Behöver köp råd av extern hårddisk

Permalänk
Medlem

Behöver köp råd av extern hårddisk

Tja, eftersom jag är en filmfantast så söker jag en externa hårddisk som har det absoluta största minnet. Skulle verkligen uppskatta om tipsa. Och när det gäller priset så spelar det ingen roll, hur mycket det kostar. (Har en iMac) Tack på förhand

Permalänk
Medlem

@RAJ: 64 TB extern hårddisk

Funderat på en NAS?

Permalänk
Medlem

Extern USB-disk ligger som störst på 8TB och pris strax under 3000:-, finns både från Seagate och WD. - och glöm inte backuppen..., vilket betyder att du behöver köpa lika mycket till...

...och förutsätter att iMAC kan hantera USB, helst USB3 då det annars kommer att ta evig tid att överföra (50 MB/s i genomsnitt tar ungefär 11 timmar per 2 TB, att fylla upp 8TB tar då ca 2 dygn, kontinuerlig skyfflande dygnet runt, har man bara en USB2 så ligger man knappt över 30 MB/s så handlar det om 3 dygn.

De som är större består av flera sammansatta diskar och priset sticker iväg, samma sak om du skall ha iMac-specifika enheter då enhetspriset lätt kan vara dubbelt för samma lagringsvolym.

NAS är alternativ och ger lite andra fördelar - men även dessa behöver backupper, antingen via annan NAS eller via externa diskar inkopplade då och då. backup mot annan NAS i annan ort så är det lättare att automatisera tex. backupper.

Permalänk
Medlem

@xxargs: Så om jag har förstått dig rätt. Så måste jag köpa två NAS. En för backup, och en för almän lagring av filer mm ?

Permalänk
Medlem

@RAJ: En Nas, med två diskar.

Visa signatur

Asus Z170 Pro Gaming | i7 6700k | 16Gb Corsair Vengeance 2666 Mhz | ASUS Strix GTX 1070 | Samsung SH-S203B|Samsung 850 EVO 500GB SSD |2 TB HDD | Antec P182 | Corsair AXi 860w | H212 Evo | Win10

Permalänk
Medlem

Dubbletten/kopian av dina viktiga data kan du lägga var du vill så länge det är på två olika fysiska media oberoende av varandra

Dubbel disk i en Raid-lösning/NAS är inte oberoende av varandra då om blixten slår ner i denna och bränner ut alltihop eller att någon stjäl denna, eller att någon klientdator får in ramsomware som krypterar alla nätverksenheter den ser - så är datat borta för alltid.

(skall man ha säkerhet mot ramsonware så skall man har inkrementella backupper med backupfilerna placerade där dessa inte är åtkommliga via nätverksmappar - vilket betyder att en inkopplad USB-disk till en dator inte är säker för just den typen av angrepp - varför inkrementell, jo virusangreppet kan ha pågått i flera dagar innan den visar sin fula tryne och då hinner också 1-2 backupper göras och är det inte inkrementell så förstör man sina okrypterade orginal...)

Orginalet kan vara i din ordinarie dator och backuppen är i din NAS, - om du inte har det in din ordinarie dator och originalet är i NAS så måste du lagra kopian på någon annan fysisk enhet - det kan vara att bränna på DVD/BR, extern hårddisk som kopplas in då och då men för det mesta är urkoppla och undanstuvad, eller mot en annan NAS i annan del av huset (dock inte säker mot brand eller åsknedslag i det fallet ) eller annan fastighet, kan man med kostnaden, den långa överföringstiden om det är stora datamängder och datat inte är allt för känslig - Molnlagring

Med en ytterligare NAS (helst hos annan fastighet) eller köpt molnbackup-utrymme så kan du automatisera backupperna i hög grad medans med extern USB-disk och bränna DVD/BR är manuell åtgärd som måste skötas med viss regelbundenhet - kräver disciplin. - att låta tex USB-disken hela tiden vara inkopplad till NAS för automatisk backup så förtar man säkerheten om tex. blixten slår ner och alltihop ryker på en gång.

Det viktiga att komma ihåg är att viktiga data/filer alltid skall finnas i minst 2 exemplar (helst 3 om man kör googles metod), på olika oberoende fysiska medier - alltid i alla lägen.