Kan SATA-sladdar självdö?

Permalänk
Skrivmaskin

Kan SATA-sladdar självdö?

Hej! I somras skrev jag ett inlägg om att min HDD självdog och den visade mycket riktigt många problem i CrystalDisk, tråden finns här: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1435264-min-hdd-sjalvdo...

Efter en tids väntan fick jag tag i en Sata-usb adapter så jag skulle kunna föra över några enstaka filer utan att behöva plugga in i MB varje gång (överföringshastigheten låg på ca. 5 kb/s). Med adaptern använde jag en molex+sata grej i HDDn som jag hade liggande. Idag när jag pluggade in allt fick jag plötsligt höga överföringshastigheter (samma som USB 2.0 tillåter), är det ett mirakel eller kan SATA-sladden som jag hade innan ha gått sönder? Har aldrig hört om sladdar som endast är 3-4 år som självdött under en vecka då ingen använt dem.

/Arvid

Permalänk
Medlem

Tja, låg kvalite, utsliten mm.

Finns jätte många fall där man plötsligt fått fel på disken som berodde på skadade kablar/kontakter. I mitt fall var det strömkabeln. Ofta är man så glad att disken var ok att man inte bry sig om varför.

Andra tråden nämnde åska. Finns flera fall där saker mellan väggen och det som gått sönder klarat sig. Tex moderkortet klarat sig men minnen eller annat kopplat till den gått sönder. Modemet klarat sig men nätverksporten i datorn gått sönder mm.

Oavsett om orsaken är en eller flera saker är det en bra ide att vara försiktigare.

Permalänk

Eftersom de inte rör sig så mycket är ett brott mindre troligt, men det är ju inte långsökt att tänka sig att det kan ha blivit oxidation på kontaktytor mm.

Skickades från m.sweclockers.com