Hjälp med hastighet i lokalt nätverk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Hjälp med hastighet i lokalt nätverk

Jag har dator i profil samt ett Asus wireles
Som router har jag Comhems Compal CH748e

Jag har en zyxel NSA325B nas också som är iblandat i caset..

Så här ligger det till.. Jag är uppkopplad med min dator på 5ghz nätet till mitt nätverk med bra nättäckning, Min nas är kopplad via tråd till mitt modem.

När jag surfar och använder datorn som vanligt så går allt skit smidigt.. Och när jag laddar ner filer från nätet till min dator så går det snabbt och utan problem. Låt oss säga att jag laddar ner 10 gb på 15 min till datorn, Problemet är att när jag sen skall flytta det nerladdade materialet till min Nas så går det NÅGOT så jädras slött, hastighet pendlar mellan kb/s till ibland up till 3 mb/s, ibland så timar uppladningen till Nasen ut så jag får klicka på Försök igen. Om jag Pausar uppladdningen så Booztar den för en kort stund upp till mellan 2-8 Mb/s och sjunker sen direkt till 20-200 kb/s.

Jag har försökt att byta till vanliga 2.5 ghz nätet utan skillnad. Jag har även testat att byta frekvens på både 5 ghz och 2.5 utan någon förbättring. Om jag kör en kabel direkt till datorn så säger det SLUPPS och så är uppladdningen klar.

Någon som kan ge tips på vad det är som knasar.. för det känns tokigt att det går snabbt till datorn via WWW men lokalt så går det skräpp segt.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av Neonodia:

Jag har dator i profil samt ett Asus wireles
Som router har jag Comhems Compal CH748e

Jag har en zyxel NSA325B nas också som är iblandat i caset..

Så här ligger det till.. Jag är uppkopplad med min dator på 5ghz nätet till mitt nätverk med bra nättäckning, Min nas är kopplad via tråd till mitt modem.

När jag surfar och använder datorn som vanligt så går allt skit smidigt.. Och när jag laddar ner filer från nätet till min dator så går det snabbt och utan problem. Låt oss säga att jag laddar ner 10 gb på 15 min till datorn, Problemet är att när jag sen skall flytta det nerladdade materialet till min Nas så går det NÅGOT så jädras slött, hastighet pendlar mellan kb/s till ibland up till 3 mb/s, ibland så timar uppladningen till Nasen ut så jag får klicka på Försök igen. Om jag Pausar uppladdningen så Booztar den för en kort stund upp till mellan 2-8 Mb/s och sjunker sen direkt till 20-200 kb/s.

Jag har försökt att byta till vanliga 2.5 ghz nätet utan skillnad. Jag har även testat att byta frekvens på både 5 ghz och 2.5 utan någon förbättring. Om jag kör en kabel direkt till datorn så säger det SLUPPS och så är uppladdningen klar.

Någon som kan ge tips på vad det är som knasar.. för det känns tokigt att det går snabbt till datorn via WWW men lokalt så går det skräpp segt.

Kan du testa med kabel?

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Jag skrev att jag redan testat med kabel och att det då går super snabbt

Skrivet av BrusE:

Kan du testa med kabel?

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Jag testade även med en annan dator och samma fenomen/problem med den.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Neonodia:

Jag testade även med en annan dator och samma fenomen/problem med den.

Försök att hålla dig till korrekta hastighetsprefix, speciellt när du skapar trådar om hastighetsproblem inom nätverk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av Neonodia:

Jag skrev att jag redan testat med kabel och att det då går super snabbt

Då är det något som stör det trådlösa eller så är din router dålig.
Ladda ned pingplotter och starta testet. 1 sekunds intervaller och testa i minst 30 minuter.

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Vad yrar du om?
Om du skall kommentera något så kom med något konkret.

Skrivet av iXam:

Försök att hålla dig till korrekta hastighetsprefix, speciellt när du skapar trådar om hastighetsproblem inom nätverk.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Mar 2008

Har du problem med den trådlösa överföringen mellan datorn och andra enheter? Har du datorn på samma ställe varje gång du gör överföringen?

Personligen skulle jag aldrig göra sådana överföringar med trådlöst utan använda trådat mellan dator och filserver/NAS, men det ska ju ändå fungerat hyfsat bra.

Beskriv gärna hur långt det är mellan datorn och NAS:en och om det finns något mellan som kan störa.

Intel Core i5 4670K, Asus Z87I-PRO, 16GB Corsair Vengeance LP 1600MHz, Nvidia GeForce GTX 970, Fractal Design Nano S, EVGA Supernova G2 650W.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Jag håller med dig. Men en kabel vill jag inte köra med där denna dator är, Och det funkar utmärkt förutom uppladdning till nas. TP Test och speedtest visar inga problem på upload i det trådlösa.

routern står ca 5 meter bort otäckt i öppet vardagsrum. Är en lättbetong vägg imellan. Men jag har testat med datorn 2 m ifrån routern. Inget annat som kan hindra signalen.

Skrivet av saturday_sun:

Har du problem med den trådlösa överföringen mellan datorn och andra enheter? Har du datorn på samma ställe varje gång du gör överföringen?

Personligen skulle jag aldrig göra sådana överföringar med trådlöst utan använda trådat mellan dator och filserver/NAS, men det ska ju ändå fungerat hyfsat bra.

Beskriv gärna hur långt det är mellan datorn och NAS:en och om det finns något mellan som kan störa.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Neonodia:

Vad yrar du om?
Om du skall kommentera något så kom med något konkret.

Jag var konkret. Du blandar Mb och mb osv. Ofta förstår man vad som syftas men det finns otal trådar där trådskaparen skriver "Jag har 100 men laddar bara ner 10, vad är felet?".
Genom att påpeka när folk skriver fel så ökar synligheten för att det faktiskt är en stor skillnad på Mbit,mboch MB osv vilket förmodligen gör att felskrivningarna minskar i framtiden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2007

Är NAS'en också kopplad trådlöst till routern eller via kabel?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2010

Många små filer kommer ge dålig hastighet. Testa med en video fil/iso - med filen runt 1-2gb i storlek. Får du bra fart då, så är det Samba protokollet som behöver tweakas.

// LZ

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av teejee:

Är NAS'en också kopplad trådlöst till routern eller via kabel?

Nej Nasen är kopplad direkt med kabel till routern

Skrivet av Tea42BBS:

Många små filer kommer ge dålig hastighet. Testa med en video fil/iso - med filen runt 1-2gb i storlek. Får du bra fart då, så är det Samba protokollet som behöver tweakas.
// LZ

Det är videofiler mellan 1,4- 5 gb stora.

Min största misstänka är routern och någon begränsning, Hittar inget direkt i gui som kan vara en inställning, Lutar åt att köpa en ny router på öppet köp och testa med den för att se om det blir någon skillnad.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Tar upp denna igen då jag inte har löst eller lokaliserat problemet. .

Något nytt som jag precis i detta nu testar är att samtidigt från Nas ladda hem en fil till datorn.

Då kommer båda Sessionerna upp i mellan 7-9 MB/s men så fort jag avbryter Nedladdningen så sjunker Uppladdningen till 0 - 200 kb/s fattar fan ingeting och förstår inte sambandet.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
QuakeNet
Registrerad
Jul 2001

Är det denna NAS du har ska du komma upp i cirka 60 MB/s. Har du kikat på signalkvalitén på det trådlösa?

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today :: Serverrum
WS: Asus P9X79 :: Core i7 3820 :: 32 GB RAM :: Samsung 830 256 GB :: 2x Intel 910 400 GB PCIE :: PNY Geforce GTX 970 XLR8 :: Gigabyte Odin GT 800W :: 2x Samsung Syncmaster S27A950D
NAS: SuperMicro X10-SLM-F :: Core i3 4130T :: 24 GB Kingston ECC :: Ri-Vier RVS2-06A 12Bay 2U :: IBM M1015 (IT) :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+ ::

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015

Det verkar som NSA325 och några an zyxels NAS modeller har problem med vissa routrar och nät.
I länken nedan diskuteras en del av problemen som rör handskakning och Ethernet implementationen i dessa NASAR.

http://forum.zyxel.com/viewtopic.php?f=35&t=6861&sid=6d6c5216...

Efter att ha läst tråden så skulle jag testa att låsa din nas på 100mbit och full duplex i inställningarna på NASen.
Steg två kan vara att sätta den på en egen switch.
Titta också i routern vad den säger att NASen har förhandlat sig till för hastighet på porten.

Lycka till

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015

Med hastigheten satt på 100mbit på porten bör du ligga på hastigheter på 5-10 MB per sekund om det inte går någon annan trafik på det trådlösa nätet.
Får du till detta att rocka och att hastigheten håller sig så kan du gå på att köra 1000mbit. Men se till att router stödjer det och att du inte kör jumboframes.
Många av dessa tips finns i länken jag postade.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Tack för tips skall kolla detta. Men Observera att problemet endast uppkommer när jag skickar från trådlöst, om jag kör kabel så blir det inga problem.
Ska se vad jag kan göra med denna router, den är ganska begränsad vad kommer till inställningar då den är Comhem Brandad/bundled. Jag tror inte att det är Nasen problemet ligger på. Jag har testat andra portar på routern.

Skrivet av reverend benny:

Med hastigheten satt på 100mbit på porten bör du ligga på hastigheter på 5-10 MB per sekund om det inte går någon annan trafik på det trådlösa nätet.
Får du till detta att rocka och att hastigheten håller sig så kan du gå på att köra 1000mbit. Men se till att router stödjer det och att du inte kör jumboframes.
Många av dessa tips finns i länken jag postade.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

signalkvaliten är utmärkt. Jag har testat att använda två datorer med olika nätverkskort och placering, Ena datorn framför routern. Som tidigare postat så är det endast Internt problemet ligger. Om jag kör trådlöst TP test så är hastighet ok.

Skrivet av Kr^PacMan:

Är det denna NAS du har ska du komma upp i cirka 60 MB/s. Har du kikat på signalkvalitén på det trådlösa?

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Nu har jag gjort ett till test. Har skickat filer till en bärbar dator i mitt nätverk. Först med datorn uppkopplad trådlöst-- Alltså dator 1 trådlös dator 2 trådlös

och detta är med samma dator uppkopplad med kabel

Så MAO så verkar det vara något med NAS,, MEN,, Varför ska NAS bry sig om om den som skickar, kommer från trådlöst eller LAN. Det borde väl vara routern som sköter det jobbet??!

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2003

Kör DSLreports speed test, se om du har "buffer bloat" via det trådlösa.
http://www.dslreports.com/speedtest

Jag hade en trådlös router som kunde ge uppåt 400 ms delay även lokalt, t.o.m. på helt trådade förbindelser som passerade routern, vilket suger för TCP.

Windows kan även ibland "råka" stänga av TCP Window Scaling. Bör inte ske över LAN, men om du inte orkar bekräfta ifall det är en del av problemet (t.ex. via Wireshark), så kan du istället direkt testa stänga av "heuristics" för TCP i Windows:
netsh interface tcp set heuristics wsh=disabled

Speldator: Core i5 750 2.67 GHz @ 3.5 GHz (4 GHz Turbo), 16 GB DDR3, ASUS Strix GTX 970, Win10
Server: Xeon E3-1226v3 3.3 GHz, 32 GB ECC DDR3, VMware ESXi 6.0

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
QuakeNet
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Neonodia:

signalkvaliten är utmärkt. Jag har testat att använda två datorer med olika nätverkskort och placering, Ena datorn framför routern. Som tidigare postat så är det endast Internt problemet ligger. Om jag kör trådlöst TP test så är hastighet ok.

Vad får du för resultat med TP test? Det finns många program som testar bandbredd i nätverk men de använder sig av extremt enkla protokoll och "enkla" paket. När man överför filer i nätverk används främst SMB/CIFS och det är ett relativt tungt protokoll, så även om du har 20 MB/s trådlös prestanda hemma, så gör overhead och ineffektiva protokoll att du enkelt hamnar på 10 MB/s. Flytta filer trådlöst skulle jag aldrig göra om jag hade lite bråttom.

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today :: Serverrum
WS: Asus P9X79 :: Core i7 3820 :: 32 GB RAM :: Samsung 830 256 GB :: 2x Intel 910 400 GB PCIE :: PNY Geforce GTX 970 XLR8 :: Gigabyte Odin GT 800W :: 2x Samsung Syncmaster S27A950D
NAS: SuperMicro X10-SLM-F :: Core i3 4130T :: 24 GB Kingston ECC :: Ri-Vier RVS2-06A 12Bay 2U :: IBM M1015 (IT) :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+ ::

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015
Skrivet av Neonodia:

signalkvaliten är utmärkt. Jag har testat att använda två datorer med olika nätverkskort och placering, Ena datorn framför routern. Som tidigare postat så är det endast Internt problemet ligger. Om jag kör trådlöst TP test så är hastighet ok.

Jag är helt med på att det är internt som detta gäller.
Testa dessa saker och återkom gärna med resultat så bollar vi vidare.
Och kör på ditt 5Ghz wifi nät som vanligt med din klient.

1. Ställ in så att din NAS inte står på AUTO på nätverksporten, börja med att sätta den hårt på 100Mbit full duplex (vi kan testa 1000 senare).
När du kör 100Mbit så behöver du inte bry dig om att jumboframes är aktiverat osv.
2. Testa att överföra en fil med så lite utrustning kopplad till routern som möjligt (även wifiklienter) och starta helst om routern innan test.
3. Testa att överföra filen med Cifs/SMB och logga resultat, testa sen att överföra samma fil med FTP och logga resultat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jämtland
Registrerad
Aug 2009
Skrivet av iXam:

Jag var konkret. Du blandar Mb och mb osv. Ofta förstår man vad som syftas men det finns otal trådar där trådskaparen skriver "Jag har 100 men laddar bara ner 10, vad är felet?".
Genom att påpeka när folk skriver fel så ökar synligheten för att det faktiskt är en stor skillnad på Mbit,mboch MB osv vilket förmodligen gör att felskrivningarna minskar i framtiden.

Finns iof inget officiellt vad som är vad, va gäller MB och Mb, men det är ju rekommenderat att skriva Mbit för att inte skapa förvirring.
Eller mb och MB.

*Citera för svar*
Work smart, not hard.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

<a href="http://www.dslreports.com/speedtest/9007741">
<img src="http://www.dslreports.com/speedtest/9007741.png">

</a>

Skrivet av kai:

Kör DSLreports speed test, se om du har "buffer bloat" via det trådlösa.
http://www.dslreports.com/speedtest

Jag hade en trådlös router som kunde ge uppåt 400 ms delay även lokalt, t.o.m. på helt trådade förbindelser som passerade routern, vilket suger för TCP.

Windows kan även ibland "råka" stänga av TCP Window Scaling. Bör inte ske över LAN, men om du inte orkar bekräfta ifall det är en del av problemet (t.ex. via Wireshark), så kan du istället direkt testa stänga av "heuristics" för TCP i Windows:
netsh interface tcp set heuristics wsh=disabled

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Nä bråttom har jag inte. Men att vänta 20/h + för att ladda upp en fil på 3.3 gb är lite väl Overkill
Jag ställde på Jumbo frames på nasen och nu har det blivit lite bättre. Dock inte bra.

Innan jag ställde in jumbo frames på Nas så pendlade upload mellan kb/s till 2 MB/s

Skrivet av Kr^PacMan:

Vad får du för resultat med TP test? Det finns många program som testar bandbredd i nätverk men de använder sig av extremt enkla protokoll och "enkla" paket. När man överför filer i nätverk används främst SMB/CIFS och det är ett relativt tungt protokoll, så även om du har 20 MB/s trådlös prestanda hemma, så gör overhead och ineffektiva protokoll att du enkelt hamnar på 10 MB/s. Flytta filer trådlöst skulle jag aldrig göra om jag hade lite bråttom.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Behöver jag köra en putty för att ställa om Network config på nasen då?`för hittar inget via webgui?

Om jag läser i forumet som du postade länk till så står det att om Speed är 100 eller 1000MB/S och full duplex så är det ett annat fel. Men jag testar byta ändå.

EDIT. Här är ändringen och resultat =(

http://my.jetscreenshot.com/demo/20170116-vcjv-118kb

Skrivet av reverend benny:

Jag är helt med på att det är internt som detta gäller.
Testa dessa saker och återkom gärna med resultat så bollar vi vidare.
Och kör på ditt 5Ghz wifi nät som vanligt med din klient.

1. Ställ in så att din NAS inte står på AUTO på nätverksporten, börja med att sätta den hårt på 100Mbit full duplex (vi kan testa 1000 senare).
När du kör 100Mbit så behöver du inte bry dig om att jumboframes är aktiverat osv.
2. Testa att överföra en fil med så lite utrustning kopplad till routern som möjligt (även wifiklienter) och starta helst om routern innan test.
3. Testa att överföra filen med Cifs/SMB och logga resultat, testa sen att överföra samma fil med FTP och logga resultat.

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

fick tom connection error

Skrivet av Neonodia:

Behöver jag köra en putty för att ställa om Network config på nasen då?`för hittar inget via webgui?

Om jag läser i forumet som du postade länk till så står det att om Speed är 100 eller 1000MB/S och full duplex så är det ett annat fel. Men jag testar byta ändå.

EDIT. Här är ändringen och resultat =(

http://my.jetscreenshot.com/demo/20170116-vcjv-118kb

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*****
Registrerad
Aug 2006

Ftp från samma klient betydligt bättre...

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX 8GB 1600MHZ X 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Purrfected:

Finns iof inget officiellt vad som är vad, va gäller MB och Mb, men det är ju rekommenderat att skriva Mbit för att inte skapa förvirring.
Eller mb och MB.

Jo det finns det...
https://en.wikipedia.org/wiki/Metric_prefix (om du är osäker på k,K(kelvin),m och M).
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_rate_units (om du är osäker på resten)