Bra stationär pensionärsdator + prisvärd skärm

Permalänk
Medlem

Bra stationär pensionärsdator + prisvärd skärm

Jag håller på att försöka välja en lämplig stationär dator + ny skärm till mina gamla föräldrar. De är ju inte kräsna iom att de sitter med gamla skruttdatorer i nuläget, och inte använder datorn till mycket mer än surf. Men jag vill ändå se till att de inte köper något skräp. Vill absolut att de ska ha SSD, t.ex, och även att det ska gå smärtfritt att titta på högupplöst film om de vill göra det. Blir nog inte aktuellt med några spel mer krävande än Betapet, dock.

I och med att jag bor på annan ort så vore det idealt att köpa från antingen Webhallen eller Netonnet, då dessa har fysiska butiker föräldrarna kan vända sig till om något skulle krångla. Vet att de föredrar det framför att behöva skicka något till en nätbutik ("krångligt"!).

Funderar just nu på någon av dessa datorer:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/240101-l...

https://www.netonnet.se/art/dator/stationardator/lenovo-h50-5...

samt någon av dessa skärmar:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/215740-d...

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/211475-d...

Vad tros? För lite, för mycket? Billigt är förstås bra men jag tänker att det vore trevligt för dem att ha en någorlunda stor IPS-skärm med bra färger och betraktningsvinklar. Vill att det ska kännas som en rejäl uppgradering liksom. Jag har själv väldigt lite koll på dagens processorer och grafikkort så åsikter om dessa är välkomna.

Permalänk
Medlem

Du gör rätt i att titta på Webhallens erbjudanden.
De ligger väldigt bra till i pris.
Det betyder man får mycket för pengen.

Visa signatur

ASUS P8Z77-V DELUXE, Core i7 3770K@4.2GHz, Noctua NH-U12P SE2, Corsair 8GB 1600MHz, Gigabyte GTX 650Ti 2GB,
Samsung Pro 840 256GB, 1TB WD Green, be Quiet! E9 680W Modulär, Fractal Define R4

Permalänk
Medlem

https://www.netonnet.se/art/dator/stationardator/lenovo-h50-5...
Den skulle jag ha tagit.
Processorn är en bra A10-7800. Den är fin.

Det följer med ett grafikkort på 2GB. Den första maskinen har bara inbyggd grafik i moderkortet.
Men den största fördelen med den andra är att den har en SSD på 120GB.
Det gör snabbare uppstart och datorn känns kvickare.

Visa signatur

ASUS P8Z77-V DELUXE, Core i7 3770K@4.2GHz, Noctua NH-U12P SE2, Corsair 8GB 1600MHz, Gigabyte GTX 650Ti 2GB,
Samsung Pro 840 256GB, 1TB WD Green, be Quiet! E9 680W Modulär, Fractal Define R4

Permalänk
Medlem

Skulle föreslå att du siktar på någon 27"-skärm istället, passar bättre för äldre personer. QHD inte alls nödvändigt i det läget, är mer för sådana som gör mycket samtidigt.

För användare som inte direkt laddar ner saker duger det gott med enbart SSD och inte någon mekanisk disk alls.

Om de är som de flesta äldre så behöver de varken QHD el stor lagring, inte heller grafikkort som klarar spel (dvs integrerad grafik duger mer än väl). Gott om minne skadar inte för upplevelsen, 8GB är lagom nivå medan 4GB är en begränsning. Men får man 16 till bra pris så ok men inte alls nödvändigt.

Oavsett vilken färdig dator man köper så kommer det krävas en del rensning och justering av maskinen när man får den.

Att välja någon dator för mer professionellt bruk kan vara en fördel, de kostar visserligen lite mer men har längre (och bättre) garanti och oftast högre kvalitet.
Det finns rätt bra datorer idag som är små till formatet, behöver inte vara en stor stationär. Kolla på t ex Lenovo SFF/Tiny, HP SFF/Mini, Dells motsvarighet el Intel NUC (som dock inte är helt färdigmonterad). För spelare är de dock inte rekommenderade då nätaggen är rätt klena och möjligheten att uppgradera grafikkortet är därför rätt begränsad, men för andra (som i det här fallet) är de mer än tillräckliga.

Ibland säljs det begagnade sådana till bra pris på Tradera (även på Swec-marknad), men gäller då att veta vad de kan vara värda.
T ex http://www.tradera.com/item/120202/263361329/lenovo-thinkcentre-m900-10fl som säljs nu ser rätt ok ut. Den kan vid behöv uppgraderas med större disk och mer minne senare, men det är knappast nödvändigt för den användningen.
Även denna är nog ok, men kräver ju ev lite mer jobb för att få ordning på (installation av OS): http://www.tradera.com/item/120202/263284024/intel-nuc-core-i7-16gb-ram-120gb-ssd-nuc5i7ryh-

Hittade en till passande maskin som lades till i inlägget.