Mitt jobb tar död på mig...

Permalänk
Inaktiv

Mitt jobb tar död på mig...

Först och främst vill jag bara klargöra en sak; jag är inte på något som helst sätt arbetsskygg (tyvärr tvärtom). Jag har en kandidatexamen inom sociologi (med inriktning mot personalvetenskap) men har av olika anledningar fastnat som konsult på lager och liknande hos diverse bemanningsföretag.

Det i sig är ingenting jag skäms för, hellre ett okvalificerat jobb än inget alls.

Grejen är den att arbetsplatsen jag är på nu bokstavligt talat tar död på mig. Det är enformigt, ostimulerande, stressigt, slitigt och allmänt bara en ganska dålig arbetsmiljö. Jag har två gånger i livet varit utbränd, och ligger hela tiden på gränsen nu med. Jag är sjukskriven konstant (av helt legitima orsaker, mitt immunförsvar är totalt kört i botten efter x antal kurer med cellgift förra året), och jag är orolig över hur jag ska orka med det här.

Jag förstår själv att min sjukfrånvaro blir en belastning för företaget jag är på, och det är egentligen ytterligare en anledning till jobbångest. Jag vet att jag inte klarar av det här jobbet längre, men samtidigt känns det omöjligt att gå ifrån okvalificerat arbete i alldeles för många år till kvalificerat arbete. Jag tror att en stor anledning till att jag balanserar på gränsen till utbrändhet hela tiden är att jag har noll och inget inflytande över mina arbetsuppgifter.

Jag vet att jag har mental kapacitet för att kunna jobba inom hr eller angränsande fält, och jag vet att jag skulle må så mycket bättre om jag kom ifrån lager och logistik.

Men, hur gör jag rent konkret för att lyckas landa ett mer eller mindre kvalificerat arbete? Några tips på hur man kan gå tillväga? Är det bara att ställa in sig på att vara tvungen att praktisera för att få in en fot på arbetsmarknaden eller finns det andra alternativ?

Kan man förvänta sig någon hjälp ifrån AMS även fast jag redan har arbete åtminstone året ut?

Permalänk
Medlem

Min rekommendation är att du säger upp dig på en gång, finns inte en chans att du kommer kunna söka jobb när du mår så kass som du gör. Sluta nu, gå inte dit igen.

För jobbsökandet:

Börja med att precisera vad det är du kan och skriv sen ned det i ett CV. Ta med hela din utbildning och försök sexa till presentationen så mycket det går.

När du vet vad du kan, hitta specifika sorters jobb som passar det. Typ, syokonsult på gymnasieskola eller HR på större företag. När du vet vad du kan söka - hitta jobben! Använd allt från tidningar till jobbsiter på internet (ams.se kommer nog inte ge något, men ta med den i vart fall).

Varje gång du hittar nått du gillar försök få ett namn på den som håller i rekryteringen. Efter att du mailat CV etc, ring personen i fråga nån dag efteråt och dubbelkolla ifall ansökan kommit fram. Det har den såklart gjort, men när du ringer blir du en riktig person bland alla sökande.

Ligg på, be om feedback om du inte får nått jobb. Behåll kontakterna!

Jag märker att du skriver bra vilket är ett tecken på intelligens. Om du bara lägger manken till så kommer du hitta nått snabbt.

Visa signatur

PS4 & Macbook Pro.

Utlandssvensk sedan många år. Citera för svar.

Permalänk

Kompassen mot ett nytt inspirerande jobb

Kompassen mot ett nytt inspirerande jobb

Hej!

Jag håller med det mesta förgående skribent men inte om att säga upp dig nu när du är sjukskriven.

Tag kontakt med arbetsförmedlingen för vänta dig inte några under men de ska hjälpa de som riskerar arbetslöshet du kanske är berättigad till hjälp av trygghetsrådet TRS eller liknande.
Men det viktigaste är ditt initiativ förmåga så du får ta knep för att hålla den uppe.
Ta kortare promenader för att få luft välj olika vägar få nya intryck och få upp konditionen.
Träffa vänner få lite distans till jobbet.

Tag och se vad du har anlag för, möjligen se vad som går att kombinera med din utbildning och jobberfarenhet.

Om du blir kvar på jobbet ett tag så kan utbildningar kvälls kurser som går att kombinera med att jobba vilket dels kan ge dig nya idéer och inspiration så jobbet inte suger livet ur dig och ge dig nya jobb möjligheter.

Tyvärr så kan du i officiellt studera medan du är sjuk skriven om det inte du kan få det godkänt, men det finns nät kurser du kan inte plocka ut betyg/certifikat men du kan tillägna dig kunskap.

För att se vad du har läggning för kan du pröva jobb Safari såg i dag att de hade ett läggning test. Hur bra Safari är vet jag inte men det finns säkert ett antal till du kan testa!

Så lycka till och krya på dig!
/Håkan

Permalänk
Medlem

Hippie här med frågeställning från annan vinkel:

Vad, i ditt nuvarande karriärsval, är det som motiverar dig?
- Lön inkluderad
- Lön exkluderad (låtsas att mat och husrum var gratis)
- Vad hade du gjort om du var ekonomiskt oberoende?

Visa signatur

I/O-Master 5000 @ 77GHz - 512kb tvärlatensminne - VengeanceXtremeDeathboard Socket-666 - Radeon RV100 DDR

Permalänk
Avstängd

Om du blir utbränd av dina arbeten så gör du någonting väldigt väldigt fel.

Själv gillar jag det jag gör. Ser oftast framemot att gå dit.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

http://iogt.se/
du blir ful och dum av sprit
flow är lek

Permalänk
Medlem

Kan även vara värt att prata med bemanningsföretaget om möjligheten till andra jobb. Har du fått bra referenser från deras uppdragsgivare och du har en bra dialog med din "handläggare"(kommer inte på titeln?) så kan/vill de kanske hjälpa dig frammåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Define R3 | Asrock P67 PRO3 Rev B3 | I5 2500K@4,5GHz | Xigmatek Gaia | Corsair Vengeance LP 8GB 1866MHz | EVGA GTX 970 SSC | XFX core edt. 550W| Intel 320 120GB, Crucial MX100 256GB, WD caviar black 750GB

Permalänk
Medlem

Det låter som ICA-lagret i en mellanstor stad. Den arbetslivserfarenheten var dyrköpt och slutade nästan i någon form av utmattningssyndrom för mig. Obehagligt träffande redogörelse då även jag mådde skit efter en lättare cellgiftsbehandling.

Idag arbetar jag som jurist. Men jag kan fortfarande drömma mardrömmar om att jaga kollin.

Det knepigaste är referenser. Se till att bli bundis med någon teamledare innan du slutar. Sen ser du till att söka jobb som du är lite överkvalificerad för och ange ett relativt lågt löneanspråk.
Efter något år på nya jobbet kan du gå vidare om du vill.

Permalänk
Medlem

Ett bra sätt är att försöka anpassa arbetsuppgifterna och arbetstiden efter din förmåga. Ta kontakt med skyddsombudet eller ditt fackliga ombud för att förhandla med arbetsgivaren om det krävs.

För att gå till ett kvalificerat jobb kan du behöva uppdatera dig på något sätt, gå en kurs t.ex. Det kan också bygga upp ditt självförtroende. Var inte rädd för att söka och ta chansen. När du får jobbet du vill ha kommer du att få börja i din egen takt.

Men först och främst måste du bli frisk, koncentrera dig på det i nuläget.

Jag har själv, som skyddsombud, erfarenhet av att jobba med långtidssjukskrivna och deras kontakt med arbetsgivaren. Det finns ofta hjälp att få från t.ex. företagshälsan eller sjukvården och allra bäst i samverkan mellan dessa. Arbetsgivaren vill ju också att du ska bli arbetsför, alla vinner på det.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Arcturus: Det är bäst att söka jobb när man redan är i arbete. Det jag tänkte på är om du inte kan gå ned til kanske 80% anställning. Så att du får lite tid att hämta inn dig och kanske tid til att söka andra jobb istället?

Du går ju ned i lön, men det är det kanske värt för en period.

Är det möjligt att resonera med din arbetsgivare, kanske få lite andra uppgifter / ansvar?

Sen finns det säkert ett jobb som passar åt dig perfekt någonstans. Du måste ha tålamod och inte ge upp.

Lycka till

Visa signatur

Jag tillverkar Elektronisk Background Music på bjokib dot com... Kanske passar något ditt projekt? Det är "gratis" :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av chipw00t:

Om du blir utbränd av dina arbeten så gör du någonting väldigt väldigt fel.

Själv gillar jag det jag gör. Ser oftast framemot att gå dit.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är aldrig en arbetstagares fel när du blir utbränd enligt min mening...

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Det är aldrig en arbetstagares fel när du blir utbränd enligt min mening...

Mja.
Finns gott om folk som pysslar med så mycket på fritiden att dom inte har ork kvar till sitt jobb.
Och dessutom många som tycker att det är OK att i princip ha 2 jobb.
Trotts att alla vettiga anställningsavtal kräver att man dels inte får pyssla med konkurrerande verksamhet och dels förväntas att ha tid med jobbet.

Å andra sidan så finns det ju även gott om "skitjobb" som i princip kör slut på folk och ersätter dom med andra när det blir strul.

Så det är inte alltid arbetsgivarens "fel" om någon blir utbränd, eller får "Utmattningssyndrom" som det ju skall kallas.
Men det är däremot arbetsgivarens ansvar att försöka förhindra det, och dessutom ta hand om rehabiliteringen.
Men som arbetstagare har du själv ett visst ansvar för att arbetsgivaren faktiskt blir uppmärksammad på dina problem.
Och även ansvar för att hålla koll på dina arbetskamrater.

Permalänk
Medlem

Känner med dig. Själv så mådde jag skitdåligt på mitt jobb förr. Lösningen för mig var att försöka fylla mitt övriga liv med saker jag tyckte om. En annan sak var att tvinga sig att styra tankarna. Idag är inte mitt jobb bättre, men jag bryr mig inte så mycket. Jag åker dit och gör mitt skit, sen åker jag hem. Den inställningen får mig att må bättre och bättre. Och det har förbättrat relationerna till mina chefer/kollegor.

Det är kul om man trivs på jobb, men långt ifrån en verklighet för alla.

Som folk säger: det är inte hur man har det, utan hur man tar det.

Mvh

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av griid:

Det är aldrig en arbetstagares fel när du blir utbränd enligt min mening...

Jag förstår hur du menar, men jag håller inte med. Jag har under mitt yrkesliv jobbat med denna typ av frågor på olika sätt, allt från fackligt förtroendevald till chef. Det är helt klart att stressproblem ofta har en faktor på jobbet, men det finns nästan alltid andra orsaker också. Problem på andra arenor där man befinner sig som påverkar ens självförtroende. Sist men inte minst så klagar de allra flesta alldeles för sent för sin chef/HR och/eller är inte tillräckligt tydlig i vad det är som är problemet.

I det senaste allvarliga fallet jag var inblandad i på nära håll såg vi som var runt den drabbade tidigt att personen i fråga tog på sig alldeles för mycket jobb och inte mäktade med att leverera på sina löften. Trots upprepade försök att få personen att slå av på takten, släppa jobb till andra och coaching för att få personen att vara mera tydlig med vad som inte skulle hinnas med så kunde personen i fråga inte komma ur sitt ekorrhjul. När hen sedan fick problem med ett av sina barn så small det. Det hjälper inte hur mycket företaget än vill hjälpa när personen som mår dåligt inte vill hjälpa sig själv.

Ett annat exempel är en person som jag jobbade med som var ensamstående med två barn varav den ena var extra krävande. Inte så att det fanns någon diagnos krävande. Personen i fråga kunde inte jobba heltid, men vägrade acceptera det. Sjukskrivning, återanpassning, upp till heltid, sjukskriven osv. Så fort hen började jobba heltid så funkade det inte. Den privata situationen medgav inte heltid. Tiden räckte inte till för allt som hen ville åstadkomma.

Tyvärr är inte arbetsgivarens situation helt lätt. Man får inte omplacera eller förändra en persons tjänst hur som helst om personen inte själv vill.

Så jag håller med tidigare skribenter här om att TS måste se till att ta vara på sig själv. Om man känner att något är fel så måste man försöka göra något åt det. Skjut inte bort det eller tro att det kommer att gå över. Sedan kanske man inte måste vara så drastisk att man säger upp sig. Man kan prova att prata med arbetsledare osv. och se om det finns något man kan göra. Tyvärr tror jag inte att det hjälper att vara anställd i ett bemanningsföretag, men man måste prova.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

Trappa ner och börja sök mot annat.
Säg inte upp dig, att få något som helst jobb utan att ha ett är ju dödsdömt i det här landet.

Permalänk
Medlem

Att få ett jobb är inte helt enkelt. Mitt råd är att börja söka andra jobb samtidigt som du stannar kvar på ditt nuvarande.
Gå på intervjuer så att du får träna på det. Det är en konst i sig... Sen har du ett bättre läge på intervjuer om du redan har ett jobb. Då har du något att jämföra med och de måste erbjuda något bättre än vad du redan har.

Permalänk
Medlem

@anon136741:

Det låter som en knepig situation. Generellt skulle jag säga att du bör ha kvar ett arbete för att du dels har en inkomst och du får en "rimlig" inkomst om/när du är sjuk. Det är alltid lättare att få ett jobb om du har ett jobb.

Jag gissar att du syftar på en bemanningstjänst när du skriver konsult? Bemanningsbranschen kan vara svår att vara i. Dels har blir inhyrd personal inte alltid snällt behandlade av det inhyrande företaget, dels kan bemanningsföretaget bete sig som att man är lätt utbytar så att säga.
Det enklaste sättet kanske är att ta någon annan form av okvalificerat jobb som kanske inte är lika belastande för dig. Du specificerar inte om det är det fysiska i jobbet eller bristen av stimulans som är den stora orsaken. Det kanske bara räcker med att du får ett okvalificerat jobb inom någon annan branch? Tex receptionist, administratör, assistenter(inte personliga utan chefs assistent typ) et.c.

Jag hoppas det blir bättre för dig.

Permalänk
Medlem

@anon136741:

Hej Arcturus,

Om du mår så dåligt att du exempelvis har ont i magen när du går till jobbet, känner att dina mat/sömnvanor är ur balans, så är min rekommendation till dig sjukskrivning.

Jag hamnade i en liknande situation för några år sedan på ett tidigare jobb. Jag sjukskrev mig i en månad för att återhämta mig, började träna, äta sova och fundera på vad jag ville göra. Sedan sökte jag upp gamla kontakter i mitt fall butiksförsäljare och började jobba där igen på cirka 50-70%, som en återhämtningsfas.

Jag har studerat i över 4 år, så visst tog det emot lite med att stå i en butik som försäljare igen, men idag när jag ser tillbaka på det så var det ett riktigt bra val för mig. Under tiden jag arbetade som försäljare så sökte jag nya jobb inom området jag utbildat mig inom. Fast denna gång så sökte jag nya jobb i ”lägre” nivå än min utbildning. Jag gick in på en låg lön, men arbetsuppgifterna samt kollegorna var fantastiska på det nya jobbet. Detta ledde senare till mer ansvar och mitt egna team.

Idag känner jag mig säker på mitt område och trivs samt har bra lön.

Jag tycker inte du skall vara kvar på ett jobb du vantrivs eller mår dåligt på, men jag vet att det kan vara svårt att ta sig ur en ond cirkel. Glöm inte familjen och vännerna, prata med dem! Det hjälpte mig mycket under min svåra period.

Visa signatur

Jag är en tunn liten människa.

Permalänk
Inaktiv

Våra politiker pratar hela tiden om att vi har obegränsade resurser och detta är vi knegare dåliga att ta vara på.
Mitt råd är att jobba så mycket som du orkar och räcker det ej till så blir du uppsagd och får komma till paradiset. (akassa, aktivitetsstöd etc) Ett orosmoln i horisonten är dock att vissa partier på högersidan vill försämra villkoren, trots att våra resurser enligt de själva är obegränsade.
Att tänka på är att du inte är ensam, väldigt många idag väntar mer eller mindre att få sparken och komma till himmelriket.

Alternativen sjukskrivning eller säga upp på egen hand leder till en massa problem. Det sista så blir din akassa inte glad osv.

Hur man får jobb därefter är superenkelt, bara ta vara på tiden och träna och bygga upp sin hälsa. Sedan blir man långtidsarbetslös och då öser staten pengar över de arbetsgivare som anställer en. Visst finns det risker som att AMS tvingar en söka jobb i Haparanda etc. Likaså är korta anställningar är dåligt, det är bättre att inte ha jobbat en enda dag på 2år än att ha jobbat en dag. (sett ekonomisk när arbetsgivaren ska få bidrag för att anställa en)

Permalänk
Medlem

Tycker du har fått många bra svar. Kan bara bidra med detta:

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem

Jag håller med de i tråden som skriver att du måste nog säga upp dig, hur tråkigt det än är att gå arbetslös. Men pigg och arbetslös eller slutkörd och arbetare låter som ett ganska lätt val för mig.

Visa signatur

Intel Core i5 13500 3,5 GHz | Sapphire Radeon RX Vega 56 Pulse 8 GB | Gigabyte B760M Aorus Elite | EVGA Supernova 750 G2
Corsair 32 GB DDR5 5600 MHz CL36 Vengeance | Corsair Carbide Air 540 | Acer XF270HUA | Ducky Shine 3 | Logitech G305

Permalänk

När jag var helt utråkad på mitt förra jobb, så sa jag upp mig. Hittade ett 60% jobb med ett gäng sköna killar. Det var nog det bästa jag gjort, sen håller jag på med mina egna projekt de sista "40". Downsiden är att ekonomin blir lite lidande.

Permalänk
Medlem

@anon136741: Det allra viktigaste är att du lär dig säga nej och att säga ifrån då det blir för mycket.
Har varit i samma situation så jag vet att det inte är lätt, men du måste.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

Har du någon som helst förmåga till empati? Vad fan syftar denna kommentaren till? Själva definitionen av en narcissistisk shitpost. Har du inte den intellektuella kapaciteten till att sätta dig in i en annan människas livssituation så kan du stänga igen.

Vad har empati med saken att göra? Hur hjälper empati TS att lösa sitt problem? Nu gick ju han du citerade inte in speciellt djupt i någon analys men om vi ser förbi meningslöst känslopåslag vi får av den provocerande tonen så har han ju en poäng som tåls att grävas i. Vi har alla väldigt stor del i hur vi både upplever arbetet och hur arbetet ser ut. Man kan påverka mer än man tror bara man vågar säga det, man blir inte utbränd bara sådär utan möjlighet att själv ha någon som helst påverkan.

Vad vi borde fråga oss av TS är har det varit andra arbeten än nuvarande som gjort honom utbränd tidigare? Om ja, vad har likheterna varit? Har han varit i kontakt med HR/personalavdelningen på det företaget han nu arbetar på? Kanske finns det en öppning för att vara där vissa dagar i veckan?

Permalänk
Medlem

Som sagts, var noga med att inte äventyra din ekonomiska situation genom några drastiska beslut, finns få saker som stressar en människa som ovetskapen hur man ska försörja sig/sin familj. Sedan tycker jag absolut att du ska byta jobb, jag har varit anställd av flertalet bemanningsföretag och tycker att det är bra väg in på olika marknader. Har man ett hyfsat CV så har man bra leverage på sin "uthyrare" och kan påverka vart man hamnar. Det fina där är ju att lönen är bra och trivs man på en ny arbetsplats så finns det goda chanser att få "fast".

Visa signatur

System #1 - Intel 6700K@4.8GHz + Corsair H110i PnP ~ ASUS ROG MAXIMUS VIII RANGER ~ 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz ~ 2x Gainward GeForce GTX 980 Ti 6GB 'GS' ~ 2x 512GB Samsung EVO 850 ~ Corsair RM1000W ~ Acer 27" Predator G-Sync XB271HU
System #2 - Intel 2500K@5.0GHz + Corsair H60+PnP ~ ASRock P67 Extreme4 ~ 16GB DDR3 ~ Gainward 980Ti 'GS' ~ BenQ 24" XL2430T ~ 2x512GB Samsung EVO 840 ~ 750W Corsair TX

Permalänk
Medlem

säg upp dig ! brukar inte säga så utan hävdar alltid att det är bra att ha nya jobbet klart innan man slutar dels för man inte blir arbetslös och sen för man kan förhandla bättra med en säkerhet i ryggen. Men detta låter inte som du har så mycket val.

Hoppa på en KY utbildning på 1,5-2år nått som låter kul. dom är oftast rätt lätta och du har säkert huvud för det om du redan har en utbildning, du kan säkert plugga som det låter.
man får oftast jobb direkt efter utbildningen, då KY utbildningar inte får finnas utan underlag från arbetsmarknaden.

Lycka till!

Visa signatur

HALLÅ KISSEKATTER!
Skylake i7 6700k, Corsair ven16gb 2133mhz RAM, red dragon 5700 xt 8gb, 500gb x2 Samsung EVO, Fractal design node 304 ,beQuiet pure rock,Fractal design 650W interna, Gigabyte z170 wifi, Win 10

Permalänk
Inaktiv

Min åsikt som några andra är att du bör säga upp dig så fort du får chansen. Chansen är då nytt jobb eller studier. Jag led i många år på mitt förra jobb, så jag sa upp mig och började plugga istället. Jag känner mig som människa igen och kan sova gott om nätterna. Fuck Stress!

Permalänk
Moderator, Testpilot
Skrivet av Aktsu:

Vad har empati med saken att göra? Hur hjälper empati TS att lösa sitt problem? Nu gick ju han du citerade inte in speciellt djupt i någon analys men om vi ser förbi meningslöst känslopåslag vi får av den provocerande tonen så har han ju en poäng som tåls att grävas i. Vi har alla väldigt stor del i hur vi både upplever arbetet och hur arbetet ser ut. Man kan påverka mer än man tror bara man vågar säga det, man blir inte utbränd bara sådär utan möjlighet att själv ha någon som helst påverkan.

Vad vi borde fråga oss av TS är har det varit andra arbeten än nuvarande som gjort honom utbränd tidigare? Om ja, vad har likheterna varit? Har han varit i kontakt med HR/personalavdelningen på det företaget han nu arbetar på? Kanske finns det en öppning för att vara där vissa dagar i veckan?

Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan. - Wiki

Empati har ALLT med saken att göra. Kan man inte sätta sig in i en annan människas känslosituation så är man också oförmögen att hjälpa sagda person. Det är inte en diskussionsfråga.

Att så brutalt avfärda TS känslor i sammanhanget och trivialisera de problem som personer beskriver genom att narcissistiskt beskriva sin egen situation som oproblematiskt är oempatiskt och fullständigt destruktivt i sammanhanget. Oavsett om nu intentionerna hade någon slags bakgrund så måste man kunna kommunicera på ett adekvat sätt. Anonymitet är inte en ursäkt till ohövlighet.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan. - Wiki

Empati har ALLT med saken att göra. Kan man inte sätta sig in i en annan människas känslosituation så är man också oförmögen att hjälpa sagda person. Det är inte en diskussionsfråga.

Att så brutalt avfärda TS känslor i sammanhanget och trivialisera de problem som personer beskriver genom att narcissistiskt beskriva sin egen situation som oproblematiskt är oempatiskt och fullständigt destruktivt i sammanhanget. Oavsett om nu intentionerna hade någon slags bakgrund så måste man kunna kommunicera på ett adekvat sätt. Anonymitet är inte en ursäkt till ohövlighet.

Han avfärdade inte TS känslor alls, läs om läs rätt. Allt han sa var att blir man utbränd gör man något fel, vilket är väldigt förenklat och burdust men helt sant. Det hade självklart varit vettigare om han kunde hjälpa till med vad som kan göras fel men nu gjorde han inte det.

Den enda känslan vi måste tänka på här är att TS är olycklig och gått in i väggen 2 gånger redan, men att sitta och känna med honom löser inte hans problemet. Detta är som vilket problem som helst, vi måste hitta den logiskt bästa lösningen för TS att bli lycklig. Och att då inse att man själv är den som kan styra situationen är en viktig insikt om man skall ta kontrollen, speciellt om man redan är halvt inne i en depression.

Känslorna är bara viktiga ifall de kan användas för att hitta roten på problemet eller leda fram till den bästa lösningen. Jag tror inte TS undviker att bli utbränd igen för att han vet att du sitter och känner med honom, så istället för att sitta och vara upprörd skulle du ju kunna bidra med något som hjälper TS.

Några frågor till TS:
- Du säger att du har en kandidatexamen inom personalvetenskap? När tog du examen?
- Hur ser din situation ut i övrigt, skulle du gilla och har du möjlighet för mer studier?
- Du skriver att du tagit cellgift, är du nu frisk eller har du kvar oro över sjukdomstillståndet som gav upphov till cellgiftsbehandlingen?
- Har du pratat med en psykolog efter sjukdomen? Väldigt många är känsliga för vissa diagnoser och behöver hjälp för att bearbeta detta, det kan finnas mycket stress man inte märker själv.

Permalänk
Inaktiv

Min chef sa till mig en gång att kommer man hem och är slutkörd efter en dags jobb är något helt fel och måste fixas till.

Permalänk
Moderator, Testpilot
Skrivet av Aktsu:

Han avfärdade inte TS känslor alls, läs om läs rätt. Allt han sa var att blir man utbränd gör man något fel, vilket är väldigt förenklat och burdust men helt sant. Det hade självklart varit vettigare om han kunde hjälpa till med vad som kan göras fel men nu gjorde han inte det.

"Om du blir utbränd av dina arbeten så gör du någonting väldigt väldigt fel.

Själv gillar jag det jag gör. Ser oftast framemot att gå dit."

Jag delar inte alls denna åsikt eller din vidareutveckling av denna förklaring alls. Jag anser att utan att ha mer detaljerad information om TS eller dess arbete så kan man sällan ställa saker och ting på sin spets och genast klargöra att det är TS fel att han blir utbränd. Vilket är det som sägs i denna posten. "Om DU blir utbränd av dina arbeten så gör DU någonting väldigt fel." En vidrig kommentar att ge till någon som öppnar upp sig på internet och ber om råd. Har man inte något mer utvecklande att dela med sig av så kan man hålla det för sig själv. Vad avser denna kommentaren att hjälpa TS med? Ska han känna sig ännu sämre? Anser du och din hjälte du försvarar att så är fallet så får det stå för er men jag vidhåller att det är en oempatiskt inställning till problematiken.

Till sist väljer personen att beskriva hur han själv citat "gillar det jag gör" och att han " ser oftast framemot att gå dit". Vad är syftet med dessa kommentarer? Hur hjälper detta TS?

Jag vidhåller att det är en oempatisk post som är helt meningslös och bara syftar till att skada och inte hjälpa.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt