Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012

Höga Varvtal :S

Tjenare!

Har under veckan samlat ihop ett riktigt fint bygge men där jag har lite strul med följande komponenter:

Asus Z170-a
Corsair hydro h115i
Corsair ML 140 pro led
Phanteks Entho Evolv Glass edition

Problemet som jag upplever med bygget är att det låter ovanligt mycket. Jag har tre chassi fläktar. Två av dom är standard från chassit och är kopplade till chassits pwm hub. Huben är kopplad till moderkortets opt cpu_fan enligt beskrivning. Cpu fläkten i sig är kopplad till cpu_fan på moderkortet. Min ML140 är kopplad till chafan_4 på moderkortet.

I BIOS hittar den bara två fläktar: Chafan_4 och cpu_fan är detta normalt när man använder sig av pwm hubs? Cpukylaren kör dessutom alltid på 1400+ rpm och det är därifrån jag tror det mesta av ljudet kommer ifrån. Känns som om att det är lite högt varvtal eftersom CPU:n aldrig går över 40C i nuläget? Varför går inte varvtalen ner? Min ML140 fläkt håller sig på ungefär 1200 varv är detta ovanligt högt det med? Hur får man dom att anpassa sig bättre efter temperatur då jag vill ha ett så tyst system som möjligt. Har försökt ställa in ett custom made fan pattern i BIOS men tycker mig inte höra någon skillnad!

Hoppas ni förstår trots min konstiga förklaring!
Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
08
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Maltec:

Tjenare!

Har under veckan samlat ihop ett riktigt fint bygge men där jag har lite strul med följande komponenter:

Asus Z170-a
Corsair hydro h115i
Corsair ML 140 pro led
Phanteks Entho Evolv Glass edition

Problemet som jag upplever med bygget är att det låter ovanligt mycket. Jag har tre chassi fläktar. Två av dom är standard från chassit och är kopplade till chassits pwm hub. Huben är kopplad till moderkortets opt cpu_fan enligt beskrivning. Cpu fläkten i sig är kopplad till cpu_fan på moderkortet. Min ML140 är kopplad till chafan_4 på moderkortet.

I BIOS hittar den bara två fläktar: Chafan_4 och cpu_fan är detta normalt när man använder sig av pwm hubs? Cpukylaren kör dessutom alltid på 1400+ rpm och det är därifrån jag tror det mesta av ljudet kommer ifrån. Känns som om att det är lite högt varvtal eftersom CPU:n aldrig går över 40C i nuläget? Varför går inte varvtalen ner? Min ML140 fläkt håller sig på ungefär 1200 varv är detta ovanligt högt det med? Hur får man dom att anpassa sig bättre efter temperatur då jag vill ha ett så tyst system som möjligt. Har försökt ställa in ett custom made fan pattern i BIOS men tycker mig inte höra någon skillnad!

Hoppas ni förstår trots min konstiga förklaring!
Tack på förhand!

Kolla om Asus har nån mjukvara att ladda ner till moderkortet, där brukar man kunna justera fläkthastigheten på CPU:n bland annat.

Stationär: | Phenom II X4 955, ASUS 6950, Intel 160GB SSD, Obsidian 800D, Vattenkyld CPU+GPU, QNIX QX2710 @120HZ |
Ultrabook: | ASUS UX31A |
Mobil: | Samsung Galaxy Note 4 |

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Falköping
Registrerad
Jun 2008

cpufan opt är seriekopplad med cpufan, därför visar den varken nått, eller går att styra. Ger exakt samma signaler som cpufan. Byt till en chassipwm till huben. Sen in i asus q fan i bios och ställ in allt. Där ställer du in temp target för cpun, hur den ska snurra som minst osv.

Corsair Obsidian 900D, Intel Core i7 6800k@4.2ghz/1.290v, Asus Rampage V Edition 10, Asus Strix GTX 1080, Corsair Vengeance LPX 3000mhz 4x4gb, Corsair RM650i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Jaegrlicious:

cpufan opt är seriekopplad med cpufan, därför visar den varken nått, eller går att styra. Ger exakt samma signaler som cpufan. Byt till en chassipwm till huben. Sen in i asus q fan i bios och ställ in allt. Där ställer du in temp target för cpun, hur den ska snurra som minst osv.

Hej igen!

Enligt manualen så står det att huben måste in i en cpu_fan slot för annars funkar inte pwm. Tror du att det är bättre om man stoppar in cpufan i huben också kanske då och huben i cpufan på moderkortet? Ska testa det du föreslog när jag kommer hem dock!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Jaegrlicious:

cpufan opt är seriekopplad med cpufan, därför visar den varken nått, eller går att styra. Ger exakt samma signaler som cpufan. Byt till en chassipwm till huben. Sen in i asus q fan i bios och ställ in allt. Där ställer du in temp target för cpun, hur den ska snurra som minst osv.

Hej!

Satte nu cpu:n på sin moderkorts plats och huben på chafan4. Bios hittar bara cpufan och chafan4. Antar att huben kör alla 3 fläktarna som är anslutna till den som en enda enhet? Iaf så har fläkthastigheterna blivit bättre så det verkar ju funka. Tack för hjälpen!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Falköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Maltec:

Hej!

Satte nu cpu:n på sin moderkorts plats och huben på chafan4. Bios hittar bara cpufan och chafan4. Antar att huben kör alla 3 fläktarna som är anslutna till den som en enda enhet? Iaf så har fläkthastigheterna blivit bättre så det verkar ju funka. Tack för hjälpen!

Exakt så de är tänkt också Fan 1 uttaget på huben fungerar som referens, och är den den mäter varvtalet på.

Corsair Obsidian 900D, Intel Core i7 6800k@4.2ghz/1.290v, Asus Rampage V Edition 10, Asus Strix GTX 1080, Corsair Vengeance LPX 3000mhz 4x4gb, Corsair RM650i