Permalänk
Medlem

Är LAN en döende trend?

Skummade igenom ett inlägg på Flashback efter att jag sett att säkert 50% eller mer av platserna på vinterns DH är lediga.
Tidigare så var 20+ fullbokade men efter att man satt upp 4 nya, större bord, så ser det tomt ut även där!
I inlägget så diskuterades att sedan bredband blivit mer utbrett så är LAN inte lika attraktivt längre då man lika gärna kan sitta hemma och spela.

Jag är för att man kan umgås socialt via datorn, vet dock inte om jag kan hålla med att man får ut allt man behöver av att bara sitta hemma vid sin skärm. Anser att man även måste möta människor och lära sig prata med dom face to face så att säga, något som jag vet att många har problem med som sitter för mycket vid datorn. Inte bara av egna erfarenheter.
Förutom detta problem så missar man ju även halva grejen med att LANa med polarna och i DH fallet även den fantastiska festivalen.
Visst man kan sitta i ts/skype eller vad man nu använder och prata med varandra så, men antar att detta är samma anledning till varför konsoler håller på o dö ut, de som var roligt med en konsol var splitscreen och splitlink(hette det så?)! Att sitta några polare hemma i nåns soffa och nöta ett spel eller krossa varandra i Halo. Något som dött ut mer och mer pga att de flesta spelen inte släpps med splitscreen utan bara har multiplayer över internet.

Har själv LANat i över 10 år och även om det blivit allt för sällan sen man slutade plugga så försöker jag dra igång något då och då.
I mitt fall så handlade det till 99% om gaming vid dessa LAN, förutom DH då det blev förvånansvärt lite gaming och en väldig massa irc, kramrutor och andra festivalaktiviteter.

En stor anledning till varför jag älskar LAN är för att man kan släppa alla måsten några dagar. Sitter du hemma så blir det inte samma grej, du går fortfarande ut med soporna, hjälper kanske till och städar, lagar mat osv osv.
Det blir aldrig riktigt samma grej och i min erfarenhet så blir det ofta mycket dötid då någon är iväg och gör nånting, det är sällan man synkar det så att man får ut så mycket gaming man kan.

Det kanske bara är mina egna erfarenheter?

Hur som helst, brukade ni åka på lan? Varför gör ni inte det längre? Eller om ni fortfarande åker på lan, vad är det som lockar er att fortsätta åka?
Kommer inte bli DHW17 för mig då 20+ var fullt när jag kollade för några veckor sen, nu är det för tätt inpå för att jag ska få med mig någon polare, bor ändå i Jämtland och det är en bit till Jönköping.

Visa signatur

*Citera för svar*
Work smart, not hard.

Permalänk
Medlem

Hur som helst, brukade ni åka på lan? Varför gör ni inte det längre? Eller om ni fortfarande åker på lan, vad är det som lockar er att fortsätta åka?

jag brukade ofta åka på LAN när jag var yngre, det slutade väl när man fick jobb med mer arbete och mer ansvarsområde, allt spelande och sena nätter fick prioriteras bort.

men jag kan sakna ibland gemenskapen av att sitta bredvid varandra och diskutera datorbyggen och hurvida bordsgrannen borde ta en dusch eller om det räckte med en Deo-dusch.

visst, jag kan tycka det är chill att sitta och lira lite xbox med polare över voice-chat..men det slår ju aldrig känslan och umgänget av att sitta ihopkrupna i en källare och njuta av varandras svettiga armhålor och diverse korta rökpauser och halvtömda colaburkar överallt och pizzakartonger.

Permalänk
Medlem

Jag lanar fortfarande då och då med några polare (29 år) vi ska lana nu i helgen är planen. Dock är vår typ av lan nog inte riktigt vad TS har i åtanke, vi krökar o tittar på premier leauge fotboll lika mycket som vi spelar spel. brukar bli några riktigt usla insatser i dota matchmaking framåt småtimmarna när ett antal öl och nån halvliter whiskey smugit sig ner i kistan

har aldrig varit något för mig att åka iväg på större lan typ DH, fanns en del halvstora lan i Norrköping med omnejd som vi åkte på för 10-15 år sedan men längre än så har jag aldrig orkat ta mig.

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem

Var med DH S/W 2004, var väl kul. Men det räckte de få gångerna. Nu blir det LAN om man har lust en gång per år med ett svenskt community i en skön stuga mitt ute i nada.

Permalänk
Medlem

LANar aldrig längre. Har knappt LANat sedan jag flyttade hemifrån och fick riktigt internet som inte var 56k modem. När det väl blivit något sedan dess har det varit mer av nostalgi än något annat.

Den sociala spelandet tar nu formen av brädspel.

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem

Kan också tillägga att jag tror esport och Twitch-fenomet har ersatt LAN upplevelsen för många idag.

Permalänk
Medlem

Själv så lanar jag och mina polare när det inte finns något annat planerat under helgen. Alla har laptops så det är inga som helst problem att sätta sig på bussen dit heller

Vi brukar oftast köra suvivalspel och äga upp servern vi spelar på

Visa signatur

Corsair Crystal 460x | MSI Z370 Carbon ATX | Intel Core i7 8700k | 16GB Corsair Vengeance 3200mhz | Palit GTX 1070 Ti | Samsung 960 EVO 500gb NVMe | Asus PG279Q 144hz IPS | Corsair K65 RGB MX Red | FinalMouse Ultralight Air58 / Zowie FK1 w/ paracablemod / Glorious Model O | Xtrfy XGP-L4

Permalänk

Älskar lan, men för mycket jobb att flytta med riggen hela tiden..

Visa signatur
Permalänk
Medlem

LANar nästan aldrig, enda gångerna jag varit på ett lan med okänt folk är större tävlingslan.
Brukade LANa en hel del med brorsan och kompisar och spela heroes 3 osv men när vi lika gärna kan göra det hemifrån så varför inte?

Permalänk
Medlem

Allt har ju upp och nergångar. Själv brukade jag hänga på demopartyn när jag var ung. Då satt vi och skapade demos (kodade, designade och gjorde musik) runt om i Sverige och Danmark. Efter några år (mitten av 90-talet) poppade det upp ett gäng idioter som spelade i ett hörn, men ingen la direkt märke till dem. Uppenbarligen hade dom missuppfattat poängen med datorer Denna grupp blev större och större, vi "andra" dog ut och sen föddes event som DH. Nu ser vi samma sak igen, men istället har det flyttats till hemmet.

Jag tror dock bara att detta delvis är sant, då de där "idioterna som satt i hörnet och spelade" är idag istället folk som går på Twitchcon osv. Man slopar helt enkelt datorerna och har en mötesplats med föreläsningar, frågepaneler osv.. Lite som vilken mässa som helst. Spelandet har flyttats till hemmet (bortsett från esport då).

Visa signatur

Galleri: https://imgur.com/a/4JTFzOF

Threadripper 1950X @ 3.8GHz — MSI X399 Gaming Pro Carbon
MSI 1080 Ti FE — 2 x PALIT 980 Ti — Corsair AXi1500W — G.Skill Trident Z RGB 64GB 3200 C14 — Corsair Obsidian 900D — EKWB custom loop — Acer Predator X34

Permalänk
Medlem

Har alltid haft som mål att ta mig på DH någon gång. Först var planen att jag skulle göra det innan jag blev "för gammal", men nu har jag kommit till insikt att jag blir nog aldrig för gammal för det.
Tänkte åka ned under gymnasietiden men när jag också bor i Jämtland precis som TS (bodde i ÖStersund då) så var känslan att det var för långt, för dyrt och för tidskrävande.

Nu på senare år så har jag alltid jobbar när DHW har anordnats och jag vet inte, men DHS känns inte lika lockande.

När vi anordnat LAN ute i byarna så har det alltid varit med benämning på Local, vi har således alltid kört offline. Då får man en mycket större gemenskap än om alla har internet. Annars är det lätt att folk lockas till att spela WoW, LoL och dylikt. På senare år så har det inte blivit några LAN överhuvudtaget.

Men ifall jag nästa år far på något LAN så måste det bli DH känns det som. Nordsken i Skellefteå eller något annat LAN känns för litet om man väl ska ta sig tid. Är nog tveksamt ifall jag ens kommer ta med mig någon dator, åker i såna fall för upplevelsen, mässan och E-sporten.

Men jag tror att det är lite bekvämt överlag idag, att unga inte tar sig tiden riktigt när det är så lätt med alla VoIP-program som finns att dra ihop ett gäng och spela tillsammans.

Visa signatur

Ursprungligen inskrivet av Galna_Dvärgen ... i begynnelsen skapade inet fri frakt för sweclockersmedlemmar och såg att det var gott.

Permalänk
Medlem

Jag kommer alltid att fortsätta med LAN, även om det inte blir jättemycket nu när man har två småbarn och sambo.

Minns fortfarande när farsan drog hem sina polare och hela huset var fullt med CRT-skärmar. Man satt i köket, vardagsrummet och nere i gillestugan på pingisbordet. Det blev ju svårt att kommunicera mellan våningsplanen så det blev en gammal brun sak (walkie-talkie?) med rödd knapp som man kunde trycka på för att snacka med varandra (en sådan som Tobias använder för att beställa mackor i Morran och Tobias).

Frysen fylld med piroger och billys, kylskåpet fullt med läsk.

Fruktansvärt roliga minnen genom åren. Och när man körde sitt första LAN ensam med sina polare. Pingisbordet i källaren har levererat om och om igen.

Har även styrt LAN på ett dagis då en snubbes morsa var "chef" eller nåt och lånade ut nycklarna. Där satt vi kanske 6-8 pers under en långhelg. Slaggade kunde man göra i stora hav med skumgummikuddar eller på stora tjockmadrasser.

Självklart kommer jag aldrig sluta med LAN då det är något som har funnits under hela min uppväxt och något som jag bara har fina minnen utav.

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem

Lanade mycket förut. Men inte nu längre. Anledningen är att alla har jobb alt. familj. Det händer dock att de med bärbara datorer åker hem till varandra ett par timmar. Men inte mer än 2-3st.
Ingen orkar släpa sin stationära dator för en natt under en helg längre
Däremot sitter vi mer och mer tillsammans på Skype/Discord och spelar ihop!

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

har många fina minnen från när adsl var en ovanlig sak. eller man satt och delade på 0.25mbit osv. någon hade tankat något spel under den senaste veckan. man satt 10st svettiga pojkar i ett garage. vissa i soffa och vissa satt på bildäck.
samma porr delades runt under längre tider och spelen folk hade var det man hade att spela
värma billyspizzor mellan två 3.5hårddiskar. detta kommer ungdomarna inte heller göra då de har tysta och svala ssder.

tiderna går vidare.

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
Medlem

Var iväg på olika LAN sisådär varannan helg åren runt millennieskiftet (och Dreamhack ett gäng gånger däromkring också) och hade så galet roligt hela tiden

Men men, numera har hela kompiskretsen i princip flyttat, skaffat barn etc så det blir aldrig av längre. Sen jag fick barn nummer två för fem år sen har jag inte varit iväg en enda gång. Andra saker får prioriteras helt enkelt.

Jag hoppas folk fortsätter LAN:a så de får njuta av idiotierna som ofrånkomligen inträffar förr eller senare

Numera behöver ju inte ens folk släpa på CRT:s, ungdomarna vet inte hur bra de har det

Permalänk
Medlem

Jag var nära att dra till DH 2003 eller 2004 tror jag det var men var för bökigt tyckte jag då med CRT skärm och tung tower-chassi. I dagens läge är det ju mycket lättare med LCD och man kan få en gamingburk å ett ganska litet chassi nu.

Närmaste jag varit är när några kompisar kopplas ihop några datorer och lirat men det har jag inte gjort sedan gymnasiet så över 10 år sedan.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Kanske inte jätte vanligt men det finns internet/spel cafe runt om i sverige som brukar ha 20-50 datorer, det kan vara tillräckligt för vissa om du vill ha någon typ av spel samhörighet. Om du är äldre och inte har några att spela med så kan det vara en bra plats att träffa folk faktiskt.

Permalänk
Medlem

Jag lanade en del under tonåren och jag saknar den tiden. Dock var det endast mindre, lokala lan (10-15 pers). Det är ett antal anledningar till att det inte sker längre och det är framförallt jobb och familj. De flesta var äldre än mig, så de fick förhinder tidigare än mig, men även jag har inte riktigt den möjligheten längre.

DH har tidigare lockat men jag har aldrigt haft någon att åka dit med. Nu får man nöja sig med att "lana" med en polare någon gång om året när han åker ner från Umeå.

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston A2000 1TB (x2), Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk

Jag och polare lanar än, vi är 25-28år, har lanat sedan man 12-13år hehe, dock svårare nu iom jobb, sambo, barn osv. Men håller elden tänd så länge de går!

Visa signatur

-"Robots are the future".

Marknadsreferenser:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1079311/sok?searchid=f...

Permalänk
Medlem

Lan idag kräver oftast internet uppkoppling eftersom knappt några spel idag har dedicated servers.
Förr kunde man sätta upp egna servers och hosta med.Det saknar jaf i dagens spel

Den lokal som jag och polarna fick låna gratis saknade uppkoppling och vi fick aldrig tag i någon annan lokal så intresset dog ut..Vi var alltid över 40st.Lokaken vi fick låna gratis var en loppis lager och ägaren använde oss som vakter så alla inbrott han haft innan skulle upphöra.Vilket det gjorde 👍

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk
Medlem

Just med DH, det är inte att de tillgängliggjort galet med platser?

Permalänk
Medlem

Var mest på LAN under skoltiden, högstadiet, gymnasiet. Gick ut gymnasiet 2002 tror jag. Efter det har det blivit extremt sällan, tror att bristen på tid, andra intressen, och att man nu faktiskt kan spela/tanka stora filer över internet. Ville man ha tag i någon/film/spel/porr på 90-talet var ju LAN ett absolut krav. Gick ju inte att tanka något på ett 15k modem.
Stora LAN (dreamhack) har aldrig intresserat mig....

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Medlem

Minns runt -96 när man körde dator och (crt-)skärm till polaren i lillsyrrans barnvagn, och vi körde Descent tillsammans, fan vad kul det va :). Kör aldrig multiplayer över nätet, tycker inte det ger något direkt.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

Själv har jag aldrig varit mycket för att lana, men det har nog mest med min asociala personlighet att göra. Min brorsa som nu är 14 å andra sidan åker ofta in till stan och sitter på ställen som Inferno Online med massa kompisar trots att han har en fullt duglig dator hemma, så kulturen verkar ju leva kvar i någon utsträckning iaf.

Visa signatur

Nummer ett: CPU: Ryzen 3800X. GPU: Asus Strix RTX 2080 ti MB: Asus ROG Strix X570 Gaming.RAM: 16GB G.Skill Flare X DDR4 3200Mhz CL14. Kylare: NZXT Kraken X62. PSU: Seasonic Prime Ultra 850W Titanium. Chassi: Phanteks Enthoo Evolv XSkärm: Asus PB287Q (4K),

Bärbara: Acer Aspire V Nitro VN7-591. CPU i7 4710HQ. RAM: 8GB 1600Mhz DDR3. GPU GTX 860M.

Permalänk
Livsnjutare 😎

LAN försvinner mer och mer iom snabba internetuppkopplingar i var mans hus och förenklade sätt att både spela och kommunicera ihop.

Då blir det bara omständigt att flytta alla saker för att träffas, koppla ihop allt (och ta ner den perfekta setupen man hade hemma..) för att sitta några timmar/dygn och lira ihop på dåliga stolar och bord.

Därför dör det ut.

... Tror jag.

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Jag o klasskompisarna från högstadiet brukade ha LAN i nåt hyreshuskällare när vi var 16-20. Brukade lira de senaste o bästa spelen (Quake, Duke Nukem 3D, Red Alert, Quake III, StarCraft, WarCraft III).

Det var en kul tid....

Dreamhack o liknande har jag aldrig varit på. Vill absolut inte betala för att nåra betalda spelares ska lira nån turnering.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

LAN.. vilka minnen. Mitt första riktiga LAN åkte jag på när jag var 13 år med en 233 Mhz pentium MMX-processor, 64 MB ram och ett Voodoo1. Minns inte ens om jag hade ett NIC i maskinen så jag kunde koppla upp mig mot LANet men vad kul det var.

Varit på massa LAN sedan genom åren i olika storlekar, oftast var man ett gäng på runt 10-20-pers i någon bygdegård, församlingshem eller hemma hos någon då kanske ett gäng på 5 pers. Sedan var man på ett gäng ett lite större LAN med runt 50-75 pers som arrangerades i teaterlokalen på grundskolan man gick på. Mycket BF 1942, Age of empires II, Counter-Strike, Unreal tournament som spelades då och runt 2005 fastnade men sedan i DotA-träsket.

2006 åkte jag på mitt första Rendezvous (RZ) i Skövde som besökare men lärde fort känna crew genom en kille som var assistent i våran klass så det resulterade i att jag var med och arrangerade RZ ett tiotalet gånger i Skövde. Vi brukade ha runt 300 deltagare och 20.000 i prispotten i Counter-Strike turneringen, vi har haft många kända namn inom CS-scenen som besökt Skövde genom åren. Genom den föreningen hade vi även tillgång till en lokal i en stad som vi kunde nyttja när vi ville med vettigt internet indraget, bra stolar och bord samt biorum och sovrum. Där spenderade man en del tid också.

DHW06 var jag på men har inte varit aktuellt att åka dit igen om deltagare, bara varit där och kikat någon gång efter det. Det var en upplevelse men det var ju mest gaming över internet som gällde då nätet var segmenterat.

2009 började jag jobba inom IT och i och med det började intresset svalna för att arrangera och delta på LAN då det nästan blev ens vardag fast utan spelandet då, vilket skedde över internet hemma istället. Bilar brudar och bärs lockade även mer när man fick körkort osv.

Nu är man förälder och lever ett samboliv. Jag tror mycket hänger på att det var en generationsgrej med LAN och kidsen idag inte uppskattar det på samma sätt som man själv gjorde då allt är mer lättillgängligt över internet idag. En stor grej för att åka på LAN var ju även att få bättre internetpipa då man satt med 0,5 Mbit/s ADSL hemma, bara det var en upplevelse. Samt all tankning och all teknik runt om LANet mer än spelandet som var tjusningen.

Om man skulle dra ihop något idag så skulle det nog vara med Oldschooltema, spela det man spelade för snart 15 år sedan samt undvika internetlir.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800XASUS Prime X570-P64 GB DDR4WD Black SN850 M.2 - 1TBNvidia GeForce GTX 1060 6 GBCorsair RM750X V2DEEPCOOL GAMMAXX L240 V2Fractal Design Define R5

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Beatnutz:

Allt har ju upp och nergångar. Själv brukade jag hänga på demopartyn när jag var ung. Då satt vi och skapade demos (kodade, designade och gjorde musik) runt om i Sverige och Danmark. Efter några år (mitten av 90-talet) poppade det upp ett gäng idioter som spelade i ett hörn, men ingen la direkt märke till dem. Uppenbarligen hade dom missuppfattat poängen med datorer Denna grupp blev större och större, vi "andra" dog ut och sen föddes event som DH. Nu ser vi samma sak igen, men istället har det flyttats till hemmet.

Jag tror dock bara att detta delvis är sant, då de där "idioterna som satt i hörnet och spelade" är idag istället folk som går på Twitchcon osv. Man slopar helt enkelt datorerna och har en mötesplats med föreläsningar, frågepaneler osv.. Lite som vilken mässa som helst. Spelandet har flyttats till hemmet (bortsett från esport då).

Bra skrivet! Det påminner mig om skolans datorklubb som var en gång varje vecka, där folk samlades och programmerade tillsammans. Deltagandet var väldigt dåligt tilld spelet Duke Nuke 3d kom och den ansvarige tillåt oss spel emot varandra på skolans nätverk, detta var långt innan de flesta hade hört talas om ordet internet..

Nå ett riktigt lan-party vore ej fel. Tänk er 3-5 dagar i sträck under semestern, tusentals personer deltar och det är direkt utslängning om någon ens nämner ordet spel, likaså skulle all internet vara bannlyst så att alla kommunikation enbart gick enbart mellan varandra.

Nå jag tror internet har minskat i princip alla mötesträffar bland folk fysisk, både när det gäller lanparti och vävstolstillverkning av mattor. För folk sitter hellre framför datorn.
När det gäller spel, så går det idag att spela online, behovet att samlas ett stort gäng är inte lika stort. Även om man nu har delay etc.

Permalänk
Medlem

För min egen del så är LAN en döende trend. Jag har nog inte lanat på 5-6 år nu, känner mig för gammal och slö för sådant.

Som många andra redan sagt, så tror jag att minskningen beror på snabbare internetuppkopplingar.

Permalänk
Medlem

LAN, det var länge sedan nu. Det närmsta jag kommer nu är när vi har det lugnt och långtråkigt på jobbet...

Då blire iaf ett "LAN" värdigt IT-avdelningen, dvs fjärranslutning till speldatorn hemma och sedan drar man igång typ CIV V mot de övriga på kontoret. Tack gode gud för bra internetuppkoppling.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician