CPU når 98grader - blir överhettad efter flytt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
EIP
Registrerad
Dec 2007

CPU når 98grader - blir överhettad efter flytt

Hej.
Har en ihopbyggd dator (ej jag som byggt den) med en i7 2600K processor med vattenkylning. Allt har fungerat smort sen jag köpte den tills att jag flytta till en annan lägenhet häromdagen då jag tror den tog skada under transporten. Det som händer är att temperaturen på CPUn stiger sakta med säkert (följer den via HWmonitor) från 50c upp till 98-99c innan den stänger av sig själv, vilket tar ca 5min.
Min kunskaper har sen några år tillbaka svalnat av kring dessa problem men jag antar att vattenkylningen inte riktigt vill vara med längre, men jag har svårt att veta vart jag ska börja leta efter felet eller om det är såpass att jag får lämna in den på service. Därför vänder jag mig hit för lite hjälp om någon kanske har något sådant där enkelt vinnande tips på en lösning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Aug 2013

Ser du nå slitningar på fästet hos cpukylaren?
Har du testat att ta loss kylaren från cpu'n och sedan montera den igen?

Frågar detta då problemet uppstod efter en flytt till en annan lägenhet.

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012

@remixxan:
Finns tre grejer:
Kylaren sitter inte fast ordentligt.
- Kontrollera att den sitter fast, montera om i värsta fall.
Sladden till pumpen/fläkten sitter inte i ordentligt.
- Kontrollera att alla sladdar sitter i ordentligt.
Pumpen är trasig.
- Starta datorn och känn på pumphuset, vibrerar den? Om ja, den är igång.
- Om nej, känn på slangarna, är en varm och en kall? Pumpen är trasig.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Jul 2011

Det låter onekligen som att CPU kylaren har lossnat, eller att pumpen/fläkten inte fungerar längre. Har du kollat detta?

* Fractal Design R5 * Acer Predator XB240Hbmjdpr * MSI Z170A GAMING M7 * Intel Core i7 6700K / NZXT Kraken x61 * MSI GTX 1080 8GB Gaming X* Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2x8GB 3000MHz * EVGA SuperNova 850W G2 * Samsung SSD PRO 850-Series 250GB * Samsung SSD EVO 850-Series 1TB * Windows 10 Pro -64bit * Objetive Designs O2+ODAC * Philips Fidelio X2 + AntLion MicMod V4 // https://www.youtube.com/channel/UCVbLB7vBqeVGy6g1mY6M6Zw

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
EIP
Registrerad
Dec 2007

Jag har känt på diverse skruvar och kablage men alls sitter där det ska sitta. Jag kände även på pumpslangarna men kan inte säga att det känns något särskilt, alltså varmt eller kallt. På bilden med den röda pilen (antar att det är pumphuset?) kunde jag inte heller känna någon direkta vibrationer, dock tyckte jag att det kom ett nytt ljud från den delen som jag inte hört innan. Något halvmekaniskt (typiskt dåligt ljud) så min gissning är väl att pumpen gått sönder och därav ljudet och dålig kylning. Verkar vara känsliga saker det där!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

Glömt pastan? glömt sätta i CPU kylaren(sladden).. Resetta bios och kolla så det inte är en bugg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

Lånar tråden. Överhettad processor

Har samma problem köpte vatten kylning i går (corsair h60) monterade den som man skulle men min dator går från 25 grader till 90 på 5 minuter, vet någon vad som är fel? har en Intel i5 processor. HJÄLP!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Sep 2003
Skrivet av Mr FalconS:

Har samma problem köpte vatten kylning i går (corsair h60) monterade den som man skulle men min dator går från 25 grader till 90 på 5 minuter, vet någon vad som är fel? har en Intel i5 processor. HJÄLP!

Skulle testa med att montera om den.

i5 750 @ 4GHz | Corsair H40 | ASUS Maximus III Formula
2x4GB Ballistix 1600MHz | HD7870 GHz 2GB | S850EVO 500GB |
eVGA White 500W | Evolve Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2009

Hade samma problem med min Antec H2O 620, pumpen dog vilket ledde till överhettning. Fick en ny på garantin.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@elixyr: Har gjort det 3 gånger och det händer fortfarande samma sak.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@tomle: köpte ju min igår så den kan väll inte vara sönder?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2015
Skrivet av Mr FalconS:

@tomle: köpte ju min igår så den kan väll inte vara sönder?

Jo det är klart den kan vara sönder :/

VR: Oculus Rift CV1 + Razer Hydra
Dator: i5-4690K @ 4.5 GHz | Crucial 16GB 1600 | MSI 100ME GTX 970 | Samung 850 SSD 250GB | Corsair RM550 | Win10 | FD Define R5 | Noctua D15
Server: Pentium g3258 | Crucial 16GB 1600 | 2x3TB 120gb Cache ZFS | Corsair CX430 | Ubuntu Server | FD Node 304 | Cooler Master Hyper 212 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ehallq: det är 5 års garanti på den, kan man lämna in den fast man har använt den i 1 dag?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2015
Skrivet av Mr FalconS:

@ehallq: det är 5 års garanti på den, kan man lämna in den fast man har använt den i 1 dag?

Ja du ska få en ny direkt eftersom den du fått var trasig från början.
5års garanti beyder ju att du under 5 år kan lämna in den för garantifel. Inte att du ska lämna in den om 5 år. Men nu är det annorlunda för att pumpen var trasig direkt ur lådan, då ska man få en ny. Erbjuder dom dig att de reparerar den åt dig så ska du säga nej direkt och stå på dig att du vill ha en ny eftersom den var trasig innan du kunde använda den.

Men du är säker på att pumpen inte går?
Hur mycket kylpasta har du använt?

VR: Oculus Rift CV1 + Razer Hydra
Dator: i5-4690K @ 4.5 GHz | Crucial 16GB 1600 | MSI 100ME GTX 970 | Samung 850 SSD 250GB | Corsair RM550 | Win10 | FD Define R5 | Noctua D15
Server: Pentium g3258 | Crucial 16GB 1600 | 2x3TB 120gb Cache ZFS | Corsair CX430 | Ubuntu Server | FD Node 304 | Cooler Master Hyper 212 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Aug 2007

Har du tillgång till en vanlig luftkylare som du kan testa med?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ehallq: När jag statar datorn låter det typ "slurp" sen när jag kommer in på skribordet så är datorn super slö kan knappast göra något.
jag använde bara den kylpastan som redan var påsatt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@segen: ja jag har kvar min gammla.
tror ni att det gör någon skillnad att man har den upp och ner alltså pumphuvudet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2015
Skrivet av Mr FalconS:

@ehallq: När jag statar datorn låter det typ "slurp" sen när jag kommer in på skribordet så är datorn super slö kan knappast göra något.
jag använde bara den kylpastan som redan var påsatt.

Om man monterar av kylaren en gång måste man applicera ny, annars får man problem med värmen. Torka av cpun och kylaren med sprit (jag brukar använda T-röd) så det blir helt rent.
Sen lägg en droppe, stort som ett riskorn av kylpasta på cpun och sätt sedan fast kylaren (kolla på youtube på guider)
Hade du gjort rent cpun innan du satt på nya kylaren? Alltså efter att du tog av gamla kylaren och satt på nya

Okej, svårt att säga om "slurp" ljudet. Kan det vara så att den missats fyllas på med vatten? (högst otroligt, men möjligt).

VR: Oculus Rift CV1 + Razer Hydra
Dator: i5-4690K @ 4.5 GHz | Crucial 16GB 1600 | MSI 100ME GTX 970 | Samung 850 SSD 250GB | Corsair RM550 | Win10 | FD Define R5 | Noctua D15
Server: Pentium g3258 | Crucial 16GB 1600 | 2x3TB 120gb Cache ZFS | Corsair CX430 | Ubuntu Server | FD Node 304 | Cooler Master Hyper 212 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ehallq: Måste man fylla på den med vatten?
jag tog bara bort lite av den gamla kylpastan har inte lagt på något nytt emellan jag har tagit av den och på den ( kan nog vara därför)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2015
Skrivet av Mr FalconS:

@ehallq: Måste man fylla på den med vatten?
jag tog bara bort lite av den gamla kylpastan har inte lagt på något nytt emellan jag har tagit av den och på den ( kan nog vara därför)

Nej alltså det är npgot som ska göras i tillverkning. Men det är knappast så att det inte har gjorts. Tänkte så högt att det gick ut i fingrarna

Du måste göra helt rent på cpun innan du sätter dit nya kylaren, torka av med t-röd (kolla guider på youtube). Även kylaren måste göras helt rent nu när du monterat av den en gång och sedan tagit av den igen. Sen måste du sätta dit ny kylpasta iom att du nu förbrukat den som kom förapplicerad. Man använder aldrig samma kylpasta två gånger. Har du en gång monterat a kylaren så måste all kylpasta bort, både på cpu och kylaren. Sen lägger du en droppe kylpasta på cpun innan du monterar på kylaren igen.

http://www.inet.se/produkt/5321167/arctic-silver-5-kylpasta-3...

VR: Oculus Rift CV1 + Razer Hydra
Dator: i5-4690K @ 4.5 GHz | Crucial 16GB 1600 | MSI 100ME GTX 970 | Samung 850 SSD 250GB | Corsair RM550 | Win10 | FD Define R5 | Noctua D15
Server: Pentium g3258 | Crucial 16GB 1600 | 2x3TB 120gb Cache ZFS | Corsair CX430 | Ubuntu Server | FD Node 304 | Cooler Master Hyper 212 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ehallq: tack så mycket ska testa det ikväll.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Åland
Registrerad
Aug 2006

man kan montera om kylaren utan att stoppa dit ny pasta... i värsta fall ger de 2-3 grader sämre temp.. inte något att den ska gå till 95 iaf,,

Fractal Design Define R5 , I7 4790K@4800mhz ,Corsair vengeance 2400Mhz 32GB ,Cooler master V850 , Fury X ,MSI Z97 Gaming 9 AC ,2 x Samsung 840 Evo 500GB (Raid 0) ,Asus Xonar Phoebus , Corsair H100i. Acer Predator XB270H 144hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@MonkeN: så det kommer inte att bli normal temp om jag lägger ditt ny kylpasta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Mr FalconS:

@elixyr: Har gjort det 3 gånger och det händer fortfarande samma sak.

Byt fan header, har också en h60 och den gick skitvajsing när det var en 3pin kontakt på den istället för 4pin. (eller om det var tvärt om, minns inte)

Shoebox PC - Coolermaster Elite 130 - i5 4690K - Corsair H60 v2 - BeQuiet! L8 630W - Sapphire R9 290 Tri-X OC - 16GB CL9 - Gigabyte Z97N+Wifi

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ksw: fungerar din bra nu då?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2015
Skrivet av Mr FalconS:

@ehallq: tack så mycket ska testa det ikväll.

Följ denna
https://www.youtube.com/watch?v=Q2p6Hk4IfqI

VR: Oculus Rift CV1 + Razer Hydra
Dator: i5-4690K @ 4.5 GHz | Crucial 16GB 1600 | MSI 100ME GTX 970 | Samung 850 SSD 250GB | Corsair RM550 | Win10 | FD Define R5 | Noctua D15
Server: Pentium g3258 | Crucial 16GB 1600 | 2x3TB 120gb Cache ZFS | Corsair CX430 | Ubuntu Server | FD Node 304 | Cooler Master Hyper 212 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001

@Mr FalconS: Japp. tyst som fan och det var det som efterfrågades lätt överklockad 4690k ligger på t_max 60

Shoebox PC - Coolermaster Elite 130 - i5 4690K - Corsair H60 v2 - BeQuiet! L8 630W - Sapphire R9 290 Tri-X OC - 16GB CL9 - Gigabyte Z97N+Wifi

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@ksw: vad bra men vad menar du med header?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Mr FalconS:

@ksw: vad bra men vad menar du med header?

https://www.google.se/search?q=fan+header&tbm=isch

Dvs kontakterna som sitter på moderkortet.

Shoebox PC - Coolermaster Elite 130 - i5 4690K - Corsair H60 v2 - BeQuiet! L8 630W - Sapphire R9 290 Tri-X OC - 16GB CL9 - Gigabyte Z97N+Wifi

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av ksw:

Byt fan header, har också en h60 och den gick skitvajsing när det var en 3pin kontakt på den istället för 4pin. (eller om det var tvärt om, minns inte)

Värt att även tänka på att det är 2 kablar. en från fläkten och 1 från kylblocket.