i 4,2Ghz och 1.15 volt. Är det någon mer inställning som jag bör göra i UEFI? Typ PLL Overvoltage eller Spread Spectrum?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Jul 2007

Spread Spectrum ska vara off.
LLC kan vara bra att ställa upp lite också.

6700k @ 4.7GHz . 16GB @ 2666MHz . 1070 @ stock
360+240 rad custom loop
Flickr 500px

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Så länga man inte jagar en extrem överklockning så är det ju IMO offset voltage som gäller.
På så sätt så bibehåller man ju lägre spänning när processorn idlar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av solomon:

Spread Spectrum ska vara off.
LLC kan vara bra att ställa upp lite också.

Spread Spectrum är nu av, men någon LLC finner jag inte Förutom LLC, är det något mer som jag bör ändra innan jag ska stabilitetstesta den ordentligt?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011

Nu har Prime95 rullat i snart 4 timmar med en klock på 4,2Ghz och 1.18 volt. Temperaturen är strax över 60 grader.

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

Nu har Prime95 rullat i snart 4 timmar med en klock på 4,2Ghz och 1.18 volt. Temperaturen är strax över 60 grader.

Kan du mäta wattage :P?(ja jag vet att jag alltid tjatar på folk om det xD)

det är en ganska låg volt för att ha 1ghz överklockat vilket är bra!

mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av criscros:

Kan du mäta wattage :P?(ja jag vet att jag alltid tjatar på folk om det xD)

det är en ganska låg volt för att ha 1ghz överklockat vilket är bra!

mvh

Hur mäter jag det?

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

Hur mäter jag det?

med en watt mätare men har du inte en sådan så behöver du ej lägga ner tid på det om du sjäv inte är intresserad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av criscros:

med en watt mätare men har du inte en sådan så behöver du ej lägga ner tid på det om du sjäv inte är intresserad.

jahaa, nej jag har ingen sådan tyvärr Men då anser du att mina värden jag fått ut är klart godkända då?

EDIT: Vad jag dock funderar på är varför Aktivitetshanteraren fortfarande rapporterar "maximum speed: 3,2Ghz"

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

jahaa, nej jag har ingen sådan tyvärr Men då anser du att mina värden jag fått ut är klart godkända då?

http://s12.postimg.org/hzntg1kkp/Untitled.jpg

EDIT: Vad jag dock funderar på är varför Aktivitetshanteraren fortfarande rapporterar "maximum speed: 3,2Ghz"

har du tänkt nöja dig med 4.2ghz? då kan du alltid testa att undervolta mer till precis gränsen innan den blir ostabil? helt klart godkända värden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av criscros:

har du tänkt nöja dig med 4.2ghz? då kan du alltid testa att undervolta mer till precis gränsen innan den blir ostabil? helt klart godkända värden.

Det är min bror som ska få den här datorn. Och då han spelar CS just nu så behöver man ju inte fläska på med "5 Ghz" så att säga Så jag känner att 4,2Ghz är ett trevligt värde och borde ge en bump upp från 3,2Ghz

Jag har inte suttit och kollat exakt var gränsen går i stabilitet, men jag vet däremot att både 1.15 v och 1.175v var lite ostabilt. I skrivande stund har Prime95 precis passerat 23h med 1.18v, så jag har väl hittat en volt som verkar riktigt stabil

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

Det är min bror som ska få den här datorn. Och då han spelar CS just nu så behöver man ju inte fläska på med "5 Ghz" så att säga Så jag känner att 4,2Ghz är ett trevligt värde och borde ge en bump upp från 3,2Ghz

Jag har inte suttit och kollat exakt var gränsen går i stabilitet, men jag vet däremot att både 1.15 v och 1.175v var lite ostabilt. I skrivande stund har Prime95 precis passerat 23h med 1.18v, så jag har väl hittat en volt som verkar riktigt stabil

Aa tror att 4-4.2 är sweet spot för dessa cpuer:)

mvh

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Bree
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av YamahaDGX630:

Nu har Prime95 rullat i snart 4 timmar med en klock på 4,2Ghz och 1.18 volt. Temperaturen är strax över 60 grader.

Jag har tänkt att överklocka min lite grann, men kör med Intels stock-kylare. Vad kör du med för lösning?

Ser du ett olämpligt inlägg? Rapportera! Glöm heller inte våra forumregler
Kontakt: najk@sweclockers.com, PM eller kontaktformuläret
Min hårdvara: Stordatorn [----] Filserver + övriga datorer [----] Kringutrustning

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av Najk:

Jag har tänkt att överklocka min lite grann, men kör med Intels stock-kylare. Vad kör du med för lösning?

borde inte stock kylarn räcka?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Najk:

Jag har tänkt att överklocka min lite grann, men kör med Intels stock-kylare. Vad kör du med för lösning?

Men Intel stock fick jag upp cpu'n till 3,8Ghz sedan blev det alldeles för varmt. Just nu kör jag en H60 v2

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

Men Intel stock fick jag upp cpu'n till 3,8Ghz sedan blev det alldeles för varmt. Just nu kör jag en H60 v2

hur varm blev den?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av criscros:

hur varm blev den?

Lite över 70 grader vill jag minnas.

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av YamahaDGX630:

Lite över 70 grader vill jag minnas.

inte så värst varm så med stock kylarn klarar man sig till 4ghz typ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av criscros:

inte så värst varm så med stock kylarn klarar man sig till 4ghz typ?

Nja, kan väl inte påstå att det är särskilt svalt för en så låg klock som 3,8Ghz 4,0Ghz tvivlar jag att du får stabilt med en stockkylare tyvärr, men prova kan man alltid

| OS: Windows 10 Home 64bit | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW GAMING
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Bree
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av criscros:

borde inte stock kylarn räcka?

Det beror väl helt och hållet på vilken strömstyrka man matar till CPU:n + vilken hastighet man kör i.

Skrivet av YamahaDGX630:

Men Intel stock fick jag upp cpu'n till 3,8Ghz sedan blev det alldeles för varmt. Just nu kör jag en H60 v2

Jag ska inte köra något tyngre med min CPU, men tänkt att sätta den till 3,5 Ghz - borde fungera väl med stock-kylaren.

Ser du ett olämpligt inlägg? Rapportera! Glöm heller inte våra forumregler
Kontakt: najk@sweclockers.com, PM eller kontaktformuläret
Min hårdvara: Stordatorn [----] Filserver + övriga datorer [----] Kringutrustning

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av YamahaDGX630:

Hej!

Då jag inte är erfaren med överklockning i ASUS UEFI så behöver jag rådfråga er på forumet.

Jag har överklockat en Intel Pentium G3258 på ett ASUS Z97I genom att ändra Core Ratio Limit från "Auto" till "40"

Datorn stresstestas just nu med Prime 95 och ligger runt 60 - 70 grader med en H60 V2. Är detta okej temps? Sedan undrar jag om det är så att UEFI har ändrat volten automatiskt, och därmed kan vara något för hög för en klock på 4,2Ghz.

Volten ligger enligt CPU-Z på 1.227v Under full belastning. Om nu volten är för hög, vilken parameter skall ändras i ASUS UEFI?

Processorn throttlar @ 105 °C stänger av sig vid 130 °C så gott om utrymme kvar.

Skrivet av YamahaDGX630:

jahaa, nej jag har ingen sådan tyvärr Men då anser du att mina värden jag fått ut är klart godkända då?

http://s12.postimg.org/hzntg1kkp/Untitled.jpg

EDIT: Vad jag dock funderar på är varför Aktivitetshanteraren fortfarande rapporterar "maximum speed: 3,2Ghz"

Min aktivitetshanterare rapporterar 5.9GHz Fast jag egentligen snurrar i 4.5GHz så inte direkt mycket att bry sig om.

Skrivet av Najk:

Det beror väl helt och hållet på vilken strömstyrka man matar till CPU:n + vilken hastighet man kör i.

Jag ska inte köra något tyngre med min CPU, men tänkt att sätta den till 3,5 Ghz - borde fungera väl med stock-kylaren.

10% högre klock? Lär knappast påverka temperaturerna, 4GHz är nog fullt möjligt det med på stockkylaren men då med lite mer ljud.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Bree
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av DavidtheDoom:

Processorn throttlar @ 105 °C stänger av sig vid 130 °C så gott om utrymme kvar.
Min aktivitetshanterare rapporterar 5.9GHz Fast jag egentligen snurrar i 4.5GHz så inte direkt mycket att bry sig om.
10% högre klock? Lär knappast påverka temperaturerna, 4GHz är nog fullt möjligt det med på stockkylaren men då med lite mer ljud.

Ok.
Jag börjar med den nivån.
Har inget behov av högre clock med tanke på datorns (i nuläget) primära användningsområde.

Jisses, 130 grader. Haha

Jag har förstått det att denna CPU är en jäkel på att överklocka till rätt brutala hastigheter, vilket din CPU uppenbarligen är ett bevis på.

Edit: Vad har du för kylningslösning?

Ser du ett olämpligt inlägg? Rapportera! Glöm heller inte våra forumregler
Kontakt: najk@sweclockers.com, PM eller kontaktformuläret
Min hårdvara: Stordatorn [----] Filserver + övriga datorer [----] Kringutrustning

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012

@Najk: Har inte försökt överklocka min G3258 än. Syftade på att min 3570k ligger i 4.5GHz men att windows task manager visar fel.

Jag kommer köra med ett Z97i-Plus (mITX) och en Scythe Big Shuriken 2 Rev B. (Dat name yo).
Saknar i dagsläget ett nätagg och tid att lägga ner på det.

Min 3570k har en Cooler Master Evo 412S med en Gentle Typhoon 1850RPM körd @ ca 900RPM.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Bree
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av DavidtheDoom:

@Najk: Har inte försökt överklocka min G3258 än. Syftade på att min 3570k ligger i 4.5GHz men att windows task manager visar fel.

Jag kommer köra med ett Z97i-Plus (mITX) och en Scythe Big Shuriken 2 Rev B. (Dat name yo).
Saknar i dagsläget ett nätagg och tid att lägga ner på det.

Då kör vi på samma mobo då. Ska kontrollera om det går att trycka in någon mer maffig kylare i mitt lilla Node 304-chassi.

Ser du ett olämpligt inlägg? Rapportera! Glöm heller inte våra forumregler
Kontakt: najk@sweclockers.com, PM eller kontaktformuläret
Min hårdvara: Stordatorn [----] Filserver + övriga datorer [----] Kringutrustning

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Najk:

Då kör vi på samma mobo då. Ska kontrollera om det går att trycka in någon mer maffig kylare i mitt lilla Node 304-chassi.

Bör vara 180mm eller så.

Körde en 2500k + P8Z77I-Deluxe i Node 304 ett tag, det går att klocka ganska bra där med.
Just nu sitter jag och väntar på Node 202 alternativt så blir det ett Dan Case om jag kan motivera priset. (Måste laga bilen snart misstänker jag, besiktning i oktober).

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Finland
Registrerad
Okt 2012
Skrivet av YamahaDGX630:

Nu har Prime95 rullat i snart 4 timmar med en klock på 4,2Ghz och 1.18 volt. Temperaturen är strax över 60 grader.

du ska vara helt nöjd med dina temmps. har själv 4.4 på 1.133. ändrade endast dessa 2 värde i bios + ram + fläktkurvan.
har ställt in fläktkurvan så att den ökar först vid 60...så mina max temps är 72-74 dock för de mesta runt 68-70 me p95.
då snurrar ena cpufläkten 1000-1300 varv... normalt 600rpm

Trading(spel)dator 1: MSI Z87-G45 4670K@4400 16Gb
250GBEvo GTX970strix----> 37'24'24'23piv
Tradingdator 2: MSI H81-P33 G3258 4Gb SSD-120GB
HD6450flex+2xUSB Graphics ----> 23piv'23piv'22'22'22'
Båda Win10PRO och härligt tysta som fan (max600rpm)