Permalänk

Ovanligt skärm/monitor problem

Som en inledning vill jag börja med att uttrycka min oförståelse för problemet. Har försökt det mesta; med hittills, lite framgång. Allt började för några månader sedan då en av mina vänner fick problem med sin monitor. Den fortsatta att gå i (vad jag befarar är) sömnläge/sleep- mode; med ett ljud från operativsystemet av att en enhet kopplats ur. Enheten som är något år gammal; max 2 år, har inte strulat förut. Det vill säga till för ungefär några x- antal månader sedan då skärmen började att gå svart efter en mindre spelsektion.

Min vän bad mig därefter om hjälp; jag rekommenderade honom att ominstallera sina grafikdrivrutiner. Vilket inte hjälpte. Därefter gick jag igenom hans strömplaner för externa enheter. Allt var som det skulle. Jag ville helst inte ta till hårdhandskarna direkt och tvinga honom att ominstallera operativsystemet; så jag rekommenderade honom att avinstallera alla program som han lagt till sen att skärmen börjat slockna oväntat. Det gav inga resultat.

Efter ett tag berättade jag hur det låg till; avinstallera operativsystemet eller testa med en annan skärm. Han valde dessvärre det primära alternativet för att han delvis inte har någon sekundär skärm att använda och för att han helst ville ha ett 'fräscht' OS igen. Jag satte upp operativsystemet som bestämt och installerade dem grundläggande drivrutinerna för moderkortet samt grafikkortet. Därefter så verkade allt fungera som det skulle tills häromdagen; då skärmen återigen gick svart i en spelsektion.

Jag beslutade mig för att ge upp på problemet och fråga nån här på Sweclockers istället. Jag har letat och sökt utan framgång. Jag har redan förvarnat honom om att monitorn kan vara trasig ifa vi inte kan återskapa beteendet på en sekundär skärm. Jag uppskattar all hjälp jag kan få; tack i förväg.

//mvh Izac

PS: Jag har även gått igenom CPU samt GPU temperaturerna. Dem ligger båda på låga värden, som max toppade GPU'n 61*C under hög belastning. CPU'n gick aldrig över 50*C under hög belastning. Så jag uteslöt temperatur orsaker.

Permalänk
Bildexpert 📺

Låter som ett problem med glappkontakt, alternativt en trasig bildskärmskabel.

Permalänk
Skrivet av Stealhelm:

-..
..
Den fortsatta att gå i (vad jag befarar är) sömnläge/sleep- mode; med ett ljud från operativsystemet av att en enhet kopplats ur. Enheten som är något år gammal; max 2 år, har inte strulat förut. Det vill säga till för ungefär några x- antal månader sedan då skärmen började att gå svart efter en mindre spelsektion.
..
..

Om den är några år gammal, så finns ju alltid risken att den råkat ut för 'bad caps' fenomenet, där någon/några kondensator blir dåliga och man får konstiga fel.

Gör ett Google sök på 'bad caps', så finns det en hel om det, några miljoner träffar, lol..

Visa signatur

Cooler Master HAF932 | Gigabyte GA770T-USB3 | AMD Phenom II X4 3.2 GHz | Zalman Extreme | 1600MHz 12GB Corsair| Gigabyte HD7950 3GB | Corsair TX850M | Fujitsu 26" SL3260 1920x1200 | Windows 10 Pro.

Permalänk
Skrivet av Laxpudding:

Låter som ett problem med glappkontakt, alternativt en trasig bildskärmskabel.

Skrivet av serpent29:

Om den är några år gammal, så finns ju alltid risken att den råkat ut för 'bad caps' fenomenet, där någon/några kondensator blir dåliga och man får konstiga fel.

Gör ett Google sök på 'bad caps', så finns det en hel om det, några miljoner träffar, lol..

Laxpudding; det har jag redan testat. men tack för förslaget

serpent29; intressant, ska läsa på lite mer om 'dåliga kapasitatorer'. Tills vidare kommer jag utgå ifrån att GPU'n & eller moderkortet är skadat; då att byta den sekundära skärmen inte hjälpt mot problemet.