Hemsida där användare ska ha olika behörigheter!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2010

Hemsida där användare ska ha olika behörigheter!

Tja!

Ska nu skapa en hemsida där användare ska ha olika behörigheter. Det vill säga när jag skapat sidan ska jag själv kunna utse en admin med X behörigheter, och annan användare med Y och annan med T osv osv.

Frågan är, är PHPmyadmin bra på detta?

Nästa fråga som är kopplad är: Kan jag genom PHPMYADMIN göra så att den som då är utsedd "admin" för sidan på ett lättare sätt än inne i PHPmyadmin kan ändra behörigheter för folk?
Dvs kan jag skapa ett GUI där admin kan sitta istället och ändra behörigheter för olika användare.

Hur många olika "behörighetsgrupper" kan det existera? För i teorin måste programmet åtminstone kunna skilja 100 grupper åt.

//Zoem

Trädvy Permalänk
Testpilot, Moderator
Plats
Norrköping
Registrerad
Sep 2002

PhpMyAdmin är bara ett GUI/front end för att administrera en MySQL-databas, vad datat i databasen gör måste du bestämma i koden för själva sidan som användarna använder.

Vi kan ta Sweclockers som exempel, jag är ganska säker på att en MySQL-databas används men det är egentligen oviktigt. Forummjukvaran ansluter till databasen och hämtar all data där, den filtrerar ut vilka inlägg som ska hämtas till specifika trådar och så. PhpMyAdmin är en helt separat mjukvara som också ansluter till databasen men mer är inriktat på att administrera en databas på grundnivå, likt ett excel-blad, vad de olika kolumnerna har för funktion (exempelvis att ett fält är användarnamn för forumet) vet inte PhpMyAdmin om men du kan redigera fältet i PhpMyAdmin om du vill det.

Vanligtvis använder man inte PhpMyAdmin för att redigera användare och grupper utan är det något som ska ändras lätt och ofta kodar man funktioner för det direkt i forummjukvaran. För att stänga av en användare på exempelvis ett forum behöver man som moderator i princip bara trycka på en knapp på rätt ställe i själva forumet men skulle den funktionen saknas och man skulle behöva gå via PhpMyAdmin skulle det vara mycket krångligare då man hade behövs söka upp användaren i rätt tabell och sen hitta vilket fält som styr om en användare är avstängd eller ej. Dessutom vill man inte att moderatorerna ska ha åtkomst till hela databasen utan man begränsar i forummjukvaran vilka funktioner de ska ha tillgång till. Att logga in i databasen via PhpMyAdmin är dessutom ett helt eget användarsystem med rättigheter till själva databasen.

Du kan inte skapa ett GUI i PhpMyAdmin, det är ett GUI i sig som administrerar databaser.
https://en.wikipedia.org/wiki/PhpMyAdmin

Jag skulle rekommendera dig att använda ett färdigt CMS-system likt Wordpress, där kan du skapa sidor, användare, grupper, olika behörigheter och allt annat utan att blanda in PhpMyAdmin eller faktiskt behöva förstå hur en databas funkar.

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 8GB][Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Dec 2010

Löser inte typ Drupal detta åt dig?

Acer Predator 17 G9-793. GTX 1070, I7-6700HQ, 16GB RAM, 256-SSD, 17.3" osvosv | Plex, ubuntu, Transmission, pfsense, Nas-server virtualiserat på en G3220 m,m. Under Proxmox.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2009

7900x @ 4,7ghz - 1080ti @ 2100

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

Håller med TobbeSkatt, Drupal har betydligt bättre möjligheter att kontrollera behörigheter än Wordpress. Värt enligt mig även om inlärningskurvan är lite brantare.

Lite demo/förklaring av vad man kan styra:
https://www.youtube.com/watch?v=6AEWQXrr1u8

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alingsås
Registrerad
Jun 2010

Varför inte Joomla?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

Absolut, lite av en mellanväg mellan WP och Drupal kan man tycka? Vill man hålla på med utveckling av hemsidor är ju alla 3 värda att testa ordentligt