Moderkort efter moderkort går sönder, hjälp!

Permalänk

Moderkort efter moderkort går sönder, hjälp!

Hej!

Jag har problem med min dator. Moderkort efter moderkort går sönder. Jag är nu inne på mitt tredje moderkort som också det nyligen har lagt av. Det börjar bli lite väl dyrt men framförallt otroligt omständigt att datorn inte fungerar som den ska, när den ska. Längst ned på sidan finner ni ursprungsordern, om samtliga komponenter är av intresse. Notera att delarna beställdes via www.inet.se och att datorn byggdes ihop på egen hand.

Moderkort i ordning av bruk:

(1) MSI X99S SLI PLUS (inet)
(2) MSI X99E SLI PLUS (netonnet, hämtad direkt i butik)
(3) ASUS X99E (netonnet, hämtad direkt i butik)

Moderkort 1: Efter bruk i x antal månader så började datorn få problem att starta. I min enfald och lathet så fick då datorn stå på. I de undantagsfall som den faktiskt stängdes av (strömavbrott, sladd, propp osv) så gick den vanligtvis få igång med tålamod och vad som kändes som oändligt med omstarter - väl igång så fungerade den klockrent. När den inte startade så fastnade den vid windows logo och bootade inte windows. Efter ca ett halvår igång så slutade den fungera, vägrade kämpa sig förbi windows-loga och boota. Datorn lämnades in på verkstad efter att själv ha provat boota med ett ram minne i taget utan framgång. De etablerade att moderkortet var problemet. Nytt moderkort införskaffades och verkstaden fick installera detta.

först långt senare skickades detta in på service till inet.se- fick svar att det berodde på böjda pins i CPU sockeln. Vilket låter märkligt då medföljande processor inte har egna pins utan bara ska falla på plats likt en pusselbit. Gick såklart inte argumentera emot böjda pins.

Moderkort 2: Utbyteskort som köptes ur egen ficka för att snabbt få igång datorn. Fungerade ca ett år. Slutade därefter fungera, startade inte alls. Lämnade in datorn på verkstad (annan än första gången) och fick etablerat att det var moderkortet som var sönder. Osäker på om lampor lös på moderkort. Införskaffade ett nytt moderkort som verkstaden fick installera.

Moderkort 3: Införskaffades 25/08/16, i samma veva så införskaffades ett nytt nätagg och grafikkort (1080). Antagligen så har moderkortet redan slutat fungera. Datorn bootar nämligen inte. Ingen bild till skärmar, röd lampa lyser på moderkort och även annan ljussättning på moderkort fungerar. Fläktar går inte igång vid boot.

Testat starta datorn utan grafikkort. (dock med ram inkopplade)
Testat starta datorn med ett ram minne i åt gången.
Testat koppla ur fläktar från moderkort.

Värt att notera:

Min lägenhet har inte jordad el förutom i kök och badrum, å andra sidan så är tre datorskärmar och tidigare ett xbox one inkopplad i samma förgreningssladd. De andra produkterna har inte gått sönder, varit fortsatt fullt funktionella.

Jag rådfrågade killen på verkstaden utan att lämna in datorn. Han tyckte att det bör vara moderkortet igen eftersom fläktarna inte ens går igång vid boot + att det lyser rött.

Jag är inte särskilt sugen på att köpa ett fjärde moderkort med tanke på takten de går sönder i. Så min fråga, kan det vara något annat? Processor, chassi och ram minnen har alla följt med sedan moderkort nummer 1. Bör jag byta ut moderkort, processor, ram och chassi och ha köpt mig en helt ny dator? Vad är det som händer? Idéer?

Tacksam för hjälp och svar.

MSI X99 SLI PLUS
2TB WD Red 7200rpm 64MB
Samsung SSD PRO 850-Series 256GB
Intel i7 5820K 3,3 GHz 15MB
Asus GeForce GTX 980 HDMI 3xDP 4GB
Corsair 16GB (4x4GB) DDR4 2666MHz CL15 VENGEANCE
Noctua NH-U14S
Fractal Design Define XL R2 Titanium
EVGA Supernova G2 850W, 80+ Gold, Modulär
Samsung DVD±RW 24X DL Svart, Bulk

Permalänk
Vila i frid

Använd en snikig UPS som filtrerar din strömmatning till datorer, skärm etc. Icke-jordat är döden för saker som använder switchade nätaggregat då störningsavkopplingen till jord/nolla inte fungerar som tänkt. Ansluter du t.ex. grafik och ljud till en TV som står bredvid (ej UPS driven) under drift är risken väldigt stor att du skjuter både TV och dator.

Permalänk

Finns det någon möjlighet att du kan länka ett exempel på en sån produkt? Vidare, finns det någonting annat som skulle kunna vara problemet? Anledningen till att jag tjatar är att jag inte är så sugen på ett behöva byta ut moderkort nummer 4...

Permalänk
Rekordmedlem

Det kan bero på dåligt bygge typ esd och du har väl inte blandat kablar om du använder modulära nätdelar ? eller kanske dålig nätdel.
Första moderkortet som byttes och som pinnarna var skadade på, monterades sockelskyddet på omedelbart när cpun togs bort ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det kan bero på dåligt bygge typ esd och du har väl inte blandat kablar om du använder modulära nätdelar ? eller kanske dålig nätdel.
Första moderkortet som byttes och som pinnarna var skadade på, monterades sockelskyddet på omedelbart när cpun togs bort ?

Alltid svårt att utesluta esd. Men här är det 3 olika moderkort, byggda av 3 olika personer. Det skulle vara om cpu eller ram tog skada, vid ursprungsmontering, och någon av dessa har förstört moderkort efter moderkort. Mindre troligt? Omöjligt?

Permalänk
Medlem

Står datorn på matta? Statisk elektricitet ?

Du nämner proppar som går / strömavbrott, är det något som händer ofta? Där jag bor (södra sthlm) händer det nästan aldrig, funderar på om du kan ha ett värre el-fel i lägenheten/området?

Har du gamla strömkontakter till DVD/CD/HDD i datorn? Dvs gamla 4-poliga molexkontakter? De är kända för att börja bråka, ge kortis o jordfel. Om Nätdelen känner av jordfel eller kortis så får moderkortet ingen Power-good o då startar inget.

Med vänlig hälsning Lazze

Permalänk
Medlem

startar datorn med gamla nätagget? Isf känns det som nya PSUn.

Permalänk
Medlem

Låter som ett fabriksfel på nätdelen, dvs att några av dem inbyggda skydden inte fungerar.se om du kan få nätdelen riktigt testad/stressad nånstans.

Visa signatur

[i7 6700k @4500|Asus Z170 Pro Gaming|Corsair Vengeance DDR4 3200MHz XMP |EVGA GQ 1000W Hybrid Modular 80+|MSI GeForce GTX 1080|Windows 10 Pro Swe|Aoc 28-4K|SSD Samsung 850 evo 250 Gb|

Permalänk
Hedersmedlem

Vad har du för externa delar, tex kopplade via USB?

Denna USB-hubben brände två moderkort för mig.
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbeh...

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk

@mrqaffe: Kablarna ska vara dragna korrekt. Dessutom fått en ominstallation inför moderkort nummer tre, dvs bör ha uppmärksammats. Så vitt jag vet så sattes det på omedelbart, när jag fick tillbaka det från verkstaden så fick jag det i kartong, anti-stat påse och sockelskydd på.

@Tea42BBS: Ingen matta. Däremot så har vi en långhårig katt hemma. Det är antagligen inte det som är problemet, jag tolererar inte att han är under skrivbordet och stryker sig och det är trots allt 2 (kanske 3) brända moderkort. Känns inte troligt?

Nej det händer inte ofta, den notisen var mest för att uppmärksamma på situationen. Gällande strömavbrott i lägenheten jag bor i nu så har det hänt en gång på +2 år, jag var i en annan lägenhet tidigare (enbart med första moderkortet) - där hände det också kanske 1-2 gånger. Men då var det inte enbart vår fastighet utan större delar...

Ang strömkontakter, jadu... Använde det som följde med stock vid beställning - har inte datorn vid mig så kan i nuläget inte kolla. Men hd och cd bör vara nya nog för att ha undvikit sådana?

@SweTuben, @AmdX2: Faktiskt inte testat gamla PSUn i datorn, absolut något värt att kika på. Sen ligger ju viss problematik i att 2 moderkort gått sönder och de delade den gamla PSUn, nu har jag en ny PSU och ett nytt moderkort... Dvs, även om något är fel på nya PSUn så känns det som att något annat också bör stöka? Det har gått sönder så mycket på så lite tid (sett till hur länge man bör förvänta sig att ett moderkort ska hålla).

@qiplet: Jag har en USB hub på mitt tangentbord, Roccat Ryos MK PRO, annars ordinär mus i nuläget (Mionix AVIOR 8200), 3 skärmar. Tidigare haft högtalare inkopplade men för moderkort nummer 3 så var de inte ikopplade alls.

Permalänk

Spontant skulle jag gissa på PSU som varit dåligt från början. Ett lite dyrare och bättre PSU är alltid en bra investering.

Sen är det ju skillnad mellan moderkort och moderkort också. Hade ett moderkort som funktion efter funktion dog med 6 månaders mellanrum. Hade det varit en av min viktigare datorer med värdefulla komponenter hade jag givetvis inte fortsatt köra kortet. Men att moderkort ska hålla i "evighet" är ganska vanligt, haft flera som funkat 10 år utan problem om man bara byter batteri när det tar slut.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har aldrig haft ett moderkort som gått sönder heller, men använder alltid ESD-skydd, bästa nätaggen och UPS.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

Har du använt moderkortsdistanser ?

Permalänk

@azag-toth: Ja, det kanske har varit problem med första PSUn. Men samtidigt... Ett nytt moderkort verkar vara sönder och då är det ändå ett helt nytt nätagg som sitter i, byttes ju i samma veva. Gällande kvalité och pris så sparades ingen kostnad på PSUn som du kan se om du kollar upp modellen ovan.

@Melinho2895: Yes!

Men jag ska testa gamla PSUn i datorn för att utesluta att det är nya PSUn som är anledningen till att moderkortet inte startar, fungerar inte det så lämnar jag in den för att få andra ramminnen testade då jag inte har tillgång till det själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AdamLKvist:

@azag-toth: Ja, det kanske har varit problem med första PSUn. Men samtidigt... Ett nytt moderkort verkar vara sönder och då är det ändå ett helt nytt nätagg som sitter i, byttes ju i samma veva. Gällande kvalité och pris så sparades ingen kostnad på PSUn som du kan se om du kollar upp modellen ovan.

@Melinho2895: Yes!

Men jag ska testa gamla PSUn i datorn för att utesluta att det är nya PSUn som är anledningen till att moderkortet inte startar, fungerar inte det så lämnar jag in den för att få andra ramminnen testade då jag inte har tillgång till det själv.

Så som jag ser det så måste någon av delarna som aldrig bytats vara boven i det hela, ex Gpu/Cpu/minnen/Psu. Hela grejen känns som strömrelaterat såsom Psu,n men eftersom den bytats med så tänker man direkt på din Cpu eller Gpu, att någon av dessa slår bakut och bränner moderkortet, inväntar ditt Psu resultat

Visa signatur

[i7 6700k @4500|Asus Z170 Pro Gaming|Corsair Vengeance DDR4 3200MHz XMP |EVGA GQ 1000W Hybrid Modular 80+|MSI GeForce GTX 1080|Windows 10 Pro Swe|Aoc 28-4K|SSD Samsung 850 evo 250 Gb|

Permalänk

@AmdX2: Även GPU är utbytt inför moderkort nummer tre, hade ett 980, nu ett 1080. Enbart ram/cpu som inte bytts. Men som du säger, hänt för ofta och för många gånger...

Edit: 980 sitter just nu i lillebrors dator och fungerar utan några som helst konstigheter. Detta i ca 1 månad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AdamLKvist:

@AmdX2: Även GPU är utbytt inför moderkort nummer tre, hade ett 980, nu ett 1080. Enbart ram/cpu som inte bytts. Men som du säger, hänt för ofta och för många gånger...

Edit: 980 sitter just nu i lillebrors dator och fungerar utan några som helst konstigheter. Detta i ca 1 månad.

Har du garanti på din CPU ? isåfall om du skulle reklamerat denne för felsökning ?

Visa signatur

[i7 6700k @4500|Asus Z170 Pro Gaming|Corsair Vengeance DDR4 3200MHz XMP |EVGA GQ 1000W Hybrid Modular 80+|MSI GeForce GTX 1080|Windows 10 Pro Swe|Aoc 28-4K|SSD Samsung 850 evo 250 Gb|

Permalänk

Moderkort efter moderkort går sönder, hjälp! Jag har exakt samma problem som du

Skillnaden är bara att jag har köpt allting från Inet. Det första moderkort som var strul med var en ASUS X99, det visade sig att jag inte kunde bevisa att det var fabriksfel.

Så nästa moderkort fick jag betala för men då lät jag dom sätta cpu processorn åt mig. Den fungerade inte heller som den skulle, och det var en ASUS moderkort också. Det visade ingenting på skärmen men allting annat arbetade som hårddisketterna och CPU kylaren. Moderkortet visade nummer 53. Det betyder att det är något fel på ramminnen. Så jag lämnar in hela datorn på service, dom säger att det är fabriksfel och att dom kan byta ut moderkortet.

Då kommer det tredje moderkortet in i bilden, också ytterligare en ASUS moderkort. Efter en viss tid sa dom att jag måste ha fyra ramminnen för att det ska funka eftersom ASUS moderkorten är kinkiga när det gäller minnen ( men det sa ingen av dom som jobbar där att det är problemet förän problemet uppstod. ) Det står inte heller i boken om att moderkortet måste ha fyra stycken ramminnen för att det ska funka. Sätter du in en ramminne ska det fungera utan problem. Så jag gick med på att beställa ytterligare två stycken ramminnen.

Teknikern testade att få igång datorn med fyra stycken ramminnen och problemet kvarstår. Då har dom klurat ut problemet, alla ASUS moderkort som ska fungera tillsammans med min cpu och ramminne är det fabriksfel på. Inte bara ASUS utan MSI moderkorten också,
inte undra på varför du har haft strul med både ASUS och MSI moderkort.

I dagsläget är min fjärde moderkort på väg till teknikern imorgon, jag bara hoppas på att den kommer att fungera. Åtminstone så är det inte jag som bygger den själv eftersom jag har aldrig byggt en dator i hela mitt liv, så hellre låter jag en tekniker som arbetar för samma företag där jag har köpt datordelarna bygga ihop den än att lägga ansvaret på någon annan. Önska mig lycka till, för att det kommer jag att behöva.........

Permalänk
Medlem
Skrivet av NecroDeathLord:

Skillnaden är bara att jag har köpt allting från Inet. Det första moderkort som var strul med var en ASUS X99, det visade sig att jag inte kunde bevisa att det var fabriksfel.

Så nästa moderkort fick jag betala för men då lät jag dom sätta cpu processorn åt mig. Den fungerade inte heller som den skulle, och det var en ASUS moderkort också. Det visade ingenting på skärmen men allting annat arbetade som hårddisketterna och CPU kylaren. Moderkortet visade nummer 53. Det betyder att det är något fel på ramminnen. Så jag lämnar in hela datorn på service, dom säger att det är fabriksfel och att dom kan byta ut moderkortet.

Då kommer det tredje moderkortet in i bilden, också ytterligare en ASUS moderkort. Efter en viss tid sa dom att jag måste ha fyra ramminnen för att det ska funka eftersom ASUS moderkorten är kinkiga när det gäller minnen ( men det sa ingen av dom som jobbar där att det är problemet förän problemet uppstod. ) Det står inte heller i boken om att moderkortet måste ha fyra stycken ramminnen för att det ska funka. Sätter du in en ramminne ska det fungera utan problem. Så jag gick med på att beställa ytterligare två stycken ramminnen.

Teknikern testade att få igång datorn med fyra stycken ramminnen och problemet kvarstår. Då har dom klurat ut problemet, alla ASUS moderkort som ska fungera tillsammans med min cpu och ramminne är det fabriksfel på. Inte bara ASUS utan MSI moderkorten också,
inte undra på varför du har haft strul med både ASUS och MSI moderkort.

I dagsläget är min fjärde moderkort på väg till teknikern imorgon, jag bara hoppas på att den kommer att fungera. Åtminstone så är det inte jag som bygger den själv eftersom jag har aldrig byggt en dator i hela mitt liv, så hellre låter jag en tekniker som arbetar för samma företag där jag har köpt datordelarna bygga ihop den än att lägga ansvaret på någon annan. Önska mig lycka till, för att det kommer jag att behöva.........

Knappast fel på alla Asusmoderkort för X99. Sa Inet det så är de ute och seglar. När jag bytte grafikkort i somras dog mitt Gigabytemoderkort så bytte jag till ett Asus Strix X99 Gaming och allt funkar som det ska.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk

Jag har ingen aning

@Bascule666: Som sagt så är jag inte så duktig när det gäller datorkomponenter, det enda som jag vill är att ha en full fungerande dator som jag kan använda åtminstone upp till fem år utan strul med moderkortet. den gamla datorn som jag har använt har fungerat perfekt utan strul under en sådan lång period, även fast den har gått igenom massa strul som kortslutning så har moderkortet klarat sig ordentligt.

Det beror också på vilken moderkort som är bra, dom som jag är ute efter kanske är struliga och vill inte fungera. Men det kan jag ingenting om så det enda jag kan är att gissa. Jag får se vad dom säger eftersom idag kommer moderkortet vara hos teknikern. Åtminstone så har jag två års garanti på den ifall jag skulle få liknande problem som du om jag skulle vilja också uppgradera grafikkort.

Moderkort är ju så känsliga att det räcker med att titta på dom så händer det strul, därför låter jag någon som får betalt fixa problemet då behöver inte jag gå runt och tänka på vad jag har gjort för fel. Det finns vissa som säger att man måste använda jordad UPS modul, egentligen så förstår jag varför men vissa använder standard eluttag som fungerar lika bra men då kanske man inte ska koppla in alla elapparater på samma modul som finns i lägenheten som exempel TV tillsammans med datorn.....

Permalänk
Medlem

I detta fallet skulle jag börja med att mäta upp elnätet, komponenter går sönder när de inte får rätt spänning. Har bekanta som fick byta sina vitvaror, tv, dator osv var 3:e år för de slutade fungera. Visade sig sedan att de hade för låg spänning hemma.

Kan också bero på andra kringliggande omständigheter som statisk elektricitet om man dammsuger dator. Kondens och dyl.

Har du använt samma hårddisk(ar) hela tiden?

Visa signatur

There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...

Asus Maximus VIII Hero | i7-6700K | ASUS GeForce GTX1070 Strix 8GB | G.Skill F4-2133C15Q-32GRK |

Permalänk
Medlem

De jag skulle kolla upp är nät spänningen om den är ojämn eller smutsig och agregatet .

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz