5k~ semibudget dator med gamla GPUs, PSU, och HDD.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2010

5k~ semibudget dator med gamla GPUs, PSU, och HDD.

Hejsan!

Börjar med en TL;DR: Min kompis behöver nya delar till sin dator som har gått i golvet från ett bord, den ska primärt användas för CS:GO och Dota 2 hade han planerat (men han kan nog övertyas till att spela Overwatch också hehehe). Han är inte så insatt i datorer och kommer nog inte överklocka. Budgeten är en "Rimlighetsgräns". Under det skulle uppskattas, men jag är osäker på hur lågt man kan gå utan att bottlenecka.

Det behövs alltså (för 5k~)
Chassi - Tänkte här ett FD r5. 1k~
Moderkort
CPU - Äre värt att slå på någon billigare i5a? Jag är osäker, men om man kollar på GPusen och ändamålen så är väl en 6600k overkill?

Datorn var köpt begagnad 2014, vi vet inte hur gamla delarna är, men de antas vara från 2011-12~
Nuvarande, (antagligen) fungerande specs -
GPU - 2x Radeon HD 6950 1GB. - jag kollade bara ett av grafikkorten, det ena var 1gb så jag antog att det andra var det också Iom Crossfire.
PSU - Corsair (Iirc) 550W, Ickemodulärt.
Hårddiskar - 500 GB + 3TB. 7200 RPM. De såg hela ut, men de är hårddiskar. Vi antar att de är hela, jag var dum nog att inte ta med dem hem för att kolla.
2x4gb DDr3 1600mhz Ripjaws

Gamla, antagligen KIA -
Asus p8P67 rev 3.1 (Intel sockel 1155)
CPU - Okänd på 32nm. Men det var troligen den bästa i5an som fanns för denna sockel vid 2012~ (Om nån känner igen den så kan detta uppdateras).
Ett riktigt uselt chassi utan vare sig kabeldragning, ljuddämpning, eller dammfilter... det verkar ha varit riktigt rörigt haha.

Med hans GPUs i åtanke så lär han inte behöva några highend-delar för de spelen han vill spela. Samtidigt så är jag osäker på om det inte vore värt ändå att skaffa en high-end i5a (6600) för framtidssäkerheten? Troligtvis lär han hålla sig till de klassiska (cs:go/dota) spelen. Men om skillnaden i prestanda är relativt stor till skillnaden i pris så kan det ju vara värt att tänka på att dagens kort lär sjunka ordentligt i pris rätt snabbt om grafikkort med HBM 2 och 7nm finns ute till 2018.

Detaljerad story, utifall att nån känner igen sig o kan ge input.
Jag har en kompis vars dator genomgick en mindre tragedi, den gick i golvet med chassidörren först som gick sönder högst upp, En hårddisk satt där, och och lär troligen ha blivit iaf skakad.
Huvudmisstänkt skadade delar verkar vara processorn och/eller moderkortet. Jag var hemma hos honom för att se hur allt såg ut, och det mesta såg oskatt ut. Moderkortets LEDs lyste grönt när PSUn var ansluten och igång. Problemet var bara att oavsett vad vi gjorde kunde vi inte slå på moderkortet. Chassidörrens "on" knapp såg oskadd ut, men den fungerade inte för att slå igång det. Att nudda pinnarna med mynt, skruvmejsel, eller hemmanycklar gjorde inget heller. Det fanns ingen strömbrytare på, och jag tog inte med mig någon gammal chassidörr som man hade kunnat testa med.

Processorfläkten (Intel stock!!) hade haft en del av sina "plastskruvar" (De höll fast flänsen ovanpå processorn) avbruten, vilket antyder att processorn kan ha påverkats av kraschen. Vi kunde inte skruva loss processorn för att det saknades den nödvändiga insektsmejseln.

PSUn antas fungera Pga LED lamporna. Graffikkorten såg oskadda ut. Hårddiskarna måste ju ha skakats av kraschen men huruvida det påverkar dem är en annan fråga.

Jag ger gärna mer information om ni vill ha.

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Feb 2013

Jag skulle inte snåla på processorn. Visst är en 6600k "overkill" för de grafikkorten, men samtidigt får din kompis en CPU som håller i många år, (där han endast behöver uppgradera grafikkortet för bättre prestanda), samt att möjligheten till överklockning finns för ev. framtida behov. En 6600k har dessutom högre bas-klock än de billigare "icke-k" varianterna.

Ex. på förslag:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9489760/

Citera för svar.