Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Multiplier limit 2600k

Hej!

Sitter på en gammal I7 2600k D2 stepping och har aldrig lyckats ställa in multipliern på mer än 42x i mitt bios. Varför kan jag inte ställa upp den högre? Har googlat i flera timmar och även forskat i detta för länge sedan men förstår fortfarande inte vad det är som begränsar, är det moderkortet eller CPUn som sätter gränsen? Kör fyra minnesstickor och det verkar inte spela någon roll om jag kör 1333mhz eller 1600mhz. Har läst flera guider för P67/Z68 moderkort men får inte bukt på problemet. CPUn är även begränsad till 39-40x multiplier under belastning i windows vilket verkar rätt konstigt. Kör senaste bioset från ASUS som nu är snart tre år gammalt

Vad kan jag göra? Byta hårdvaran??

- Janne

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Hej!

Sitter på en gammal I7 2600k D2 stepping och har aldrig lyckats ställa in multipliern på mer än 42x i mitt bios. Varför kan jag inte ställa upp den högre? Har googlat i flera timmar och även forskat i detta för länge sedan men förstår fortfarande inte vad det är som begränsar, är det moderkortet eller CPUn som sätter gränsen? Kör fyra minnesstickor och det verkar inte spela någon roll om jag kör 1333mhz eller 1600mhz. Har läst flera guider för P67/Z68 moderkort men får inte bukt på problemet. CPUn är även begränsad till 39-40x multiplier under belastning i windows vilket verkar rätt konstigt. Kör senaste bioset från ASUS som nu är snart tre år gammalt

Vad kan jag göra? Byta hårdvaran??

Vad kör du för moderkort?

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Landskrona
Registrerad
Jun 2007

Förmodligen har du ett moderkort med B/H/Q-chipset som inte stöder ändring av multiplier.

MAIN>> Enthoo Evolv | Z170M-Plus | 6600K @ 4.5 @ H80i | GTX 980 @ HG10 H100i | 16GB | 500GB SSD + NAS | CM G650M
HIDs>> Asus VG248QE 144Hz + 2x 24" | Steelseries Rival @ Steelseries QcK+ | QPAD MK-50 | QPAD QH-90 | Audioengine 5+
HTPC>> Antec Fusion Remote Black | H67M-GE/HT | 3470S | 4GB | Corsair CX400 | 120GB SSD + NAS
MISC>> OnePlus One @ CyanogenMod 13 | Surface Pro | Pine A64+ 2GB @ Ubuntu

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Oj glömde visst tillägga att jag kör Asus P8Z68 Deluxe moderkortet, den första revisionen. Jag kan ändra multipliern men jag tycker den borde gå högre än 42x. När jag stresstestar i Windows på 42x multiplier så blir klockfrekvensen bara 3,9ghz vilket också är skumt. Ingen throttling och låga temperaturer som inte överskrider 60 grader (Corsair Hydro H100)

Edit: är vissa CPUer låsta till vissa multipliers maximum??

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
På snedden i Dirty South
Registrerad
Dec 2001

Du har inte H67-chipsetet då?

Fractal Design Define R3 | Corsair RM750i | ASUS Z97-E | Intel Core i5 4690K @ 4.6 GHz + Corsair H100i GTX & 2 x Noctua NF-F12 PWM | 16GB HyperX DDR3 1866MHz | XFX DD R9 280 3GB & Sapphire Dual-X R9 280X 3GB CFX | Intel 600p M.2 256 GB + Samsung 840 PRO & 850 PRO 128 GB RAID0 + Spinpoint F3 1 TB + NETGEAR ReadyNAS RN204 4x3 TB RAID5 | BenQ XL2411T + AOC E2461FWH + AOC E2476VWM6 | Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Red + Logitech G502 | NETGEAR beta tester (Stolt ägare av överdödande R8500 beta HW rev 1 & 2 + mycket annat skoj)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Nej

- Janne

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Oj glömde visst tillägga att jag kör Asus P8Z68 Deluxe moderkortet, den första revisionen. Jag kan ändra multipliern men jag tycker den borde gå högre än 42x. När jag stresstestar i Windows på 42x multiplier så blir klockfrekvensen bara 3,9ghz vilket också är skumt. Ingen throttling och låga temperaturer som inte överskrider 60 grader (Corsair Hydro H100)

Edit: är vissa CPUer låsta till vissa multipliers maximum??

Låter som att du har en i7 2600 (non-k).

Alla CPU:er har en multipel max (mer eller mindre) på 2600k är det typ 58.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2008

Ja du har en 2600 inte 2600k, vissa moderkort tillåter överklockning av 2600 till multiple 42.

Stationär: i7 2600K @ 4.8GHz | Corsair H70 | ASRock Extreme4 Z68 GEN3 | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz | MSI GTX 1070 Gaming X | 1TB Samsung 850 EVO | Raid 1: 2x8TB HD | Antec P190 + 1200W | Apple LED Cinema Display 27"
Bärbar: MacBook Pro 15" Retina | 2.6GHz Quad-Core i7 | 16GB DDR3L 1600MHz | 256GB SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Nej det är något som är fel, notera att det är en stepping D2 cpu dvs en 2600k. Jag köpte den som en 2600k och varför den nu listas som en 2600 vetefan... ??

- Janne

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Pengen:

Ja du har en 2600 inte 2600k, vissa moderkort tillåter överklockning till multiple 42.

Brukade väl vara upp till Turbo-max och eventuellt ett par hundra MHz extra.
Helt rätt, @Janne82: Du har en låst CPU och inte en k-modell.

Det finns D2 steppings av 2600. (SR00B)
D2 2600k heter SR00C.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Haha sluta nu det är en 2600k det är jag helt övertygad om. Men nu verkar något ha ballat ur helt med mitt moderkort, den har alltid listats som 2600k förr när jag kikat i CPUZ och dylikt.

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2008
Skrivet av Janne82:

Nej det är något som är fel, notera att det är en stepping D2 cpu dvs en 2600k. Jag köpte den som en 2600k och varför den nu listas som en 2600 vetefan... ??

Här är en 2600 med d2 stepping http://www.cpu-world.com/sspec/SR/SR00B.html

Stationär: i7 2600K @ 4.8GHz | Corsair H70 | ASRock Extreme4 Z68 GEN3 | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz | MSI GTX 1070 Gaming X | 1TB Samsung 850 EVO | Raid 1: 2x8TB HD | Antec P190 + 1200W | Apple LED Cinema Display 27"
Bärbar: MacBook Pro 15" Retina | 2.6GHz Quad-Core i7 | 16GB DDR3L 1600MHz | 256GB SSD

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Haha sluta nu det är en 2600k det är jag helt övertygad om. Men nu verkar något ha ballat ur helt med mitt moderkort, den har alltid listats som 2600k förr när jag kikat i CPUZ och dylikt.

Och om du går in i Bios och tar en bild på CPU:n?

Och vad står det fysiskt på CPU:n?

Både 2600 och 2600k rapporterar:
206A7 som signatur.
Familj: 6
Modell: 42
Stepping: 7
Revision "D2" är båda skarpa produktionsexemplar (finns ES varianter med).

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Väldigt mystiskt. Den har alltid listats som 2600k i BIOS förr men nu listas den som en 2600 bara. Hade strul med bioset tidigare idag det kanske spårade ur då... ?

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Janne82:

Väldigt mystiskt. Den har alltid listats som 2600k i BIOS förr men nu listas den som en 2600 bara. Hade strul med bioset tidigare idag det kanske spårade ur då... ?

Var har du fått den ifrån? CPUn då

|Define XL | AX850W | P8P67 EVO | 2600K | NH-C14 | GTX 980 | Vengeance 2x4GB | 520 240 GB + VelociRaptor 160gb+ F1 1TB + Green 2TB + 2xWD Black 4TB | XL2420T| Essence STX | DT880 PRO @ 250 ohm + Modmic V4| MK-85 Pro (Brown)|5K Laser

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Väldigt mystiskt. Den har alltid listats som 2600k i BIOS förr men nu listas den som en 2600 bara. Hade strul med bioset tidigare idag det kanske spårade ur då... ?

Högst osannolikt. Den kod som identifierar CPU:n är inbränd i CPU:n och går inte att ändra. Dock fanns det lite buzz om att någon hade lyckats lura moderkort att en CPU var en annan via injektion av kod vid boot.

Detta är dock inget som har hänt i detta läget om du bara hade "lite strul".

Vad står på CPU:n?

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Kollar historik på Komplett nu och där står det också att jag har beställt en 2600 CPU. Fan vad skumt. Kan svära att det har stått 2600k i BIOS tidigare o_O

- Janne

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Kollar historik på Komplett nu och där står det också att jag har beställt en 2600 CPU. Fan vad skumt. Kan svära att det har stått 2600k i BIOS tidigare o_O

Du har nog bara misstagit dig. Lätt hänt.
Dock har du lyckats få 4GHz på CPU:n trots det med endast multipel.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Ja då får jag nog ta en funderar, måste ha blivit fel när jag lade ordern för fyra år sedan. Skumt att jag inte upptäckt detta förräns andra påpekar detta idag? Jag är övertygad om att det var en 2600k jag beställde. Dagens mindfuck...

- Janne

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Janne82:

Ja då får jag nog ta en funderar, måste ha blivit fel när jag lade ordern för fyra år sedan. Skumt att jag inte upptäckt detta förräns andra påpekar detta idag? Jag är övertygad om att det var en 2600k jag beställde. Dagens mindfuck...

Har gjort samma sak, oftast har det uppdagat sig lite fortare än 4år dock

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014

Dags att ta fram den gamla skolans överklockningsknep nu då=)

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av eduenlamer:

Dags att ta fram den gamla skolans överklockningsknep nu då=)

Fler saker än CPU är bundet via BCLK (som inte är samma sak som FSB). Så det går inte riktigt. I Skylake är man dock tillbaka i samma sits där BCLK är friställd och går att överklocka med på nytt.

Oftast kan man överklocka ca 1-3MHz på BCLK på andra till fjärde generationens core-processorer och vid 4 eller mer uppstår prestanda fall för minnen, USB samt sata. Högsta uppmätta utan prestandaförlust på övriga enheter är typ i storleksordningen 8-9MHz(BCLK) på ett Asus moderkort (Z77).

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Aug 2001
Skrivet av DavidtheDoom:

Har gjort samma sak, oftast har det uppdagat sig lite fortare än 4år dock

Snacka om mindfuck

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014
Skrivet av DavidtheDoom:

Fler saker än CPU är bundet via BCLK (som inte är samma sak som FSB). Så det går inte riktigt. I Skylake är man dock tillbaka i samma sits där BCLK är friställd och går att överklocka med på nytt.

Oftast kan man överklocka ca 1-3MHz på BCLK på andra till fjärde generationens core-processorer och vid 4 eller mer uppstår prestanda fall för minnen, USB samt sata. Högsta uppmätta utan prestandaförlust på övriga enheter är typ i storleksordningen 8-9MHz(BCLK) på ett Asus moderkort (Z77).

Aha, jag trodde att det skulle fungera som på första generationens i7, som ju går att klocka nästan hur mycket som helst med BCLK. Har 2st 1366 som jag brukar leka med ibland:)
Har inte ägt någon sandy bridge så jag är inte så insatt i dom. Varken mb's eller non-k cpus.
Det låter ju riktigt supersumpigt att det ska vara så dåliga förutsättningar om man inte köpte k modellerna då.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Hijackar min egen tråd lite nudå. Kör 105Mhz bclk och CPUn sjunker från 40 multiplier till 39 när jag stresstestar, vadan detta??

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Aug 2001
Skrivet av Janne82:

Hijackar min egen tråd lite nudå. Kör 105Mhz bclk och CPUn sjunker från 40 multiplier till 39 när jag stresstestar, vadan detta??

Gör inte baseclock med SB. Det kan skada betydligt mer än du anar.
Inte värt för prestandan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Janne82:

Hej!

Sitter på en gammal I7 2600k D2 stepping och har aldrig lyckats ställa in multipliern på mer än 42x i mitt bios. Varför kan jag inte ställa upp den högre? Har googlat i flera timmar och även forskat i detta för länge sedan men förstår fortfarande inte vad det är som begränsar, är det moderkortet eller CPUn som sätter gränsen? Kör fyra minnesstickor och det verkar inte spela någon roll om jag kör 1333mhz eller 1600mhz. Har läst flera guider för P67/Z68 moderkort men får inte bukt på problemet. CPUn är även begränsad till 39-40x multiplier under belastning i windows vilket verkar rätt konstigt. Kör senaste bioset från ASUS som nu är snart tre år gammalt

Vad kan jag göra? Byta hårdvaran??

Har för mig att det har att göra med ramminnena och deras hastighet som beräknas med cpu-multipeln, åtminstone gällde det för i7 920.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Okt 2003

Ja nu spelar det ingen större roll längre, jag fick storhetsvansinne och köpte 6700K och Z170 moderkort som ligger och väntar hos posten nu. Ut med det gamla in med det nya

- Janne

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Janne82:

Ja nu spelar det ingen större roll längre, jag fick storhetsvansinne och köpte 6700K och Z170 moderkort som ligger och väntar hos posten nu. Ut med det gamla in med det nya

Roligt, hoppas på tur med processorn. Oavsett är det ju ett stort lyft