Dags att bygga retrodator!

Permalänk

Dags att bygga retrodator!

Jaha, som om jag inte hade nog att göra så har jag fått för mig att bygga ihop en retroburk.

Tänkte försöka samla mina tankar i den här tråden!

Efter att ha plundrat föräldrarnas källare på gamla delar så står det klart att inte mycket finns kvar. Varför var jag så himla bra på att rensa ut och slänga grejer?! Det saknades ju inte plats... Kunde ha sparat allt, men nej nej. Bror duktig hade tydligen haft städmani.

Nåja, lite smått och gott fanns det ju i alla fall. Har lust att försöka få ihop två olika burkar.

Skulle gärna vilja bygga en 486, typ 33 MHz eller 66 MHz. Grafikkort ska definitivt bli nån slags Cirrus Logic VLB. Få tag på ett lämpligt moderkort kommer vara det riktigt svåra...

Måste också få tag på ett bra ljudkort. Optimalt vore ett Sound Blaster AWE64 eller en kombination av nåt Sound Blaster och ett MPU-401 midi-kort. Har både en Roland MT-32 och en SC-55 synthmodul jag vill använda, så fungerade midi-port är ett krav.

Burk nr 2 kanske blir en Windows 98SE från tidigt 2000-tal. Har redan tillgång till ett bra Slot 1 moderkort, och både en Pentium 3 och Pentium 2 CPU och SDRAM-minnen. Hittade också en drös gamla grafikkort och PCI-ljudkort, så har i princip allt för denna redan. Saknas bara fungerade midi-kort. :/

...

***bort/moderator***

§9 /screamin-daemon, moderator
Permalänk
Medlem

Blev klar i år med en 486:a faktiskt. Min första PC hade en 486 SX/33 och för 2-3 år sedan hittade jag chassit hemma hos päronen. Rostigt och jäkligt eftersom det hade stått i kallförråd i mer än 15 år. Men med lite grå sprayfärg blev det som nytt. Chassiplåten var OK.

Hittade två 486-moderkort (med SX-33:an och Cyrix DX2/66) som låg i samma låda (en stor IBM Aptiva-låda... en annan historia hehe) + controllerkort och lite annat. Det ena moderkortet var förstört eftersom batteriet hade läckt. Det andra moderkortet har jag inte fått igång än, har testat det mesta. Ska prova att byta kondensatorerna härnäst. Hur som helst - köpte ett moderkort på Ebay, från 1993 (med PCI och ISA-platser). Köpte sen en Intel DX2/66 och en DX4/100 på The CPU Mall - han har mängder av CPU:er från 90-talet. Även ett Soundblaster 16 (SCSI) utan PnP har jag hittat. DX4:an ska jag ha till kortet som jag ska byta kondensatorer på, vi får väl se hur det går med det.

Det var så svårt att hitta nätagg att jag köpte ett helt nytt FSP AT-aggregat från Conrad. Det är väl den dyraste komponenten, men tänkte att jag lika gärna kunde satsa på en så viktig del.

Två IDE-hårddiskar, en på ca 240 MB och en på ca 340 MB har jag hittat på second hand, annars använder jag en CF-adapter och ett CF-kort. Tyvärr klarar inte moderkortet större än 528MB hårddisk, pga en begränsning i BIOS som tidiga moderkort hade. Men jag har två CF-kort, ett med MS-DOS 6.22 och ett med Windows 95.

Här är en länk till en slags bygglogg jag gjort för den, den är väl inte helt komplett dock, men några bilder finns.

Har också testat att köra Debian 3.0 och fått den att agera webbserver med Apache, något den klarade ganska galant. Inte illa för 66 MHz och 32MB RAM.

EDIT: Kan verkligen rekommendera att försöka hitta ett moderkort med PCI-platser. Grymt mycket lättare att hitta grafikkort till PCI och med 4MB minne t.ex. kan man köra "hisnande" upplösningar. Iaf för den tiden...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk

Jo jag har kollat en del på Ebay, men min budget är rätt begränsad och jag har egentligen inte bråttom så jag tänkte försöka snika så mycket som möjligt här på hemmaplan i Svedala!

Grafikkort SKA fasiken vara ett VLB! Inget moderns jäkla PCI-jox! (i 486-burken dvs)

CPU är inget problem. Har tillgång till DX2 66 MHz och DX 33 MHz i bekantskapskretsen. Minnen också förmodligen. Just bra och fungerande moderkort verkar ju vara en stötesten dock...

Det verkar ju som att om inte komponenter har exploderat så har batteri läckt. Ibland är RTC-modulen helt död också, och då startar de visst inte. Går visst att lösa genom att köpa en ny på Ebay och löda på, om man är händig... Har du kollat på det?

Jag tänkte nog inte köra en riktig AT-PSU, utan använda en bra modern ATX jag har över, med adapter. Vet inte riktigt hur jag ska göra med diskar... Har en 6 GB och en 40 GB tillgängliga, men ingen aning om hur de mår. Blir förmodligen en CF-IDE eller SD-IDE adapter istället.

Gotek Floppy/USB adapter är på gång från Ebay dock. Har ingen riktig lust att bråka med gamla disketter.

Det enda jag har riktigt gott om är CD/DVD-spelare. Har säkert 5-6 stycken liggande...

Känns lite fånigt att lägga ner massa tid och (lite) pengar på den här jäkla fixa idén, men vafan... Nåt ska man ju roa sig med!

Permalänk
Medlem

RTC-modulen lever på min, men när den dör ska jag försöka ta bort den med en lödpump och löda fast en sockel.

Jag har en Pentium 133MHz liggande också, men den är utan chassi. RTC:n var död på den, men den var socklad så jag beställde en likadan på Ebay, gav inte mer än 10-15 kronor för det inkl frakt från Kina. Ville helst in "karva" i det befintliga, tycker det ser så illa ut. Har ett ATX-aggregat till den och en AT-adapter. Problemet med 486:an var att jag inte kunde fästa ATX-aggregatet i AT-chassit, skruvhålen passade inte - sen ville jag väl ha det "äkta", i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom är själva chassit lite "svajigt", så ville inte mecka för mycket. Äkta med undantaget för grafikkortet... Men jag har ett från 1995, så det får väl OK tänker jag. 1280x1024 i Windows 3.11.

Jag har ett par VLB-kort liggande, både grafikkort och controllerkort, men det ska vara till det andra moderkortet om det nu går igång.

Lite pengar har det ändå blivit, men jag tänker på det som en hobby och då har jag nog ändå inte lagt mer än sammanlagt 1000-1500 under de här åren. När det äntligen tuffar igång och det blir bild på skärmen, det är ganska oslagbart och kanske värt de där slantarna för den sista pusselbiten.

AT-chassin är svårt att hitta har jag märkt.

EDIT: Personligen gillar jag disketterna, har ganska många kvar från då och de flesta funkar. Ganska lätt också att hitta disketter på secondhand, plastade och aldrig använda. Annars för jag över via nätverket och Samba som jag kör på min linuxserver, alternativt via FTP.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Några synpunkter:

- En 486 DX66 och vassaste möjliga PIII du kan köra på ditt moderkort utan att mecka med slockets och bioshacks är utmärkta komplement till varandra. Ser inte riktigt varför du skulle välja en DX33 om du har en 66:a.

- AWE64 är mycket senare än 486:an. Det är inte så att det inte skulle funka ihop rent krasst sett, men det du vill/kan spela på 486:an kommer inte ha AWE-stöd. Jag hade kollat på något som konfigureras med jumpers (läs: icke ISA-PnP) och har OPL3-synth för nostalgikänslans skull. Nåt gammalt SB Pro kanske?

- AWE64 är däremot ett lysande DOS-ljudkort till PIII:an. Emulationen en del PCI-ljudkort erbjuder suger, du vill verkligen ha ett riktigt ISA-ljudkort i den också. Själv kör jag två ljudkort i min DOS/W98-rigg, kopplade till samma förstärkare via en passiv mixer. En sådan slänger du ihop själv på tio minuter med fyra resistorer och lite krympslang, och om du vill lyxa till det, en snutt perfboard. Mycket bekvämt, inga switchar eller nåt för att byta ljudkälla. Kör ett SB Live! i Windows och ett AWE64 i DOS. I Windows har jag valt att bara Live!-kortet ska användas, i DOS laddar jag helt enkelt drivers för AWE64:an, men inte Live!-kortet.

- Klart du ska köra VLB-grafik i en 486:a. Skulle dock själv siktat på något Tseng Labs ET4000-baserat. Det var ett väldigt vanligt chip på den tiden, du kan räkna med att många spelprogrammerare satt med just det, och därmed är det förmodligen bästa sättet att undvika kompatibilitetsproblem idag. Det har också goda prestanda i övrigt.

- Du är inne på det där med RTC-moduler. Se till att få tag på ett moderkort med CR2032-batteri istället. Visst, gamla 486-moderkort har väl inte så jäkla många lager, men de leder ändå bort värme bra nog för att vara ett helvete att löda loss komponenter med många ben från för den orutinerade som inte har riktig utrustning.

- Kör CF-kort med IDE-adapter. I 486:an är det en nobrainer. I PIII-burken antar jag du har ett 440BX-baserat moderkort, som ju bara stödjer ATA-4 (UDMA 33 MB/s), och det är precis vad en "dum" CF-IDE-adapter klarar av. Har moderkortet nån snabbare controller integrerad, eller om du tänkt köra nån insticksvariant, så bör du överväga annat. Adaptrar kostar någon tia på Ebay/Aliexpress.

Ibland undrar man förresten över det där med CF, och hur de tänkte egentligen. Nån gång tyckte nån produktutvecklare "vi kör med den onödigt avancerade och dyra IDE-standarden till våra minneskort istället för ett billigt seriellt interface, det blir nog bra!". CF blev totalutskåpat av det mycket billigare SD-formatet, men idag är det en gåva från ovan för oss retronördar. Ett totalt vansinnigt beslut som på en väldigt otippad front blev fruktansvärt användbart

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Skrivet av kaput:

Några synpunkter:

- En 486 DX66 och vassaste möjliga PIII du kan köra på ditt moderkort utan att mecka med slockets och bioshacks är utmärkta komplement till varandra. Ser inte riktigt varför du skulle välja en DX33 om du har en 66:a.

Av rent nostalgiska själ. Det var just en DX33 jag hade i min burk då! Får se hur det blir, jag kanske testar båda.

Skrivet av kaput:

- AWE64 är mycket senare än 486:an. Det är inte så att det inte skulle funka ihop rent krasst sett, men det du vill/kan spela på 486:an kommer inte ha AWE-stöd. Jag hade kollat på något som konfigureras med jumpers (läs: icke ISA-PnP) och har OPL3-synth för nostalgikänslans skull. Nåt gammalt SB Pro kanske?

Anledningen till att jag siktar på AWE64 är att jag kan använda det både i Win98-burk och 486an. Kommer inte använda det för musiken direkt, utan endast digitala ljudeffekter. Jag har nämligen dessa två älsklingar tillgängliga:

Roland MT-32 och Roland Sound Canvas SC-55 (och en Phonic AM240D Mixer). De funkar asbra i DOSBox men jag tänkte försöka få igång de på retro-burkarna också. De tidigare SB-korten har tyvärr en bugg i implementeringen av midi-interfacet, men AWE64 funkar bra. Alternativet är att hitta ett Roland MPU-401 eller liknande dedikerat Midi-kort.

Och ja, de låter ljuvligt!

Skrivet av kaput:

- AWE64 är däremot ett lysande DOS-ljudkort till PIII:an. Emulationen en del PCI-ljudkort erbjuder suger, du vill verkligen ha ett riktigt ISA-ljudkort i den också. Själv kör jag två ljudkort i min DOS/W98-rigg, kopplade till samma förstärkare via en passiv mixer. En sådan slänger du ihop själv på tio minuter med fyra resistorer och lite krympslang, och om du vill lyxa till det, en snutt perfboard. Mycket bekvämt, inga switchar eller nåt för att byta ljudkälla. Kör ett SB Live! i Windows och ett AWE64 i DOS. I Windows har jag valt att bara Live!-kortet ska användas, i DOS laddar jag helt enkelt drivers för AWE64:an, men inte Live!-kortet.

Precis vad jag tänkte göra också, men jag har en riktig mixer jag kan använda. Har både ett SB Live! och ett Aureal Vortex 2 jag kan köra i Windows. Får se vilket det blir.

Skrivet av kaput:

- Klart du ska köra VLB-grafik i en 486:a. Skulle dock själv siktat på något Tseng Labs ET4000-baserat. Det var ett väldigt vanligt chip på den tiden, du kan räkna med att många spelprogrammerare satt med just det, och därmed är det förmodligen bästa sättet att undvika kompatibilitetsproblem idag. Det har också goda prestanda i övrigt.

Precis ett sånt kort hade jag i min gamla 486! Jag hade hoppats det skulle funnits kvar i källaren nånstans, men det har försvunnit med åren. Verkar rätt dyrt att köpa igen, så förmodligen blir det nåt generiskt CL som kan fås för en OK peng.

Skrivet av kaput:

- Du är inne på det där med RTC-moduler. Se till att få tag på ett moderkort med CR2032-batteri istället. Visst, gamla 486-moderkort har väl inte så jäkla många lager, men de leder ändå bort värme bra nog för att vara ett helvete att löda loss komponenter med många ben från för den orutinerade som inte har riktig utrustning.

Mm har tänkt på det, men det är redan svårt att hitta moderkort som inte kostar skjortan. Ska försöka ha lite tålamod och se vad som dyker upp.

Skrivet av kaput:

- Kör CF-kort med IDE-adapter. I 486:an är det en nobrainer. I PIII-burken antar jag du har ett 440BX-baserat moderkort, som ju bara stödjer ATA-4 (UDMA 33 MB/s), och det är precis vad en "dum" CF-IDE-adapter klarar av. Har moderkortet nån snabbare controller integrerad, eller om du tänkt köra nån insticksvariant, så bör du överväga annat. Adaptrar kostar någon tia på Ebay/Aliexpress.

De är redan halvvägs hit på väg från Kina!

Moderkortet är ett Abit BH6 v1.2 med just 440BX-chipset. CPU är Pentium III 600 MHz Slot 1.

Även Gotek Floppy Emulatorn borde dyka upp när som helst.

Skrivet av kaput:

Ibland undrar man förresten över det där med CF, och hur de tänkte egentligen. Nån gång tyckte nån produktutvecklare "vi kör med den onödigt avancerade och dyra IDE-standarden till våra minneskort istället för ett billigt seriellt interface, det blir nog bra!". CF blev totalutskåpat av det mycket billigare SD-formatet, men idag är det en gåva från ovan för oss retronördar. Ett totalt vansinnigt beslut som på en väldigt otippad front blev fruktansvärt användbart

Roliga är att jag hade inte ens tänk tanken på att man kunde köra sånt kort i en adapter. Var helt inställd på att försöka sparka igång nån gammal rosslig IDE-disk. Riktig light bulb moment när jag fick tipset av en vän.

Of course. So. Much. Easier.

Permalänk
Skrivet av saturday_sun:

Har ett ATX-aggregat till den och en AT-adapter. Problemet med 486:an var att jag inte kunde fästa ATX-aggregatet i AT-chassit, skruvhålen passade inte - sen ville jag väl ha det "äkta", i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom är själva chassit lite "svajigt", så ville inte mecka för mycket. Äkta med undantaget för grafikkortet... Men jag har ett från 1995, så det får väl OK tänker jag. 1280x1024 i Windows 3.11.

Ang. AT-adapters. Vet du varför vissa adapters har en "dummy load" och vad det gör för skillnad? Jag vet vad det är rent fysiskt, men förstår inte nyttan. Det ska visst förlänga livstiden på ATX-agget, men hur stor skillnad pratar vi om? Egentligen kvittar det antar jag. ATX-agg är ju dime a dozen. Så länge det inte sabbar de mer svårhittade retro-delarna så...

Min burk kommer nog bli en blandning av nytt och gammalt. ATX-chassi, ATX-PSU, Gotek Floppy emulator, CF-IDE adapter... Kanske "uppgraderar" den till ännu mer retro med tiden.

Men jag måste hitta moderkort, grafikkort, och kontrollerkort först.

Permalänk
Medlem

@c0keb0ttle:

Jag kan tänka mig att det har att göra med att ett ATX-aggregat måste ha load för att starta, annars vet jag inte. Följer ju ibland med dummy loads när man köper nätaggregat, för att kunna starta det utan moderkort om man vill testa funktionen.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Av rent nostalgiska själ. Det var just en DX33 jag hade i min burk då! Får se hur det blir, jag kanske testar båda.

Anledningen till att jag siktar på AWE64 är att jag kan använda det både i Win98-burk och 486an. Kommer inte använda det för musiken direkt, utan endast digitala ljudeffekter. Jag har nämligen dessa två älsklingar tillgängliga:

http://i.imgur.com/U3VuktB.jpg

Roland MT-32 och Roland Sound Canvas SC-55 (och en Phonic AM240D Mixer). De funkar asbra i DOSBox men jag tänkte försöka få igång de på retro-burkarna också. De tidigare SB-korten har tyvärr en bugg i implementeringen av midi-interfacet, men AWE64 funkar bra. Alternativet är att hitta ett Roland MPU-401 eller liknande dedikerat Midi-kort.

Och ja, de låter ljuvligt!

Hehe, jo, visst låter de fint, och har också varit jäkligt sugen på att skaffa en Soundcanvas, men så har jag konstaterat att jag ju inte hade någon sådan lyx som grabb, och därmed inte behöver det nu heller. Det ska vara taskiga onboardsynthar för den rätta nostalgikänslans skull för min del

En grej att tänka på med ISA-PnP-kort är att TSR:en du måste ladda använder en del konventionellt minne. En del av de spel du kan tänkas vilja köra på en 486 ställer höga krav på mängden ledigt dylikt. Det kan betyda problem med det att köra ett AWE64.

Skrivet av c0keb0ttle:

Precis vad jag tänkte göra också, men jag har en riktig mixer jag kan använda. Har både ett SB Live! och ett Aureal Vortex 2 jag kan köra i Windows. Får se vilket det blir.

Jag skulle tagit Vortex2. A3D är fan så mkt vassare än EAX 1.0, om du frågar mig i alla fall, och jag har för mig det inte alls lider samma kvalitetsförluster av forced resampling som Live!. Creatives drivers är ju dessutom katastrof, enda skälet till att man kör deras grejer alls är ju att de blev nån slags standard back in the days. När det kommer till PCI-kort är de dock lätt utbytbara.

Skrivet av c0keb0ttle:

Precis ett sånt kort hade jag i min gamla 486! Jag hade hoppats det skulle funnits kvar i källaren nånstans, men det har försvunnit med åren. Verkar rätt dyrt att köpa igen, så förmodligen blir det nåt generiskt CL som kan fås för en OK peng.

Mm har tänkt på det, men det är redan svårt att hitta moderkort som inte kostar skjortan. Ska försöka ha lite tålamod och se vad som dyker upp.

Ptja, man kan ju i alla fall köra vad man får tag i först, och byta till det man verkligen vill ha på sikt, när man får tag i det till rimligt pris. Det är väl också lite av det roliga med retroburkar, att de aldrig riktigt slutar vara pågående projekt

Skrivet av c0keb0ttle:

Moderkortet är ett Abit BH6 v1.2 med just 440BX-chipset. CPU är Pentium III 600 MHz Slot 1.

Jag kör mitt gamla BH6 också! Dock är mitt v1.01. Då älskade jag det för dess soft menu som gjorde det så bekvämt att överklocka, nu har jag hittat tillbaka till det för att det är så otroligt versatilt. Det klockar fantastiskt, och kan trycka ut ett otroligt brett spann spänningar, har för mig det är 1.3 till 1.95 volt.

Moddade faktiskt så sent som igår en slocket till FCPGA2, ska se om BH6 grejar Tualatin också, nu sitter det en 1.1GHz Coppermine i burken. Det finns gott hopp, körde AGP-bussen i 100 MHz ett tag ofrivilligt, bommade att dividern satt på 1/1 och inte 2/3 som sig bör med 100 MHz FSB. Det funkade utan några som helst problem Kan väl i samband med det nämna att jag kör ett GF4 4200 i burken, och därmed konstaterat att det är väldigt lämpligt att köra på överklockad AGP.

Den enda svagheten v1.01 har är att den "bara" klarar multipliers upp till 12.5, dvs jag kommer inte ha alternativet att stoppa i en 1.4 GHz Tualatin-celeron för hög klockfrekvens med 440BX inom specsen. Kanske klarar v1.2 högre? I sådana fall skulle jag gå så långt som att kalla det ett idealt 440BX-kort.

Man kan ju tycka att det är knöligt med slockets, och vilja ha ett S370-kort, men Slot 1 har sina fördelar också. Att byta processor blir ungefär lika jobbigt som att byta spel i NES. Funkar BH6 med Tualatin har man alltså ett moderkort med enorm spännvidd, allt mellan 233 och 1400 MHz, och kanske ännu mer om man vågar leka lite med elden.

Skrivet av c0keb0ttle:

Ang. AT-adapters. Vet du varför vissa adapters har en "dummy load" och vad det gör för skillnad? Jag vet vad det är rent fysiskt, men förstår inte nyttan. Det ska visst förlänga livstiden på ATX-agget, men hur stor skillnad pratar vi om? Egentligen kvittar det antar jag. ATX-agg är ju dime a dozen. Så länge det inte sabbar de mer svårhittade retro-delarna så...

Min burk kommer nog bli en blandning av nytt och gammalt. ATX-chassi, ATX-PSU, Gotek Floppy emulator, CF-IDE adapter... Kanske "uppgraderar" den till ännu mer retro med tiden.

Men jag måste hitta moderkort, grafikkort, och kontrollerkort först.

Det tråkiga är väl dock att döende nätagg sällan säljer sig billigt, de har en förmåga att ta med sig andra komponenter i graven. Har tyvärr (?) ingen superkoll på de där adaptrarna, min gamla chef råkade ha ett par gamla chassin med riktigt högkvalitativa AT-agg stående på vinden, han var överlycklig över att slippa köra skiten till tippen som han uttryckte sig, och konstaterade återigen att jag har perversa intressen. Har alltså aldrig behövt sätta mig in i hur de funkar

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Några synpunkter:

- En 486 DX66 och vassaste möjliga PIII du kan köra på ditt moderkort utan att mecka med slockets och bioshacks är utmärkta komplement till varandra. Ser inte riktigt varför du skulle välja en DX33 om du har en 66:a.

- AWE64 är mycket senare än 486:an. Det är inte så att det inte skulle funka ihop rent krasst sett, men det du vill/kan spela på 486:an kommer inte ha AWE-stöd. Jag hade kollat på något som konfigureras med jumpers (läs: icke ISA-PnP) och har OPL3-synth för nostalgikänslans skull. Nåt gammalt SB Pro kanske?

- AWE64 är däremot ett lysande DOS-ljudkort till PIII:an. Emulationen en del PCI-ljudkort erbjuder suger, du vill verkligen ha ett riktigt ISA-ljudkort i den också. Själv kör jag två ljudkort i min DOS/W98-rigg, kopplade till samma förstärkare via en passiv mixer. En sådan slänger du ihop själv på tio minuter med fyra resistorer och lite krympslang, och om du vill lyxa till det, en snutt perfboard. Mycket bekvämt, inga switchar eller nåt för att byta ljudkälla. Kör ett SB Live! i Windows och ett AWE64 i DOS. I Windows har jag valt att bara Live!-kortet ska användas, i DOS laddar jag helt enkelt drivers för AWE64:an, men inte Live!-kortet.

- Klart du ska köra VLB-grafik i en 486:a. Skulle dock själv siktat på något Tseng Labs ET4000-baserat. Det var ett väldigt vanligt chip på den tiden, du kan räkna med att många spelprogrammerare satt med just det, och därmed är det förmodligen bästa sättet att undvika kompatibilitetsproblem idag. Det har också goda prestanda i övrigt.

- Du är inne på det där med RTC-moduler. Se till att få tag på ett moderkort med CR2032-batteri istället. Visst, gamla 486-moderkort har väl inte så jäkla många lager, men de leder ändå bort värme bra nog för att vara ett helvete att löda loss komponenter med många ben från för den orutinerade som inte har riktig utrustning.

- Kör CF-kort med IDE-adapter. I 486:an är det en nobrainer. I PIII-burken antar jag du har ett 440BX-baserat moderkort, som ju bara stödjer ATA-4 (UDMA 33 MB/s), och det är precis vad en "dum" CF-IDE-adapter klarar av. Har moderkortet nån snabbare controller integrerad, eller om du tänkt köra nån insticksvariant, så bör du överväga annat. Adaptrar kostar någon tia på Ebay/Aliexpress.

Ibland undrar man förresten över det där med CF, och hur de tänkte egentligen. Nån gång tyckte nån produktutvecklare "vi kör med den onödigt avancerade och dyra IDE-standarden till våra minneskort istället för ett billigt seriellt interface, det blir nog bra!". CF blev totalutskåpat av det mycket billigare SD-formatet, men idag är det en gåva från ovan för oss retronördar. Ett totalt vansinnigt beslut som på en väldigt otippad front blev fruktansvärt användbart

AWE32 är ju bakåtkompatibel så det går att köra som ett soundblaster. Sen har det stöd för generalMIDI. Eller minns jag fel? Jag hade ett back in the day.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Skrivet av serverfel:

AWE32 är ju bakåtkompatibel så det går att köra som ett soundblaster. Sen har det stöd för generalMIDI. Eller minns jag fel? Jag hade ett back in the day.

Japp, det stämmer. Ett icke-PnP AWE32 är väl på något sätt vad jag hade tyckt var ett optimalt kort i en 486.

Har man å andra sidan som TS externa miditjohejer, så är det lite onödiga pengar att lägga ut. De tidiga AWE32 har dessutom ganska urusel SNR, ska man bara ha det till PCM-ljud, finns det alltså betydligt bättre och billigare alternativ. Smartare att lägga de pengarna på att få rätt moderkort och/eller grafikkort i sådana fall

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Skrivet av kaput:

Hehe, jo, visst låter de fint, och har också varit jäkligt sugen på att skaffa en Soundcanvas, men så har jag konstaterat att jag ju inte hade någon sådan lyx som grabb, och därmed inte behöver det nu heller. Det ska vara taskiga onboardsynthar för den rätta nostalgikänslans skull för min del

Du tänker så! För CPUn har jag tänkt samma, men fan inte för musiken. Fanns ju inte en chans att få en Roland när man var yngre, men nu är jag vuxen så har köpt på mig båda! Och om jag vill äta mig kräkmätt på godis och glass innan middag så kan jag fan i mig göra det också!

Skrivet av kaput:

Ptja, man kan ju i alla fall köra vad man får tag i först, och byta till det man verkligen vill ha på sikt, när man får tag i det till rimligt pris. Det är väl också lite av det roliga med retroburkar, att de aldrig riktigt slutar vara pågående projekt

Japp, det lär bli så.

Skrivet av kaput:

Jag kör mitt gamla BH6 också! Dock är mitt v1.01. Då älskade jag det för dess soft menu som gjorde det så bekvämt att överklocka, nu har jag hittat tillbaka till det för att det är så otroligt versatilt. Det klockar fantastiskt, och kan trycka ut ett otroligt brett spann spänningar, har för mig det är 1.3 till 1.95 volt.

BH6 är verkligen en riktig klassiker. Körde den såklart med en Celeron 300A@450 MHz "back in the day".

Permalänk
Skrivet av serverfel:

AWE32 är ju bakåtkompatibel så det går att köra som ett soundblaster. Sen har det stöd för generalMIDI. Eller minns jag fel? Jag hade ett back in the day.

Skrivet av kaput:

Japp, det stämmer. Ett icke-PnP AWE32 är väl på något sätt vad jag hade tyckt var ett optimalt kort i en 486.

Har man å andra sidan som TS externa miditjohejer, så är det lite onödiga pengar att lägga ut. De tidiga AWE32 har dessutom ganska urusel SNR, ska man bara ha det till PCM-ljud, finns det alltså betydligt bättre och billigare alternativ. Smartare att lägga de pengarna på att få rätt moderkort och/eller grafikkort i sådana fall

Jag har ett Soundblaster 32 PnP (inte AWE) liggandes. Kommer testa med det först, men tyvärr har de modellerna fortfarande "hanging note bug" i MIDI-interfacet.

Om jag fick tag i ett separat MPU-401 kompatibelt midi-kort så skulle jag kunna köra vilket Sound Blaster som helst... Men det är nästan omöjligt att hitta för en rimlig peng.

Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Jag har ett Soundblaster 32 PnP (inte AWE) liggandes. Kommer testa med det först, men tyvärr har de modellerna fortfarande "hanging note bug" i MIDI-interfacet.

Om jag fick tag i ett separat MPU-401 kompatibelt midi-kort så skulle jag kunna köra vilket Sound Blaster som helst... Men det är nästan omöjligt att hitta för en rimlig peng.

Det är så synd att jag slängt/sålt/gett bort alla mina gamla grejjer. Blev en del prylar under mitt snart 25 är långa pc-missbruk.

Hade jag vetat att folk skulle sukta efter mina gamla kort hade jag sparat rubbet. Då hade du fått åka ner till Svedala och hämta vad du vill.

Should have would have could have....

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Skrivet av serverfel:

Det är så synd att jag slängt/sålt/gett bort alla mina gamla grejjer. Blev en del prylar under mitt snart 25 är långa pc-missbruk.

Hade jag vetat att folk skulle sukta efter mina gamla kort hade jag sparat rubbet. Då hade du fått åka ner till Svedala och hämta vad du vill.

Should have would have could have....

Jo det är ju tyvärr precis samma visa med allt jag haft genom åren...

Man gjorde sig av med allting just när de var i den där värdelösa perioden mellan "duglig och tillräckligt bra" och "retro-funk". Typ där Pentium 4 och tidiga Core 2 Duo befinner sig nu. Tradera och Blocket svämmar ju över av kompletta system för småpengar.

Sorgliga är att jag faktiskt köpte ett AWE64 Gold för typ en 50-lapp just för att ha till en retro-burk för typ 5 år sen, men nu kan jag inte hitta det. Misstänker att jag slängt det när det inte blev nåt av projektet just då... *snyft*

Lite roligt dock att jag hade sparat stora krångliga BH6-moderkortet men dumpat CPUn som är liten och nätt...

Permalänk
Medlem

Apropå AWE32. Har ni sätt denna?

Så mycket nostalgi i sånt här! Jag vill se bilder på bygget!

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770

Permalänk
Skrivet av heatm:

Apropå AWE32. Har ni sätt denna?

https://youtu.be/g15J44xB2zU

Så mycket nostalgi i sånt här! Jag vill se bilder på bygget!

Jo tack, det var hans 486-video som fick mig att börja leta igen... Grr.

Jag har inga bra bilder ännu, mest massa lösa kort och delar.

Skickades från m.sweclockers.com

F... Autocorrect
Permalänk
Medlem

***bort/mod***

Skrivet av kaput:

...

Ibland undrar man förresten över det där med CF, och hur de tänkte egentligen. Nån gång tyckte nån produktutvecklare "vi kör med den onödigt avancerade och dyra IDE-standarden till våra minneskort istället för ett billigt seriellt interface, det blir nog bra!". CF blev totalutskåpat av det mycket billigare SD-formatet, men idag är det en gåva från ovan för oss retronördar. Ett totalt vansinnigt beslut som på en väldigt otippad front blev fruktansvärt användbart

De som gjorde CF (SanDisk) tänkte att de skulle göra en flashminnesbaserad lagrinsstandard eftersom det inte fanns någon, helt enkelt. CompactFlash kom redan 1994, och grundtnken var väl just att den skulle vara elektroniskt kompatibel med IDE/PATA. SecureDigital kom inte förrän år 2000.

§9 /screamin-daemon, moderator
Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk

Har en drös liggande, bl.a. Riva TNT2 Ultra, Geforce 4, och två Matrox - ett Mystique och ett Millenium 2.

Inte bestämt mig för vilket jag ska köra i min Win98-burk ännu. Ska bära hem en VGA-skärm också så jag faktiskt kan koppla in och se vilka som fungerar...

§9 /screamin-daemon, moderator
Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Jo jag har kollat en del på Ebay, men min budget är rätt begränsad och jag har egentligen inte bråttom så jag tänkte försöka snika så mycket som möjligt här på hemmaplan i Svedala!

Grafikkort SKA fasiken vara ett VLB! Inget moderns jäkla PCI-jox! (i 486-burken dvs)

Skulle nog satsat på Matrox Millennium 2MB eller 4MB + 1 eller 2 3DFx kort
Eller är det för nytt ^^

Permalänk
Skrivet av Alpha77:

Skulle nog satsat på Matrox Millennium 2MB eller 4MB + 1 eller 2 3DFx kort
Eller är det för nytt ^^

Jo det är lite mitt mellan de två burkarna jag plockar ihop! Passar mer i Pentium 1 eller 2 -eran.

Ett Voodoo 3 till Win98-burken skulle sitta fint dock!

Permalänk
Medlem

SB Pro 2 är underbart. Köpte mitt nytt 1993 och använder det än idag i min ursprungliga 486 DX2-66 @heatm:

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Blev klar i år med en 486:a faktiskt. Min första PC hade en 486 SX/33 och för 2-3 år sedan hittade jag chassit hemma hos päronen. Rostigt och jäkligt eftersom det hade stått i kallförråd i mer än 15 år. Men med lite grå sprayfärg blev det som nytt. Chassiplåten var OK.

Hittade två 486-moderkort (med SX-33:an och Cyrix DX2/66) som låg i samma låda (en stor IBM Aptiva-låda... en annan historia hehe) + controllerkort och lite annat. Det ena moderkortet var förstört eftersom batteriet hade läckt. Det andra moderkortet har jag inte fått igång än, har testat det mesta. Ska prova att byta kondensatorerna härnäst. Hur som helst - köpte ett moderkort på Ebay, från 1993 (med PCI och ISA-platser). Köpte sen en Intel DX2/66 och en DX4/100 på The CPU Mall - han har mängder av CPU:er från 90-talet. Även ett Soundblaster 16 (SCSI) utan PnP har jag hittat. DX4:an ska jag ha till kortet som jag ska byta kondensatorer på, vi får väl se hur det går med det.

Det var så svårt att hitta nätagg att jag köpte ett helt nytt FSP AT-aggregat från Conrad. Det är väl den dyraste komponenten, men tänkte att jag lika gärna kunde satsa på en så viktig del.

Två IDE-hårddiskar, en på ca 240 MB och en på ca 340 MB har jag hittat på second hand, annars använder jag en CF-adapter och ett CF-kort. Tyvärr klarar inte moderkortet större än 528MB hårddisk, pga en begränsning i BIOS som tidiga moderkort hade. Men jag har två CF-kort, ett med MS-DOS 6.22 och ett med Windows 95.

Här är en länk till en slags bygglogg jag gjort för den, den är väl inte helt komplett dock, men några bilder finns.

Har också testat att köra Debian 3.0 och fått den att agera webbserver med Apache, något den klarade ganska galant. Inte illa för 66 MHz och 32MB RAM.

EDIT: Kan verkligen rekommendera att försöka hitta ett moderkort med PCI-platser. Grymt mycket lättare att hitta grafikkort till PCI och med 4MB minne t.ex. kan man köra "hisnande" upplösningar. Iaf för den tiden...

Jag tror faktiskt att företaget jag jobbar på har två st AGP-kort som fortfarande går att köpa, haha. Geforce 6200.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

De som gjorde CF (SanDisk) tänkte att de skulle göra en flashminnesbaserad lagrinsstandard eftersom det inte fanns någon, helt enkelt. CompactFlash kom redan 1994, och grundtnken var väl just att den skulle vara elektroniskt kompatibel med IDE/PATA. SecureDigital kom inte förrän år 2000.

Ja, men varför? Ett seriellt interface var betydligt mindre komplicerat och billigare redan 1994. Bandbreddskraven var inte precis höga med den tidens trötta flashminne heller

Skrivet av c0keb0ttle:

Har en drös liggande, bl.a. Riva TNT2 Ultra, Geforce 4, och två Matrox - ett Mystique och ett Millenium 2.

Inte bestämt mig för vilket jag ska köra i min Win98-burk ännu. Ska bära hem en VGA-skärm också så jag faktiskt kan koppla in och se vilka som fungerar...

Både TNT2 Ultra och GF4 är utmärkta kort till ändamålet. Båda har till synes perfekt VESA 2.0/3.0-stöd, och i regel väldigt god analog bildkvalitet. TNT2-kortet är väl eventuellt lättare att passivkyla om du vill det, det ligger nog precis på gränsen att behöva den där fläkten i och med att det måste varit en av de absolut första GPU:er som levererades med sådan, men GF4 ger dig å andra sidan helt vilda prestanda för ändamålet, utan att behöva offra något annat än just möjligheten att passivkyla det. Senare GF-iterationer släpper en del funktioner som används i tidigare spel.

Du kommer vidare vilja köra DX7a under W98, vilket är en väldigt bra match för GF4-serien. Senare versioner av DX droppar tyvärr en del funktioner från tidigare, om jag förstått det rätt innehåller senare DX-versioner något avskalade driver för kompatibilitetslägen för äldre spel. Med DX7a får du the real deal fortfarande.

Personligen tycker jag nog att GF Ti4600 är en ganska optimal GPU för en W98-burk. Vill du ha Glide-stöd kan du stoppa i ett eller ett par Voodoo2-kort. Voodoo3 är väl bra om man vill ha en allt-i-ett-lösning, och nöjer sig med 1024x768, men med mitt förslag får du liksom allt.

Matroxkorten är för gamla för W98-burken, och även om du skulle vilja köra nåt annat än VLB-kort i 486:an, så kan de vara lite småtjuriga med kompatibiliteten i DOS-spel. De ger dock för sin tid fantastisk bildkvalitet.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Skrivet av kaput:

Både TNT2 Ultra och GF4 är utmärkta kort till ändamålet. Båda har till synes perfekt VESA 2.0/3.0-stöd, och i regel väldigt god analog bildkvalitet.

Personligen tycker jag nog att GF Ti4600 är en ganska optimal GPU för en W98-burk. Vill du ha Glide-stöd kan du stoppa i ett eller ett par Voodoo2-kort. Voodoo3 är väl bra om man vill ha en allt-i-ett-lösning, och nöjer sig med 1024x768, men med mitt förslag får du liksom allt.

Undrar vilket som är lättast att få tag på: Voodoo 2 eller Voodoo3. Jag hade själv ett Orchid Righteous 3D 2 med 12 MB typ 1997-98, men det verkar ha försvunnit.

TNT2-kortet är mitt gamla. Desvärre har det tappat 1 av de 9 fläktbladen med åren, så det vibrerar svagt när det körs pga obalans. Låter inte högre dock. Hittade det längst ner i en låda med Lego i föräldrarnas källare. Vete fan varför det låg där.

Skrivet av kaput:

Matroxkorten är för gamla för W98-burken, och även om du skulle vilja köra nåt annat än VLB-kort i 486:an, så kan de vara lite småtjuriga med kompatibiliteten i DOS-spel. De ger dock för sin tid fantastisk bildkvalitet.

Mystique-kortet är också mitt gamla. Tror jag körde det i en Pentium 233 MHz burk nån gång 1997-1998. Förmodligen tillsammans med Voodoo 2-kortet... Minns inte riktigt.

Millenium 2-kortet fick jag gratis när jag köpte en beggad P3-cpu. Ingen aning om det funkar, ska testa i veckan.

Tack för tipsen om Win98 och DX7!

Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Undrar vilket som är lättast att få tag på: Voodoo 2 eller Voodoo3. Jag hade själv ett Orchid Righteous 3D 2 med 12 MB typ 1997-98, men det verkar ha försvunnit.

TNT2-kortet är mitt gamla. Desvärre har det tappat 1 av de 9 fläktbladen med åren, så det vibrerar svagt när det körs pga obalans. Låter inte högre dock. Hittade det längst ner i en låda med Lego i föräldrarnas källare. Vete fan varför det låg där.

Mystique-kortet är också mitt gamla. Tror jag körde det i en Pentium 233 MHz burk nån gång 1997-1998. Förmodligen tillsammans med Voodoo 2-kortet... Minns inte riktigt.

Millenium 2-kortet fick jag gratis när jag köpte en beggad P3-cpu. Ingen aning om det funkar, ska testa i veckan.

Tack för tipsen om Win98 och DX7!

Det är nog hugget som stucket, ungefär lika jävligt att få tag på båda. Det är förstås lättare att hitta ett enda Voodoo3 än två likadana Voodoo2 att köra i SLI, men SLI-setupen piskar ett Voodoo3 i accelererad prestanda, och du kan fritt välja primär GPU, vilket är en enorm fördel, speciellt med tanke på Voodoo3:s ganska tveksamma prestanda i annat än Glide.

Skär av bladet mittemot det avbrutna på fläkten så får du balans i den igen. (edit: glöm det, ojämnt antal fläktblad, så det går ju inte) Annars ska man inte underskatta Ebay som källa till udda grafikkortsfläktar, det nyproduceras faktiskt fläktar som passar till det mesta

Hehe, jo, hade ett Millennium-kort i min gamla P166:a. Det gick att köra Quake i 640x480 med det, men det blev oftast 320x200 för FPS:ens skull.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Skrivet av kaput:

Skär av bladet mittemot det avbrutna på fläkten så får du balans i den igen. (edit: glöm det, ojämnt antal fläktblad, så det går ju inte) Annars ska man inte underskatta Ebay som källa till udda grafikkortsfläktar, det nyproduceras faktiskt fläktar som passar till det mesta

Ja, det finns faktiskt exakt rätt fläkt att köpa, men med frakt osv är det inte riktigt värt det, känner jag. Iaf inte så länge jag har andra kort jag kan köra istället.

9 blad i fläkten. Kan ju iofs bryta av två fläktblad till så konfigurationen blir en balanserad 2+2+2...

Skrivet av kaput:

Hehe, jo, hade ett Millennium-kort i min gamla P166:a. Det gick att köra Quake i 640x480 med det, men det blev oftast 320x200 för FPS:ens skull.

Tror jag körde med mitt Matrox plus ett Diamond Monster 3D Voodoo 1!

Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Ja, det finns faktiskt exakt rätt fläkt att köpa, men med frakt osv är det inte riktigt värt det, känner jag. Iaf inte så länge jag har andra kort jag kan köra istället.

9 blad i fläkten. Kan ju iofs bryta av två fläktblad till så konfigurationen blir en balanserad 2+2+2...

Ah, ja, det är förstås en möjlighet Man behöver nog inte oroa sig för att det ska bli för dåligt luftflöde, de vanliga TNT2-korten levererades ju med en liten sketen fläktlös kylfläns, och hur jäkla mycket mer värme kan Ultraversionen alstra egentligen?

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk

Yay!

Den här skönheten droppade just ner i min brevlåda:

Sound Blaster AWE64.

Inte Gold-varianten, men trevlig iaf!

Permalänk
Medlem
Skrivet av c0keb0ttle:

Yay!

Den här skönheten droppade just ner i min brevlåda:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3000693/Fil%202016-10-19%2014%2014%2028.jpeg

Sound Blaster AWE64.

Inte Gold-varianten, men trevlig iaf!

Äh, är ju mest bara nice att slippa klabba med RCA-kontakter, och minne till soundfonts behöver du ju ändå inte

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!