Permalänk
Medlem

Alla spel fryser!

Hej!

Jag byggde min dator 2014 och har inte haft några nämnvärda problem med den sedan dess. Denna höst började dock spel frysa. I början hände det sällan, men nu händer det hela tiden. När problemet händer här temperaturerna normala (Aldrig över 70c) och det händer i såväl krävande som lättdrivna spel (Tex både i witcher 3 och sniper elite 2). I samband med att spelet frusit så har även windows frusit, det har har inte gått att tabba sig ur spelet och försöker stänga av normalt står datorn bara och "tuggar". Jag gjorde dock en clean install med win 7 ist för 10 och då kan jag tabba mig ur spelen och avsluta processen.

Operativsystem: Microsoft Windows 7 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core i5 3570k
Processorkylare: Cooler master 212 EVO
Moderkort: Intel DZ77GA-70K - EXTREME Series
Minne: Kingston 8GB 1600MHz -
Grafikkort: XFX Radeon HD 7970
Hårddisk: Samsung 840 120GB, WD blå 1TB
Nätaggregat: Fractal Design 800W
Övrig kylning: 1x120mm insug och 2x80mm utblås i lådan

Jag är inte superteknisk, så om ni har några tips på hur jag kan identifiera vad som strular är jag evigt tacksam.

Jag har sökt på google och inte hittat några svar, så nu sätter jag allt mitt hopp till grabbarna på forat.

Permalänk
Medlem

@AOTKPTA:
Dvs att du har samma problem med en nyinstallerad win7 som du hade med ditt föregående win10? Du kan man nog utesluta mjukvaran. Om det inte är någon mjukvara du installerar hela tiden som orsaken problemen. Kommer du ihåg om det är några förändringar vad gäller drivers från när det funkade bra tills det började krångla? Förutom grafikdrivers, som man brukar uppdatera lite oftare än det övriga.

Kan ju vara hw problem, efter några år så sliter det ju på komponenterna också. Svårt att säga på rak arm vad som är fel. Vad innebär ofta för dig? 5 minuter 1h? En gång om dagen? Allt fungerar ena sekunden, sen nästa så fryser sig allt så du kan inte göra nått? Eller kommer det mer långsamt? Med tanke på dina temps så antar jag det sker bara när datorn varit igång ett tag? Inga problem med damm i datorn?

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Fortsätter ljud och sånt i bakgrunden?

Permalänk
Medlem

@fragwolf: Tack för bra poänger!

Problemet kvarstår trots 2 formaterade hårddiskar och att jag installerat Win7!

Det fryser från en sekund till en annan i alla spel utom Witcher 3 där det sker succesivt. Först blir mini mapen svart och fiender börjar beté sig märkligt. Sedan dröjer det en halv minut innan det fryser helt. Och! Om jag trycker upp huvudmenyn fryser det på direkten när dessa symptom visar sig.
Nej jag kan inte komma ihåg att jag förändrat just någonting innan detta började hända, förutom grafikdrivers.
Frekvensen är lite olika men det är mycket ovanligt att jag kan spela en timme utan att det händer. Oftast händer det en gång i kvarten.

Permalänk
Medlem

@Semjonov: Det beror också på, i både GTA V och the Witcher fortsätter ljudmattan som är i bakgrunden att låta! Och det är inga övriga ljud (typ buzzes eller så.)

edit: skulle bara lägga till en grej

Permalänk
Medlem

Hade lite problem med att spel frös emellanåt men ljudet fortsatte, jag hittade en tråd om det på google där de hänvisade till energibesparingsalternativen på PCIe. Jag stängde av den funktionen och mina problem löste sig.
Kan vara värt ett försök?

Visa signatur

Bygger:
■i7-6850k ■Asus rampage V E10 ■Dominator 32Gb 3,2GHz
■Asus GTX 1080 x2 sli ■Samsung 850 PRO 512Gb + 128Gb
■Corsair ax1200i ■Acer 27" IPS

Permalänk
Medlem

Jag skulle absolut testa ett annat grafikkort. Hade ett trasigt 290x som uppförde sig så. Jag kunde få det hyfsat stabilt genom att öka volten till gpu

Permalänk
Medlem

Tack för bra tips!

PCI:s energisparfunktion var redan avstängd!

Jag får ta och rota fram ett gammalt kort under morgondagen! Återkommer med resultat då.