Nya finesser i Intel Kaby Lake och AMD Zen bakom Windows 10-krav

Permalänk
Medlem

Varje gång man läser en sån här nyhet om godtyckligheten inom windows-världen är man jävligt glad att man kör linux 100% sedan ett år tillbaka.

Det är väl inte så mycket att säga om detta, vill man ha windows är det bara att punga ut för nya windowsversioner och leva med det.

Visa signatur

Desktop - Intel i7 6700K | Asus Z170-A | 32 GB Corsair DDR4 | RX 6700 XT w/ Arch Linux
Laptop - Thinkpad X1 Carbon Gen. 4 w/ Arch Linux
NAS - Ryzen Pro 3400G @ 35W | 64GB ECC | 32 TB HDD w/ TrueNAS Core

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av PalmiNio:

Kommer nya CPUer vägra köra gammal kod? NEJ!

Kommer nya CPUer vägra boota gamla OS? NEJ!

Skickades från m.sweclockers.com

Skriv inte saker du inte vet med säkerhet!

Verkar som ingen utom Microsoft och Intel/Amd vet hur 7:an och 8:an kommer fungera ihop med nyare cpuer.

Finns många sidor om ämnet och här är ett exempel:

http://www.guru3d.com/news-story/intel-kaby-lake-and-amd-zen-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

OK, för att rekapitulera.
Ingen tvingar dig att byta upp dig när det gäller befintlig hårdvara utan enbart när det kommer till ny hårdvara.
-Kör Intel om nu ett gammalt OS är din jargong.
-Spioneri och annat är ändå överspelat då telemetri mm. kommer att dyka upp i Win7, 8.1. Jag ser din poäng där.

Har inte påstått något annat. Jag har som sagt en "plan B".
Tycker det dock är synd, då jag hade sett fram emot att använda Kaby/Zen, men jag tänker avvakta och se hur det löser sig.

Skrivet av krigelkorren:

Vad jag vet så har Microsoft enbart i undantagsfall lyssnat på kunder så det är nog mer regel än undantag när jag syftar på att MS dikterar när det handlar om Windows och aktörer tenderar att få hänga på oavsett.

Skriker marknaden nog så har de ändrat sig varje gång vad jag kan se.

Skrivet av krigelkorren:

AMD blickar nog snarare framåt och ser där att OEM-datorer som säljs i framtiden kommer enbart att säljas med Windows 10 förinstallerat.
Att döma av utbudet så är 99% av allt som finns på Svenska marknaden idag Intel, så jag tror inte att det kan bli så mycket värre för AMD ur den aspekten.

Vilka OEM?
PC marknaden är död, något som det går att läsa överallt. OEM lägger ju tom ner tillverkningen av många delar, då de säljs till förlust.

Det enda som verkar blomstra är riktigt små enheter (med extremt låg energiförbrukning), vilket vi inte ens vet om AMD kan konkurrera i, då Intel ligger en enormt bit före.
Och i speldatorn så är frågan vilken marknad de ska rikta in sig på, för spelen har först nu börjat bli trådeffektiva (4+ trådar).

Skrivet av krigelkorren:

Windows 11 lär antagligen inte komma än på väldans många år då man signalerat att det numera kommer kallas Windows 10 och sedan släppas i nya utgåvor, generationer, thresholds, whatever, halvårsvis. (med reservation för släpp upp till 3 ggr. per år.)

Ingenstans i artikeln har jag funnit att läsa att kravet är Windows 10 oavsett utgåva.
Det kan lika gärna handla om en viss version t.ex. Windows 10 1511 eller Windows 10 1607 eller kommande versioner.
Ang. billiknelsen så är jag rätt säker på att missnöjda kunder kommer att försöka backporta sådant här och dessutom i viss mån lyckas, även om det inte stöds av MS. I så fall tur för dig.

Här är också en del av problemet. Windows 10s största nackdel imho är allt tvång. Tvång att uppgradera, tvång att uppdatera, tvång att köpa nytt, tvång att göra vad de vill, där de tar bort mer och mer kontroll för dig. AU var en riktig kalldusch som visar en hel del av MS "egentliga planer". De har sparkat beta testarna, för att använda hemanvändarna som just beta testare. Alpha testarna heter numera "insiders", och de frivilligt ska laga den första vågen.

Fördelen med gamla Windows är något som @anon159643 tar upp här också, som är extremt viktigt. Eftersom Windows 10 kommer fortstätta att "bytas ut" så kommer också äldre saker att till slut slängas ut. Äldre enheter/hårdvara som inte har rätt drivrutinsstöd längre eller mjukvara som inte är kompatibel med ny version. Allt för att MS ska tvinga en till nyare versioner.

Notera nu, jag har inget emot att man erbjuder nya versioner, eller att nya versioner utvecklas, men varför måste man som sagt tvinga allt och alla? Om den nya är bättre så byter man. Än den nya sämre, får de tillbaka till ritbordet och fixa det. Det är så utveckling bör göras.

Jag är ärligt inte rädd för säkerhetshål längre... jag är dock livrädd för nästa MS "Win 10" version, då dessa verkar göra mer skada än virus gör. (Kolla forumen på antalet folk som åter tvingas installera om efter AU tex).

Skrivet av krigelkorren:

Valet av OS är såklart fritt men någonstans i bakhuvudet klingar G-mans berömda replik "It's time to choose..." (HL-referens)

Ironiska med det är att G-mans "val" är exakt samma, och leder till samma ände. Han ger dig illusionen av ett val. Exakt samma illusion som Microsoft gör... frågan är mer, tror du på illusionen?

Skrivet av PalmiNio:

Kommer nya CPUer vägra köra gammal kod? NEJ!

Kommer nya CPUer vägra boota gamla OS? NEJ!

Inga instruktionsset av värde kommer droppas på de nya CPUerna så vad kommer sluta fungera eller behövas göras om?

Ooh.
Har du detaljerna?
Var kan jag läsa om exakt vad som kommer ske?

För om du vet det du påstår ovan... så måste du ju veta detaljerna (faktan). Annars spekulerar du precis lika mycket som jag och andra som är lite oroliga.

Låt oss vänta och se innan vi beslutar oss, okej?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Ironiska med det är att G-mans "val" är exakt samma, och leder till samma ände. Han ger dig illusionen av ett val. Exakt samma illusion som Microsoft gör... frågan är mer, tror du på illusionen?

Visst stämmer det ganska exakt in på Windows?
Det finns dock andra OS om man nu vågar gå utanför ramen.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

Valet av OS är såklart fritt men någonstans i bakhuvudet klingar G-mans berömda replik "It's time to choose..." (HL-referens)

Jupp, och MS har med W10 gjort det mycket enkelt för mig att välja. W7 så länge jag kan och sedan Linux Debian med W7 i VirtualBox för de program som jag fortfarande kör och inte finns i Linux.

Tack MS, vårt förhållande varade i 25 år men time to move on...

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad i enlighet med §1.1*

Citat:

§1.1 Var trevlig och respektera andra.

/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk

Paddanx / anders190
LinusTechTips hade en bra video om ett väsentligt problem med Windows 10. Det "lovades" enligt honom att det skulle fungera med Windows 10. Och det gjorde det. Utom på den viktigaste punkten: Detta var en htpc och "media center" saknas i princip helt i Windows 10. Bra jobbat där MS.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Verkar med andra ord inte vara någon gigantisk skillnad om man har Windows 7 eller Windows 10, på stationär dvs.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Jag gissar att patenttrollen hade varit överglada om AMD hade använt exakt samma teknik som Intel. Och frågan är inte om just windows/linux kärna är hårdkodad för Intels teknik. För det var väl typ först windows xp/Server 2003 som fick stöd för detta?

Från någon okänd från internet om hyperthreading och allt som står på internet är ju sant:
https://blogs.msdn.microsoft.com/oldnewthing/20040913-00/?p=3...
For Windows NT and Windows 2000, the answer is "It doesn't even know." These operating systems are not hyperthreading-aware because they were written before hyperthreading was invented. If you enable hyperthreading, then each of your CPUs looks like two separate CPUs to these operating systems. (And will get charged as two separate CPUs for licensing purposes.) Since the scheduler doesn't realize the connection between the virtual CPUs, it can end up doing a worse job than if you had never enabled hyperthreading to begin with.

Sedan för windows server 2012 etc, så blir jag riktigt förvånad om Microsoft inte fixar detta. Nu är dock frågan hur många kraftigare servrar kör idag AMD och hur stor marknad får de om något år? Är det väldigt få så är det kanske inte värt arbetet utan kunderna kan med äldre windows fortsätta köpa intels.

Du blandar inte ihop server 2012, och 2012 R2? Då förstnämnda var tänkt mot w7 och sistnämnda mot w8 och 8.1? Trodde de ville bli av med gamla 2012 precis lika mycket som w7.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.