Radeon till GTX grafikkortsbyte krånglar!

Permalänk

Radeon till GTX grafikkortsbyte krånglar!

Tjena

Jag och min kompis gjorde ett försök att byta grafikkort i hans väldigt trånga o smala dator (https://www.netonnet.se/art/dator/stationardator/desktop/asus...).

Vi hade kollat upp innan så att längden på grafikkortet vi köpte var rätt och att det skulle få plats. Vi pratade med personal på media markt som sa att det inte skulle vara några problem. I datorn han hade nu fanns ett AMD Radeon R9 255 2GB (http://www.it707.com/2/lib/201409/12/080/30.jpg) och vi åkte sedan till netonnet och köpte ett EVGA GTX 970. På kvällen tog jag med mig mina pci-e sladdar två st 8 till 6+2 från mitt nätagg då jag byggde dator några månader sen..

Vi började med att avinstallera drivrutinerna för AMD kortet och när det var klart började vi öppna upp chassit. Vi tog ut AMD kortet utan problem. Men när det väl var Nvidians tur var det inte lika lätt. Nvidiakortet behöver Pci-e kontakterna och det finns ingen nätagg att koppla dom till men det fanns två kontakter på moderkortet en 8:a och en 6:a. Vi började sänka ner det nya kortet med kablarna inkopplade men feldragna vilket vi inte märkte då. Vi hade kopplat en 8:a från moderkortet till en 6:a på grafikkortet vilket är rätt men däremot kopplade vi en 6:a från moderkortet till en 8:a på grafikkortet vilket inte går då man inte kan få ut den strömmen som behövs till en 8:a från en 6:a. Vi märkte det förs när vi försökte starta dator med det nya kortet och det inte kom någon bild. Efter några omstartningar kom det däremot fram "please connect pcie power cable". Vi öppnade sedan upp datorn igen och fattade problemet. Vi orkade inte mer för kvällen och letade efter sladdar att ersätta de jag hade.

Vi hittade denna adapter (http://www.aquatuning.se/kablar/diverse-kablar/4565/pci-e-str...). och planen var att vi skulle koppla en 8:a till en 6+2:a vilket är helt rätt och sedan en 6:a till 6:an på adaptern och lämna 2 av pinsen från 8:an så vi skulle få ut en 6:a av adaptern. Hoppas ni förstår. Från Moderkortet till Pci sladden till adaptern till Grafikkortet.

En vecka senare provade vi med nya sladden och allt verkade fungera "kopplingsmessigt" men när vi hade satt i kortet igen fick vi fortfarande ingen bild och nu ingen text. Kan det vara att det är från AMD till Nvidia, att det är en fabriksbyggd dator som inte gillar det nya grafikkortet, är kortet trasigt eller sladdarna fel eller ska jag in i bios och greja? Har aldrig gjort ett grafikkorts byte förut utan bara byggt en ny dator.

Är väldigt tacksam för allt som kan hjälpa då jag har lite ångest över detta. Vill inte att han ska ha köpt Grafikkortet i onödan.
Han har öppet köp i en vecka till så som sagt är tacksam för allt. Annars lämnar vi tillbaka kortet.

Mvh Emil

SKRIK på HJÄLP i trådrubriken raderat [mod]
Permalänk
Medlem

du ska absolut inte använda modulära kablar från andra nätaggregat då de sannolikt är kopplade annorlunda.

förstår inte vad det är för kontakter på moderkortet du pratar om. moderkort har i regel två: 8-pin för cpu och 24-pin för moderkort. vissa dyrare modeller har en extra 6-pin för extra pci-e-ström när man kör med flera grafikkort men det lär inte finnas här.

grafikkortet ska vara kopplat till nätaggregatet och inget annat.

Permalänk

Efter att man har använt ett radeonkort så låser AMD moderkortet endast till radeon grafikkort då de inte vill att man ska kunna byta till nvidia!!! Aldrig mer ska jag använda AMD skit!

Permalänk
Medlem
Skrivet av RsSpelensMakt:

Efter att man har använt ett radeonkort så låser AMD moderkortet endast till radeon grafikkort då de inte vill att man ska kunna byta till nvidia!!! Aldrig mer ska jag använda AMD skit!

Vet inte vilken typ av bensin du druckit men ta varannan vatten iaf.

Ontopic: https://www.youtube.com/watch?v=_oKz7ptqTAk & https://www.youtube.com/watch?v=_oKz7ptqTAk kanske hjälper?

Visa signatur

ASUS ROG Crosshair X670E Gene| AMD Ryzen 9 7800X3D Delidded | Custom EK Watercooling| WD Black SN850X 1TB + WD Black SN850X 2TB| Corsair Vengeance, DDR5-6600 64GB (2 x 32GB) @6400MHz CL 30-38-38-76| AMD Radeon RX 7900 XTX| LG UltraGear 45GR95QE OLED| MSI MPG A1000G PCIE5 1000W| Lian Li O-11 EVO|

Permalänk
Medlem
Skrivet av RsSpelensMakt:

Efter att man har använt ett radeonkort så låser AMD moderkortet endast till radeon grafikkort då de inte vill att man ska kunna byta till nvidia!!! Aldrig mer ska jag använda AMD skit!

Skitsnack!

Ang. TS problem så har ni inte gjort många rätt. Du ska absolut inte använda kablarna från ditt nätagg till något annat än just ditt nätagg. Du ska inte heller koppla strömmen till grafikkortet från moderkortet. Hur du lyckats att få det att passa förstår jag inte. Om det inte finns några sladdar från datorns nätagg som passar i grafikkortet så får du köpa adaptrar (om nätagget är kraftigt nog) eller byta nätagget också.

Visa signatur

Main: 9900k @ 5.0GHz | 16GB @ 3400MHz CL15 | RTX 2080 @ 2100/16200MHz 12378 Time Spy
HTPC: R5 3600 @ 4.2 | 16GB @ 3600MHz CL18 | GTX 1080 @ 2088/11006MHz 8039 Time Spy

Permalänk
Medlem

Som versions sa, så är modulärkablar mellan olika märken/modeller av PSU inte kompatibla. Jag hoppas ni inte brände GTX 970 kortet pga. detta.

Permalänk

Ta lite bilder så kanske man kan hjälpa

Permalänk
Avstängd

@RsSpelensMakt

Ho ho ho, I laughed so hard I shit in my pants =D
Troll eller bara ovanligt korkad?

Permalänk
Medlem

Datorn ni meckar med är lite speciell, då den använder en extern "powerbrick".
Detta gör att det ser ut som om PCI-E power kablarna kommer ur moderkortet.

Den modell som levereras med AMD Radeon R9 255 2GB behöver inte kopplas in mer än i PCI-E sockeln och då saknas PCI-E kablarna.
Troligen har ni rätt kablar MEN den powerbrick som levereras med just den datorn är för svag och kan inte leverera tillräckligt med kräm.
De olika modellerna levereras med en 180W eller en 180W OCH en 230W till de modeller med snabbare CPU/GPU.

Visa signatur

//Dixon