Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2016

Värt att köra dual channel ddr?

Hallå!

Inhandlade en ny dator för någon vecka sedan. Köpte då 16gb ram (DDR4) och trodde jag hade beställt 2x8gb. Visade sig sedan när jag fått hem det att jag beställt 1x16gb. Ivrig som jag var öppnade jag och satte in det ändå.

Nu till frågan, är det någon markant skillnad på att köra 2x8gb istället för 1x16? Det är en speldator men jag kör inget super avancerat och datorn i övrigt är högst medelvärdig med ett gtx 960 samt i5 processor. Så kommer jag att märka någon skillnad? Är det värt att investera i och byta till 2x8 nu när jag redan har ett 16gb?

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Feb 2013

@t0kfrans: Nej du behöver inte bykymmra dig. Såvida du inte kör avancerade simulationer osv. kommer du inte märka någon skillnad på singel- vs dual-channel. Behåll du din 16 GB sticka

Citera för svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2014

För spel verkar det inte vara större skillnader. Syntetiska tester viser lite skillnad dock.

http://www.gamersnexus.net/guides/1349-ram-how-dual-channel-w...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

njae kanske 10% långsammare på sin höjd inte äns det om du använder ett externt grafikkort med sitt eget grafik ram.

om du använder ett grafikchip som använder ram som grafikminne kan det ge upp till 50% förbättring med dual channel i grafiktunga applikationer.

men iom att du skriver speldator så antar jag att du använder ett dedikerat grafikkort med sitt eget minne så då är skillnaden i stort sett obefintlig.

Asus Z97-A, I7 4790K @4.7Ghz, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1500Mhz/7010Mhz.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2016

Grymt! Tack för snabba svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009

Jag kör 4x4GB med quad channel, men om det ger mig någon fördel överhuvudtaget vid sidan av att jag har en 6 kärnig med HT så skulle jag tro att det gör mest skillnad i 7-zip och x264/x265 när jag använder dem. I spel är det nog ytterst få som har nytta av dual channel och ännu mindre quad channel. Det beror på hur väl minnesbandbredden används. Om du har "långsamma" minnen så kanske de drar nytta av dual-channel.