70% använding i "idle" efter överklokning med 4690K

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

70% använding i "idle" efter överklokning med 4690K

Som ni ser här https://i.imgur.com/dNrVbdo.png så används resurserna ovanligt mycket från att göra ingenting! Det här är efter jag överklockade min processor från 3.5 till 4.2Ghz. Min kylare tar det här på allvar!(lite skämt på åsido) då jag når 55C enligt corsair link.

När jag spelar dataspel som Watch Dogs 2 eller FFXIV så verkar processorn inte bli allt för varm (vid 70C når den till) så känns som det borde inte vara något fel på kylpastan.

Men som sagt jag undrar om ni vet varför resurserna används och om ni vet hur man får slut på eländet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Sep 2011

@Swedman18:

Det går inte att expandera processen som tar kraft för att spåra ev. subsystem?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av richard_malmoe:

@Swedman18:

Det går inte att expandera processen som tar kraft för att spåra ev. subsystem?

https://i.imgur.com/Wk5TbZu.png

Jo det går , men inte vid sektionen systemavbrott och system som du ser på bilden

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Sep 2011

@Swedman18:

Skumt.
Kan tyvärr inte hjälpa...

Hoppas någon annan har en bra idé

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Feb 2004

Är datorn helt stabil? Har du stabilitetstestat den? Om den inte är helt stabil så kan det kanske vara så att din dator håller på med att korrigera fel pga av felberäkningar orsakad av för hög överklockning. Du kan ju prova att sänka din överklockning med säg 200mhz. Försvinner ditt bekymmer då så vet du varför.

Gaming rigg: Används främst till ms röj och minecraft.
Cpu: Intel 3970X @4,6Ghz. Mobo: Asus Rampage IV formula. Minne: Corsair 32gb 2133Mhz. Graffekort. 2x Nvidia 780 Ti SLI + 1x Nvidia 750 ti till Physx. PSU: Corsair 1000w någonting. Chassi: Fractal design define R4. Kylning Corsair H110i tror jag. Hdd: 500Gb SSD sandforce krets. Skärm: Asus spelskärm typ 24tum 144hz någonting. Jag kom inte riktigt ihåg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

Precis, testa sänk /återstall överklocken och se om problemet försvinner.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av necrodude:

Är datorn helt stabil? Har du stabilitetstestat den? Om den inte är helt stabil så kan det kanske vara så att din dator håller på med att korrigera fel pga av felberäkningar orsakad av för hög överklockning. Du kan ju prova att sänka din överklockning med säg 200mhz. Försvinner ditt bekymmer då så vet du varför.

Ja den är stabil, den beter sig likadant oavsett vad för överklockning jag gör (dvs om jag sänker eller höjer, också spänningen) har både gjort default med bios och blivit expert på att fixa memory leaks (som tydligen skulle kunna vara en del av problemet) men det blir tyvärr samma problem. Försökte lösa det här också med att göra en clean install med nytt OS och skanna igenom hela datorn efter rootkits (som paranoid man är). Enda skillnaden jag kan se är att under felsäkerhetsläge tar prestandan 30% men under vanligt läge ligger den på ungefär 60-65% (enligt taskbar).

Så här ser det ut med bara hwmonitor och chrome uppe; https://i.imgur.com/qzNL5Qr.png

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2009

@Swedman18: Hade ett liknande problem med min dator, det var Windows Update som fastnat på "searching for updates". Kör förvisso W7, kanske inte gäller 8, 10 eller vad du nu har.

| i5 4670k@stock + Noctua NH-U12s | GA-Z87X-UD3H | 16GB Corsair Vengeance LP 1600MHz | Sapphire Radeon R9 Fury Nitro | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A | FD Newton R3 600W | Intel 730 240GB + WD Green 2TB |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av klirre:

@Swedman18: Hade ett liknande problem med min dator, det var Windows Update som fastnat på "searching for updates". Kör förvisso W7, kanske inte gäller 8, 10 eller vad du nu har.

Hej jag har Windows 10! Tyvärr hjälpte det inte av att stoppa det heller :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
C:\Users
Registrerad
Jan 2011

Ett nytt "WMI Provider Host" malware är på gång kolla så att du inte har flera WMI Provider Host och att tjänsterna är riktat till %systemroot%\Windows\system32\wbem\
Folk på programmerings sidor undrar om det är Microsoft egen "malware (spionprogram)"
För att den här malware gillar att utnyttja processor kraft!

FX-8350 | CPU cooler Corsair H100| Crosshair V formula "BIOS version 1703" | Corsair XMS3 Vengeance 16GB (4x4GB) DDR3 PC3-15000 1866MHz "CMZ8GX3M2A1866C9" | Samsung 830 240GB | Highpoint 2720 | Asus Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av G3K:

Ett nytt "WMI Provider Host" malware är på gång kolla så att du inte har flera WMI Provider Host och att tjänsterna är riktat till %systemroot%\Windows\system32\wbem\
Folk på programmerings sidor undrar om det är Microsoft egen "malware (spionprogram)"
För att den här malware gillar att utnyttja processor kraft!

Hur ser man ifall man har det? Task Manager listar inte den ens. Men jag har använt både Bitdefender antivirus plus, Malwarebytes och Hitmanpro64 ESET online scanner men hittar inte något. Du får gärna länka så man kan läsa om denna malware

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
C:\Users
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av Swedman18:

Hur ser man ifall man har det? Task Manager listar inte den ens. Men jag har använt både Bitdefender antivirus plus, Malwarebytes och Hitmanpro64 ESET online scanner men hittar inte något. Du får gärna länka så man kan läsa om denna malware

I Aktivitetshanteraren så kan du bläddra ner i fliken Processer tills du ser flera "WMI Provider Host".

Här får du lite länkar om problemet
https://appuals.com/wmiprvse-exe-high-cpu-usage/
https://forum.kaspersky.com/lofiversion/index.php/t306819.htm...
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-p...

FX-8350 | CPU cooler Corsair H100| Crosshair V formula "BIOS version 1703" | Corsair XMS3 Vengeance 16GB (4x4GB) DDR3 PC3-15000 1866MHz "CMZ8GX3M2A1866C9" | Samsung 830 240GB | Highpoint 2720 | Asus Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av G3K:

I Aktivitetshanteraren så kan du bläddra ner i fliken Processer tills du ser flera "WMI Provider Host".

Här får du lite länkar om problemet
https://appuals.com/wmiprvse-exe-high-cpu-usage/
https://forum.kaspersky.com/lofiversion/index.php/t306819.htm...
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-p...

Det här är de enda två jag ser varav en (nätverkstjänsten) försvinner lite då och då. https://i.imgur.com/A0U3jFs.png Det känns som att jag "måste" ha något men inget program hittar något :/ inte ens bit defender rescue disc

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Feb 2004
Skrivet av Swedman18:

Ja den är stabil, den beter sig likadant oavsett vad för överklockning jag gör (dvs om jag sänker eller höjer, också spänningen) har både gjort default med bios och blivit expert på att fixa memory leaks (som tydligen skulle kunna vara en del av problemet) men det blir tyvärr samma problem. Försökte lösa det här också med att göra en clean install med nytt OS och skanna igenom hela datorn efter rootkits (som paranoid man är). Enda skillnaden jag kan se är att under felsäkerhetsläge tar prestandan 30% men under vanligt läge ligger den på ungefär 60-65% (enligt taskbar).

Så här ser det ut med bara hwmonitor och chrome uppe; https://i.imgur.com/qzNL5Qr.png

Du skriver att felet kvarstår oavsett vilken oc du kör med. Har du provat att återgåt till oklockat läge för att veta att det är till 100% klockningen som har orsakat bekymret?

Om du har säkerställt att det överklockningen som spökar så kan man släppa pratet om malware och fokusera på att hitta vad som spökar.

Det finns ju många saker som kan hända när man överklockar. Tex nätdelen inte orkar med och ger moderkortet underspänning. Saker kan bli underliga i så fall.

Har du höjt bussklockan? Ellet endast multiplen. En hög bussklocka kan få tex diskar att kuka ur.
En sak du kan prova är att höja south bridge voltage nått snäpp då större datamängder kan flyttas mellan minne, cpu och diskar när du överklockar. Jag har råkat ut för liknande på 775 bräda en gång i tiden.

Gaming rigg: Används främst till ms röj och minecraft.
Cpu: Intel 3970X @4,6Ghz. Mobo: Asus Rampage IV formula. Minne: Corsair 32gb 2133Mhz. Graffekort. 2x Nvidia 780 Ti SLI + 1x Nvidia 750 ti till Physx. PSU: Corsair 1000w någonting. Chassi: Fractal design define R4. Kylning Corsair H110i tror jag. Hdd: 500Gb SSD sandforce krets. Skärm: Asus spelskärm typ 24tum 144hz någonting. Jag kom inte riktigt ihåg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av necrodude:

Du skriver att felet kvarstår oavsett vilken oc du kör med. Har du provat att återgåt till oklockat läge för att veta att det är till 100% klockningen som har orsakat bekymret?

Om du har säkerställt att det överklockningen som spökar så kan man släppa pratet om malware och fokusera på att hitta vad som spökar.

Det finns ju många saker som kan hända när man överklockar. Tex nätdelen inte orkar med och ger moderkortet underspänning. Saker kan bli underliga i så fall.

Har du höjt bussklockan? Ellet endast multiplen. En hög bussklocka kan få tex diskar att kuka ur.
En sak du kan prova är att höja south bridge voltage nått snäpp då större datamängder kan flyttas mellan minne, cpu och diskar när du överklockar. Jag har råkat ut för liknande på 775 bräda en gång i tiden.

Jag håller helt klart med dig att det är bäst att säkerställa om det var överklockningen som spökar dessvärre är jag inte lika säker om det längre.

Däremot kan jag säga att jag använde Intel Extreme Tuning Utility för att testa stabiliteten (och dumt nog) ändrade klockinställningar via den (/innan jag fick det här problemet självklart) är det något som kan paja biosen?

Jag sänkte klockningen till 3.5 Ghz och sänkte minnena från 1666Mhz till 1333Mhz , nu tar de ungefär 55% av cpun men datorn upplevs något segare än innan. Så jag kan inte säga det blev en förbättring tyvärr. Vet inte hur man höjer south bridge voltage, har alla moderkort ett southbridge?

Det här är mitt moderkort asus z97-p

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

Det var ett äckligt, hemskt förfärlig rootkit virus. Kaspersky spårade en ip adress till Hongkong. Och allt sånt kommer göra en ny tråd i rätt sektion för att säkerställa att allt skit är borta.

Tack för att ni hjälpte till. Det fick mig fokusera om det var något annat än överklockning!