30plussare vilket är ert bästa spel genom tiderna?

Permalänk
Medlem

30plussare vilket är ert bästa spel genom tiderna?

Hallå Sweclockers,

Det är dags för en ny tråd där vi lite äldre medlemmar med gedigen erfarenhet av spel delar med oss av våra upplevelser. Det vore kul om vi som skriver först berättar lite kort om vår spelhistoria, vilka maskiner har vi suttit på och hur länge vi har spelat och så vidare. Sen och absolut viktigaste vilket är det bästa spel vi kört under alla våra år som aktiva gamers? Givetvis är det OK att lista flera spel (fast försök begränsa så det inte blir fler än 3). Kom ihåg att nämna platform också.

För mig gäller följande: Jag har spelat konstant sedan C64 tiden. Jag är 37 år gammal nu och fick min första dator nån gång runt 10. Sen dess har jag varit fast. Efter ett par år med 64an blev det Amiga och efter det PC. Jag höll mig till PC i nästan 20 år men de senaste två åren har jag kört uteslutande PS4. På Amiga och PC har jag verkligen prövat allt (inom rimliga gränser).

Efter noga övervägande är mitt val av numbro ono.....

Last of Us - PS4.

Det är många spel som ligger och suktar i top 5, men den absolut bästa spelupplevelsen var Last of Us. Hela paketet från historia till gameplay och regi var helt outstanding. Det finns spel jag lagt mer tid på, typ första Civilisation eller Eye of the Beholder och motsvarande. Men Last of Us är bäst. Det som väger tyngst är historien. Det är nog första gången jag verkligen brytt mig om karaktärerna i ett spel (vilket om något kanske är ett tecken på att jag börjar bli gammal :).

So. Who's next?

Visa signatur

PS4 & Macbook Pro.

Utlandssvensk sedan många år. Citera för svar.

Permalänk
Inaktiv

För mig är nog UT99 i toppen bland FPS. Tillräckligt casual för att dra in ett par polare. Trots sin ålder så är spelet otroligt kul i dag. För er som inte gillar grafiken så finns det beta renderer för DX11 och HQ texture packs.

Permalänk
Avstängd

Dungeon Master.

Minns hur man ritade upp kartor på rutat papper o.s.v. med secrets, nycklar och annat gojs...
Det var tider det.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dungeon_Master_(video_game)

Något bra spel företag borde göra en remake på detta storslagna rollspel.

MVH

Permalänk

Monkey Island 1 och 2, vilka spelades på en Amiga 500. Härliga minnen!

Visa signatur

Citera för svar.

Permalänk
Inaktiv

30+, började med C64 & NES, fortsatte med SNES, PC, N64, Xbox, Gamecube och mycket mer PC. Har spelat mängder med olika spel men de genres som jag gillar absolut mest är Fighting, RPG och Strategi.

För mig är det bästa spelet någonsin Civilization. Har spelat alla riktiga Civilization sedan dess och än idag är konceptet riktigt kul och man kan lätt bli sittande med det från morgon till kväll när man sätter igång en match. Jag kommer definitivt skaffa 6'an när det kommer.
Jag hade velat lägga in Zelda - A Link to the Past i toppen då det är ren perfektion när det kommer till spel. Men med tanke på hur många fler timmar kul Civ har gett mig så är det det som tar 1'a platsen.

Permalänk
Medlem

Baldurs Gate ligger mig varmt om hjärtat, även Dragonlance spelen som kom tidigare. Civ, x-com, fallout 1 & 2, warcraft 1-3 och får absolut inte glömma Dawn of War serien! Av lite nyare måste jag tillstå att sjukt många timmar spenderades i Eve Online (2003-2009) och Dragon Age serien. Crap! Diablo, heroes of might and magic, sid meiers Pirates... Nope... Kan inte välja ut endast ett... Inte ens topp fem! 😎😂

Edit; Är 39, började med något tvspel på tidigt 80-tal och gick vidare med vic 20 och c64. Sen blev det Amiga 500/1200 och Megadrive innan steget till en pentium 200hz togs.

Visa signatur

Official Necrophor Site
http://www.facebook.com/Necrophor
Swedish Black/Death Metal

Permalänk
Medlem

Kul tråd!

För mig är det tre spel genom åren som varit i en helt egen klass när det gäller konstnärlig ambition och som verkligen visar potentialen i spel som medium:

Planescape: Torment
Bioshock Infinite
The Witness

Nu kanske någon tänker att stridssystemet i Planescape var uselt, att skjutmekaniken i B:I inte höll måttet eller att The Witness bara bestod av att lösa rutbaserade pussel. Jag kan såklart se dessa brister men det konstnärliga uttrycket i spelen är så starkt att bristerna inte förtar inlevelsen.

En annan intressant aspekt är att jag som spelare ofta känner mig nedvärderad av spelutvecklaren. Hen har helt enkelt inte förtroende för mig som spelare och måste skapa en lättillgänlig och 'idiotsäker' produkt, alternativt är spelutvecklaren själv en idiot och fattar inte hur dumt hens spel egentligen är. Jag upplever att de tre ovan nämnda spelen respekterar mig som spelare vilket mer och mer känns som ett måste för mig.

Permalänk
Medlem

@RaBlack: Jo Dungeon Master är ju en favorit. Fast frågan är om det inte mest är nostalgi som gör att man listar det så högt. Jag tror jag hade mer kul med både Eye of the Beholder och Baldurs Gate.

@Friis: Planescape var en höjdare. Fast själv tyckte jag nog Baldurs Gate var bättre. Körde du System Shock 2 nån gång? Klassiker.

@Kunzite: Civ har man spenderat många timmar med. Fast ska man mäta kul/tidsenhet så hade jag nog mer intensivt skoj med Pirates.

Visa signatur

PS4 & Macbook Pro.

Utlandssvensk sedan många år. Citera för svar.

Permalänk
Medlem

För mig är det nog Daggerfall, Command and Conquer, Red Alert 2, Fallout 2 och Populus.
Populus var kul så in i helvete men det var inte så många som lirade vad jag förstått.

Visa signatur

Intel Core i5 4690k | Asus GTX 970 STRIX | Moderkort: Asus Z97-P | 8GB RAM | Corsair TX 650 | Antec Three Hundred | BenQ G2420HDBL | Samsung EVO 250GB

Permalänk
Medlem

Har spelat sen 1986, C64 - NES - SNES - PC...

Måste säga att World of Warcraft är det spel som jag spelat mest, tusentals timmar. Dock var det ett bra tag sedan nu. Måste hålla med om att Civilization-spelen är bra, av någon anledning fastnade jag mest för Civilization II, ett spel som jag och min bror genom åren har fortsatt att spela hot seat.

Annars Mega Man-spelen, mfl. 8-bitars ligger väl varmast om hjärtat fortfarande.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Fyller 37 i höst och fick låna min första "egna" PC 1989, en IBM PS/2 med 80286 och VGA! Blev intresserad av datorer 1987 då jag såg en kollega till min farsa spela Tetris.

Favoritspelet tog inte lång tid att komma på: Fallout 2.

Sen kommer det ju en fruktansvärd massa andra gamla spel i toppen; Transport Tycoon Deluxe, Doom, Doom II, i princip alla "riktiga" Sierra-spel (Space Quest, LSL osv.), Mean Streets, Warlords 2 Deluxe, Monkey Island 1 & 2, Indiana Jones-spelen, Stunts, Rex Nebular, Another World & Flashback, The Dig, och kunde fortsätta listan ett bra tag till.

Permalänk

NFS Porsche har jag nog haft roligast med. Generals. GTA 2-3. Crysismotorn gillade jag.

Visa signatur

Processor: Intel® LGA1151 Core i5 6600k. Processorkylare: Cooler Master Hyper 212 Evo CPU MK: ASUS Z170 PRO GAMING Minnen: Crucial DDR4 2133MHz 8GB (2x4GB) SSD: Samsung 850EVO 250 GB HDD: WD 250GB samt en WD 2TB.
DVD: ASUS Chassi: Cooler Master 550 Silencio. Nätaggregat: Plexgear PS-500

Permalänk
Medlem

Precis 30, har spelat sedan jag var liten. Har spelat på alla möjliga konsoler och ägt några stycken genom åren. Men mitt absoluta favoritspel måste vara Super Mario Allstars till SNES. Har fortfarande kvar spelet samt mitt SNES (även kartongen).

Dock har jag gått över mer och mer till PC senaste åren, men har alltid spelat på både pc och konsol ganska jämt fördelat innan. Jag gör en liten topplista med spel här nedanför.

Top 3 konsol:
Super Mario Allstars (SNES), Elder Scrolls IV Oblivion (Xbox 360), Halo (xbox)

Top 3 PC:
Diablo 2, Elder Scrolls V Skyrim, Age of Conan

Visa signatur

PC1: Ryzen 7 2700X / Noctua NH-D15 / GTX 1080 / 16GB 3200MHz DDR4 / Win 10 / Asus Rog Strix X470-F / 500GB SSD / Define C
PC2: i7 7700k / Cryorig C7 / GTX 1060 6GB / 32GB 3200MHz DDR4 / Win 10 / Asus Strix Z270F / 500GB SSD / In-Win 904
PC3: i5 3570k / Be Quiet pure rock / GTX 960 / 8GB 1600MHz DDR3 / Win 10 / ASRock P67 Extreme4 / 80GB SSD / AeroCool Shard TG

Permalänk
Medlem

Finns många spel man skulle vilja nämna men om jag bara får nämna ett spel som jag verkligen tyckt om och som varit med mig länge så säger jag Quake 3. Spelat det (Q3/QL) till och från sen Q3Test versionerna släpptes i mitten av -99.

Permalänk
Medlem

Mass Effect
Halo
Final Fantasy
Dragon Quest
Rainbow Six
Pinball Dreams
Micro Machines
Zelda
Sonic
Super Mario

Jag har angett en massa serier som jag gillat mer än ett spel i, i vissa fall varenda version jag lyckats få tag på. Första egna konsollen en Atari 2600, första egna datorn en sinclair spectrum 48k. Har ägt i princip alla konsoller genom tiderna, mac och pc. Bästa konsollerna var väl Dreamcast, N64, PS2 och Xbox 360. Bästa datorn var väl en tidig Mac, Macintosh SE, eller nja min Atari 520ST var nog viktigare för mig. Idag föredrar jag konsoller för spel och dator för jobb. 45 år.

Permalänk
Medlem

Född -80.
Spelade inledningsvis på ett hyrt NES men ett eget till familjen köptes rätt omgående. Metroid till NES ligger mig varmt om hjärtat då farsan även var med på ett hörn och ritade upp kartor i ett rutat kollegieblock. En Amiga har även avverkats, där var nog favoriten Cannon Fodder men det finns egentligen alldeless för många titlar som var riktigt bra för att kunna nämna några enstaka.

När En PC hade införskaffats så öppnades helt andra möjligheter, konkade runt datorn på många LAN, nu när jag tänker på det så känner man sig rätt gammal. Herre gud, de första LANen jag var på kördes det med coaxialkabel.
För att göra en lång historia kort så är nog alla tiders bästa spel enligt mig Quake, speciellt när Quakeworld kom och allt helt plötsligt blev förbättrat, någon jag då inte trodde var möjligt. Ett annat spel som jag även måste nämna är Half Life, det första spelet jag spelade med en riktig story, speciellt med Opposing Force och den vinkeln var mycket spännande.

Så, Quake och Half Life.

d_mipcap 1
d_mipscale 1

Rolig tråd förresten. Må väl.

Skrivet av Mordekai:

Pinball Dreams

Helt underbar musik och ett ännu bättre pinballspel

Visa signatur

Data Data

Permalänk
Medlem

Inte riiktigt 30+ men nära nog.

Bästa någonsin för mig är utan tvekan Deus Ex. Nötte demot och klarade det på alla möjliga sätt, sen släppte de ett till demo och det nöttes lika hårt.

Andraplats är svår men jag får nog ge den till en hel hög av lucasarts äventyrsspel. Monkey Island 3 ligger närmst hjärtat eftersom det var det jag spelade först men tvåan är nog det bättre spelet. Grim Fandango är nog däremot det spel vars historia och framförallt historieberättande jag uppskattar mest.

EDIT: Och som extra bonus blir det lätt Chip's Challenge som var ett av de första riktiga spel jag spelade på windows 3.x (och som uppenbarligen finns på steam också! http://store.steampowered.com/app/346850/ ).

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av RaBlack:

Dungeon Master.

Minns hur man ritade upp kartor på rutat papper o.s.v. med secrets, nycklar och annat gojs...
Det var tider det.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dungeon_Master_(video_game)

Något bra spel företag borde göra en remake på detta storslagna rollspel.

MVH

Samma här.
Dungeon Master och uppföljaren Chaos Strikes Back sysselsatte oss i flera år.
Klarade spelet med en hel massa olika grupper, gjorde det t.o.m. med en ensam gubbe

Permalänk
Medlem

Oj oj, väldigt svår fråga men måste nog lägga min röst på Final Fantasy 7. Tappat räkningen på hur många gånger jag spelat ut det, senast var för ungefär ett halvår sedan.
Men var ett svårt val mellan FF7 och Mega Man 2, likaså när det kommer till soundtrack.

Mitt spelande började med en begagnad Intellivision som jag fick någon gång mot slutet av 80-talet. Dock så gav den upp ganska snabbt så kommer inte ens ihåg vilka spel det var.
89 fick vi i familjen första datorn och även året då jag fick ett NES så det började med schack på PC:n och Mario/Duckhunt på NES:et.

83:a.

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk

skulle nog säga att det jag har bäst minnen ifrån är Diablo har grävt ner otalia timmar i det första spelet och älskar det fortfarande och händer att jag sliter fram det ur hyllan och kör igång det.

tyvärr så har det ju lite inkompabilitetsproblem med vista och frammåt hoppas blizzard tar sig i kragen och ger oss fans en sista ordentlig patch som fixar alla problem med spelet i kombo med nyare operativ även om supporten är nedlagt för det.

annars ligger Red alert och fallout 1/2 ganska nära om hjärtat.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk

50+ här. Började med C64, Amiga [500,2000], PC 286 -> PC nutid. Det som sticker ut är flightsims på Amigan och Doom,Quake3 på äldre PC. Senare vart det mest Battlefield, Medal of Honor och CoD på modernare PC. Aldrig ägt en konsoll, kommer aldrig äga en.

Permalänk
Medlem

38!

Spelat c64 sen till Amiga 500 och första PC var en intel 200 MMX!

Spel som etsat sig kvar mest är!

PC:phantasmagoria
C64: Elvira och giana sisters

Har lirat hela bf serien från att 1942 släpptes och spelar bf4 och Rainbowsix siege i daxläget;)

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Född '79, så det var C64 hos kompisar och Atari 2600 hos mormor som det börjades med, sen fick vi NES 8-bit där ett av de häftigare spelen var Little Nemo in Dreamland vet jag.

Följdes upp av Amiga 600, A1200, A4000, med PowerPC-kort och grafikkort och grejer så man kunde köra alla spelen

De spelen som jag fastnat mest i och gillat story m.m i:

Amiga: Turrican II
Frågar någon vilket mitt absoluta toppspel är så svarar jag oftast detta, även om det kanske inte egentligen stämmer längre, men det har klart bäst musik

Annars får det nog bli lite fler spel som delar på toppen...

SNES: Zelda 3 - A Link to the Past, gick varmt när jag började mina högskolestudier
PC: Final Fantasy 7/8, samma här, spelades under studietiden vid högskolan (som då blivit universitet XD )

På senare år när man haft heltidsjobb är nog de som sticker ut mest:
Bioshock Infinite, Mass Effect 2 och det helt underbart perfekta Child of Light!

Alla tre lyckades med det då något svåra konststycket att ta speltid från World of Warcraft som jag spelat sedan Vanilla och det säger en hel del om hur bra de var på att suga in en i storyn

EDIT: Brothers - A Tale of Two Sons får ett hedersomnämnande, även om det kändes mindre som ett spel och mer som en emotionell berg-och-dalbana. THE FEELS!

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

Star Wars Knights of the Old Republic och baldurs gate.
Mass effect och dragon age kommer inte långt efter.

Måste också nämna Star Craft Brood War och wow. Många underhållande timmar i dessa spel.

Visa signatur

| Fractal Design Define Mini C | MSI Z490M MPG GAMING EDGE | Corsair RM750X 750W v2 | Intel Core i5 10600K |
|GIGABYTE RTX 3070 AORUS Master |Corsair 32GB DDR4 3200MHz CL16 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |

Permalänk
Medlem

Även om jag är ganska less på det just nu, och inte har spelat det på över ett åt, så får jag nog ändå säga World of Warcraft. Har haft sjukt mycket kul genom åren i det spelet. Sen minns jag att jag hade enormt roligt i Baldur's Gate 1 och 2 också. Även Diablo II var väldigt roligt (Cow level - mooo). Dragon Age 1 var också väldigt kul. Oj oj, nu kom jag på, Europa Universalis IV, Football Manager sedan 2010.

Visa signatur

[Låda: NZXT H630 Ultra Tower Silent] [MB: ASRock Z590 Velocita] [CPU: Intel 10900K] [CPU-kylning: Arctic Cooling Liquid Freezer II 360] [Mem: 32 GB 34666 MHz CL15] [GPU: XFX Speedster Merc 319 6950 XT] [Lagring: 180 GB Intel+128 GB Corsair SSD, 525 GB Crucial M.2] [Bildskärm: LG 4k 43" bildskärm] [Ljudkort: inbyggt, med extern hörlursförstärkare/DAC] [Högtalare: Edifier S530D] [Lurar: Beyerdynamic Amiron Home]

Permalänk
Medlem

Tja
Jag fyller snart 50 och har haft PC sen det började, pappa jobbade på IBM.
Det är svårt att säga vilket spel som är var bäst. I början var spelen väldigt simpla men vi hade skitkul. Vad som är bäst har att göra med vad man vet. NHL2016 är bättre än NHL 2010. Jag älskade wolfenstein, doom, quake osv. Civ till civ v.

Det spel jag har spelat mest är NHL har köpt alla sen 1997 och battlefield serien.

Det spel jag har spelat mest är bf3 om man ser till tid.

Det spel som måste vara bäst är CS eftersom det verkar vara tidlöst.

Visa signatur

Moderkort: MSI MPG X570 Gaming plus CPU: Ryzen 7 3800X
RAM: Corsair Vengeance LED 16GB DDR4 3200 MHz Kylning: Noctua NH-D15 chromax.black Lagring: 4 x Samsung 840 Pro 500GB
Grafikkort :Sapphire Radeon™ RX 6950 XT PURE NITRO+ Nätaggregat: EVGA SuperNOVA 750 G2
Chassi: Fractal Design Define Vision S2 Blackout Monitor: HP OMEN 27
Tangentbord: Corsair Gaming Strafe RGB MX SILENT Mus: SteelSeries Rival 700

Permalänk
Medlem

Zelda- A link to the past
WoW- Har inte spelat på ett par år men det är/var ett riktigt bra spel
The Last of us- Håller med TS här, ett riktigt bra spel som passade mig perfekt och njöt varenda sekund.

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem

Barry McGuigan (vic 64), Final Fantasy 6? (snes, den med shadow), Baldurs gate och Battlefield II.
Fixerad vid alla fyra.

Visa signatur

Old: NZXT Gurdian 921RB / 2500K 4.5MHz/ G.Skill Ripjaws 8GB 1600 MHz / 1TB Samsung SpinPoint F3 / Corsair Force 3 90GB / Asus P8Z68-V / AXP 850W / Zotac GTX580 1.5GB AMP 950 MHz / Samsung 22x DVDRW L/S / Windows 7 x64 / Artic Frezeer 13 pro.

New: NZXT 630 / MSI Z170A KRAIT GAMING 3X / 6600K 4.4 GHz/ Deepcool Captain 120 / Vengeance LPX White 16GB/ GTX1070 Dual 8GB / GQ 750W / Toshiba 1TB / WD Blue 2TB / Intenso 240GB / SteelSeries Apex 350 / Razer Abyssus / Acer Predator XB240H/ 6-pack Pripps.

Permalänk
Medlem

Nåt år kvar till 50 , spelat spel på olika plattformar sedan början på 80-talet , det jag spelat absolut mest under åren och fortfarande kör regelbundet är Star Wars Galactic Battlegrounds , Mass Effect serien har jag också lagt flera hundra timmar på.

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem

Just passerat 40.
Går inte att välja ut ett spel, så jag gör en liten topplista

C64/Amiga
Moonstone
California Games
Ports of calls

PC
Grim Fandango
Battelfield Vietnam (Bara det att kunna spela fortunate Son när man blåste iväg i sin jeep...)
World of Warcraft
Half Life

Visa signatur

Phanteks Eclipse P400S | Corsair RM850x V2 Vit
Gigabyte B550M DS3H | Ryzen 9 5900X | ADATA XPG DDR4 2x16 Gig 3000Mhz
Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 | Samsung och Crucial SSD
RTX 4070 FE | Acer Predator Z321QU | BenQ PD3200Q
Apple Airport Extreme x 5 | Bahnhof 500/500