Knasigheter med svart färg etc på skärmen.

Permalänk
Medlem

Knasigheter med svart färg etc på skärmen.

Hej har ett problem med skärmen som ni ser på bilden, och vore evigt tacksam för lite tips. Alla svarta bakgrunder blir rutiga o fula och konstigt med färger etc, blir även ofta vertikala linjer på hela skärmen ibland, har ingen aning om hur jag kan lösa. Kontrast / ljusstyrka gör ingen skillnad..

Har testat olika uttag på kortet osv

När jag spelar o annat så funkar det oftast fint men just när de blir svart bakgrund så blire konstigt.

Specs:
W7
i5 2500k
GTX780
8 gig RAM

Skärmen är en BenQ XL2411Z

Permalänk
Keeper of the Bamse

Blir det "blockigt" när du tittar på film så är det för att den videocodec som komprimerar filmen klumpar ihop massa svarta pixlar till ett enda block för att spara bandbredd. När du spelar så sker inte detta. Det ska helt enkelt vara så.

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com

Permalänk
Bildexpert 📺

...och att du ser dem beror på skärmens gamma, tonkurva som ljusar upp mörka nyanser som ska vara nästan lika mörkgrå till att bli distinkta nyanser av olika grått.

Eftersom du har en Benq XL2411Z så sitter du på en TN-panel av den sort som kanske har lägsta bildkvaliteten i förhållande till prisnivå i dagsläget. Allt fokus med den här typen av skärmar handlar om responstid och 144 Hz. Det bör finnas inställningar som påverkar tonkurva, förslagsvis gamma-inställningar. Det kan också vara en black-level inställning som är för högt ställd. Passar för vissa typer av spel, mindre rolig för övrigt innehåll.

Genom vinkla skärmen bakåt kommer du också förändra hur mörka nyanser återges. Alternativt ställa skärmen en decimeter högre upp eller sjunka ned i stolen.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tack för awesome svar! Ska kika lite på inställningarna! =D tack