Skillnad på lufttrycks/luftflödesoptimiserade chassi-fläktar

Permalänk

Skillnad på lufttrycks/luftflödesoptimiserade chassi-fläktar

Tjena!

Bytte nyligen ut fläkten på min Hyper EVO 212 till en Noctua NF-F12 PWM 120mm och blev väldigt nöjd med resultatet, ljudnivån sänktes avsevärt. Detta ledde så klart till att jag omedelbart började störa mig på ljudnivån från standard chassi-fläktarna i mitt Fractal Design Define S istället. Har således kikat på lite olika alternativ, fastnade för 140mm-fläktarna i Noctuas redux-serie, mer specifikt Noctua NF-p14s redux-900 140mm. Vad jag kan hitta så är inga av dessa fläktar optimiserade för luftflöde dock, dessa återfinns endast i 120-mm klassen.

Hur mycket tjänar man på att ha luftflödesoptimerade fläktar i chassit egentligen?

Som en extragrej tänkte jag fråga om någon har erfarenhet av fläktarna i Noctuas redux-serie, hur stor skillnad gör det då man inte använder de ljuddämpningstillbehör som följer med i Noctuas standardserie, men som utelämnats i redux-serien?

Permalänk
Medlem

Som chassifläkt gör det en minimal skillnad. Har man däremot en tjock radiator eller en stor luftkylare att pressa luften genom är fläktar med statiskt tryck att föredra, men inte som chassifläkt.

Tänk på att "redux" -fläktarna bara är själva fläkten och 4 skruvar, det medföljer inga tillbehör.

Permalänk

Vad bra då vet du hur mycket skillnad de extra medföljande tillbehören faktiskt gör? Funderar på om en sådan här kanske vore att föredra.

Permalänk
Medlem

Vibrationsdämpare fyller givetvis sin funktion, dvs den hämnar vibrationer som uppstår från en fläkt. Sedan hur mycket det gör....? Svårt att avgöra. Kvaliteten på Chassit spelar en stor roll i det hela. Sedan kan du köpa den dyraste fläkten som finns och ändå ha oturen att få en med obalans i motorn. Fläkten du länkade är bra fläkt. Fördelen är att den kommer även att fungera som takfläkt utan några konstiga bieffekter på ljudet.

*Noctua NF-A14 FLX är ett alternativ, med den medföljande 5-7v adaptern kommer du inte höra den.
*Be-Quiet Shadow Wings SW1 är ett annat alternativ jag vet håller hög kvalitet.
*Corsair Air Series AF140 Quiet är ett annat populärt alternativ, dock får man räkna med ett lotteri när man köper en. Har man tur får man en väldigt bra fläkt för pengarna... om inte, tickande läten -vibrationer i motorn -mm.

Självklart finns det andra alternativ som säkerligen kommer vara ett bra köp, men orkade bara nämna några stycken som jag själv av erfarenhet använt mig av. En annan sak att tänka på är... många köper fläktar oavsett märke och sedan fyller hela chassit med dem och låter dem köras på en 4-500rpm och säjer att det är världens bästa fläkt -den hörs inte, KÖP!!! Det är inte detta som talar om att en fläkt är av bra kvalitet eller inte. Motorljudet som uppstår när en fläkt börjar passera 8-900rpm och uppåt, det är här man märker skillnaden på en bra och en dålig fläkt. Märk skillnad på att jag sade motorljud och inte "flåsljudet" från luften som flyttas. En bra fläkt kan snurra på i 1200rpm utan att höras men transporterar mycket luft, (och med tanke på att vi pratar 140mm fläktar kommer den att flytta luft vid dessa varvtal) -det är här vi pratar om flåsljudet från luften som transporteras. Många misstar detta som att fläkten i sig är högljudd och nämner saker som "världens sämsta fläkt -den hörs för mycket -mm" och ger den 1 av 10 i betyg.

En fläkt har en funktion, att transportera bort eller tillföra ny luft för att kyla en komponent. Finns ingen mening att köpa en fläkt och sedan köra den på så låga varvtal att den inte fyller sin funktion. 2 fram och 1 bak (möjligtvis 1 i taket) gör jobbet mer än väl. Köper man en kvalitetsfläkt och låter den snurra 7-900rpm(140mm fläkt), kommer den inte att höras!