Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kattlådan
Registrerad
Jul 2009

Byta ut kondesatorer

Då jag tänkte ge mig på att byta ut läckande/uppsvällda kondensatorer på ett moderkort, men eftersom jag aldrig har gjort detta förut, så vill jag fråga.

Räcker det med att byta ut dem man ser är läckande/uppsvällda?
Eller bör/ måste man byta alla som sitter just i den "gruppen"?

För att kanske ge lite mer förklaring till min fråga, så är de som sitter vid CPU'n läckande/uppsvällda och kommer att bytas, dock såg jag att en som sitter på ett annat ställe också är uppsvälld, och där sitter 3st till som inte är uppsvällda.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg/Leksand
Registrerad
Sep 2012

brukar räcka med dem som är uppsvälda eller har läckt.

Dem andra kan vara dåliga också¨såklart utan att man ser det fysiskt. Men jag hade börjat med att bara byta ut dem synligt dåliga.

Dator 1: i7 5960X | ASUS X99-E WS | EVGA Titan X + MSI Titan X SLI | 3x Qnix 2710| 1.2TB PCI-E SSD+120gb SSD | 64gb RAM | Seasonic X-1250
Dator 2: i5 4670k | 1x 780 | 256gb SSD | 16gb RAM | BeQuiet L8 650w
Laptop: Asus G551jm | GTX 860m | i7 4710HQ | 8gb RAM

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjugesta
Registrerad
Aug 2005

Vad kostar dom där tre kondingarna?
Gissar på några kr styck så säg 15-30 spänn för alla.
Vad kostar frakten sen?
Det brukar vara svårt att få ner den under 50:- i dom flesta butiker och handlar du utomlands så är risken att den kostar mer.

Så med andra ord så kan du ju lika gärna ta med dom vid den första beställningen och då även byta dom på samma gång särksilt med tanke på att dom troligen är rätt dåliga.

Du kan ju givetvis handla ifrån ebay/aliexpress/andra kina/HK butiker (och troligen samma sak med amazon) och få gratis frakt MEN även om du köper nippon/panasonic/rubycon kondingar (dvs BRA kondingar) så är risken nästan 100% att dom du får är skräp kondingar märkta med ett bra märke.

Så handla kondingar från stora kända butiker för att vara betydligt mer säker på att du får den kvalitet du faktiskt trodde du köpte.
Som tex mouser/farnell/elfa/digikey osv.

Den ABSOLUT viktigaste delen i en dator är NÄTDELEN varför spara 200-300:- och ta en chans på att dina nya dator delar för x antal tusen ska hålla?????????
Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2012

Jag skulle 1) byta ut samtliga större kondingar på moderkortet, oavsett visuellt skick, eller 2) göra min research, och kolla upp samtliga serier som finns representerade på moderkortet, för att sedan byta ut de som är konstaterade som lågkvalitativa.

Generellt sett kan det också sägas att problemet handlar om med åldrande gradvis ökande ESR, och att det följdaktligen främst är glättningskondingar och annat som utsätts för lite strömmar och i förlängningen värmeutveckling som är problematiska. De som sitter kring CPU-sockeln tillhör nästan garanterat spänningsregulatorn som reglerar matningen till CPU:n, och är bra exempel på sådana. Filterkondingar och sådant är det rätt lugnt med.

Du har redan fått kloka råd av tidigare skribenter, men vill inflika att moderkort är tillverkade av tjockt laminat i mångdubbla lager. De tenderar att leda bort värme i sådan grad att lödkolv och tennsug inte riktigt räcker till ensamma. Föreslår att du skaffar en varmluftspistol och en IR-termometer - den senare kan du köpa för en spottstyver på aliexpress.com - och förvärmer laminatet till 130-150 grader från undersidan innan du löder loss kondingarna. Det enda du behöver vara försiktig med är eventuella plastdetaljer på moderkortet, och kondingar du inte ska byta/redan har bytt, annars är det bara att blåsa på.

Nu lurade jag dig allt att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003

Har du flera kondingar som är likadana och en är dålig, så är det inte så långsökt att tänka att de andra är på upphällningen också, men att det inte visat sig än.
Jag hade bytt de andra också i "gruppen".

Det kanske inte alltid kondingarna är så ärliga och visar sin status genom att jäsa upp utan de kan vara risiga ändå.

Jag äger en k6-200 med Windows98, den har aldrig varit online.
Övrigt: X220 i7,ips,4,160ssd, phenom quadcore, pentax k-5, duron900 med freebsd bla bla bla