Problem med wlan-täckning i lägenhet (wall of text)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Problem med wlan-täckning i lägenhet (wall of text)

Hej,

jag har problem med täckningen i ett av rummen i min lägenhet. På bilden nedan så sitter modemet/routern (Comhem Netgear CG3700) vid X:et. Rummet med dålig täckning är det uppe till höger som är markerat. (Det mörka partiet däremellan är teglade väggar med murstockar för gamla kakelugnar. Antar att det dämpar signalerna en del.)

Mitt problem är att datorn som står i det rummet tappar uppkopplingen ofta, liksom den Sonos-högtalare som står där. Går jag in med mobilen där så slår den över till 4G-nätet istället för wlanet. I övriga rum fungerar allt utan problem.
Jag testade att sätta en TP-link TL-WPA4530 (https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/trad...) i rummet för att utöka nätet, men det resulterade i att samtliga Sonos-högtalare i lägenheten började strula. Tror att konfigurationen av WPA-funktionen inte fungerade riktigt som den skulle på 5GHz-nätet (och det är där alla Sonos-enheter är anslutna), utan istället skapades förmodligen ett nytt wlan med samma SSID som krockade med det gamla.

Dessutom har jag problem med min Chromecast som sitter endast några centimeter från modemet/routern. Den buffrar konstant när man castar video till den. Dessutom kan jag inte ansluta den till 5GHz-nätet.

I övrigt har jag inga problem att ansluta mobiler, surfplattor eller laptops till vare sig 2,4- eller 5GHZ-näten.

Är det någon som har förslag på en lösning? Jag kan tyvärr inte flytta på modemet/routern och jag drar helst inga kablar om jag inte måste. Kan det vara modemet/routern från Comhem som strular? Ersätta med annan router?

Tacksam för svar! Hoppas det går att förstå något av texten...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2002

Konstigt att det varken går att flytta routern eller dra kablar. Men det finns ju sådana där "nätverk över elnätet" prylar som man kanske kan använda istället för trådlöst? En annan tanke jag fick var att klä den övre väggen med aluminiumfolie för att studsa tillbaka wifi till rummet med dålig täckning för det verkar ju som rummet hamnar i radioskugga bakom murstocken.

Om det hade gått att dra nätverkskabel skulle man kunna sätta en accesspunkt i rummet med dålig täckning (som ansluts till routern via nätverkskabeln). Måste du ha wifi och inte kan koppla datorn till en sådan där nätverk över elnätet pryl så kanske du istället kan ansluta accesspunkten till nätverk över elnät.

Edit: Ser att du kör diverse prylar på wifi när jag läser ditt inlägg igen. Ja då är mitt tips att som sagt koppla en accesspunkt via elnäts-nätverk i det rummet som saknar täckning.

Edit 2: Jaha läste igen och gick in på länken och du hade alltså redan provat mitt tips. OK då vet jag inte riktigt. Men om den ger samma SSID och det orsakar konflikt så kan du testa olika SSID på router och accesspunkten och så ansluter du till den SSID som funkar bäst på platsen du befinner dig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av ronnylov:

Edit 2: Jaha läste igen och gick in på länken och du hade alltså redan provat mitt tips. OK då vet jag inte riktigt. Men om den ger samma SSID och det orsakar konflikt så kan du testa olika SSID på router och accesspunkten och så ansluter du till den SSID som funkar bäst på platsen du befinner dig.

Tyvärr funkar det inte att köra olika SSID då samtliga Sonos-enheter måste ligga på samma.

Och självklart GÅR det att dra kablar, men jag undviker det helst om jag slipper. Det är ju det som är grejen med trådlöst.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby
Registrerad
Apr 2009

Prova 2,4GhZ bandet. 5GHz har mycket svårare att nå genom väggar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Mar 2009

Du kan testa med en range extender som du sätter i rummet med dålig teckning.

Ofta har dom betydligt bättre antenner så dom har lättare att hålla kontakt med din router.

Jag har en enkel https://www.inet.se/produkt/6210391/netgear-ex2700-n300?utm_s... och bara den dubblar signalstyrkan i andra änden av lägenheten.

Du bör dock köpa en bättre med ac och dual band. (Även om 2.4 har bättre räckvidd som noterat ovan)

Trots att man rekommenderar att sätta range extenders på en unik SSID så kan du sätta samma SSID som på din router. (Om det här ger samma problem som för din home plug är svårt att säga. Har lite svårt att förstå varför dina Sonos skulle strula.) EDIT se längst ner.

Att ha samma SSID på flera sändare kan ge problem med roaming i lägenheten dvs mobila enheter byter inte från från en svagare signal till den starkare när du går runt där. Men stationära enheter kopplar upp till den starkaste signalen så enheterna i rummet med dålig täckning bör gå bättre.

Ett par år sen jag testade det här så googla för säkerhets skull, så ingen ny teknik ändrat det här.

Förresten, den här mobilappen är rätt bra för att kolla signalstyrkan på olika ställen i en lägenhet för att få en uppfattning var det är skugga och hitta bästa band.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wif...

EDIT Googlade Sonos-problemet med extender och det är ett problem med extenders. Lösningen heter Sonos BOOST. http://www.sonos.com/sv-se/shop/boost.html
http://sonos-sv.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3079/~/s...

Och för PC'n får du köra en range extender och då med unikt SSID.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du kan prova med en accesspunkt med riktantenn placerad vid routern och riktad mot det krånglande rummet.
Undvik repeaters /rangeextenders så långt det bara går då de i bästa fall halverar hastigheten och dubblerar latensen.
Det vettigaste är naturligtvis att dra kabel och montera en accesspunkt på andra sidan murstocken men du kan ju troligen få det bättre även av en bättre placerad ap i samma rum som du har routern bara du kunde komma runt murstocken elelr komma ut i gången med den.
Ubiquiti gör bra prylar och en https://www.dustinhome.se/product/5010603880/unifi-ap-long-ra... kan kanske passa i ditt fall för att komma in i rummet.
Eller kanske denna
https://www.dustinhome.se/product/5010517426/nanostation-m2-2...

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.