Kan inte aktivera Network Discovery" i Windows 10

Permalänk
Medlem

Kan inte aktivera Network Discovery" i Windows 10

Hej

Fram till för någon vecka sedan fungerade allt perfekt i nätverket. Det är totalt tolv enheter som samsas och det har aldrig strulat. En av filservrarna har nu också börjat agera virtualiseringsserver med Hyper-V och det var då problemet uppstod. Servern, låt oss kalla den Nr4 fick en nätverksväxel för att kunna dela ut internet till de virtuella maskiner som rullar. Detta fungerar helt fint.

Vad som nu uppstod var att på en annan dator, låt oss kalla den Nr2, plötsligt inte var möjlig att upptäcka på nätverket. Nr2 kunde heller inte finna någon annan dator, däremot routern. När jag går in och tittar i nätverksinställningarna har Nr2 fått samma nätverksväxel som Nr4. Avaktiverade den och aktiverade den vanliga nätverksanslutningen - då finner Nr2 övriga datorer i nätverket. Men det går fortfarande inte att hitta Nr2. När jag försöker aktivera Network Discovery så blinkar det bara till och sedan går den tillbaka till Off.

Googlade på problemet och såg att fyra services måste vara aktiva för att detta skall fungera. Så är fallet här, allt är aktivt. Så nu vet jag inte riktigt vad mer jag kan göra.

Sex av sju datorer kör Windows 10 och de ser varandra, alla utom nr2 alltså som bara ser och kan ansluta till utdelade mappar. Men inte tvärtom. Har någon en aning om vad som kan vara fel? Blir skogstokig på sånt här och så låser sig hjärnan och jag kan inte tänka på annat än vad jag redan klurat på

Tack på förhand!

Permalänk
Vila i frid

Gamla erfarenheter (typ w7 och äldre) säger att utan domänkontrollant bör datorerna använda samma arbetsgruppsnamn samt att "förenklad fildelning" skall vara avslagen så att man måste använda användarnamn och lösen.

Egenligen borde det heta "fördummande fildelning"...

Permalänk
Medlem

Hmm, jag har arbetsgruppen Workgroup (standard) och förenklad fildelning av. Användarnamn och lösenord (i mitt fall mitt Microsoft- konto) används på alla maskiner.

Edit:

Löste problemet!
Verkar som att i och med den nya växeln så ändrades något i brandväggen och den släppte inte igenom någon trafik i nätverket alls. Så med brandväggen avstängd fungerar allt som det ska. Skapade nu en ny regel som släpper igenom all trafik på privata nätverk och då fungerar det. Frågan är bara om det är rätt lösning? Vilka portar skickas data på normalt sett? Tänker att om det nu är en säkerhetsfråga att alla portar är öppna? Eller tänker kanske fel, då är man ju redan inne på nätverket...?

Permalänk
Vila i frid

Avstängda brandväggar på ett lokalt nät som enbart du har åtkomst till där internet NAT'as in (dvs via en router) - är lugnt. Icke-beordrad trafik släpps ju inte in på ditt LAN - annat än vad din port-forwarding i routern säger.

Portar @ https://en.wikipedia.org/wiki/Server_Message_Block

Permalänk
Medlem

Uppdatering:

Det har löst sig till det bättre nu. Hade inget att göra med min nätverksväxel och inte heller var det brandväggen (trafik släpptes nu in men datorn var fortfarande osynlig) heller utan Windows Insider som ställde till det. I Build 9926 så försvinner möjligheten att synas på nätverk. Problemet löser man genom att lägga till följande DWord i regedit:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters\AllowInsecureGuestAuth

Sätt till 1 (ett)