Permalänk
Medlem

För det första. Det som folk förknippar med den hårda basen kommer ifrån dina middar. Vad har du för framsystem som ska möta upp basen ?. Det krävs ett rejält framsystem för att få det att låta bra.
Hur ser delningen ut mellan bas/mid ?

Permalänk

@Azpire: ska kika på det tack!

Permalänk

@micke7406: intressant! har tänkt lite på det! dom på bilstereohörnan har ställt in delningarna och det kan dom!

men tror de snacka lite om att byta framsystem. Har detta nu och de är la alldeles för dåligt kan ja tänka mig? behöver nog ett par rejäla 6,5 skulle ja kunna tro? kort och gott den snärtiga basen kommer i princip bara från middarna? då kan man ha så min baslåda bara spelar på det djupa som den klarar av bra och på snärtiga basen så fixar middarna det själva?

http://www.brl.se/sv/artiklar/hertz-dsk-1303-.html

Permalänk
Skrivet av nofear_00:

Har detta nu och de är la alldeles för dåligt kan ja tänka mig? behöver nog ett par rejäla 6,5 skulle ja kunna tro?

Njae, egentligen inte. Femochenkvartstummarna kommer att nå ned till ~90 Hz monterade i en låda på >5 liter. Det borde inte vara några större bekymmer att ställa in de olika komponenterna så att bashögtalaren integrerar med framsystemet på ett bra sätt. Det enda som kan tjorva är fas- eller tidskompensering mellan bas och framsystem, men det borde inte ge så dramatiska effekter.
Går det att utläsa delningsfrekvens och branthet från systemet på något sätt?

Ett större framsystem skulle troligtvis ge högre ljudtryckskapacitet, men inte bättre ljud vid de ljudnivåer systemet klarar i dag.
Jag gissar att högtalarna i ditt nuvarande framsystem tillsammans klarar att spela ungefär 96 dB(A) om de slipper spela frekvenser under 90 Hz. Detta är ganska exakt lika högt som baselementet kan spela. (Alla uträkningar av ljudtrycksförmåga baseras på tillverkarnas uppgifter om Xmax och mina gissningar om storleken på högtalarmembranet. Bägge dessa värden kan avvika från verkligheten.)

Skrivet av nofear_00:

kort och gott den snärtiga basen kommer i princip bara från middarna? då kan man ha så min baslåda bara spelar på det djupa som den klarar av bra och på snärtiga basen så fixar middarna det själva?

Så borde det vara. Ett intressant experiment kan vara att spela upp ett sinussvep, t ex 0-200 Hz och lyssna efter frekvenser som är märkbart svagare. Svepet ökar med 10 Hz per sekund, så genom att multiplicera antalet sekunder in i svepet där något intressant händer med 10 får man fram frekvensen där det intressanta händer. Smart va?

Permalänk

@nofear_00: Hej!

Hur såg det ut, har du någon möjlighet att jobba med tidskorrigering och delning i din huvudenhet?

Tycker du att vissa frekvenser låter lägre, eller är det så att ljudet släpar efter och du saknar trycket?

Visa signatur

.:bjorn