Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

fps plötsligt låg

Hej! idag när jag startade datorn så körde alla spel på hälften av den fps jag brukar köra på. jag har startat om och testat att stänga av lite program och sånt men det är fortfarande samma. någon som vet vad felet kan vara?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2015

Har du kollat temperaturerna när det händer? o kollat om det inte är nåt virus eller maleware?

Case: Corsair Carbid Air 540 / Motherboard: Asus Maximus VIII Hero / CPU: Intel i5 6600k @4.4 GHz / CPU Cooler: Corsair H110i GT / PSU: Corsair RM850 / RAM: 2x 8GB Corsair Vengeance LPX 2400 DDR4 / GPU: Sapphire R9 Nano 4GB HBM @1050 MHz Core/500 MHz Memory / OS SSD: Crucial M500 240 GB / Steam SSDs: Kingston V300 240 GB + V300 120 GB / Dropbox SSDs: 2xSamsung 850 EVO 500 GBx2 / Storage HDD: Seagate Barracuda 3TB / AoC U3477 + Acer CB290C / Keyboard: Corsair K65 RGB Rapidfire / Mouse: Mission SG GGM 3.5 MMO Mouse

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Bernd_P1: vart kollar man temperatur? borde inte vara det, för det händer så fort jag startar spelet och jag har vattenkylning. Testar att virus skanna nu.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2015

@Jeroxz: själv använder jag AIDA64 men detta programmet kostar lite gran. annar brukar många använda sig av fria program som t.ex. HWMonitor.
vad är det du vattenkyla? CPU eller GPU eller båda två?

Case: Corsair Carbid Air 540 / Motherboard: Asus Maximus VIII Hero / CPU: Intel i5 6600k @4.4 GHz / CPU Cooler: Corsair H110i GT / PSU: Corsair RM850 / RAM: 2x 8GB Corsair Vengeance LPX 2400 DDR4 / GPU: Sapphire R9 Nano 4GB HBM @1050 MHz Core/500 MHz Memory / OS SSD: Crucial M500 240 GB / Steam SSDs: Kingston V300 240 GB + V300 120 GB / Dropbox SSDs: 2xSamsung 850 EVO 500 GBx2 / Storage HDD: Seagate Barracuda 3TB / AoC U3477 + Acer CB290C / Keyboard: Corsair K65 RGB Rapidfire / Mouse: Mission SG GGM 3.5 MMO Mouse

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Enköping
Registrerad
Maj 2015

Vad har du för komponenter i datorn? Med vattenkylning, menar du AIO eller custom loop?

Skickades från m.sweclockers.com

Asus x99-a, intel i7 5820k @4,5GHz, asus gtx 980Ti CUIII Strix, HyperX fury ddr4 16Gb @ 2400MHz, corsair AX860, samsung 840 evo 128Gb, samsung 850 evo 250Gb, NZXT H440, custom loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Bernd_P1: har faktiskt ingen aning men det är en äldre version av denna jag använder: http://www.inet.se/produkt/1517098/taurus-overkill-gtx-970-sk...
exakt den jag köpte är borta.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@PV52: Du kan kolla den här länken:http://www.inet.se/produkt/1517098/taurus-overkill-gtx-970-skylake#/specs
inte exakt samma som jag har.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015
Skrivet av PV52:

Vad har du för komponenter i datorn? Med vattenkylning, menar du AIO eller custom loop?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Jeroxz:

@PV52: Du kan kolla den här länken:http://www.inet.se/produkt/1517098/taurus-overkill-gtx-970-skylake#/specs
inte exakt samma som jag har.

detta kanske hjälper: https://gyazo.com/e1305beb1b611b117de9d8245bf74c25

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2013

Drivrutiner som spökar?

Skickades från m.sweclockers.com

Fractal Design R4 White - Asus Maximus VI Hero - I7 4770K @4.2Ghz - Corsair Hydro Series H110i GTX - 2x8gb G.Skill Ares DDR3 1600Mhz - MSi GTX 980 TwinFrozr V - Fractal Design newton r3 1000w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Enköping
Registrerad
Maj 2015
Skrivet av Jeroxz:

@PV52: Du kan kolla den här länken:http://www.inet.se/produkt/1517098/taurus-overkill-gtx-970-skylake#/specs
inte exakt samma som jag har.

När köpte du den? Kanske har garanti kvar så du kan skicka in den på felsökning?

Skickades från m.sweclockers.com

Asus x99-a, intel i7 5820k @4,5GHz, asus gtx 980Ti CUIII Strix, HyperX fury ddr4 16Gb @ 2400MHz, corsair AX860, samsung 840 evo 128Gb, samsung 850 evo 250Gb, NZXT H440, custom loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Trollhättan
Registrerad
Nov 2014

Är det windows 7 du använder?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2015

det är bara CPU:n som är vattenkyld. vet inte just vilken version av 970 du har i lådan. om inet fortfarande använder reference modeller vid färdigbyggda eller om man har bytt till nåt 3:de parts kort.
när gjorde du rent datorn sist?
misstänker lite att det är GPU:n som blir för varm och därför klocka ner sig och du förlåra FPS pga detta just för att du säga att det händer så fort du drar igång spel vilket betyder så fort GPU:n belastas.
Har du nyss överklockat GPU:n eller liknande?

Case: Corsair Carbid Air 540 / Motherboard: Asus Maximus VIII Hero / CPU: Intel i5 6600k @4.4 GHz / CPU Cooler: Corsair H110i GT / PSU: Corsair RM850 / RAM: 2x 8GB Corsair Vengeance LPX 2400 DDR4 / GPU: Sapphire R9 Nano 4GB HBM @1050 MHz Core/500 MHz Memory / OS SSD: Crucial M500 240 GB / Steam SSDs: Kingston V300 240 GB + V300 120 GB / Dropbox SSDs: 2xSamsung 850 EVO 500 GBx2 / Storage HDD: Seagate Barracuda 3TB / AoC U3477 + Acer CB290C / Keyboard: Corsair K65 RGB Rapidfire / Mouse: Mission SG GGM 3.5 MMO Mouse

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Bernd_P1: jag har 770. Gjorde rent datorn för kanske 3 månader sedan, dammsuger den utanpå 1 gång i veckan. Testade att överklocka pyttelite, inte alls så att den borde överhettas. köpte den för kanske 3 år sedan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@okkivas: nope, 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

körde en avast prestanda skann och det står att den hitta 48 problem, ( 986 MB skräpfiler, 42 onödiga program och 6 systeminställningar) men det kostar 250 kr för att få tillgång till den optimeringen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2015

du nämnde att du "Testade att överklocka pyttelite", du har inte fått en grafikkrasch efter det?
Jag gjorde detta för ett par dagar sedan och när den kraschade så gick klockningsfrekvensen ned till 450mhz vilket resulterade i ca hälften fps mot vad jag brukade ha. Mitt överklockningsprogram (MSI Afterburner) startade automatiskt vid uppstart av windows vilket resulterade att jag fortfarande hade 450mhz klockning även efter omstart. Men när jag sänkte överklockningen av GPU så blev det stadigt efter en omstart. Inga fler krascher.

Inte säkert detta är ditt problem. Men värt att kolla upp vad din GPU levererar i klockning i realtid. Tex på MSI kan du kolla detta i MSI Gaming app. Det finns andra program för detta men vet inte vilket grafikkort du har (och vilken tillverkare)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Enköping
Registrerad
Maj 2015
Skrivet av Jeroxz:

körde en avast prestanda skann och det står att den hitta 48 problem, ( 986 MB skräpfiler, 42 onödiga program och 6 systeminställningar) men det kostar 250 kr för att få tillgång till den optimeringen.

Bluff och båg, betala inte. Om du överklockat och inte kanske haft full koll på allt så kan det mycket väl ha med det och göra. Testa att gå in i BIOS och återställ, så får du se om problemet blir löst

Skickades från m.sweclockers.com

Asus x99-a, intel i7 5820k @4,5GHz, asus gtx 980Ti CUIII Strix, HyperX fury ddr4 16Gb @ 2400MHz, corsair AX860, samsung 840 evo 128Gb, samsung 850 evo 250Gb, NZXT H440, custom loop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Xeizz86: inga kraschar, men idag när jag märkte allt lag så tryckte jag på reset i afterburner men det hjälpte inte.
afterburner så jag har det nu: https://gyazo.com/a19d45caed70e4608661da1a39047007
kan testa msi gaming appen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2015
Skrivet av Jeroxz:

@Xeizz86: inga kraschar, men idag när jag märkte allt lag så tryckte jag på reset i afterburner men det hjälpte inte.
afterburner så jag har det nu: https://gyazo.com/a19d45caed70e4608661da1a39047007
kan testa msi gaming appen.

OK, du har inte samma kort som mig så använd inte mina uppgifter i inställningarna nu,
Men såhär ser det ut för mig.. https://gyazo.com/663d6480f95f5c50522b4365bb129cdd

På Afterburner så gör jag inställningarna, på "TechPowerUp GPU-Z" kan jag se vad kortet blir inställt på och på Gaming app så ser jag i realtid vad klockan på GPU`n ger, (detta går även att se i Afterburner om du skrollar ned till det läget jag ställt in min på .

Om klockan är låst både i Afterburner och Gaming App på (som i mitt läge när det låste sig) på ca 450Mhz så har kortet antagligen gått i "safemode" och kräver en omstart för att släppas, dock så måste inställningarna först ändras till en snällare klockning eller klicka "reset" längst nere i afterburner så går allt tillbaka till original inställning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Xeizz86: Laddade ner gaming appen men det står såhär: The platform does not support this application. Så det funkade inte. testade att starta bf4 och kolla på afterburner, ingen aning om det är normalt men det verkade vara lite för mycket: https://gyazo.com/497773cf40ff70a27fb32335c2b3b57f

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2015
Skrivet av Jeroxz:

@Xeizz86: Laddade ner gaming appen men det står såhär: The platform does not support this application. Så det funkade inte. testade att starta bf4 och kolla på afterburner, ingen aning om det är normalt men det verkade vara lite för mycket: https://gyazo.com/497773cf40ff70a27fb32335c2b3b57f

Ok, men skrolla ned i afterburner och kolla vad "Core clock, MHZ" visar under belastning, det är det som är det intressanta

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Xeizz86: 536 helatiden, även om bf4 är avstängt. https://gyazo.com/ef45d2632077626a6a8662927098e32f

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2015
Skrivet av Jeroxz:

Då har du ett fel där. Den ska inte vara statisk på det värdet. Därav fick du nästan 100% hela tiden på GPU usage, då 536Mhz blir 100% med den "inställningen". Verkar som grafikkortet någon gång har kraschat och låst sig på ett "safemode" värde.

Så, testa klicka "reset" i afterburner (längst ned) och gör sedan en omstart och testa igen. funkar inte det så får någon annan här hoppa in och hjälpa till, det kanske krävs ominstallation av drivrutinerna eller liknande för att få tillbaka grundprestandan av ditt kort. Men då får nån annan försöka hjälpa dig då det går över min kundskap Möjligt det går att återställa i BIOS? Hoppas det löser sig, men där har du felet iallafall.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
vilse
Registrerad
Okt 2015

@Xeizz86: ojoj det funkar! ingen aning varför det funkade just när du sa det och inte när jag gjorde samma sak förut. Tack i alla fall. Riktigt bra att så många svarar så snabbt. Tack så mycket!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2015
Skrivet av Jeroxz:

@Xeizz86: ojoj det funkar! ingen aning varför det funkade just när du sa det och inte när jag gjorde samma sak förut. Tack i alla fall. Riktigt bra att så många svarar så snabbt. Tack så mycket!

Fint! kul att man kunde hjälpa! som sagt, hade exakt samma fel för ett par dagar sedan. Tog en bra stund innan jag fattade varför GPU`n fastnade i "safemode".