Min gamla cpu luftkylare låter som en jetmotor ! /Kan man använda gammal kylare på ny cpu?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Min gamla cpu luftkylare låter som en jetmotor ! /Kan man använda gammal kylare på ny cpu?

Hej

Min gamla luftkylare låter som en motor är detta normalt? Grafikkortet 8800gt låter ingenting jämfört med kylaren. Den är väldigt gammal också som sagt men om jag köper en ny kylare till en äldre cpu är det en bra ide? Är det bara att ta bort den gamla och köpa tex be quiet kylaren och vips så kommer det inte låta någonting? Tanken var att köpa kylaren och sen om några månader kanske köpa ytterliggare en till cpu och flytta dit kylaren igen.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Är det fläkten som blivit dålig eller är det pga att den börjat varva mycket ?
Det går ofta att byta fläkt om man vill.
Köper du en ny kylare så brukar det följa med flera fästen så det går antagligen att flytta med den om du byter dator men kolla vilka fästen som ingår i så fall.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av mrqaffe:

Är det fläkten som blivit dålig eller är det pga att den börjat varva mycket ?
Det går ofta att byta fläkt om man vill.
Köper du en ny kylare så brukar det följa med flera fästen så det går antagligen att flytta med den om du byter dator men kolla vilka fästen som ingår i så fall.

Hur vet jag om fläkten blivit dålig? Den snurrar på ''som vanligt'' tycker jag iaf. Jag har haft kontakten från kylaren inkopplad till en liten dosa där jag själv kunde justera fläktvaren/hur snabbt det skulle gå om jag snurrade på den men sen cirka 2veckor så har jag istället kopplat in den till moderkortets cpu-fan ingång så nu styr den själv efter behov men den är hela tiden på högvarv och låter väldigt mycket även när jag bara är i windows utan något fönster uppe. Jag har en hel del damm runtom kylflänsarna som jag inte kan få bort, vet inte hur jag ska komma åt det har redan försökt, och fått bort en del kan det orsaka ljudet?

Har kollat på be quiets fästen, passar en atx faktor så ser inga problem där. Vet inte hur petigt det är med kylarpasta, att flytta runt med den till en annan cpu känns lite sådär.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av harmonica22:

Hur vet jag om fläkten blivit dålig? Den snurrar på ''som vanligt'' tycker jag iaf. Jag har haft kontakten från kylaren inkopplad till en liten dosa där jag själv kunde justera fläktvaren/hur snabbt det skulle gå om jag snurrade på den men sen cirka 2veckor så har jag istället kopplat in den till moderkortets cpu-fan ingång så nu styr den själv efter behov men den är hela tiden på högvarv och låter väldigt mycket även när jag bara är i windows utan något fönster uppe. Jag har en hel del damm runtom kylflänsarna som jag inte kan få bort, vet inte hur jag ska komma åt det har redan försökt, och fått bort en del kan det orsaka ljudet?

Har kollat på be quiets fästen, passar en atx faktor så ser inga problem där. Vet inte hur petigt det är med kylarpasta, att flytta runt med den till en annan cpu känns lite sådär.

Du borde börja med att göra rent och det enklaste är att blåsa med "tryckluft på burk" och du ska inte dammsuga inuti datorn för det kan skada den.

Har ljudet kommit sen du tog bort fläktkontrollern så beror det nog på att du inte ställt in nån styrkurva i bios för gör du inte det går fläkten med fullt varvtal hela tiden, kolla i manualen hur du justerar inställningarna i bios.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av mrqaffe:

Du borde börja med att göra rent och det enklaste är att blåsa med "tryckluft på burk" och du ska inte dammsuga inuti datorn för det kan skada den.

Har ljudet kommit sen du tog bort fläktkontrollern så beror det nog på att du inte ställt in nån styrkurva i bios för gör du inte det går fläkten med fullt varvtal hela tiden, kolla i manualen hur du justerar inställningarna i bios.

Sorry för jag e så sen med att svara ska kolla upp det om jag bara kunde komma in i bios när jag startar datorn och trycker på f12 för att komma in i bios så händer inget. Vid uppstart så svarar inte mitt tagentbord till skärmen kan inte komma in i bios tagentbordet har usbsladd inkopplad till datorn. Förr hade jag ett annat tagentbord men inte usb utan sån där gammal cirkel-aktig kontakt och då funkade det nu kommer jag inte ens in i bios ;/

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av harmonica22:

Sorry för jag e så sen med att svara ska kolla upp det om jag bara kunde komma in i bios när jag startar datorn och trycker på f12 för att komma in i bios så händer inget. Vid uppstart så svarar inte mitt tagentbord till skärmen kan inte komma in i bios tagentbordet har usbsladd inkopplad till datorn. Förr hade jag ett annat tagentbord men inte usb utan sån där gammal cirkel-aktig kontakt och då funkade det nu kommer jag inte ens in i bios ;/

Det kan vara så att det krävs ps2 anslutning eftersom man oftast kan välja i bios vad som stöds vid boot, när operativsystemet har startat så tar det över och då funkar även usb.
Det är däremot ovanligt att bios numera är förinställt på "bara ps2" om det inte är ett gammalt moderkort och i så fall borde det gå att ställa om bios så det accepterar usb genom att göra en cmos reset.
Det kan förstås även vara ett hårdvarufel som ligger bakom allt strul.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av mrqaffe:

Det kan vara så att det krävs ps2 anslutning eftersom man oftast kan välja i bios vad som stöds vid boot, när operativsystemet har startat så tar det över och då funkar även usb.
Det är däremot ovanligt att bios numera är förinställt på "bara ps2" om det inte är ett gammalt moderkort och i så fall borde det gå att ställa om bios så det accepterar usb genom att göra en cmos reset.
Det kan förstås även vara ett hårdvarufel som ligger bakom allt strul.

Ja denna datorn är från 2009 så det är en väldigt gammal bios jag har det stämmer. Vet du hur jag fixar detta, finns det något enkelt sätt att komma in till bios? Cmos reset har jag aldrig gjort hm får google på det. Men om jag ställer in så fläkten inte går på högvarv hela tiden blir det då så att jag sätter en fix speed på fan? Som jag hade när jag hade fläktkontrollen för det vill jag inte jag vill den ska sköta det själv(efter behov) men inte hela tiden gå på högvarv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av harmonica22:

Ja denna datorn är från 2009 så det är en väldigt gammal bios jag har det stämmer. Vet du hur jag fixar detta, finns det något enkelt sätt att komma in till bios? Cmos reset har jag aldrig gjort hm får google på det. Men om jag ställer in så fläkten inte går på högvarv hela tiden blir det då så att jag sätter en fix speed på fan? Som jag hade när jag hade fläktkontrollen för det vill jag inte jag vill den ska sköta det själv(efter behov) men inte hela tiden gå på högvarv.

Är det från 2009 bör det verkligen ha stöd för USB. Vad är det för moderkort? Du kan återställa CMOS genom att ta ut det lilla CR2032-batteriet på moderkortet och återmontera det. Du kan även ha ett program i Windows för att styra fläktarna. http://www.almico.com/speedfan.php Detta använde man flitigt när jag var yngre, i alla fall.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2666Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.3Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 850 250GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ CM Storm Quickfire, Cherry Blue ■ SS Rival 300
BenQ 24" XL2430T

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av harmonica22:

Ja denna datorn är från 2009 så det är en väldigt gammal bios jag har det stämmer. Vet du hur jag fixar detta, finns det något enkelt sätt att komma in till bios? Cmos reset har jag aldrig gjort hm får google på det. Men om jag ställer in så fläkten inte går på högvarv hela tiden blir det då så att jag sätter en fix speed på fan? Som jag hade när jag hade fläktkontrollen för det vill jag inte jag vill den ska sköta det själv(efter behov) men inte hela tiden gå på högvarv.

Du måste ju ha tillgång till tangentbordet så kolla i manualen om var bygeln för cmosreset sitter och funkar inte det får du fixa ett ps2 tangentbord.
Det står nog även i manualen vad du har för möjligheter för fläktstyrning.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av Dreijer:

Är det från 2009 bör det verkligen ha stöd för USB. Vad är det för moderkort? Du kan återställa CMOS genom att ta ut det lilla CR2032-batteriet på moderkortet och återmontera det. Du kan även ha ett program i Windows för att styra fläktarna. http://www.almico.com/speedfan.php Detta använde man flitigt när jag var yngre, i alla fall.

Sitter på tagentbordet och musen har också usb port så det funkar men bara efter uppstarten efter bios f12 har försvunnit och datorn laddats till windows om man säger så. För moderkortet har usb portar som funkar men inte vid uppstart. Blir lite rädd att röra där så jag inte pajjar nått laddar ner speedfan nu.

Detta är moderkortet: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2740#o...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av harmonica22:

Sitter på tagentbordet och musen har också usb port så det funkar men bara efter uppstarten efter bios f12 har försvunnit och datorn laddats till windows om man säger så. För moderkortet har usb portar som funkar men inte vid uppstart. Blir lite rädd att röra där så jag inte pajjar nått laddar ner speedfan nu.

Detta är moderkortet: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2740#o...

Prova att spamma DEL så fort datorn startar upp.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2666Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.3Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 850 250GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ CM Storm Quickfire, Cherry Blue ■ SS Rival 300
BenQ 24" XL2430T