Ena hårddisken kopplas ur

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2014

Ena hårddisken kopplas ur

Tja,

Helt plötsligt när upptäckte jag att hårddisken med skräp på inte hittas i varken utforskaren eller Crystal Disk Info. Det hände häromdagen också och jag drog igenom med HDTune (lightversionen), men allt var grönt då, så tänkte inte mer på det.

Disken är ganska gammal och för ett tag sedan visade den upp röda sektorer, men inte nu...konstigt nog. Är det troligast att det är fel på hårddisken eller kanske t.o.m. moderkortet?

Kanske blev lite svårt att förstå, men fråga om det behövs .

Dator: R9 290 Ref. | i7 2600k | MSI Z77 | In-Win 904 | EVGA Supernova G2 750W
Tangentbord: HHKB PRO 2 | IBM Model M | Dell AT102W | KBP V60 MX Clear
Prylentusiast, Pythonist i dubbel bemärkelse och di-agnostiker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kattlådan
Registrerad
Jul 2009

I kör skriv diskmgmt.msc om disken syns där men visas som opartitionerad, har Windows troligtvis tappat partitionen.
Det kan beror på olika saker, men troligtvis börjar disken dö.
Syns den inte där, starta om datorn och se om den hittas i BIOS, hittas den inte där, ja då har disken "gått vidare till de sälla jaktmarkerna", och det är tid att skaffa en ny.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av Belzader:

I kör skriv diskmgmt.msc om disken syns där men visas som opartitionerad, har Windows troligtvis tappat partitionen.
Det kan beror på olika saker, men troligtvis börjar disken dö.
Syns den inte där, starta om datorn och se om den hittas i BIOS, hittas den inte där, ja då har disken "gått vidare till de sälla jaktmarkerna", och det är tid att skaffa en ny.

Den kommer tillbaka efter omstart så. Har lite snålt med pengar, men ny hårddisk är väl egentligen inte helt fel då den gamla bara har 500 gb och surrar som in i helvete . Vad rekommenderas?

Skickades från m.sweclockers.com

Dator: R9 290 Ref. | i7 2600k | MSI Z77 | In-Win 904 | EVGA Supernova G2 750W
Tangentbord: HHKB PRO 2 | IBM Model M | Dell AT102W | KBP V60 MX Clear
Prylentusiast, Pythonist i dubbel bemärkelse och di-agnostiker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kattlådan
Registrerad
Jul 2009

När en disk håller på så, är det tid på att fundera på en ny, ja.
Förr eller senare kommer den bara dö.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Har du kollat om kablaget är ok ? satakablaar glappar ibland eftersom kontakterna ofta är rätt dåliga så kan det vara värt att testa ett byte av kablage.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av mrqaffe:

Har du kollat om kablaget är ok ? satakablaar glappar ibland eftersom kontakterna ofta är rätt dåliga så kan det vara värt att testa ett byte av kablage.

Kablarna går via chassits inbyggda för enklare kabeldragning, problemet är ju att det händer plötsligt och utan förvarning, så det är svårt att felsöka.

Men som sagt, några tips på bra hårddiskar? 1 (eventuellt 2) tb för under tusenlappen skulle vara bra. SSD har jag redan så det behövs icke.

Skickades från m.sweclockers.com

Dator: R9 290 Ref. | i7 2600k | MSI Z77 | In-Win 904 | EVGA Supernova G2 750W
Tangentbord: HHKB PRO 2 | IBM Model M | Dell AT102W | KBP V60 MX Clear
Prylentusiast, Pythonist i dubbel bemärkelse och di-agnostiker.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av FilosofN:

Kablarna går via chassits inbyggda för enklare kabeldragning, problemet är ju att det händer plötsligt och utan förvarning, så det är svårt att felsöka.

Men som sagt, några tips på bra hårddiskar? 1 (eventuellt 2) tb för under tusenlappen skulle vara bra. SSD har jag redan så det behövs icke.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad menar du egentligen med att kablarna går via chassit ? De går väl direkt mellan moderkortet och disken ? Om inte är det nått du bör testa för att kunna utesluta glapp.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av mrqaffe:

Vad menar du egentligen med att kablarna går via chassit ? De går väl direkt mellan moderkortet och disken ? Om inte är det nått du bör testa för att kunna utesluta glapp.

Moderkort-satakabel-kabel i chassit-hårddisk. Så en extra kabel alltså . Men som sagt, det konstiga är att efter omstart funkar det och det kan ta ett tag innan den kopplas ur.

Skickades från m.sweclockers.com

Dator: R9 290 Ref. | i7 2600k | MSI Z77 | In-Win 904 | EVGA Supernova G2 750W
Tangentbord: HHKB PRO 2 | IBM Model M | Dell AT102W | KBP V60 MX Clear
Prylentusiast, Pythonist i dubbel bemärkelse och di-agnostiker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av FilosofN:

Moderkort-satakabel-kabel i chassit-hårddisk. Så en extra kabel alltså . Men som sagt, det konstiga är att efter omstart funkar det och det kan ta ett tag innan den kopplas ur.

Skickades från m.sweclockers.com

Troligen har den någon eller flera riktigt skadade sektorer. När den försöker läsa/jobba med dem så låser den sig eller time:ar ut. Då försvinner den och du måste starta om. Den är döende helt enkelt och det kommer troligen bli värre.

Ibland kan man med bra mjukvara som spinrite eller HDDregenerator i DOS läge (så den inte time:ar ut) tvinga den att laga felet genom att flytta om sektorerna till reserv sektorer, men det kommer troligen åter problem igen då den fysiska skadan är där ändå och brukar bli värre.

Andra alternativet är att du hittar var på disken dessa fel är, och även om du inte kan flytta om dem, så kan du ta bort partitionen från området +- 1GB eller så och använda resterande område. Är gratis sätt att lösa det iaf

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av Paddanx:

Troligen har den någon eller flera riktigt skadade sektorer. När den försöker läsa/jobba med dem så låser den sig eller time:ar ut. Då försvinner den och du måste starta om. Den är döende helt enkelt och det kommer troligen bli värre.

Ibland kan man med bra mjukvara som spinrite eller HDDregenerator i DOS läge (så den inte time:ar ut) tvinga den att laga felet genom att flytta om sektorerna till reserv sektorer, men det kommer troligen åter problem igen då den fysiska skadan är där ändå och brukar bli värre.

Andra alternativet är att du hittar var på disken dessa fel är, och även om du inte kan flytta om dem, så kan du ta bort partitionen från området +- 1GB eller så och använda resterande område. Är gratis sätt att lösa det iaf

Det är säkert fallet - ska försöka införskaffa en ny så fort som möjligt. Men det konstiga är som sagt att HDTune inte visade några fel alls (däremot en röd ruta för några månader sedan när jag fortfarande hade trial-versionen av HDTune Pro). I vilket fall som helst tror jag inte att jag kommer att försöka laga den, för de är ändå gamla och låter alltför högt .

Dator: R9 290 Ref. | i7 2600k | MSI Z77 | In-Win 904 | EVGA Supernova G2 750W
Tangentbord: HHKB PRO 2 | IBM Model M | Dell AT102W | KBP V60 MX Clear
Prylentusiast, Pythonist i dubbel bemärkelse och di-agnostiker.