Stru med bild/BIOS och min nya 290X

Permalänk
Medlem

Stru med bild/BIOS och min nya 290X

Köpte ett Asus 290X Matrix Platinum, 2 år gammalt i bra bruksskick (och aldrig överklockat) på Tradera. Vid ett tidigare tillfälle hade jag köpt ett Coolermaster gulcertfierat "V700" på Tradera för halva priset. Båda säljarna hade "bra" omdömen. Sedan tidigare hade jag ett helt nytt 460W Fanless Platinum nätagg från Seasonic till min andra "skrivbordsdator". Jag tänkte att Seasonic på 460W inte klarar av 290X... Och särskilt inte Matrix Platinum modellen som är snäppet vassare och mer krävande än referensmodellen. Så jag använde V700 som är på 700W till speldatorn. Enligt supporten på INET och PSU kalkylator jag borde det vara tillräckligt... Jag har den inte bara som speldator utan också mediadator (Plex) 24/7 och skrivbordsdator för hela familjen på dagtid. Sedan har jag vid några tillfällen streamat Steam spel (1080P) till min andra "skrivbordsdator" (med SteamOS) som är inkopplad till min HIFI anläggning och vår 40 tums TV.

Dessa komponenter har jag i servern/speldatorn:

- Asus Bluray läsare
- Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5 (Mobo)
- Intel i7 4790K
- Corsair H60i V.2
- AMD R7 "Performance Series" DDR3 1866 Mhz 16 GB
- Samsung 850 Pro 256 GB (2,5 tum)
- Western Digital Se 4TB
- Western Digital Red 4 TB
- Western Digital Blue 500 GB
- Western Digital Blue 250 GB (2,5 tum)
- Scythe Kaze Master II (Manuell Fläktkontroll)
- Corsair SP120 Quiet Edition 120mm (3 styck)
- CoolerMaster V700

Tangentbord: DasKeyboard 4 Professional
Mus: Corsair Vengeance M65

PROBLEMET är för närvarande att jag inte får igång den alls. Inte BIOS, och inte bild. Eller snarare... skärmen identifierar HDMI men är bara svart. Ström och lampor i datorn lyser. Dock lyser inte tangentbord/mus. Strax innan det hände fick jag blåskärm och sedan fick jag en loop av omstarter. Stängde av då på strömknappen och nu startar den som vanligt men är bara svart...Jag har haft ganska bra koll på t.ex. att temperaturer är vettiga (inkl. CPU) och alla komponenter (bortsett från det nya grafikkortet) har rullat på som de ska i ett halvår minst... Jag hade de senaste drivrutinerna från AMD och uppdaterat BIOS. Jag hade tidigare en PCI-E kabel med dubbla kontakter för grafikkortet. Det funkade bra under några dagar med sedan började bilden (som sagt, inte datorn) att stänga av sig själv. Jag Googlade på problemet och då stod det att man bör ha 2 PCI-E kablar istället för en då mitt grafikkort drar 300W vilket 1 PCI-E kontakt inte klarade att leverera om man inte hade ett "superkraftigt" nätagg typ i stil med platinum cert 1200W. Sagt och gjort så drog jag 1 till likadan kabel och använde den första (av dessa 2 PCI-E) kontakter istället. Men efter ett tag så började problemet på nytt och så plötsligt fick jag blåskärm några gånger och sedan gav den upp sista gången jag fick blåskärm. Kan tillägga att jag vid bootloopen fick jag muspekare i CMD (vid boot) vilket såg ganska konstigt ut... Sedan har jag provat att koppla ur grafikkortet och försöka få bild med bara moderkortet. Men det hjälper inte heller...

Nu är frågan vad som är defekt/otillräckligt/trasigt och vad jag ska göra åt det...

1. Kan det vara så att jag inte haft tillräckligt med kräm i mitt V700? Eller att den blivit överbelastad och gått sönder på något sätt? Kanske har jag haft otur och köpt av en oseriös säljare (nätagg eller GPU) på Tradera? Jag antar att mitt Seasonic inte är tillräckligt för att driva detta... Tänkte i så fall skaffa ett titanium certifierat "EVGA Supernova T2" på 850W. Löser det problemet?
2. Är det vara så att moderkort eler processor tagit skada på något annat sätt? I så fall borde jag byta moderkort eller CPU... MEN då borde inte datorn starta alls kan jag tycka. Och problemet uppstod först när jag installerat grafikkortet, inte innan.
3. Kan det vara mjukvara? Den gav ett "fel" vid första installationen av drivrutinerna. (men orkade inte läsa loggen så jag tänkte att jag kunde ignorerade det tills vidare) Och dessutom uppdaterade jag BIOS ett flertal omstarter innan. Jag vet dock inte om det är saker som kunnat påverkat alls.

Behöver lite hjälp att reda ut detta...

Edit: Provade också med ett annat nätagg. Fortfarande bara svart skärm... Börjar fundera på hur det står till moderkortet. Kanske blev något fel i BIOS-uppdateringen.

Permalänk
Medlem

@Xhrone: Testa att köra på det integrerade grafikkortet?

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | Asus Z97-P | I5 4690K | Crucial Ballistix 8GB 1600MHz | Gigabyte 970 G1 Gaming | Corsair TX 650W

Permalänk
Medlem

@Halloojj: Japp, jag har provat på det integrerade grafikkortet, alltså HDMI i moderkortet. Tog t.om. ut grafikkortet. Funkade inte. Bootar inte längre... Jag provade att byta moderkort och processor tillfälligt. Då fick jag igång allt igen. Dock kvarstår problemet med att 290X ger svart skärm helt plötsligt. Kan använda datorn i ett antal minuter... sedan vips och hela skärmen är svart och jag kan inte göra något och måste starta om. Så jag är på ruta 1. På senare tid har jag dessutom sett flimmer (dvs. med 290X, inte integrerad grafik) också. Dock verkar nätaggregatet fungera fortfarande. Provat med både 1 PCI-E (dubbel) kabel och 2 separata PCI-E kablar. Gör dock ingen skillnad.

EDIT: Flimmer är borta. Uppstod tydligen när jag försökte sänka klockningsfrekvensen. Men med hjälp av GPU tweak II så lyckades jag återställa fabriksinställningarna. Jag har nu också testat tidigare versioner av Catalyst samt de senaste drivrutinerna. Inget flimmer med skärmen blir (fortfarande) helsvart... Så grundproblemet återstår. Suck...