Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Mar 2002

Förbättra trådlös länk

Hallå!

Har bekymmer med en trådlös länk. Kör idag två st Nanostation M2 på ett avstånd av knappt 300m men en massa träd och hus i vägen.
Det fungerar men inte mer än så. Har hackat oss fram i flera år men nu är jag sugen på att uppgradera.

Någon som har tips på något lite kraftigare? Med tanke på alla hinder så misstänker jag att man borde stanna kvar på 2,4ghz, vad tror ni?

En bild på hur mottagningen ser ut idag:

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Mar 2011

Med "en massa träd och hus i vägen" skall du inte ha allt för stora förväntningar.

Visst, du kan köra med antenner med kraftigare gain = smalare bandwidth. Men det är inte säkert att det ger mer än ett par dB's förbättring. Med -83 dBm idag hjälper det inte speciellt mycket.

Fäll träden/husen, eller skapa andra bättre förhållanden (annan/högre antennplacering tex). Annars är det gräva som gäller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2013

En fråga. Är det möjligt att sätta upp en relästation? Dvs finns det någon byggnad där det är fri sikt till båda ändpunkterna?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Apr 2005

Är det en länk mellan endast två punkter så kan du prova om du får bättre värden om du slår av Airmax.

Du kan även prova att gå ner till något annat än 40 MHz "Channel width".

Med vänlig hälsning

Andréas Öhr
Epradius

Teknikkonsult inom elteknik, nätverk, antennteknik, KNX.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Mar 2002

Den har fått hoppa fritt mellan 20 och 40 MHz vilket kanske är en del i att det fungerat lite olika här. Kan dra ner den till 5MHz med vilket ger bättre signal men sämre hastighet.
Testade att stänga av Airmax nu, gav ingen uppenbar skillnad.

Det funkar ju oftast helt okej här men hade hoppats man kunde snäppa upp det något steg med en starkare produkt.

Jag tror inte det är möjligt att sätta upp en relästation tyvärr.

Trädvy Permalänk
Forumledare
Registrerad
Jan 2005

*Tråd rensad i enlighet med §8 i forumreglerna*
/moderator

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Att öka uteffekt på Wlan är olaglig aktivitet, så detta skall man inte ens diskutera precis som att det finns regler när det gäller att tanka ned filmer via torrent etc. på forumet.

Det man har kvar att leka med är att förbättra antennernerna till mer riktade antennmodeller och korta av kablarna mellan AP och antenner - är det 1/8"-skosnören (som RG58/RG223-typ) så tappar man ~1 (2.4 GHz) - 2 dB (5 GHz) per meter, är det tunna skosnören (RG174-typ) så är det dubbla förlusten ungefär (3 dB förlust är samma sak som halverad effekt, dvs är det 100 mW ut på utgången så är det 50 mW kvar i kabeln av RG223-typ efter dryga 1.5 meter (vid 5 Ghz) vid 3 dB förlust) och så fort det är mer än några enstaka meter så använder man helst lågförlust halvtumskabel med skumisolering, och i området dm - till någon eller par meter, kabel av 1/4"-typ (lågförlusttyp av RG214-motsvarighet). Ju kortare kabeln är mellan AP och antenn - ju mer effekt hamnar i antennen - detta är jätteviktigt!!

Om man ligger på -85 dBm och funktions-gräns så behöver man öka uteffekten en faktor 100 gånger om man skall nåt upp till -65 dBm för full fart - dvs. att man går från 100 mW till 10 Watt i uteffekt.

Detta är alltså inte realistisk åtgärd med att höja uteffekt så mycket i de flesta fallen och max uteffekt är också reglerat i Lag.

Att välja antenner med 5 dB högre Gain än de befintliga använda antennerna på båda sidorna och minska kablarnas förluster (grövre diameter/kortare längd om det är mer än dm-korta stumpar) med tillsammans säg 13 dB total förbättring kan göra att nivån går från -85 till -72 dBm på mottagarsidan - klar förbättring och ger utrymme för mer avancerad modulation (och därmed högre bittakt) även om det är en bit ifrån max kapacitet (vid ~-65 dBm), och motsvarar i verkan som en effekthöjning från 100 mW till 2 Watt uteffekt på AP:n om man inte gör någon åtgärd alls på antennsystemet.

Med andra ord lägg ned kraften på att förbättra antennsystemet - inte att öka effekten (och är olagligt), då att tex. gå från 100 mW till 200 mW uteffekt ger bara 3 dB förbättring och är knappt märkbar förbättring alls i Radio/dataöverförings-sammanhang (titta på Shannons lag om man vill studera noggrannare när det gäller överföringskapacitet kontra nödvändiga signal-effektnivåer över brusgolvs-nivåer i signalvägarna - det är dyrt effektmässigt med kvadratisk verkan på effektbehov när man vill ha allt högre datakapacitet med hjälp av mer komplicerad modulation...)

Med andra ord 3 dB höjning (dubbla effekten) märks knappt alls, 10-dubbla effekthöjning (10 dB högre) märks ordentligt i förbättring (om det inte är bra redan och slagit i kapacitetstaket). Med andra ord i arbete med att förbättra antennsystem så skall man sikta på (minst) 10 dB förbättring totalt sett i minskade länkförluster för att märka av en betydande förbättring i stabilitet och datahastighet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Apr 2005
Skrivet av xxargs:

Att öka uteffekt på Wlan är olaglig aktivitet, så detta skall man inte ens diskutera precis som att det finns regler när det gäller att tanka ned filmer via torrent etc. på forumet.

Nu var det ju inte en diskussion om det. Mitt svar var att man inte behöver vända sig utomlands för något sådant. Det går lösa med standardprylar, för att belysa att det faktiskt är ganska lätt att göra fel med helt vanliga prylar. Det är med vissa produkter tillsammans med en del antenner helt omöjligt att sätta ihop ett lagligt "kit".

100 mw är max EIRP för 2.4 GHz. På 5GHz är det tillåtet med 200 mw och 1W under vissa förutsättningar. Så att säga att det är olaglig aktivitet att öka uteffekten på ett WLAN är ju endast sant om man överstiger max tillåten nivå.

Så länge Sändare+kablar+antennvinst INTE överstiger 20dBm på sändarsidan så är det ju lugnt. Men det är ganska vanligt att folk missförstår att sändaren ensam är 20dBm EIRP och sedan köper man monsterkablar och gigantiska riktantenner. Detta är förvisso bra för hörbarheten och förbättrar mottagningsförhållandet. Men det gör ju att man måste ställa ner sändareffekten i motsvarande grad, så att vi ut från antennen endast är maximala gränsvärdet.

Det exempel jag hänvisade till var en vanligt förekommande accesspunkt som ihop med en 24dB riktantenn inte går göra annat än olaglig om man inte lägger till några meter kabel för att dämpa ner uteffekten till max 20dBm EIRP.

Med vänlig hälsning

Andréas Öhr
Epradius

Teknikkonsult inom elteknik, nätverk, antennteknik, KNX.