Permalänk
Medlem

Bandbredd och olika mätmetoder

Eftersom jag uppmärksammat ett intressant fenomen inom vårt stadsnät så tänkte jag starta en tråd där vi kan diskutera för att se om det är fler som irriterar sig på detta eller om det är bara jag som är så fruktansvärt petig när det kommer till bandbredd.

Det hela började med att jag fick fiber installerat förra hösten och en anslutning mot stadsnätet. Jag uppmärksammade tidigt att jag förvisso fick ut mina 100 Mbit/s ner till 95% mot bredbandskollen och speedtest. Men vart jag än tankade filer för övrigt så var hastigheterna mycket varierande. Oftast landade filer jag på runt 25 Mbit/s vilket gjorde mig lite fundersam. En annan detalj jag upptäckte var att jag fick högre hastigheter om jag laddade ner fler filer samtidigt från samma servrar, alltså öppnade fler trådar. Öppnade jag upp runt 6 trådar mot en vanlig filnedladdning mot sunet kunde jag maxa min bandbredd rätt ok med 80-90Mbit/s.
Torrents gick också hyffsat och mot en välseedad torrent gick det att få ut runt 80-90Mbit/s. Helt godkänt då.
Gjorde jag ett standard tp test så lyckades jag i sämsta fall få ut 25Mbit/s men i bästa fall 70Mbit/s.

Min slutsats kring detta , utan att veta ska tilläggas, är att speedtest och bredbandskollen öppnar flera trådar och man kan därför maxa ur bandbredden ganska enkelt. Nätägaren har säkert också en rätt optimerad väg in på dessa servrar så att man ska få ut absolut max av sin lina vid testtillfället. Egentligen inget fel med det.

Men sen är frågan vad man egentligen betalar för. Jag kontaktade således Bahnhof.

Teknikern där tyckte att såhär ska det inte vara. Du ska få ut dina 100Mbit mot en såpass snabb server som sunet. Ska tilläggas att vi även noterade att en filnedladdning från speedtest.bahnhof.se gick precis lika dåligt vid tillfället då jag pratade med supporten. 25Mbit/s. Ärendet skickades iväg till nätägaren Zitius.

Från Zitius sida har de skickat en tekniker som i princip bara konstaterat att så är fallet. Men att han inget mer kan göra. Ett överbelastat nät är troligtvis orsaken och detta är inte fixat i en handvändning. Han konstaterade också att jag är den första inom vår kommun som klagat på detta. Vilket jag också kan förstå. De flesta testar sin bandbredd mot bredbandskollen. Visar det resultatet bra värden så är man nöjd.
Svarstider är bra så gamers är nöjda.
Öppnar man fler trådar så får man ut mer hastighet. Så de flesta som streamar är nog också nöjda.
Torrents går bra så här finns det inte så många som reagerar heller.
Tankar man filer från server X så är man också rätt van vid att få varierande hastigheter så det är väl inget man höjer på ögonbrynen för heller.

Saker vi kan diskutera.
Finns detta fenomen inom fler nät än min kommun?
Är jag alldeles för petnoga som stör mig på detta?
Kan man som konsument kräva att en nedladdning från en snabb stabil server ska gå i förväntad bandbredd?
Har ni lust och intresse får ni gärna posta skillnaderna mellan bredbandskollen/speedtest och andra mätmetoder. Det som är mest relevant då är en filnedladdning från stabil snabb server och vad som händer om ni öppnar fler trådar.

Permalänk
Medlem

Tjena, nu blev det mycket läsning här men jag förstår fullt ut ditt problem och tror nog de finns både fler stadsnät och människor som är drabbade av det du påstår och sådant kan ju hända av flera faktorer.

Det kan ju vara allt från att stadsnätet kör för dålig utrustning så det blir överbelastat det kan vara ens bredbandsbolag som har överbelastning i sina noder i sitt nät, det kan vara något på routen man tar för att komma från plats a till plats b och det krävs en hel del med både kunskap och tid för att komma fram till var exakt felet ligger, och inte ens om man gör de är de säkert att man kan få någon att fixa de.

Vet inte om jag skulle kalla dig petnoga men det är ju ett störelse moment kan jag ju hålla med om förhoppningsvis tar dom till sig kritiken där felet ligger och tar tag i det.

Somsagt det är så många faktorer så det e svårt för något att kunna lova någon annan att det ska funka på alla håll och kanter och till vilken hastighet det ska fungera, sen har ju bahnhof specifikt väldigt långa vägar att gå i deras nät innan man kommer ut och går vidare även om de blivit bättre senaste åren.

Som du själv beskriver också är ett alternativ på iaf tptest/bredbandskollen att man kan välja att köra flera trådar och kan märka skillnad på de vet inte om de finns nu men tidigare hade dom det under avancerat som manuellt val, jag personligen brukar tycka det är mer realistiskt att ladda ner 1GB filer från lite olika håll i norden eller Sverige och se vad man får ut för hastighet där.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk
Rekordmedlem

Fler trådar kan ge högre bandbredd om allt annat orkar med men blir det för många så minskar farten eller så kraschar routern.
Du har inte köpt garanterad bandbredd för det är oerhört mycket dyrare än privatabb, de större operatörerna har däremot avtalat om att ange ett intervall och ligger du utanför detta så kan du reklamera, det är vanligtvis halva maxfarten som min men kolla det finstilta i avtalet.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag ville förklara både bakgrund och lite tekniskt så därför blev det ett långt inlägg. Förhoppningsvis är ämnet så pass intressant att folk ändå väljer att läsa

Som jag förstår det var det ett problem som redan var känt inom vårt stadsnät även fast jag var den första kunden som klagade. Vilken kunds switchport man än kopplar in sig på så får man problemet att man förr eller senare hamnar i en switch som är högt belastad. Öppnar man en extra tråd så får man lite mer av den totala bandbredden men på bekostnad att andra får lite mindre. Någon som är mer nätverkskunnig kan säkert förklara detta bättre.

Permalänk
Medlem

"Den hastighet med vilken Kunden är uppkopplad mot Internet
genom användande av Tjänsten framgår av avtalat abonnemang.
Angiven överföringshastighet är endast ungefärlig och kan
variera. Bahnhof har inga möjligheter att påverka hasti
gheten vid
varje givet tillfälle och kan således inte svara för begränsningar i
överföringshastighet som är hänförliga till nät som inte ägs av
Bahnhof"

Så står det i mitt avtal. Finns väl inte mycket mer jag kan göra alltså. I praktiken innebär det väl att jag kan ha 1Mbit och ändå får vara nöjd. Ska lusläsa de andra nätägarnas avtal.

Permalänk
Medlem

Jag har alltid fått ut runt 9MByte/s via sunet genom webbläsare om jag laddar ned någon linux dist, och jag har Bahnhof och Zitius. Man kan vara petig och säga att det bara är runt 70 Mbit men det räcker, du spar egentligen inte så mycket tid, vilket hastigheter egentligen handlar om.

Permalänk
Medlem

När det går ner mot 3-4MB/s som det ofta är för mig så blir det lite trökigt tycker jag. Det är kanske dags att installera någon form av download accelerator igen som man hade på den gamla goda tiden.. Vet inte om det fungerar lika bra som förr dock?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Deimos:

"Den hastighet med vilken Kunden är uppkopplad mot Internet
genom användande av Tjänsten framgår av avtalat abonnemang.
Angiven överföringshastighet är endast ungefärlig och kan
variera. Bahnhof har inga möjligheter att påverka hasti
gheten vid
varje givet tillfälle och kan således inte svara för begränsningar i
överföringshastighet som är hänförliga till nät som inte ägs av
Bahnhof"

Så står det i mitt avtal. Finns väl inte mycket mer jag kan göra alltså. I praktiken innebär det väl att jag kan ha 1Mbit och ändå får vara nöjd. Ska lusläsa de andra nätägarnas avtal.

Operatörer som har åtagit sig att följa Telekområdgivarnas uppföranderegler ska ange information om normal överföringshastighet för att skicka och ta emot data i intervall.

11. Om hastighet och begränsningar för bredbandstjänster
Vid hastighetsangivelser som används i marknadsföring av, eller avtal om, bredband ska information om normal överföringshastighet för att skicka och ta emot data anges i intervall.

http://telekomradgivarna.se/regler-och-beslut/god-sed/

Ser att Bahnhof inte är listat som medlem men de bör ju hursomhelst följa de storas regler och skulle man ta det till ARN/domstol så väger nog branchpraxisen tungt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Fick tillslut veta att Zitius kört 100Mbit upplänk i hela vårt område via omvägar. Om jag förståt det rätt har vi på 3 stycken 24 portars switch delat på 3 stycken 100Mbit. Inte så konstigt att hastigheterna varit låga... Hela stadsnätet i kommunen har sett ut på detta sätt. Vilket jäkla oskick. Undra hur många lyckliga föreningar i Sverige som ovetandes betalat miljoner till Telia.. För att dela på 100Mbit.. Lär ju räcka med 1 eller 2 kunder med 100Mbit som fildelar för att sänka hela området. Måste ju erkänna att jag själv suttit och pressat UDP trafik i 100Mbit under långa stunder. Om några stackars grannar velat streama under tiden lär det ju funkat sådär..

Nåväl. Under dec/jan uppgraderas till gigswitchar så de tog i alla fall till sig av kritiken. Nu under förmiddagen var det tydligen vår tur. Anslutningen försvann en halvtimme och nu är hastigheterna(Även mot sunet) så långt som de ska vara. Utan att man behöver öppna fler trådar eller på annat sätt vara ful så ligger jag på 100Mbit/s.

Här kan ni se vilket stadsnät det gäller:
http://www.zitius.se/driftinformation/