WING X99 | CNC-fräst scratch-bygge! (Slutgiltiga bilder postade!)

Permalänk
Proffsmoddare

WING X99 | CNC-fräst scratch-bygge! (Slutgiltiga bilder postade!)

Project
Wing X99

Välkommen!
Hallå! Hög tid att presentera nästa projekt jag har planerat i över ett år nu! Måste även ge stort tack till ASUS ROG, INTEL, CORSAIR och EKWB för att de gör detta projektet möjligt! Jag tänkte testa att köra denna byggloggen på engelska och hoppas därmed att fler på forumet kan vara med och diskutera. Ni får jättegärna svara på svenska och jag svarar även på svenska om någon skriver eller eng

Ny till loggen?
Du kanske inte har lust att gå igenom alla inläggen utan enbart är intresserad av bilderna? Då kan du enkelt gå genom alla bilder Här[/b]. Och till höger finns det en länk "View album in fullscreen" som jag rekommenderar! Glöm dock inte att skriva vad förslag och vad du tycker och tänker efter du kollat klart!

Kommentera!
Jag uppskattar verkligen era kommentarer och konstruktiva kritik! Har du förslag på förbättringar? en fråga? tycker att det ser bra ut eller dåligt? Kommentera! Hela poängen med byggloggar är att få feedback och förbättra saker under processens gång! Samt att förhoppningsvis ge någon inspiration att bygga egna chassin eller modifiera!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

God damn, this gon' be good!

Permalänk
Proffsmoddare

Update 01 | Design and Renders

Vill du kolla på bilderna i Fullscreen? Här är en link för dig!. Ta sedan (View album in fullscreen).
MEN! Kom ihåg att posta kommentarer här när du är klar!

Första uppdateringen av projektet! Renderingarna och designen. MYCKET arbete har det varit innan jag kom till denna punkten jag är nu. Ungefär 500 timmar planering, design och modellering. Lite småsaker har blivit ändrade men på grund av den tid det tar att rendera bilderna (1-8 timmar per bild!) Så har jag valt att inte göra om de än!

Tex har AF loggan ändrats här och det är nu en WING X99 logga som ni kan se lite längre ned i bilderna. Det är samma som den på den polerade linjen på ovansidan av chassit.

Jag lämnar er med dessa för nu. Håller på med att börja fräsa delar nu i min egendesignade och byggda CNC. Tyvärr så behövde jag fixa lite saker på fräsen innan jag kunde fortgå med själva chassit. Det kommer nog lite av varje här tills det är klart!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Ohhh jag älskar såna där "vattenväggar" - finns det något namn för dem?

Extremt schysst kvalité på renderingar, om bygget blir i samma klass, ja då har du dig en riktigt vinnare Förmodar att ovannämnda ska ställa ut detta på diverse event eller bygger du för din egen del?

Hoppas på mer snart

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av eucalyptus:

Ohhh jag älskar såna där "vattenväggar" - finns det något namn för dem?

Extremt schysst kvalité på renderingar, om bygget blir i samma klass, ja då har du dig en riktigt vinnare Förmodar att ovannämnda ska ställa ut detta på diverse event eller bygger du för din egen del?

Hoppas på mer snart

Tackar! Vet inte exakt vad man ska kalla dem. Jag kallar de för "connector plate" och jag vet att andra kallar det för "distro plate". Man kanske får komma på något bra

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Proffsmoddare

Ska komma updates nästa vecka. Fick beställa nya plattor med aluminium. Båda de plattorna 1000*2000mm (10 och 8mm) hade stora djupa skador då de hade förvarats bredvid stålplåtar. Stål repar aluminium väldigt lätt och för att slipa bort skadorna så behöver jag minst ta bort 1mm vilket blir för mycket arbete och kommer att påverka resultatet.

Bara att bita i det sura äpplet och beställa nya... De är ju inte superbilliga direkt (72kr/kg + moms) och ca 43 och 55kg per skiva.

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Äntligen ett nytt Brodholm-bygge att följa! Sett framemot sedan Model 01.

Permalänk
Medlem

Ser att det finns en stor inspiration från TJ07:an i moddat stuk, vill minnas att MisterX här på forumet byggde med det chassit några gånger under namnet "Classic".

Ser fram emot resultatet!

Visa signatur

5800X 6800XT 32GB DDR4

12 Pro

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av hultron:

Äntligen ett nytt Brodholm-bygge att följa! Sett framemot sedan Model 01.

Jaa! Det tog lite tid ^^

Behövde bygga en CNC-fräs mellan

Skrivet av boniz:

Ser att det finns en stor inspiration från TJ07:an i moddat stuk, vill minnas att MisterX här på forumet byggde med det chassit några gånger under namnet "Classic".

Ser fram emot resultatet!

Jodå, MisterXs bygge är riktigt fint, ett av de bättre jag sett!

TJ07 vet jag inte om jag skulle säga. Tycker TJ07 är ett enormt bra chassi om än så tråkigt i många aspekter. Men TJ07 är inte det enda chassit som har rundade hörn och en 2-delad kammare. Snarare mer inspirerat av InWin i sådana fall med deras helsidor i glas och integrerad kabeldragning där bak. Är mest en vidarebyggning på mitt Model 01 bygge, med förbättringar i både design och funktion som jag har lärt mig under tidens gång. Det är i sin tur inspirerat av Mick64's chassi på XS som aldrig blev byggt.

Ang uppdateringar så är det äntligen på gång i alla fall! Håller på och renderar gifs, redigerar bilder etc. Så uppdatering nummer 2 bör komma när som helst. Och nästa uppdatering på det väldigt snabbt efter. Har tillslut fått alla komponenter och material så jag kunnat säkerställa designen. Har varit både förseningar där och med materialleverans, samt att det blev lite oförutsedda problem som behövde lösas på CNC-maskinen innan jag kunnat fortlöpa! Men det är som det är! Jag kämpar på och jobbar på dagarna och kvällarna. Sover lite ibland också!

men som sagt, soon!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Proffsmoddare

Update #2 Raw material

Gäller att bygga från grunden!

10mm gjuten (GS) PMMA/Acrylic plexiglas! Ett kärt barn har många namn!

Väldigt stora plattor, lite för stora faktiskt. Nästa gång blir det 1x2m istället för 2x3m. Man tänker sig inte hur stort det är i verkligheten när man sitter och beställer. Sen att frakten för att skrymmande går på 2500kr jämte 800kr är ju jobbigt. Som tur var kunde jag beställa dessa samtidigt som de beställde annat också...

Så sjukt stora. Man tänker inte på det men det är 3ggr ytan av en vanlig 1x2m.

Dags att såga lite

Som alltid, säkerhet först! Kan låta löjligt men det är aldrig kul med spånor i ögonen. Det är i bästa fall, i värsta fåll får man något större och så är det ögat pajjat. Använder ALLTID glasögon! Tänk på det när ni sågar, fräser eller vad ni nu gör! Ett par hundringar investerat i ett bra par skyddsglas är en billig investering i säkerhet!

Markeringar och skenor för att absolut inte skära fel. Vill inte börja med att göra snea skär och "förstöra" dessa.

Sänksåg! Mycket användbart verktyg om man har tillgång till en. Mycket rakare snitt än en klingsåg.

Sågen passa i dessa extruderade aluminiumbitar. Sen följer sågen skenan och man får raka och fina snitt!

Gick riktigt bra och det blev väldigt fina skär!

Alla dessa plastspånor blir elektriskt laddade när klingan tagit ur dessa. De fastnar på precis allt och alla!

10mm och 6mm plexiglasbitarna är sågade och klara. Sparade halva skivan av både 10 och 6mm. Tänkte att jag behöver inte såga upp mer. Detta bör vara mer än nog om jag inte gör en massa fel.

Dags att såga det som jag var lite nervös för, aluminium. Fixade en speciell klinga som ska vara anpassad för att såga aluminiumprofiler.

10mm Aluminium av EN1050A H111 (en väldigt ren och mjuk aluminium, du kan repa den med naglarna). Dessa blev dock skrotade för mitt projekt då de förvarades dåligt och folk ställde stålplåtar i samma rack som gav de djupa repor. Fick hem nya plåtar för ett tag sedan och då valde jag en kvalite som heter EN5754 H111 som är magnesiumlegerad aluminium som är mycket hårdare och bättre att fräsa i (H111 betyder att den är valshård).

Väldigt rena och fina (Men som sagt, dessa blev "skrot" och kommer användas till andra saker där estetik inte är av hög prioritet.

Lite nervös här, 10mm tjock aluminium som jag ska såga med en sågar som är designade för snickare och träarbete i första hand.nters.

Var förvånad över hur lätt den skar genom aluminiumet. Väldigt imponerande, trodde inte att det skulle gå så lätt.

Här är mina nya EN5754 plåtar. Väldigt besviken på hur de kom. De har varit blöta och har blivit förvarade så. Nu har det blivit oxid och skyddspapperet som ligger mellan plåtarna har fastnat i själva plåten och lossnar inte...

Det är inte så att det inte går att fixa, men det är massa jobb helt i onödan. Inte som de djupa reporna på de andra bitarna. Detta behöver bara lite sandpapper och lite alcohol så bör det vara okej. Men det är säkerligen flertalet timmars arbete på de innan det blir bra. Väldigt tråkigt när man betalar dyra pengar för att få fina plåtar.

Alltså det här... En riktig IKEA-klistelappsmardröm av rang. Kommer vara så mycket jobb att fixa detta. Har inget direkt val än att börja nu dock. Nog med förseningar.

Måste ringa till leverantören och prata med de hur vi ska göra med detta. De brukar alltid leverera bra saker. Men ofta är det de som kör sakerna som är oförsiktiga.

Får börja producera med dessa bitar och sen kanske byta när jag fått nya.

Alla plåtar sorterade i olika fack beroende på material och tjocklek! Segregera mera

Nästa update kommer bli fräsning och produktion av chassit! Har tagit lång tid att komma hit, har väntat på plåtar, komponenter i tid och otid. Men nu ska allt vara mer eller mindre klart för att köra på ordentligt. Det har inte bara varit dåligt heller. På grund av detta har jag hunnit få alla komponenter till chassit. Kunnat mäta dessa och göra justeringar direkt och slippa göra fel från början. Samt att jag har hunnit fått massvis med småförbättringar gjorda på CNCn som kommer att underlätta fräsningen samt snabba på tillverkningen avsevärt. Samt att jag har lärt mig massvis med saker pga fel som blivit när jag hållt på och förbättrat fräsen. Saker som annars skulle vara väldigt jobbigt när man tex lagt flera timmar på en bit och sedan gör fel och kör sönder den bara pga missar i programmering tex.

Känns sjukt nice att verkligen starta på riktigt med själva chassit och det kommer bli grymt kul!

Tänkte även passa på att fråga lite hur ni vill ha formatet. Gillar ni Gifs, videos etc. Tänkte köra hela processen från design, programmering, fastspänning, fräsning, gängning etc. Är det någon som har några önskemål på förändringar etc så får ni jättejärna skriva förslag!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Entusiast

Ohhhh... dreglar lite här om det är ok?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Proffsmoddare

@Zpnk: Det är helt okej! Mer updates kommer snart

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Proffsmoddare

Uppdatering nummer 3

Äntligen dags för lite framsteg i projektet! CNCn är helt klar också! Så det är väldigt skönt. Nu kommer det gå så mycket fortare att göra delarna. Första fräsningen på projektet kommer här. Försöker beskriva processen för hela momenten med programmering! Är det något som du inte förstår eller undrar över skriv gärna så svarar jag!

En ny start, och en nyplanad spillbräda!

Har dessa små 12mm diameter axlar som jag använder för att parallellisera arbetsstycket.

Som till synes här så trycker jag biten mot 2st av dessa axlar och på så vis linjerar jag upp de längs Y eller X axeln. axis.

Klämmor i väldigt mjuk aluminium. Kanske lite för mjuk men de får hålla så länge de håller. De repar i alla fall inte materialet.

Undersidan av klämmorna. Kan klämma ungefär 2-10mm tjocka material

Använde sex av dessa för att spänna ner en 5754 aluminiumbit ungefär 8 x 300 x 1000 mm stor

De är väldigt flexibla, får ofta böja tillbaka dessa när jag är för oförsiktig och drar de förbi dess plastiska punkt. Behöver kanske göra någon ny design. Kanske i plast. Vi får se... Dessa får duga så länge.

Det här är biten som jag ska fräsa idag. Själva botten av lådan.

4mm polerade pinnfräsar för mjuka metaller som aluminium, koppar, mässing etc. Fungerar även utmärkt för plast.

Detta är ER25 colleter som håller pinnfräsar/borrar i spindeln (fräsborrthingythingy för de som inte vet vad en spindel är).

Här är en hel drös av colletter. Allt från 1 till 16mm. Sen skruvar man fast dessa med en spänningsmutter så verktyget hålls fast med friktion och blir samtidigt centrerat i spindeln.

Såhär ser det ut när den är fastspänd i spindeln

Ingen brådska, mät allt flera gånger, och sen tvivla på sig själv och mät igen...

Jag centrerar programmet i botten av det vänstra hörnet. Måste vara säker på att jag inte krashar in i något när jag börjar fräsa.

Chassit är 235mm brett, det betyder att jag behöver ca 20mm plats på varje sida av biten. Verytgsvägarna tar ca 12mm med alla passeringar samt att klämmorna tar ca 5mm.

Konturskären för att få ut hålet i mitten samt själva profilen. Linjerna ni ser är vägen som fräsen kommer att följa.

Påväg att gå ner i aluminiumet!

Kontakt!

Här kan man se spånevakueringen. Är lite problematiskt när dammskon är ivägen för att ta bilder. Lyfte till och med upp den för att få lite bättre bilder. Blev en mess direkt med spånor över hela golvet... Men det var det värt!

Väldigt fin yta på skären samt väldigt skarpa hörn. Mycket nöjd.

Rensade upp lite med lite komprimerad luft.

Första skäret klart. Dags att byta till en större pinnfräs!

Från 4 till 10mm! Inga små innerradier denna gången som kan sätta stop för ett större verktyg. Blir bättre yta med större diameter på verktyget.

Automatisk nollning av verktyget efter byte till den större.

Kylningen som jag använder! Skickar väldigt små droppar av kylningsvätska till verktyget. Trycker även bort spånor ur skäret

Dags nu har jag en större ER25 collet i. Nämligen en 10mm för en 10mm fräs!

Inre profilen under skärning. Tar ca 2mm per runda, matar ca 600mm per minut.

Här börjar man se flikarna som håller biten på plats när den skär igenom hela stycket.

Inre konturen klar! Nu gäller det bara att få bort biten som jag inte vill ha.

Här är flikarna som jag pratar om. De håller ner biten så att den inte lossnar under sista skäret. Då blir det trubbel och man riskerar att skada verktyget eller bitarna samt att köra av hela själva pinnfräsen om man har otur. Jobbiga att ta bort men väldigt nödvändiga.

"luftdriven" dremel kan man säga. Lite mer robust och skivorna går inte av lika lätt. Miljonvarvare kallar vi de, vet inte det exakta namnet.

Klart! Men ni kan se att det fortfarande är kvar en bit av själva fliken, så det måste fixas!

Detta löser jag med ytterligare ett pass med fräsen. Jag har nämligen sparat 0.5mm för ett sista skär. Så då kör jag det samtidigt som det blir en än bättre yta.

Denna slänger jag i lådan med bitar som jag kanske kan använda till annat senare.

Kvalitén på ytan är riktigt bra. Gäller bara att vara försiktig så man slipper slipa så mycket innan allt ska glasblästras.

Andra sidan av delen, har vänt på biten här och försänkt skruvarna. Ni kan se att stycket är definerat med XYZ i toppen av hörnet istället för botten. Detta för att en varierande tjocklek på plåten inte ska ge djupare eller grundare försänkningar. En 8mm bit är aldrig exakt 8mm. Varierar från tex 7.9 eller 8.1mm osv.

Dags att sätta fler klämmor, när det sista skäret går så lossnar biten från de yttre så att säga. Därför måste biten spännas inne också..

Blev lite nojig för märken och satte lite extra plast

Såhär ser koden ut. Lite grundläggande kod för de intresserade, S definierar hastigheten på spindeln. I detta fallet 13610 RPM och M3 säger åt programmet att starta spindeln. M8 sätter på kylningen och utsuget. G0 följt av XYZ med nummer säger åt motorerna att gå till XYZ postionen i "rapid" dvs så snabbt den kan medans G01 säger åt den att gå i en viss hastighet F(mm/minut). I följande fall G1 Z11.5 F317 säger programmet åt Z-motorn att röra sig till position 11.5mm i hastigheten 317 mm/min. Inte jättesvårt men lite mycket att hålla reda på i början.

Det lila siktet eller vad man ska säga visar maskinens nuvarande position. Här ser ni även lite mer G-code som det heter. De röda sträckade linjerna är "rapid moves" som vi pratade om tidigare.

Skarpa hörn! Alltid skönt att se. Vissa har jätteproblem med rundade hörn när maskinen försöker hålla konstant hastighet.

Efter några minuter är skäret klart. Det som tagit 10X så lång tid att planera och programmera... Uppsättning och programmering är det som tar tid när man gör CNC. Så är det bara. Sen blir man såklart mer och mer effektiv när det kommer till programering osv. Men en stor del är fortfarande själva setupen. Nu är det dags att släppa på klämmorna och göra lite försänkningar.

Bestämde mig för 9mm breda försänkningar. Tyckte att det blev snyggt för M4, sen blev det 7mm för M3. Standarden är 10 och 7.5mm respektive. Men jag kör med det som jag tycker ser bäst ut rent estetiskt och fortfarande försänker hela skruven.

10mm "chamfer" pinnfräs. 90 grader med en skarp top. Används för nästan alla material. Har någon slags titanlegering på skären om jag inte missminner mig.

Försänkningar check!

Väldigt nöjd med ytan, förutom den oxiderade ytan på grund av förvaringen... Måste slipa ner det innan det blir anodiserat. Annars riskerar jag nog en väldigt flammig yta.

Väldigt nöjd med den första biten om jag får säga det själv! Inga misstag än! Phew!

En styck färdig bottenbit!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Ruskigt trevlig känsla med .gifv!

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Dreijer:

Ruskigt trevlig känsla med .gifv!

Ja! Tycker det jag med! Ska försöka fixa några fler här nu och posta de också!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Ska inte låtsas om att jag fattar allting som pågår, men det ser ut att kunna bli riktigt jäkla ballt!

Permalänk

Så taggad på att få följa detta bygget också! Det förra var magiskt sett ur planering, utförande och slutresultat.
Gillar verkligen hur du skriver om processen, grymt för den novise och tilltalar mig som också har erfarenhet av det!
Är detta årets bygge det också?

Önskar dig lycka till i det fortsatta bygget!

/S

Visa signatur

Louqe Raw S1,||H2O||, Intel 8700k, ASUS Z370-I, 16GB DDR4 3000MHz, AMD 5700 XT EKWB vattenblock, Corsair SF600, WD Black SN850 1TB, Crucial MX500 1TB, Win 11 Pro 64bit, Gigabyte G34WQC, Sennheiser HD650, Objective 2.

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av TheYardbird:

Ska inte låtsas om att jag fattar allting som pågår, men det ser ut att kunna bli riktigt jäkla ballt!

Vet knappt själv vad jag håller på med ibland! Bra att man inte är ensam

Skrivet av Saandberg:

Så taggad på att få följa detta bygget också! Det förra var magiskt sett ur planering, utförande och slutresultat.
Gillar verkligen hur du skriver om processen, grymt för den novise och tilltalar mig som också har erfarenhet av det!
Är detta årets bygge det också?

Önskar dig lycka till i det fortsatta bygget!

/S

Kul att du gillade det förra! Ska försöka överträffa det!

Har själv inte så mycket erfarenhet av CNC. Lär mig nya saker varje dag

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Har du en egen maskin i garaget eller jobbar du i verkstad? Om det är en egenbyggd maskin hemma skulle det vara intressant med lite helhetsbilder på den^^

Håller ju på att bygga en egen minivariant, 300x300x90 tar den i arbetsvolym.
Min spindel är dock på 400W och kör med ER11 så en aning mindre prylar än de du har^^
Sen har jag en massa jobb kvar på den innan jag klassar den som klar

Bra bilder och antar att detta kommer bli ett sjukt bra bygge. Bra planering och ett noggrant utförande belönar sig i slutändan!

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av bardbard:

Har du en egen maskin i garaget eller jobbar du i verkstad? Om det är en egenbyggd maskin hemma skulle det vara intressant med lite helhetsbilder på den^^

Håller ju på att bygga en egen minivariant, 300x300x90 tar den i arbetsvolym.
Min spindel är dock på 400W och kör med ER11 så en aning mindre prylar än de du har^^
Sen har jag en massa jobb kvar på den innan jag klassar den som klar

Bra bilder och antar att detta kommer bli ett sjukt bra bygge. Bra planering och ett noggrant utförande belönar sig i slutändan!

Jobbar som konstruktör åt ett företag på sidan av studierna när jag har tid. Får använda deras verkstad till självkostnad(Farsgubben äger det tillsammans med en till). Har byggt och designat CNCn helt själv, håller på och gör ett galleri är på sweclockers. CNCn blev helt klar nu för ett par dagar sedan så måste samla lite bilder och skriva lite mer text. Får se när jag hinner med det men det bör komma upp snart. Kan posta länk här när jag fått upp den också. Men det får bli på en kväll eller något som jag skriver ihop det, just nu är det 100% fokus på chassit!

Har ju dubbla GTX 1080 strix som ligger och väntar på mig! Är inte lite sugen att få igång systemet även om det är en bit kvar tills dess

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Medlem

Trevligt bygge. Mycket intressant. Speciellt CNC delen då jag är gammal CNC fräsare själv inom försvarsindustrin. Dock inte tillgång till dessa längre. Men mycket roligt kan man göra med dessa. Saknar att jag inte har tillgång längre.

Ser fram emot mer bilder såklart. Alltid roligt med detaljerade byggloggar.

Visa signatur

Corsair 4000D | Asus Z590 | Intel 11900K | RTX 3080 |
32GB G.Skill | Samsung 980 Pro 1TB | Corsair RM850x

Permalänk
Inaktivt företagskonto
Permalänk
Medlem

jädrans va fett.

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem

Förra bygget var episkt, trodde nästan du dött när det inte kom något nytt. Detta ska följas!

Visa signatur

R5 3600 | 5700 xt | XPG SPECTRIX 3200MHz 16GB | B450i Aorus Pro WIFI | Corsair SF750v2 | Evolv Shift Air |
Galleri: Aether | Chandra

-=CITERA FÖR SVAR=-

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Rizzt:

Trevligt bygge. Mycket intressant. Speciellt CNC delen då jag är gammal CNC fräsare själv inom försvarsindustrin. Dock inte tillgång till dessa längre. Men mycket roligt kan man göra med dessa. Saknar att jag inte har tillgång längre.

Ser fram emot mer bilder såklart. Alltid roligt med detaljerade byggloggar.

Tänkte som sagt försöka få upp ett galleri, problemet är ju att man max får ha 100 bilder, funderar på att korta ner det lite eller kanske göra en tråd. Om jag inte missminner mig helt så är finns det en forumdel med vanliga modifikationer och byggen.

Skrivet av Corsair Johan:

Ska bli väldigt intressant att följa detta bygge!

Kul

Skrivet av Adnerhill:

jädrans va fett.

Vi får hoppas på det!

Skrivet av lowngcawt:

Förra bygget var episkt, trodde nästan du dött när det inte kom något nytt. Detta ska följas!

Dog nästan av fräsbygget Tog mycket längre tid än vad jag väntat mig. Har fått lite mer gjort nu på chassit också, ska bara hitta någon tid att redigera bilder och göra en update

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk

Mycket imponerande! Har själv en liten inblick i hur mycket tid som går åt till planering, design, materialval etc vid "scratch-byggen" och det här är ju i en klass för sig på detta forumet.

Följer detta bygget med stort intresse, ser ut att kunna bli ännu en klassiker, lycka till!

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av JonasLam:

Mycket imponerande! Har själv en liten inblick i hur mycket tid som går åt till planering, design, materialval etc vid "scratch-byggen" och det här är ju i en klass för sig på detta forumet.

Följer detta bygget med stort intresse, ser ut att kunna bli ännu en klassiker, lycka till!

Tack för de snälla orden!

Ja, det är "hemskt" hur mycket tid som bara är planering och inget "effektivt arbete" om man säger så. Ibland blir man nästan tokig

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk
Proffsmoddare

Redo att fräsa!

G-code för PSU hållare. Om man är uppmärksam här så ser man att jag har glömt att lämna några tiondelar av en millimeter för ett slutgiltigt pass med fräsen. Kanske måste göra om biten men jag tror att det går att rädda med lite sandpapper och lite manuellt arbete!

Första skäret.

Första skäret klart. Detta är själva utskärningen för PSUn

Dags för miljonvarvaren och kapskiva och ta ur spillbiten.

Volla! En styck spillbit borttagen.

Rensade up "tabsen" med ett finskär.

Nästa operation var att göra hålen för själva PSUn samt fäste i andra delar av chassit.

Tredje operation var fasningar runt profilen.

Även hålen samt topprofilen av biten.

Fäste biten innan konturskäret för biten. Lite osäker setup. Hade gärna haft 3st klämmor men det ska inte vara något problem.

Skär ut konturen.

Cirka halvvägs genom operationen här.

Klar! Den blev helt okej, inte perfekt. Som sagt så glömde jag det sista skäret. Tog allt med "roughing cut", mitt misstag... Det som hände här var att det sista skäret bara gick i luften (tog bort lite av materialet som inte togs bort pga att verktyget sviktar några hundradelar av en millimeter när man kör roughing cuts). Dock så ska detta gå att rädda, 3 av de 4 sidorna ligger mot andra bitar och syns inte så lite sandpapper får det nog bli. Stör mig lite att jag glömde det men sådant ett fel som inte spelar någon roll som tur är.

Fastsatt med rostfria M4 skruvar. Kommer troligen att köra polerade rostfria skruvar eller svartmålade rostfria skruvar i det slutgiltiga montaget. Har inte bestämt mig än faktiskt. Får se hur det ser ut innan jag gör ett val.

Riktigt nöjd med resultatet

Att gå från "2D" till "3D" gör all skillnad i världen

Vill ha fler bitar att montera nu!

Dags att fortsätta. Har haft lite problem med designen av fästena för plexiglasskivan. Eller snarare att jag inte gillar lösningen jag har haft planerad. Hade gärna haft en annan och tror att jag kanske har kommit på en bättre. Har funderat i ett par dagar nu och tror att det kommer bli bra. Det påverkar de nästkommande bitarna så det är lite viktigt att det blir rätt här och nu. Vill inte att design ska ta över för funktion och vice versa. För något år sedan hade jag bara kört på funktion men nu försöker jag verkligen att tänka på design också. Finner att design får inte ta bort funktion. Men att design får inte glömmas utan spelar en viktig roll i det hela. Alltid samma krig mellan båda sidor i mitt huvud. Får se hur det blir, tror att jag har en lösning som funkar bra för båda läger.

Dags att jobba lite mer på videoklippet samt programmera de nästkommande bitarna!

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk

Otroligt coolt! I mitt eget bygger försökte jag komma ifrån "lådan" så gott jag kunde, här känns det som att du utnyttjar och förbättrar lådan!
Verkligen imponerande, kommer följas plikttroget!

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av corono881:

Otroligt coolt! I mitt eget bygger försökte jag komma ifrån "lådan" så gott jag kunde, här känns det som att du utnyttjar och förbättrar lådan!
Verkligen imponerande, kommer följas plikttroget!

Kul att du gillar det! Förstår inte riktigt vad du menar med utnyttjar lådan? Men jag antar att du menar att allt som är där används? Eller har jag fattat fel?

Visa signatur

[Project]
WING X99