Jag har problem och otur med bitröta.

Permalänk
Inaktiv

Jag har problem och otur med bitröta.

Jag känner mig ledsen faktiskt, visst OK det kanske inte är världsproblem vi pratar om men nu börjar det ta emot.

Månad efter månad är det samma visa, en film som går i graven i DVD-samlingen och den senaste var relativt ny (Skyfall) som fungerade ypperligt i början av året men som bestämde sig för att dumma sig på 2 ställen i filmen senast igår.

Ingen repa på skivan och förvaras i rumstemperatur i en bokhylla i vardagsrummet.

Jag har rapporterat det här förut men nu vet jag inte vad jag ska ta mig till då det inte längre är en självklarhet att sätta sig och titta på film.

Har inte räknat men samlingen ligger väl på 200-250 filmer, vissa vanliga och vissa ovanliga och svåra och få tag i.

Än så länge har det drabbat relativt nya filmer jag köpt och inte de där gamla godbitarna från barndomen som är stört omöjliga att få tag i, men vem vet hur länge man kan njuta av dem?

Jag har varit relativt förskonad från bitröta då det gäller CD-skivor och spel (usch att jag vågar skriva detta) *peppar peppar* och då har jag löst det så att jag dumpat dessa till digitala filer som jag sedan arkiverat.

Nu är frågan det om det kanske är så att man måste börja tänka på arkivering även för filmer i och med den nedåtgående trenden.

Ska man ladda in DVDFab och köpa ett par 2TB hårddiskar och plöja igenom film efter film för det känns som om att tiden börjar rinna iväg.
Man vill ju kunna njuta av filmerna i framtiden också.

Finns det någon här som varit i samma sits och hur gjorde ni?

Permalänk
Inaktiv

Vi har tagit en kopia på alla filmer vi har i bokhyllan.
Jag har även kopierat alla mammas gamla filmer som hon hade på VHS, Nils Poppe filmer m.fl.

Jag har använt https://handbrake.fr/ med goda resultat. Nu ligger allt i Plex, även de gamla VHS filmerna så mamma kan se de

Permalänk
Medlem

Och du har testat på flera olika system så det inte bara är en dålig DVD-spelare som bråkar med dig?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av MickeMM:

Vi har tagit en kopia på alla filmer vi har i bokhyllan.
Jag har även kopierat alla mammas gamla filmer som hon hade på VHS, Nils Poppe filmer m.fl.

Jag har använt https://handbrake.fr/ med goda resultat. Nu ligger allt i Plex, även de gamla VHS filmerna så mamma kan se de

Oj oj oj, ja jag vill inte tänka på att plöja igenom alla filmer i bokhyllan men vad har man för val snart känns det som.

De filmer jag har gjort backup på förut har jag gjort via DVDFab till ISO format och sedan spelat upp digitalt via ArcSoft TotalMedia Theatre eller Leawo Blu-Ray player.

Det brukar ta cirka en halvtimme per film så det är inget man gör i en handvändning.

Skrivet av headphone.ninja:

Och du har testat på flera olika system så det inte vara är en dålig DVD-spelare som bråkar med dig?

Jag har testat på PS3:an som är från 2010, en LG DVD/Blu-Ray spelare som är relativt ny från förra året och sambons dator via VLC och det händer på exakt samma ställe.

Det driver mig till vansinne.

Permalänk
Inaktiv

För att återkoppla tråden så är jag näst intill klar med mitt projekt nu och filmhyllan gapar tom.

Jag har lyckats rädda många filmer, bland annat Skyfall som jag hade problem med men om jag känner mig trygg och säker så ska jag låta det vara osagt.
Kommer att köpa ytterligare en 2TB hårddisk för att göra backup på backupen dock.

Bitröta ÄR ett problem som man aldrig kan komma ifrån och jag har verkligen fått upp ögonen för detta, även när jag köper annat optiskt media nu för tiden.
Spel, filmer och musik, ja allt kan drabbas.

Här är lite spännande läsning från en spelsamlare som blivit drabbad åtskilliga gånger och som uppmanar spelåterförsäljare att gå igenom sina spel innan försäljning (dock äldre CD baserade spel)
http://www.rfgeneration.com/news/Disc-Rot/An-important-note-t...

Definitivt värt att tänka på!

Tur är väl att de spel man köpt under åren har varit förskonade från bitröta och att jag har gjort digitala backuper på dem sedan länge.
Men om dom är i samma skick idag fast de har stått orörda i ett skåp ska jag också låta vara osagt, mycket kan hända på några månader, än mindre år.

Nu är det väl antagligen så att jag och många andra som samlar på filmer, spel och musik på optiskt media i fysisk form är i minoritet på grund av utvecklingen men oavsett, gör backup innan det är försent!

Permalänk
Hedersmedlem

Bilderna i artikeln du länkar är inte bitröta utan tillverkningsdefekter från de tidiga åren då man inte kunde förånga aluminiumskiktet (sputtering) helt jämnt utan det blev synbara hål. Jag har köpt CD sedan 1984 och rätt många CD från de första åren har sådana hål, men alla spelade och spelar fortfarande utan problem.

Bitröta på CD eller CD-ROM består av att skyddsskiktet på ovansidan applicerats fel från fabrik (väldigt ovanligt men fanns bl a en fabrik i England, PDO, som drabbades av detta under några år i slutet av 80- och början av 1990-talet). Då blir skivan missfärgad med start längst ut. Alternativt att någon aggressiv kemikalie löst upp lacken, eller mekanisk skada.

Som sagt, "pinholes" enligt bilderna har inget med att skivan håller på att haverera utan är ett fenomen som är helt stabilt över tid eftersom skyddsskiktet är oskadat. Jag skulle inte lita på någon övrig information när personen inte är insatt i problemen utan hittar på efterhand. Hans problem beror troligen på andra saker.

Skadas skiktet på ovansidan av en CD så kommer luften åt och då kommer alu-skiktet att skadas över tid, men orsaken är nästan alltid repor och skador syns aldrig som enskilda små hål.

DVD limmas ihop av två skivor (informationen mellan skivorna, ingen skyddslack som CD) och har därför sina egna problem, precis som laserdisk, som drabbades av bitröta från ytterkanten och inåt pga limningsproblem. Är man vårdslös när man tar ur DVDn ur asken och böjer skivorna för mycket kan man säkert skada limningen även på DVD. Även höghastighetsrippning där man inte ställer ner hastigheten på enheten i datorn, kan säkert också ge skador pga vibrationer. Jag rippar CD i max runt 20x normal hastighet och aldrig i de 52x som många CDROM-spelare i datorer använder sig av.

Av alla CD/CD-ROM jag köpt genom åren så har ungefär 2-3 promille krånglat, alltså helt försumbart och visar vilket lagringsbeständigt system det är.

Tillägg
Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Inaktiv

Tack för din insikt i detta MultiMan, den uppskattas verkligen!

Artikeln kanske inte är helt korrekt och må ha sina brister och fel, men den har mig att fått upp ögonen ännu mer på detta problem och som säkerligen förklarar varför en del PlayStation-spel jag köpte i mitten av -00-talet var stört omöjliga att spela trots avsaknaden av repor, synliga skador och dylikt.

Hål eller inte hål så är bitröta i alla fall ett fenomen jag inte lyckats undkomma oavsett om produkten varit ny inplastad eller begagnad köpt på GameStop/Tradera/Spelfyndet etc. etc.

Det dyraste spelet i samlingen just nu är Akumajou Dracula X - Chi no Rondo och som kostade mig över 3.500:- när jag köpte det 2008 och jag var smart nog att göra backup på det med en gång jag fick hem det.

Priset på spelet har inte direkt sjunkit genom åren och vetskapen om att det idag över 8 år senare inte kanske fungerar på grund av bitröta gör mig vettskrämd.

Jag har ingen avsikt att ta reda på det heller då jag har en perfekt 1:1 kopia i digitalform men återigen det är aldrig lönt att vänta för länge med att göra backup.

Permalänk
Hedersmedlem

Det här är bilder och rip-data från förstautgåvan av Fleetwood Macs "Tango in the night" från 1987. Inköpt av mig 1987. Pressad av Record Service GmbH i tyska Alsdorf. Denna skivan har sett ut så från början, ingen skillnad nu nästan 30 år senare. Det enda som är lite mer anfrätt är innersta delen utan data eftersom Alsdorf valt att alumniumcoata även navet, men inte skyddslacka innersta delen.
Spelar 100%, rippar felfritt i den hastigheten jag valt, 12x, utan att sakta ned.

Att det är från den tiden man inte komprimerade allt till döds ser du på att inte alla spåren ligger 100% utstyrda som är så vanligt numera.

Edit: Detta är alltså inte bitröta och alltså inte ett sätt man kan kontrollera om man har det. En skiva kan se perfekt ut men inte spela rätt ändå, t ex pga att fukt eller smuts kommit in i tillverkningsprocessen. Polykarbonatplasten förvärms på ett speciellt sätt för att driva ut fukten innan pressningen, som bara ett livsviktigt steg för att upprätthålla kvaliteten. Görs inte det på rätt sätt = problem med skivan.

Edit2: Jag har två exemplar av Paula Abduls "Forever your girl" från 1988 (fråga inte! ), båda exemplaren ser helt felfria ut, perfekt i skicket och inga repor. Alu-skiktet oskadat och normalt i färgen. Ena skivan är ospelbar och går inte att rippa pga bitfel. Typiskt tillverkningsfel. Inköpt second hand, men som sagt helt utan synliga skador.

Tillägg
Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Inaktiv

TACK för den detaljerade och givande informationen!

Så då kanske inte alla fall jag haft genom åren har varit bitröta-relaterade med andra ord.
Oavsett så kommer detta vara fastärgat i mitt inre så länge jag fortsätter köpa optiskt media.

Permalänk
Hedersmedlem

Varsågod, det tog ju en liten stund, men det är kul att dela med sig av erfarenheterna

Jag tycker dessutom att det är intressant att navets metallskikt helt utan skyddslack inte är mer förstört efter snart 30 år. Det visar ju hur mycket skador som ska till innan aluminiumet börjar försvinna. Det var alltså blankt och fint 1987.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Hedersmedlem

@anon183825: Bör påpekas att bitröta även kan uppstå på hårddiskar, så backup-systemet/programmet du kommer att använda på hårddiskarna bör vara designad för att kontrollera efter bitröta också.

Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."