Permalänk
Medlem

Custom vattenkylning och ljud?

Hej hej!

Går i tankarna om att knåpa ihop en custom vattenkylning till burken min. Det som jag förstått är, såklart, att man gärna ska ha minst två stycken 240mm radiatorer om man ska kyla både CPU och GPU (eventuellt två GPUer). Då krävs det radiator både i toppen och i fronten i mitt chassi (Define S) och jag räds lite hur pass mycket ljud detta kommer ge ifrån sig. Idag kör jag tre 140mm som intag i fronten och en 140mm som utblås i baken och tycker ju ändå att den låter en del under load när man spelar.

TL;DR
Hur pass mycket låter en custom vattenloop i jämförelse med standard luft kylning?

Permalänk
Medlem

@Bacchus: Du kan antagligen klara dig på en 360 rad i fronten eller taket beroende på värmeutveckling, överklockning osv. Själv gillar jag inte att ha radiatorer i taket utan dammfilter, för allt damm trillar ju ner i datorn när den inte är på och fläktarna snurrar, men du kan ju lösa det om du vill.

En av fördelarna till att en custom loop kan köras så mycket tystare beror på att du har mer yta för värmeavledning, därför kan du ställa radiatorfläktarna på ett mycket lägre varvtal. Så stoppar du in en 240mm och en 360mm t.ex. kan du köra mycket tystare än på bara en 240mm eftersom du sprider ut värmen.

Som svar på din fråga; En välbyggd loop är som regel alltid tystare än tornkylare eller AIO, men kräver ju lite fininställning för att det ska bli så (pump-RPM, fläkt-RPM osv). Du kan klara dig på en 360mm i fronten för både grafikkort och CPU men det beror ju på vad du vill få ut av datorn. Du kan "provbygga" en mjuk loop med slangar och en 360mm så kan du ju testa och se vad du får för resultat vid olika RPM. Skulle det inte vara tillräckligt/tillfredsställande skaffar du en till radiator och lite mer slangar och tweakar tills det fungerar bra.

Permalänk
Medlem

@Edge1: Tack för ett bra svar! Precis som du säger tänkte jag också kring dammet, såg att man kan beställa från tredjepartstillverkare dammfilter till toppen av Define S. Kan ju tänka mig att det faktiskt blir tystare med radiator i toppen och fronten då det som annars brukar låta så mycket, CPU och GPU luftkylarna inte existerar längre.

Hur låge RPM talar vid om, ballpark alltså? Min egen fläktkurva brukar toppa ut på 700-800 RPM, chassifläktarna då, för bästa balans mellan ljud och kylning.

Permalänk
Medlem

Jag kör 2x UT60 FULL COPPER 480MM och 1x UT60 FULL COPPER 240MM

Fläktarna är Corsair Air Series SP120 Quiet Edition 120mm, snurrar mellan 800-1000rpm. Och jag tycker inte att man hör datorn alls, men drar jag igång fläktarna till runt 1450 RPM som är max för dom, då låter det lite ifrån datorn.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D
Asus TUF 4080
HyperX 32GB DDR5 6000MHz
WD SN850 1TB
Alienware 34" QD-OLED

Permalänk
Medlem

@Bacchus: Tänk på att det är skillnad mellan ljud och ljud, iaf. i det här sammanhanget. En uppsättning Gentle Typhoon AP15 (f.ö. en populär radiatorfläkt) trycker ju ut 110 CFM luft vid 1900 RPM @ 30 dB men kommer nog resultera i ett totalt tystare system än chassifläktar @ 700 RPM+tornkylare+grafikkort. Sen behöver du antagligen inte köra fläktarna så snabbt heller. Exempelvis går det alldeles utmärkt att kyla ett 980 Ti @ 1530/8200 samt en 6700K i 4.8 @ 1.235 med en EK CoolStream PE 360 och fläktarna i 1000 RPM. Då är det ju "bara" radiatorfläktarna, pumpen samt ev. PSU som låter i hela datorn.

Det viktiga när det gäller radiatorfläktar är ju att de klarar av att trycka luft genom radiatorn, det beror ju inte bara på fläkten utan även på radiatorns FPI. Låg FPI=långsamma fläktar, lägre CFM, tystare, hög FPI=snabba fläktar, högre CFM, låter mer. Fördelen med högre FPI är ju att det finns mer sammanlagd yta att samla upp värme på, nackdelen att denna yta kräver mer fläktande för att kyla.

Det var lite pga. allt detta som jag föreslog att du skulle skaffa en mjuk loop med slangar innan du bygger hårdloop, då kan du ju experimentera lite. Så länge CPU+grafikkort blir kylda ordentligt gör det ju ingenting om radiatorn blir varm och håller sig varm, så länge den temperaturen inte stiger hela tiden.