Microsoft: "Windows 7 är inte längre säkert"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Finns en del online spel som aldrig verkar lämna "beta"
Du får min poäng iaf, och jag förstod din.

Nu pratar jag inte bara om vanliga användaren dock, utan även de som "vet vad de gör". Men jag håller med din grundlogik.

Visst kan du aldrig efter täta så bra som du kan med en bra grund, men två saker måste tas i aspekt här.
1. Vad är ditt säkerhetsproblem?
2. Vill tjuven/hackaren åt dig, vad är det enklaste sättet?

Tror vi båda kan komma överens om att enklaste sättet att gå förbi både Win 10 och Win 7 säkerhet är med den där okunniga användaren framför skärmen. Oavsett hur mycket lås du har på dörren, hur mycket larm säkerhet och vakthundar du har, hjälper inte ett skit när användaren för att kunna träffa en vän måste låsa in vakthunden och öppna alla lås, och sen vännen visar sig vara en tjuv istället.

Användaren är ju alltid den svaga länken i kedjan, den del som inte går att patcha bort. Därför blir det en viss kompromiss mellan säkerhet och användarvänlighet. Microsoft inriktar sig ju i huvudsak på normalanvändaren eftersom det är den stora massan och svårigheten blir ju att bygga ett system som fyller alla krav idag när vi är online med i princip allt vi har och ändå är lätt att använda.

Skrivet av Paddanx:

MS har gång på gång visat att de inte klarar av att hantera detta hel automatiskt, och problemet blir då användaren som blint litar på AV, Win10 eller andra säkerhetsfunktioner. Speciellt när man många gånger måste stänga av eller pilla med dessa säkerhetsfunktioner för att just få Win 10 att fungera som man vill. Då faller hela konceptet.

Och slutligen... vill en hackare in, kommer han in, precis som jag lovar dig att vill tjuven in, kommer han in

Jag är dock lite fundersam på vilka säkerhetsinställningar som behöver stängas av. Kan inte påminna mig om att jag behövs stänga av något relaterat till säkerhet. Och då räknar jag naturligtvis inte Microsofts olika insamlingar av användar/systemdata som säkerhetsrelaterat på det sättet.

Skrivet av Paddanx:

Beror ju på vem som vinner... hackare har redan flera gånger visat att de springer cirklar runt allt var Windows säkerhet är, och tom Apples omöjliga att hacka telefoner går de runt. Så länge MS har stängd källkod, och vi inte vet vem i tusan som har nyckel till dörrarna du har låst, så vet vi inte ett skit om vad som är "säkert" i detta OS.

Så de få som kör på ett utdaterad liten plattform kommer ingen bry sig om.. verken hackare eller MS... blir lite av ett dubbel eggat svärd.

Med tanke på att deras motto numera är att samla in en massa data så är redan en hel del dörrar inne i OSet potentiellt öppna, så det är bara ytterdörren kvar. Med tanke på att jag redan har hittat sätt att gå runt en hel del av dessa säkerhets saker, trots min "låga" kunskap, så har jag inte mycket till tillit längre för MS Win10s säkerhet.

Sen är det trots allt väldigt lika kärnor för dem att säkra, och bästa säkerheten är just att bugg testa allt, och alla. Att hitta felen innan de når kunde. MS valde att sparka alla dessa... så, där flög största delen av säkerheten.

Förstår det, men för slutanvändaren är både små fel som irriterar och tvingar dem att "göra något åt det", lika farliga som USB buggen som gör att du kan stjäla lösenord från webbläsaren, till keylogga mm.

För att hoppa till bil-anologin, det flesta olyckor sker inte för att bilens bromsar inte fungerar... utan för att man litar på att bilen ska stanna i tid.. alltid. Även volvo gjorde detta med sin auto-bromsande bil som inte skulle kunna krocka... och de krockade, för den var fel inställd.

Hackare och utvecklare av malware kommer alltid att ligga lite före, det finns en anledning till att det finns anställda till att göra samma sak. Bästa sättet att hitta säkerhetsluckor är ju aktivt fokusera på det, och helst med erfarenhet i ryggen. Jag har ingen insikt i hur stor intern fokus Microsoft har på detta, jag kan bara hoppas att de gör det samt att kommunikationen med övriga säkerhetsföretag funkar så att upptäckter blir inrapporterade.

Att det finns några större medvetet inbyggda säkerhetsluckor i Windows 10 mot Windows 7 tror jag inte. Inte heller att Microsoft på något sätt skulle använda information om användarna i negativt syfte. Däremot så blir vi mer och mer online, "i molnet" så att säga, och vi gör helt rätt i att ifrågasätta hur säkerheten är kring det som lagras på servrar online. Något som visat sig flera gånger under de senaste åren, när t ex iCloud eller olika mailservrar hackats.

Att stänga av säkerhetsfunktioner för att man är irriterad över funktionen kan vara väldigt riskfyllt. Exempelvis UAC, folk stänger av UAC för att slippa få upp en ruta om att köra programmet för de "vet ju vad de gör och vilket program de har startat" och sen får de heller inga notifikationer om när program de inte vill ha startade går igång. Nu var UAC i sin ursprungsform i Vista alldeles för påträngande, men i dagens system finns ingen poäng för normalanvändaren att stänga av det.

Skrivet av Paddanx:

Som sagt, de stora kända buggarna är redan lappade i många av Windows 7/8 uppdateringar. De större "designfelen" måste nytt tänk till, ja, men det finns inget som säger att det är felfri design, och statsen ovan visar att Win 10 redan ligger efter, trots denna.

Statistiken ovan kan lätt bli lite missvisande. Att det finns fler publicerade säkerhetsuppdateringar för ett system behöver inte betyda att systemet är osäkrare i sig. Men med ett större utbud av funktioner så blir ju förstås antalet riskområden större. Och av de 172 uppdateringarna för Windows 10 under 2016 så är 120 av dessa problem är plattformsöverskridande och drabbar även Windows 7. Nu kan man ju ändå tycka att 52 patchar är för mycket, men det är ju som du säger ett nytt system.

Skrivet av Paddanx:

I slutändan handlar det dock om vad du fruktar mest... en hackare som skadar din dator och ev stjäl något, eller MS som redan har alla dina lösenord, skickar lite av dem till Wifi och loggar allt du gör ändå, och ger din patcher som skadar din dator. Vi fruktar säkerhetshålet, men ignorerar det största av dem alla...

För normalanvändaren tycker jag det är bäst att hålla sig uppdaterad till det nyaste OS'et, men möjligen med fördröjning av funktionsuppdateringar aktiverad. För en avancerad användare som, som du säger "vet vad den gör", så kan man dröja kvar på ett äldre operativ om man kan acceptera att kanske bli utan vissa funktioner och få jobba lite extra med säkerheten. Jag är inte den som absolut ska pusha in alla på det nyaste direkt, jag vill bara att man ska välja baserat på något mer än att man är van vid det gamla, för det plus en viss rädsla för att gå in i något nytt tror jag står för 90% av användarnas val att inte uppgradera.

Och är man orolig för hur Microsoft själva agerar som företag när det gäller ens egen integritet så tror jag inte att stanna på ett äldre operativ är en effektiv lösning, utan då är det nog att helt byta leverantör av det OS man använder som gäller. (om man anser att företaget inte lyssnar dvs, för första steget är ju att försöka få till en ändring)

Slutparantes tillagd
Permalänk
Medlem
Skrivet av oceanic:

Att inte Microsoft lär sej någon gång, man behöver inte uppfinna hjulet varje gång man släpper ny version på operativsystem, nya Linux distros och macOS förfinar tidigare versioner och uppskattas generellt direkt av användarna, med MS får man vänta till första servicepacken om det är ens lönt att installera tingesten.

Skickades från m.sweclockers.com

Microsoft om någon har väl inte återuppfunnit hjulet. Finns gott om spår av Windows XP i Windows 10 vad gäller kontrollpanelen och liknande. I Windows Vista fanns element av Windows 3.1 kvar.

Linux däremot, där har du t.ex. Gnome 3:s enorma svängning från ett väldigt Windows XP-liknande gränssnitt till en fullskärmslauncher optimerad för icke-existerande Linux-tablets, vilket gjorde att folk började forka Gnome 2 och skapa egna varianter för man hatade 3:an. KDE Plasma 4 och 5 har också mött en del motstånd p.g.a det är så förändrat och ofta instabilt i de första versionerna. Sen har du Wayland, Mir, Unity 8 o.s.v. som alla är enorma förändringar.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Om man tycker att det är okomplicerat att sitta med moddad hostfil, noscript och allt vad folk nu gör för att blocka "spionage", är det då ett så stort steg att köra ett Powershell-script som någon annan redan har skrivit? Det var i alla fall allt jag behövde göra för att få bort appar som jag tyckte var onödiga.

Var lite konsekvent. Antingen så vägrar man krångel och vägrar Windows, eller så tycker man att krångel är OK för att få den upplevelse man vill ha.

https://github.com/W4RH4WK/Debloat-Windows-10/blob/master/scr...

Du har inte fattat poängen, det handlar om att det är fel väg att gå av MS, och om du bara rycker på axlarna och menar på att man får finna sig i saker och ting och hålla käften, hur tror du egentligen att Windows kommer bli i framtiden? Du som är så mycket emot stora stygga företag annars blundar bara när Microsoft pissar dig i ansiktet. Det är kunden som bestämmer över en produkts framtid, och när kunder inte bryr sig om problem bara för att dom nu inte skulle vara tillräckligt stora nog för att man skall orka med att säga emot, vad tror du händer med sagd produkt då? Får med en fin dubbelstandard, det gillar företagen.

Permalänk
Avstängd

Säkert och säkert... allt beror på vad man klickar och inte klickar på helt enkelt

Visa signatur

https://mega.nz/#!xNBjAJKA!OQctTR0tY5EK1Dk68MV0loIyCD3ftwL_KI...
(DX-11 DLL-fil till SweetFX/Reshade som är kompatibel med GTA 5)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Du har inte fattat poängen, det handlar om att det är fel väg att gå av MS, och om du bara rycker på axlarna och menar på att man får finna sig i saker och ting och hålla käften, hur tror du egentligen att Windows kommer bli i framtiden? Du som är så mycket emot stora stygga företag annars blundar bara när Microsoft pissar dig i ansiktet. Det är kunden som bestämmer över en produkts framtid, och när kunder inte bryr sig om problem bara för att dom nu inte skulle vara tillräckligt stora nog för att man skall orka med att säga emot, vad tror du händer med sagd produkt då? Får med en fin dubbelstandard, det gillar företagen.

Vet du ens vad du själv tycker?

Först är det fel för att det är krångligt, men när jag visar att det inte behöver vara det så är det inte det det handlar om? Att diskutera med dig är som att spela whack-a-mole. Du skiftar hela tiden vad du tycker fokus är.

Vad du och jag tycker spelar ingen roll i Microsofts ögon, och det är att värdera sig själv väl högt om man tror annat.

Mitt motstånd mot startskärmen handlade om att det rätt tydligt gick att se att det var ett försök att slå sig in på mobilmarknaden utan hänsyn till användaren, och därför var jag också kritisk.

Men bloatware och kartläggning för annonser är varken nytt eller unikt för Microsoft, de "gör bara som alla andra". Jag tycker det är en dubbelstandard att vara OK med när andra företag gör så, men inte när Microsoft gör det. Det är ingen skillnad.

Sen så tycker jag faktiskt inte att Microsoft är på väg åt fel håll. De var det med Windows 8.x när de försökte få det till att en desktop är en mobil, men de har ju ändrat sig. De har feedback-appen som jag tycker är riktigt nice, och de samlar in telemetridata som gör att de får en bättre förståelse för hur vanligt folk faktiskt använder Windows, så att styggelser som Windows 8 slipper upprepas.

Och, som sagt... Det är enkelt att avinstallera eventuell bloat man inte trivs med, så jag ser ingen anledning till att kasta skit på Microsoft nu när de börjat gå åt rätt håll. Att du tycker att de pissar folk i munnen får stå för dig, men då undrar jag hur du överhuvudtaget står ut med att alls använda internet när skurkar som facebook och google pissar i kors.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vet du ens vad du själv tycker?

Först är det fel för att det är krångligt, men när jag visar att det inte behöver vara det så är det inte det det handlar om? Att diskutera med dig är som att spela whack-a-mole. Du skiftar hela tiden vad du tycker fokus är.

Vad du och jag tycker spelar ingen roll i Microsofts ögon, och det är att värdera sig själv väl högt om man tror annat.

Mitt motstånd mot startskärmen handlade om att det rätt tydligt gick att se att det var ett försök att slå sig in på mobilmarknaden utan hänsyn till användaren, och därför var jag också kritisk.

Men bloatware och kartläggning för annonser är varken nytt eller unikt för Microsoft, de "gör bara som alla andra". Jag tycker det är en dubbelstandard att vara OK med när andra företag gör så, men inte när Microsoft gör det. Det är ingen skillnad.

Sen så tycker jag faktiskt inte att Microsoft är på väg åt fel håll. De var det med Windows 8.x när de försökte få det till att en desktop är en mobil, men de har ju ändrat sig. De har feedback-appen som jag tycker är riktigt nice, och de samlar in telemetridata som gör att de får en bättre förståelse för hur vanligt folk faktiskt använder Windows, så att styggelser som Windows 8 slipper upprepas.

Och, som sagt... Det är enkelt att avinstallera eventuell bloat man inte trivs med, så jag ser ingen anledning till att kasta skit på Microsoft nu när de börjat gå åt rätt håll. Att du tycker att de pissar folk i munnen får stå för dig, men då undrar jag hur du överhuvudtaget står ut med att alls använda internet när skurkar som facebook och google pissar i kors.

Ja det är fel att det är krångligt, men inte på grund av att man (eller snarare vi på teknikforum så som SweC) inte kan lösa problemen. Det finns många problem jag kan lösa, det betyder inte att det är okej eller något att strunta i bara för det. Jag skiftar inte fokus utan du har helt enkelt inte förstått hela bilden.

Vem är det som säger att det inte är OK för MS att ha bloatware och kartläggning men att det är det för andra? Sen finns det ju även något kallat kompromiss

Nej MS må skita i vad enskilda individer tycker, men när jag säger kunden, så hoppas jag du förstår att det är kunder rent generellt, inte nödvändigtvis en majoritet, men i alla fall en betydande skara, som gör sin röst hörd. Om tillräckligt många slutar stödja en produkt så ringer varningsklockorna hos företagarna. Tråkigt nog så är många bara får som fortsätter köpa produkter som dom påstår att dom har problem med. Ett bra exempel är Cod, folk köper det nya Cod varje år men man klagar mer och mer varje gång om hur dåligt Cod har blivit, men din röst är inte ett klagomål Online, man gör sin röst hörd via plånboken. Eller i detta fallet (eftersom W10 har varit, och är fortfarande om man vet hur man gör, gratis) genom att inte använda produkten alls. Det hela beror också på kompromisser, kanske är man nästintill tvungen att använda Windows 10, kanske väger fördelar över nackdelar osv. Samma gäller Google och Facebook (själv använder jag inte social media som FB).

Det är inte att du använder W10 som gör att folk bryr sig, eller att du gillar W10. Utan att bara för att du gillar W10 i övrigt så förlåter du, och t.o.m försvarar det dåliga med operativsystemet, det är inte ett beteende som gynnar användaren som du ofta annars verkar vara så mycket för.

Permalänk

Jag förstår inte en sak här som bland annat Ozzed använder som argument. Windows 7 har dåligt stöd för ny hårdvara och bland annat Kaby Lake har dragits upp.
Ja, det stämmer säkert. Konstigt vore väl annars.
Artikeln handlar ju dock om att en bloggare på Microsoft uppmanar företagsanvändare till att uppgradera. Hur många företag bygger ihop sina egna datorer och använder Windowslicenser från typ TPB eller har en massa lösa Windowslicenser liggandes? Det är väl mer troligt att företag sitter på gammal hård-/mjukvara som inte stöds av Windows 10?
Köper man sen nya datorer som företagare så följer Windows-licenserna med i de flesta fallen. Hur många OEM-datorer säljer t.ex Dustin som inte redan har Windows 10 installerat?
Jag har inga problem med övriga argument från respektive sida, men jag förstår inte varför man drar upp lösa/nya komponenter som argument för att byta upp sig när artikeln handlar om företag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Ja det är fel att det är krångligt, men inte på grund av att man (eller snarare vi på teknikforum så som SweC) inte kan lösa problemen. Det finns många problem jag kan lösa, det betyder inte att det är okej eller något att strunta i bara för det. Jag skiftar inte fokus utan du har helt enkelt inte förstått hela bilden.

Vem är det som säger att det inte är OK för MS att ha bloatware och kartläggning men att det är det för andra? Sen finns det ju även något kallat kompromiss

Nej MS må skita i vad enskilda individer tycker, men när jag säger kunden, så hoppas jag du förstår att det är kunder rent generellt, inte nödvändigtvis en majoritet, men i alla fall en betydande skara, som gör sin röst hörd. Om tillräckligt många slutar stödja en produkt så ringer varningsklockorna hos företagarna. Tråkigt nog så är många bara får som fortsätter köpa produkter som dom påstår att dom har problem med. Ett bra exempel är Cod, folk köper det nya Cod varje år men man klagar mer och mer varje gång om hur dåligt Cod har blivit, men din röst är inte ett klagomål Online, man gör sin röst hörd via plånboken. Eller i detta fallet (eftersom W10 har varit, och är fortfarande om man vet hur man gör, gratis) genom att inte använda produkten alls. Det hela beror också på kompromisser, kanske är man nästintill tvungen att använda Windows 10, kanske väger fördelar över nackdelar osv. Samma gäller Google och Facebook (själv använder jag inte social media som FB).

Det är inte att du använder W10 som gör att folk bryr sig, eller att du gillar W10. Utan att bara för att du gillar W10 i övrigt så förlåter du, och t.o.m försvarar det dåliga med operativsystemet, det är inte ett beteende som gynnar användaren som du ofta annars verkar vara så mycket för.

Det du säger är alltså att bara för att du tycker att någonting är dåligt så är man ett "får" om man tycker annorlunda? Säkert en grov förenkling men det är verkligen så du får det att låta.

Antingen så anser du dig allsmäktig domare över vad konsumenter i allmänhet tycker är dåligt, eller så har du en felaktig bild av hur det ligger till.

Det du beskriver som ett stort problem tycker jag är en skitsak. Jag har inte hävdat att Windows 10 är perfekt, men bloatware och telemetridatainsamling och dylikt är långt ifrån en dealbreaker för mig. Helheten, som du pratar om, tycker jag är långt mycket bättre än Windows 7, så jag ställer inte upp på något konsumentuppror eller vad det nu är du försöker få till. De som upplever att förinstallerade appar är ett problem tipsar jag gärna om scriptet jag länkade till. Det är inte så att jag tycker att det är bra med bloatware, men det är liksom inget stort problem.

Sen så ändrar inte Microsoft kurs för att någrra klagar heller... Se på Windows phone (eller vad det nu heter nuförtiden)... 1.5% marknadsandel är ett uselt betyg från konsumenterna men Microsoft har inte gjort några större ändringar där. Det är inte från hemanvändare som Microsoft får in de stora pengarna.

Sen så har ju faktiskt Microsoft sin feedback-app som jag nämnde. Där kan man lufta sina åsikter med Microsoft, och jag tror man kommer längre där än att "vägra" operativet.

Ledsen om jag förstör för dig, men jag ser som sagt ingen anledning att bojkotta 10:an eller gnälla om den. Jag har blivit för gammal för att orka stå på barikaderna och skrika om småsaker.

Sen kom jag på att jag glömt bemöta ditt påstående att jag på något sätt skulle ha något emot stora företag bara för att de är stora företag. Jag kan väl säga då att det oftast handlar om dels upphovsrätt och dels artificiella nedlåsningar och jag tycker inte att Windows 10 faller in i någon av kategorierna. Windows 10 kunde ju till och med uppgraderas från piratkopierade Windows 7 vill jag minnas, så det känns som att Microsoft inte är lika giriga på den fronten längre. Landskapet ser ju annorlunda ut idag och mångas primära dator är en mobiltelefon, så Microsoft har inte en dominerande ställning de kan missbruka på samma sätt som de brukade göra, jag tycker de har kommit in i matchen och skärpt sig, och jag ogillar vissa företag för vad de gör, inte för vilka de är, och gör de inte längre det jag ogillar så finns det ingen anledning till kritik.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det du säger är alltså att bara för att du tycker att någonting är dåligt så är man ett "får" om man tycker annorlunda? Säkert en grov förenkling men det är verkligen så du får det att låta.

Antingen så anser du dig allsmäktig domare över vad konsumenter i allmänhet tycker är dåligt, eller så har du en felaktig bild av hur det ligger till.

Det du beskriver som ett stort problem tycker jag är en skitsak. Jag har inte hävdat att Windows 10 är perfekt, men bloatware och telemetridatainsamling och dylikt är långt ifrån en dealbreaker för mig. Helheten, som du pratar om, tycker jag är långt mycket bättre än Windows 7, så jag ställer inte upp på något konsumentuppror eller vad det nu är du försöker få till. De som upplever att förinstallerade appar är ett problem tipsar jag gärna om scriptet jag länkade till. Det är inte så att jag tycker att det är bra med bloatware, men det är liksom inget stort problem.

Sen så ändrar inte Microsoft kurs för att någrra klagar heller... Se på Windows phone (eller vad det nu heter nuförtiden)... 1.5% marknadsandel är ett uselt betyg från konsumenterna men Microsoft har inte gjort några större ändringar där. Det är inte från hemanvändare som Microsoft får in de stora pengarna.

Sen så har ju faktiskt Microsoft sin feedback-app som jag nämnde. Där kan man lufta sina åsikter med Microsoft, och jag tror man kommer längre där än att "vägra" operativet.

Ledsen om jag förstör för dig, men jag ser som sagt ingen anledning att bojkotta 10:an eller gnälla om den. Jag har blivit för gammal för att orka stå på barikaderna och skrika om småsaker.

Sen kom jag på att jag glömt bemöta ditt påstående att jag på något sätt skulle ha något emot stora företag bara för att de är stora företag. Jag kan väl säga då att det oftast handlar om dels upphovsrätt och dels artificiella nedlåsningar och jag tycker inte att Windows 10 faller in i någon av kategorierna. Windows 10 kunde ju till och med uppgraderas från piratkopierade Windows 7 vill jag minnas, så det känns som att Microsoft inte är lika giriga på den fronten längre. Landskapet ser ju annorlunda ut idag och mångas primära dator är en mobiltelefon, så Microsoft har inte en dominerande ställning de kan missbruka på samma sätt som de brukade göra, jag tycker de har kommit in i matchen och skärpt sig, och jag ogillar vissa företag för vad de gör, inte för vilka de är, och gör de inte längre det jag ogillar så finns det ingen anledning till kritik.

Hur får jag det att låta så? Du själv ville inte ha programvaran, eller? Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det, det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg.

Allvarligt talat, du menar att jag har fel eller så har jag fel? Vad grundar du det på egentligen?

Du är extremt anti-W7 och försöker komma med mängder av argument för att få över folk till W10, därav backlash. Sedan så hade Microsoft inte haft en sådan aggressiv strategi för att få folk att installera W10 hade dom säkert fått fler användare då folk som skaffat det kunnat ge bra betyg och rekommendera det, istället för att MS ska komma fram och säga åt alla att uppgradera och trycka ner det i halsen på dom, det ger ingen signal om att W10 är ett bra OS, snarare tvärtom.

Vad du tycker om vilket OS som är bäst är som sagt inte något folk bryr sig om, utan ditt anti-W7. Många uppgraderar inte för att det inte finns någon anledning för dem att uppgradera, även om det finns det för dig. För en del användare, speciellt för företag, så är en uppgradering bara trassel och inte värt det om inte för att dom måste. Sen finns det dom som faktiskt tycker vissa saker är en dealbreaker, även om inte du tycker det. Verkar vara väldigt svårt att acceptera att alla inte har samma behov eller värderar samma saker likadant som dig. Blir bara irriterande när folk vill diktera över vad man ska göra, och det du gör är kontraproduktivt.

Vore intressant att se hur mycket dom gör i praktiken med feedback från den appen.

Ingen anledning att bojkotta, men all anledning att predika för folk om det tydligen. En småsak för dig måste inte vara en småsak för någon annan.

W10 kunde inte uppgraderas till gratis från piratkopierade W7 kopior, det var ett rykte. Egentligen var det så att man kunde köra uppgraderingen men när det var klart så fick man ett inaktiverat W10, dvs ingen äkta kopia. Dock behöver man ingen betald kopia alls då du kan köra en inaktiverad version hur länge som helst och dom kommer inte låsa dig eller så. MS vill att alla ska köra 10an oavsett om man gör det gratis eller ej. Det gör dom inte mindre giriga, dom har bara bytt strategi.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BobMarley:

Debian och Ubuntu ligger 2:a och 3:a på listan för mest osäkra mjukvara 2016, så Linux är inte så säkert som alla tror.
Nummer ett är Android. Windows 10 är på 14:e plats och Windows 7 på plats 20

http://www.fudzilla.com/news/42517-android-most-insecure-os-o...

https://community.spiceworks.com/topic/1954025-2016-s-most-vu...

http://techviral.com/android-was-2016s-most-vulnerable-os/

När artikeln börjar med "To be fair, its method of assessing the security of operating systems is somewhat bunk" får man väl ändå ta det men en nypa salt. Man tar ju inte ens hänsyn till hur allvarliga säkerhetshålen är.
Varför har du länkat tre gånger till samma "undersökning", känns lite överflödigt. Trovärdigheten ökar inte bara för att du upprepar dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

...Windows 10 kunde ju till och med uppgraderas från piratkopierade Windows 7 vill jag minnas, så det känns som att Microsoft inte är lika giriga på den fronten längre.

Som du säkert själv märkt så har MS agerat ganska desperat i sina försök att få W10 installerat på allas datorer och som du säger varit "snälla" även mot pirater.

Vill du ha en hint om varför?

Deras agerande handlar inte om att var snälla utan buissnes 101. De vet att detta troligtvis är deras sista chans (som du själv sa så har landskapet ändrats) så om de lyckas få "alla" att hoppa på W10 tåget kan de med sina tvingade uppdateringar sakta men säkert få det till sitt eget "walled in" OS och i förlängningen på ett eller annat sätt tjäna betydligt mer pengar än tidigare.

Du har säkert hört den där med grodan och varmt vatten?

Jag har inget emot att företag tjänar pengar men jag tänker inte böja mig framåt och ta det om den produkt jag betalar för (på ett eller annat sätt) är sämre - för mig - än tidigare produkter från samma företag.

Sen kommer vi till mitt största kritera och det gäller alla prylar jag köper.

Vad vinner jag på att skaffa detta nya/senaste OS/produkten? Om svaret är marginellt/inget så varför köpa nytt/uppgradera och i fallet med OS allt vad det innebär med att få alla program, tool chains etc. som jag behöver för att kunna utföra mitt arbete installerade och konfigurerade och dessutom ta risken att ett eller flera program/HW har kompabilitets problem med det nya OS'et?

Ser många W10 tips som säger "gör bara en clean installation" efter att MS släppt en uppdatering. För min del är en ominstallation inte "bara" , utan att överdriva pratar vi dagar per dator för att få tillbaks vad jag behöver. Kanske hade funkat när ja var student eller om jag bara spelat. Att ha mina OS i ständig flux med potentionellt strul varje gång MS trycker ut en uppdatering när jag är beroende av dem för mitt arbete vore korkat.

Tvingade uppdateringar har aldrig varit en bra ide och kommer aldrig att bli det, något som MS kommer att notera framöver. De har redan börjat slira...

För mig är det inte värt att ta risken utan jag kör glatt vidare med W7 (och även XP när det behövs för viss legacy SW). Själv tycker jag att W7 är det bästa OS MS släppt hitintills och anser att de är på väg åt fel håll. Vid det här laget är jag ganska övertygad om att deras "själ" försvann när Bill Gates lämnade skeppet helt.

PS: Du kommer säkert att dra säkerhetskortet som många andra men oroa dig inte. Jag har under de 35+ år arbetat med datorer endast råkat ut för ett eller två virus/malware och det har varit helt och mitt eget fel!

Allt IMO förståss.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Hur får jag det att låta så? Du själv ville inte ha programvaran, eller? Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det, det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg.

Jag ignorerar det inte, jag löser det ju genom att köra ett script. Du sitter här och lägger dig i hur allvarligt jag bör tycka att ett problem är eller inte. Inser du inte det?

Citat:

Allvarligt talat, du menar att jag har fel eller så har jag fel? Vad grundar du det på egentligen?

Du får naturligtvis ha dina åsikter, men du börjar mer och mer tassa in på att bete dig som om du är någon slaga auktoritet över vad andra får tycka och hur andra skall agera, det är obehagligt.

Citat:

Du är extremt anti-W7 och försöker komma med mängder av argument för att få över folk till W10, därav backlash. Sedan så hade Microsoft inte haft en sådan aggressiv strategi för att få folk att installera W10 hade dom säkert fått fler användare då folk som skaffat det kunnat ge bra betyg och rekommendera det, istället för att MS ska komma fram och säga åt alla att uppgradera och trycka ner det i halsen på dom, det ger ingen signal om att W10 är ett bra OS, snarare tvärtom.

Det ger signalen att Microsoft lägger krut på den produkten de vill att folk skall köpa. Det är precis vad företag brukar göra. Inget konstigt med det.

Citat:

Vad du tycker om vilket OS som är bäst är som sagt inte något folk bryr sig om, utan ditt anti-W7. Många uppgraderar inte för att det inte finns någon anledning för dem att uppgradera, även om det finns det för dig. För en del användare, speciellt för företag, så är en uppgradering bara trassel och inte värt det om inte för att dom måste. Sen finns det dom som faktiskt tycker vissa saker är en dealbreaker, även om inte du tycker det. Verkar vara väldigt svårt att acceptera att alla inte har samma behov eller värderar samma saker likadant som dig. Blir bara irriterande när folk vill diktera över vad man ska göra, och det du gör är kontraproduktivt.

En god idé om du ogillar det beteendet kanske vore att titta dig själv i spegeln? Allvarligt....

Citat:

Vore intressant att se hur mycket dom gör i praktiken med feedback från den appen.

Finns väl vad jag vet inget specifikt att "den här åtgärden baseras på feedback-appen", men de skriver ju ibland "based on user feedback" och där är Feeback-appen den tydligaste kanalen.

Citat:

Ingen anledning att bojkotta, men all anledning att predika för folk om det tydligen. En småsak för dig måste inte vara en småsak för någon annan.

Nej, men det kanske blir det när jag berättar att det är jättelätt att lösa med ett PS-script? Förstår inte din inställning att man inte ska få komma med förslag på lösningar på problem bara för att det enligt dig borde vara Microsoft som ska fixa det.

Om t. ex toaletten pajar hemma så kan man ju "spola" genom att hälla i en hink vatten, men du tycker man ska vänta med att skita tills fastighetsskötaren fixat toan då eller??

Citat:

W10 kunde inte uppgraderas till gratis från piratkopierade W7 kopior, det var ett rykte. Egentligen var det så att man kunde köra uppgraderingen men när det var klart så fick man ett inaktiverat W10, dvs ingen äkta kopia. Dock behöver man ingen betald kopia alls då du kan köra en inaktiverad version hur länge som helst och dom kommer inte låsa dig eller så. MS vill att alla ska köra 10an oavsett om man gör det gratis eller ej. Det gör dom inte mindre giriga, dom har bara bytt strategi.

Sålänge resultatet blir att det står "genuine" och att produkten beter sig som en köpt produkt och kan få samma uppdateringar så blir det ju noll och ingen skillnad för användaren. Snacka om att hänga upp sig på småsaker.

Kontentan i det hela verkar vara att eftersom du inte delar min uppfattning att Windows 10 är överlägset bättre än Windows 7, och att de brister som faktiskt finns i 10:an går att åtgärda eller leva med, så ska jag vara tyst.... Ledsen, men det kommer inte hända.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KeyCat:

Som du säkert själv märkt så har MS agerat ganska desperat i sina försök att få W10 installerat på allas datorer och som du säger varit "snälla" även mot pirater.

Vill du ha en hint om varför?

Deras agerande handlar inte om att var snälla utan buissnes 101. De vet att detta troligtvis är deras sista chans (som du själv sa så har landskapet ändrats) så om de lyckas få "alla" att hoppa på W10 tåget kan de med sina tvingade uppdateringar sakta men säkert få det till sitt eget "walled in" OS och i förlängningen på ett eller annat sätt tjäna betydligt mer pengar än tidigare.

Du har säkert hört den där med grodan och varmt vatten?

Jag har inget emot att företag tjänar pengar men jag tänker inte böja mig framåt och ta det om den produkt jag betalar för (på ett eller annat sätt) är sämre - för mig - än tidigare produkter från samma företag.

Sen kommer vi till mitt största kritera och det gäller alla prylar jag köper.

Vad vinner jag på att skaffa detta nya/senaste OS/produkten? Om svaret är marginellt/inget så varför köpa nytt/uppgradera och i fallet med OS allt vad det innebär med att få alla program, tool chains etc. som jag behöver för att kunna utföra mitt arbete installerade och konfigurerade och dessutom ta risken att ett eller flera program/HW har kompabilitets problem med det nya OS'et?

Ser många W10 tips som säger "gör bara en clean installation" efter att MS släppt en uppdatering. För min del är en ominstallation inte "bara" , utan att överdriva pratar vi dagar per dator för att få tillbaks vad jag behöver. Kanske hade funkat när ja var student eller om jag bara spelat. Att ha mina OS i ständig flux med potentionellt strul varje gång MS trycker ut en uppdatering när jag är beroende av dem för mitt arbete vore korkat.

Tvingade uppdateringar har aldrig varit en bra ide och kommer aldrig att bli det, något som MS kommer att notera framöver. De har redan börjat slira...

För mig är det inte värt att ta risken utan jag kör glatt vidare med W7 (och även XP när det behövs för viss legacy SW). Själv tycker jag att W7 är det bästa OS MS släppt hitintills och anser att de är på väg åt fel håll. Vid det här laget är jag ganska övertygad om att deras "själ" försvann när Bill Gates lämnade skeppet helt.

PS: Du kommer säkert att dra säkerhetskortet som många andra men oroa dig inte. Jag har under de 35+ år arbetat med datorer endast råkat ut för ett eller två virus/malware och det har varit helt och mitt eget fel!

Allt IMO förståss.

Jag tycker tvärt om att de har mer själ nu än någonsin. Jag som älskar Linux kan sitta med BASH i Windows... det går inte i Windows 7.

Sen det där med kokande groda tror jag inte på... PC-marknaden i sin helhet är fortfarande sårbar och på nedgång, så de måste leverera bra grejer. Blir det för instängt kommer utvecklare dra öronen åt sig, och utvecklare är mer "hoppetossor" än generella användare så det gäller att hålla dem på gott humör.

På tal om hårdvara, så är det ju också så att nya processorer inte kommer fungera fullt ut med äldre OS, och för mig som bygger nytt då och då och verkligen är pepp på Zen så vill jag såklart inte sitta med ett OS som inte utnyttjar processorns fulla kraft, och det har inget med säkerhet att göra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Patrik356b:

Precis min tanke...

Skickades från m.sweclockers.com

Spelar ni bara dumma eller? Ni tror alltså MS jobbat på en uppdatering i nåt år och lägger till 0 uppdateringar för säkerhet. Inte en enda rad kod som förbättrar säkerheten. Ok☺

Permalänk
Medlem
Skrivet av jawik:

Användaren är ju alltid den svaga länken i kedjan, den del som inte går att patcha bort. Därför blir det en viss kompromiss mellan säkerhet och användarvänlighet. Microsoft inriktar sig ju i huvudsak på normalanvändaren eftersom det är den stora massan och svårigheten blir ju att bygga ett system som fyller alla krav idag när vi är online med i princip allt vi har och ändå är lätt att använda.

Som det verkar nu så är de mer siktande mot företag än användaren. Användaren är test person idag, inte kund. I övrigt håller jag med dig.

Skrivet av jawik:

Jag är dock lite fundersam på vilka säkerhetsinställningar som behöver stängas av. Kan inte påminna mig om att jag behövs stänga av något relaterat till säkerhet. Och då räknar jag naturligtvis inte Microsofts olika insamlingar av användar/systemdata som säkerhetsrelaterat på det sättet.

Finns mindre, men den största är ju att man inte kan hantera uppdateringar som man vill. Istället för att bli störd med att datorn uppdatera säkerhetshål när man spelar. Man märker att spelet blir lite hackigare mm, sen utan någon förvarning lite senare så startas plötsligt datorn om, mitt när man sitter och spelar.

Detta gör tex att man "tvingas" stänga av WU eller pilla med det på annat sätt, för att slippa detta, vilket förstör hela säkerhetstänket. Att man dessutom blir lurad när de släpper funktioner som folk inte vill ha (som tex Win 10 update mjukvaran) dold som en säkerhetsuppdatering gör det inte direkt bättre heller.

Att man måste stänga av Defender mm för att kunna installera äldre spel tycker jag inte heller är rätt väg, även om jag vet att man fruktar dessa gamla kopieringsskydd. Jag som användare måste väl iaf kunna bestämma? Jag har hellre AV igång och skydd mot allt annat, istället för att tvingas stänga av det för att komma runt problem.

Skrivet av jawik:

Hackare och utvecklare av malware kommer alltid att ligga lite före, det finns en anledning till att det finns anställda till att göra samma sak. Bästa sättet att hitta säkerhetsluckor är ju aktivt fokusera på det, och helst med erfarenhet i ryggen. Jag har ingen insikt i hur stor intern fokus Microsoft har på detta, jag kan bara hoppas att de gör det samt att kommunikationen med övriga säkerhetsföretag funkar så att upptäckter blir inrapporterade.

Att det finns några större medvetet inbyggda säkerhetsluckor i Windows 10 mot Windows 7 tror jag inte. Inte heller att Microsoft på något sätt skulle använda information om användarna i negativt syfte. Däremot så blir vi mer och mer online, "i molnet" så att säga, och vi gör helt rätt i att ifrågasätta hur säkerheten är kring det som lagras på servrar online. Något som visat sig flera gånger under de senaste åren, när t ex iCloud eller olika mailservrar hackats.

Tror du rätt bra förklarar problemet själv.
MS har fokuserat på att göra hela din dator "en del av Internet" med allt från molntjänst för dina dokument, till att allt söks mot internet. Du har e-post och allt annat i halvsäkrade appar i datorn, och allt har en genväg rakt in i din data på webben.

Hur svårt tror du det är för en hackare att använda dessa genvägar för att tex ta sig in i datorn? Eller ännu värre, när de väl via en hackad hemsida, kommer åt allt annat i din dator. De behöver hacka din E-mail, sen har de tillgång till allt, både datorn (förbi all kryptering), kontot och alla dina dokument.

Därför gillar jag lite äldre OS mer, då deras "kontakt" med nätet kan jag själv välja att styra. Jag kan blocka och stänga den helt också, utan att det stör OSets funktion. I senaste Windows 10 kan du inte ens stänga av Cortana (enkelt iaf)... utan hon ska spåra allt du gör.

Skrivet av jawik:

Att stänga av säkerhetsfunktioner för att man är irriterad över funktionen kan vara väldigt riskfyllt. Exempelvis UAC, folk stänger av UAC för att slippa få upp en ruta om att köra programmet för de "vet ju vad de gör och vilket program de har startat" och sen får de heller inga notifikationer om när program de inte vill ha startade går igång. Nu var UAC i sin ursprungsform i Vista alldeles för påträngande, men i dagens system finns ingen poäng för normalanvändaren att stänga av det.

UAC är idag en bra funktion, och faktiskt har varit det sedan Win 7 imho. Att du dock inte kan stänga av den utan att paja OSet vet jag inte om jag gillar dock, men jag förstår att det är säkerhetstänk att ha det så. Ser inga problem med UAC idag personligen dock.

Skrivet av jawik:

Statistiken ovan kan lätt bli lite missvisande. Att det finns fler publicerade säkerhetsuppdateringar för ett system behöver inte betyda att systemet är osäkrare i sig. Men med ett större utbud av funktioner så blir ju förstås antalet riskområden större. Och av de 172 uppdateringarna för Windows 10 under 2016 så är 120 av dessa problem är plattformsöverskridande och drabbar även Windows 7. Nu kan man ju ändå tycka att 52 patchar är för mycket, men det är ju som du säger ett nytt system.

Håller med att det kan vara missvisande. Men det svänger båda hållen... Stats som påstår att Win 7 eller tom XP skulle vara så mycket farligare att köra är också uppblåsta till trams. Oavsett om du kör en stengammal 1960 tals bil, utan airbags, 2 punkts bälte, eller en splitter ny Volvo med högsta krocksäkerheten någonsin så är ändå bästa skyddet att stanna innan krocken.

Och mitt liv förstörs inte om någon mot förmodan skulle hacka mitt Windows 7... dock kan det bli ett helvete om de tar E-posten och via det, tar ens Windows licens, ens konton på steam, sweclockers osv. Ännu värre är ju ev BankID mm, och tar ens identitet, men det är dock en helt annan historia.

Så hur man än ser det, nytt eller gammalt, så skriker man ändå varg alldeles för ofta med äldre Windows OS, när skillnaden mellan antalet som blir attackerade sällan skiljer mycket mellan nyare och äldre.

Skrivet av jawik:

För normalanvändaren tycker jag det är bäst att hålla sig uppdaterad till det nyaste OS'et, men möjligen med fördröjning av funktionsuppdateringar aktiverad. För en avancerad användare som, som du säger "vet vad den gör", så kan man dröja kvar på ett äldre operativ om man kan acceptera att kanske bli utan vissa funktioner och få jobba lite extra med säkerheten. Jag är inte den som absolut ska pusha in alla på det nyaste direkt, jag vill bara att man ska välja baserat på något mer än att man är van vid det gamla, för det plus en viss rädsla för att gå in i något nytt tror jag står för 90% av användarnas val att inte uppgradera.

Håller med, och kör denna principen mot okunniga släktingar också. Vissa dock är för gamla för att vilja lära sig nytt, och där får man säkra det äldre OSet så långt det går bara. Dock är det som jag vunnit mest på är att säkra "dem"... dvs lära dem vad de ska och inte ska göra.

Dock finns där också en princip som har tjänat mig väl genom alla åren med datorer. Dont fix what aint broken. En användare som är van och kan sitt OS, är ofta säkrare i sig själv, än en som inte vet vf de gör i ett ovant OS. Så denna rädsla har jag lite förståelse för.

Ett ex jag minns var ju användare som inte enkelt kunde dela dokument mellan sina maskiner. De orkade inte maila/springa med USB minnen mm, utan ville ha ett gemensamt utrymme. IT tyckte det var onödigt och sa nej, för mycket jobb med rättigheter mm, då de behövde olika gemensamma "nivåer".

Det slutade med att de listade ut ett sätt att få in dropbox på maskinerna, och lade dokumenten där istället, vips så hade alla dokumenten som behövde och det fungerade bra. När IT dock upptäckte det (pga mycket internet trafik bla) så blev det liv i luckan. Plötsligt låg ju företagets dokument på ett osäkrat dropbox konto.

Samma problem är med lösenord. Längre/mer komplext lösenord ger inte högre säkerhet... det ger bara längre post-its. Samma med att byta dem ofta, de gör bara en ny papperslapp.

Min poäng är, som vi båda är överens, så är användarna största säkerhetsproblemet. Så allt man gör måste kretsa kring att göra så de inte behöver göra "omvägar" för att få det som de vill, för de hittar dem... och de gör då ofta största säkerhetshoten.

Skrivet av jawik:

Och är man orolig för hur Microsoft själva agerar som företag när det gäller ens egen integritet så tror jag inte att stanna på ett äldre operativ är en effektiv lösning, utan då är det nog att helt byta leverantör av det OS man använder som gäller. (om man anser att företaget inte lyssnar dvs, för första steget är ju att försöka få till en ändring)

Jo, vi var 2 steg ifrån att byta OS här förra gången. Det som ansågs som problemet var 2 program som inte gick att köra utanför Windows. Ena ett ekonomi program, och det andra var mjukvara till televäxeln. Så det fick bli Windows en omgång till...

Tycker dock det är bättre att börja med att göra sin röst hörd. För det största problemet för Windows 10 är att man tydligen inte får prata kritik om det... då är man bakåtsträvande. Är det inte bättre att lämna kritik och hoppas att den blir hörd?

Du verkar dock ha en klok tanke bakom dina åsikter, där du ser bristerna i båda sätten, så jag tycker du har en sund uppfattning om det hela.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Som det verkar nu så är de mer siktande mot företag än användaren. Användaren är test person idag, inte kund. I övrigt håller jag med dig.

Finns mindre, men den största är ju att man inte kan hantera uppdateringar som man vill. Istället för att bli störd med att datorn uppdatera säkerhetshål när man spelar. Man märker att spelet blir lite hackigare mm, sen utan någon förvarning lite senare så startas plötsligt datorn om, mitt när man sitter och spelar.

Detta gör tex att man "tvingas" stänga av WU eller pilla med det på annat sätt, för att slippa detta, vilket förstör hela säkerhetstänket. Att man dessutom blir lurad när de släpper funktioner som folk inte vill ha (som tex Win 10 update mjukvaran) dold som en säkerhetsuppdatering gör det inte direkt bättre heller.

Att man måste stänga av Defender mm för att kunna installera äldre spel tycker jag inte heller är rätt väg, även om jag vet att man fruktar dessa gamla kopieringsskydd. Jag som användare måste väl iaf kunna bestämma? Jag har hellre AV igång och skydd mot allt annat, istället för att tvingas stänga av det för att komma runt problem.

Tror du rätt bra förklarar problemet själv.
MS har fokuserat på att göra hela din dator "en del av Internet" med allt från molntjänst för dina dokument, till att allt söks mot internet. Du har e-post och allt annat i halvsäkrade appar i datorn, och allt har en genväg rakt in i din data på webben.

Hur svårt tror du det är för en hackare att använda dessa genvägar för att tex ta sig in i datorn? Eller ännu värre, när de väl via en hackad hemsida, kommer åt allt annat i din dator. De behöver hacka din E-mail, sen har de tillgång till allt, både datorn (förbi all kryptering), kontot och alla dina dokument.

Därför gillar jag lite äldre OS mer, då deras "kontakt" med nätet kan jag själv välja att styra. Jag kan blocka och stänga den helt också, utan att det stör OSets funktion. I senaste Windows 10 kan du inte ens stänga av Cortana (enkelt iaf)... utan hon ska spåra allt du gör.

UAC är idag en bra funktion, och faktiskt har varit det sedan Win 7 imho. Att du dock inte kan stänga av den utan att paja OSet vet jag inte om jag gillar dock, men jag förstår att det är säkerhetstänk att ha det så. Ser inga problem med UAC idag personligen dock.

Håller med att det kan vara missvisande. Men det svänger båda hållen... Stats som påstår att Win 7 eller tom XP skulle vara så mycket farligare att köra är också uppblåsta till trams. Oavsett om du kör en stengammal 1960 tals bil, utan airbags, 2 punkts bälte, eller en splitter ny Volvo med högsta krocksäkerheten någonsin så är ändå bästa skyddet att stanna innan krocken.

Och mitt liv förstörs inte om någon mot förmodan skulle hacka mitt Windows 7... dock kan det bli ett helvete om de tar E-posten och via det, tar ens Windows licens, ens konton på steam, sweclockers osv. Ännu värre är ju ev BankID mm, och tar ens identitet, men det är dock en helt annan historia.

Så hur man än ser det, nytt eller gammalt, så skriker man ändå varg alldeles för ofta med äldre Windows OS, när skillnaden mellan antalet som blir attackerade sällan skiljer mycket mellan nyare och äldre.

Håller med, och kör denna principen mot okunniga släktingar också. Vissa dock är för gamla för att vilja lära sig nytt, och där får man säkra det äldre OSet så långt det går bara. Dock är det som jag vunnit mest på är att säkra "dem"... dvs lära dem vad de ska och inte ska göra.

Dock finns där också en princip som har tjänat mig väl genom alla åren med datorer. Dont fix what aint broken. En användare som är van och kan sitt OS, är ofta säkrare i sig själv, än en som inte vet vf de gör i ett ovant OS. Så denna rädsla har jag lite förståelse för.

Ett ex jag minns var ju användare som inte enkelt kunde dela dokument mellan sina maskiner. De orkade inte maila/springa med USB minnen mm, utan ville ha ett gemensamt utrymme. IT tyckte det var onödigt och sa nej, för mycket jobb med rättigheter mm, då de behövde olika gemensamma "nivåer".

Det slutade med att de listade ut ett sätt att få in dropbox på maskinerna, och lade dokumenten där istället, vips så hade alla dokumenten som behövde och det fungerade bra. När IT dock upptäckte det (pga mycket internet trafik bla) så blev det liv i luckan. Plötsligt låg ju företagets dokument på ett osäkrat dropbox konto.

Samma problem är med lösenord. Längre/mer komplext lösenord ger inte högre säkerhet... det ger bara längre post-its. Samma med att byta dem ofta, de gör bara en ny papperslapp.

Min poäng är, som vi båda är överens, så är användarna största säkerhetsproblemet. Så allt man gör måste kretsa kring att göra så de inte behöver göra "omvägar" för att få det som de vill, för de hittar dem... och de gör då ofta största säkerhetshoten.

Jo, vi var 2 steg ifrån att byta OS här förra gången. Det som ansågs som problemet var 2 program som inte gick att köra utanför Windows. Ena ett ekonomi program, och det andra var mjukvara till televäxeln. Så det fick bli Windows en omgång till...

Tycker dock det är bättre att börja med att göra sin röst hörd. För det största problemet för Windows 10 är att man tydligen inte får prata kritik om det... då är man bakåtsträvande. Är det inte bättre att lämna kritik och hoppas att den blir hörd?

Du verkar dock ha en klok tanke bakom dina åsikter, där du ser bristerna i båda sätten, så jag tycker du har en sund uppfattning om det hela.

Nu gör jag en vild gruppering i citaten och klumpar det som en summering. Blir lite "wall of text", men sånt får man göra när det är fredag.

Microsofts utmaning är att göra lösningar som passar både användaren som kan noll om datorer samtidigt som den avancerade användaren ska vara nöjd. Till viss del fixas det genom skillnaden i Home och Pro-versionerna. Men det är inte lika öppet längre som i äldre operativ. Nu krävs mer engagemang av den avancerade användaren för att få det "rätt". Men i stort så är det nog rätt väg att gå ändå för det styr upp det mer för den okunnige och säkrar systemet för den stora massan på kostnad av lite obekvämlighet hos övriga användare. Det de behöver göra nu framöver är att justera till det så att de övriga blir nöjda.

Arbetsmässigt så hade vi på mitt förra jobb runt 200 datorer som hela tiden körde det senaste MS-operativet baserat på kundkrav. Windows 8, 8.1 och Windows 10 rullade live redan från releasedag. Och det funkade förvånansvärt bra. Det enda som krävde lite överseende var att anpassa gruppolicies, men funktionsmässigt var det inga problem. Men nu var ju det enterpriseversioner och alla system som kördes på de maskinerna var anpassade för de nya operativen. Det var krångligare att fylla säkerhetskraven på de 1500 Windows 7-datorerna där kunderna i vissa fall krävde system som bara funkade i IE8.

Privat så kör jag Windows 10 Pro och tycker det funkar fint. Jag låg dock kvar på 8.1 ända fram till gratiserbjudandet började gå mot sitt slut, mest av egen bekvämlighet. Vissa saker har jag behövt justera in så det passar mig, men så har jag gjort med alla operativ så det är ingen skillnad. Det jag kan störa mig på ibland är samma som dig, hur uppdateringarna sköts. Jag skulle gärna se lite mer flexibilitet där utan att man behöver gå in på företagslösningar, och i stort tror jag att det kommer att bli så framöver också så länge Microsoft får in tillräckligt med feedback om det.

Jag ser inte Microsoft som ett stort ont företag som vill styra oss som en diktator. Men som med alla extremt stora företag när det kommer till förändring så är det ju lite som att få in en dromedar i baksätet på bilen, det går segt och kräver mycket lirkande. Men MS är ett företag som övriga, de vill tjäna pengar och får de feedback om vad kunderna vill ha så kommer de att anpassa sig därefter.

En sak vi som användare och framförallt kunder ska ha koll på, oavsett om det gäller Microsoft, Google, Apple eller något annat företag är hur de hanterar våra data. Vi har rätt att veta hur den anonyma datan används, samt hur säkerheten sköts runt våra personliga data. Det är en del i säkerhetskänslan hos användaren. Så det är upp till Microsoft att vara öppna med hur det funkar och vad som görs. Sen finns det personer som inte kommer att lita på något när det kommer till det här med integritet och där tror jag inte det finns så mycket att göra. För vad hjälper en knapp som stänger av en funktion för datainsamling om de ändå tror att företaget spionerar på dem.

Allmänt när det gäller diskussioner på forum som Sweclockers så är en anledning till att det kan krocka ihop sig att många inte tar hänsyn till de olika situationer som finns. Det är lätt att bara se sin egen situation och svara någon som tycker bra om något med att man själv tycker det suger, men har ingen av de två förklarat vad som gäller kan diskussionen lätt spåra ur. Kör de Home eller Pro, har den ena ett system som bara funkar i Windows 7, gäller det privat bruk eller på jobbet och så vidare.

Men i stort tror jag vi har liknande åsikter om mycket och så skiljer det på några. Trevlig helg.

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Sen det där med kokande groda tror jag inte på... PC-marknaden i sin helhet är fortfarande sårbar och på nedgång, så de måste leverera bra grejer. Blir det för instängt kommer utvecklare dra öronen åt sig, och utvecklare är mer "hoppetossor" än generella användare så det gäller att hålla dem på gott humör.

Fast de flesta utvecklare vill ju kunna leva på sitt arbete. Det ska mycket till innan man överger den största målgruppen av alla, framförallt när man pratar om företagsapplikationer (vilket även artikeln handlar om). Även om systemet är instängt kommer utvecklare välja det system som genererar störst målgrupp. Jämför med Playstation 2 där man spydde galla över hur drygt det var att utveckla mot, ändå har det bland det största spelbibliotek som existerat.
Kanske att man väljer webb/molnlösningar men man överger sällan den största potentiella målgruppen som utvecklare om man vill kunna leva på sin produktion.
Sen tänkte jag på ett annat exempel och det är just dig själv. Musiken som du skapat lägger du upp på Spotify och som mp3-format. Sistnämnda kunde du ändrat till Ogg Vorbis som licensmässigt är bättre men mp3 stöds överallt istället.

Bara min åsikt kring utvecklardelen då förstås.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Squall Leonhart:

Fast de flesta utvecklare vill ju kunna leva på sitt arbete. Det ska mycket till innan man överger den största målgruppen av alla, framförallt när man pratar om företagsapplikationer (vilket även artikeln handlar om). Även om systemet är instängt kommer utvecklare välja det system som genererar störst målgrupp. Jämför med Playstation 2 där man spydde galla över hur drygt det var att utveckla mot, ändå har det bland det största spelbibliotek som existerat.
Kanske att man väljer webb/molnlösningar men man överger sällan den största potentiella målgruppen som utvecklare om man vill kunna leva på sin produktion.
Sen tänkte jag på ett annat exempel och det är just dig själv. Musiken som du skapat lägger du upp på Spotify och som mp3-format. Sistnämnda kunde du ändrat till Ogg Vorbis som licensmässigt är bättre men mp3 stöds överallt istället.

Bara min åsikt kring utvecklardelen då förstås.

En del i det du skriver går ju ut på att hålla användarna glada, annars kommer de inte förbli den största plattformen och då flyr utvecklarna också, så det hänger ihop.

Jag tycker att Microsoft som helhet har slutat med, eller i alla fall avvecklar dumheter ända sedan Nadella tog över. Om det finns ett direkt samband låter jag vara osagt men det känns så.

Angående din fråga om min musik så är MP3-filerna encodade med LAME som är öppen källkod, så jag tror inte det är problem med licenserna där. Sen är väl inte MP3 i sig bäst på något sätt men när jag började var det det som folk använde. Många MP3-spelare saknade stöd för OGG t. ex.

Det är också så att jag blir mer och mer pragmatiker med åren märker jag. Jag orkar inte krångla till tillvaron för mina principers skull längre.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag ignorerar det inte, jag löser det ju genom att köra ett script. Du sitter här och lägger dig i hur allvarligt jag bör tycka att ett problem är eller inte. Inser du inte det?

Du får naturligtvis ha dina åsikter, men du börjar mer och mer tassa in på att bete dig som om du är någon slaga auktoritet över vad andra får tycka och hur andra skall agera, det är obehagligt.

Det ger signalen att Microsoft lägger krut på den produkten de vill att folk skall köpa. Det är precis vad företag brukar göra. Inget konstigt med det.

En god idé om du ogillar det beteendet kanske vore att titta dig själv i spegeln? Allvarligt....

Finns väl vad jag vet inget specifikt att "den här åtgärden baseras på feedback-appen", men de skriver ju ibland "based on user feedback" och där är Feeback-appen den tydligaste kanalen.

Nej, men det kanske blir det när jag berättar att det är jättelätt att lösa med ett PS-script? Förstår inte din inställning att man inte ska få komma med förslag på lösningar på problem bara för att det enligt dig borde vara Microsoft som ska fixa det.

Om t. ex toaletten pajar hemma så kan man ju "spola" genom att hälla i en hink vatten, men du tycker man ska vänta med att skita tills fastighetsskötaren fixat toan då eller??

Sålänge resultatet blir att det står "genuine" och att produkten beter sig som en köpt produkt och kan få samma uppdateringar så blir det ju noll och ingen skillnad för användaren. Snacka om att hänga upp sig på småsaker.

Kontentan i det hela verkar vara att eftersom du inte delar min uppfattning att Windows 10 är överlägset bättre än Windows 7, och att de brister som faktiskt finns i 10:an går att åtgärda eller leva med, så ska jag vara tyst.... Ledsen, men det kommer inte hända.

Jättebra att du kan lösa problemet, men det är ett problem som inte skall finnas från första början, och det finns ingen logik i att försvara MS, bara för att man kan fixa det själv. Vi hade haft betydligt mindre problem om man slutade att bara acceptera saker och gå vidare och istället tog upp problemen med MS. Varför stör du dig på att folk kritiserar MS?

Bara för att jag påstår att en skara folk inte gillar dessa saker som MS gör med sitt OS får du obehag? Hur får du det till att jag är någon som stoppar åsikter i folks skallar och vill styra deras agerande? Helt ologiskt.

Bra exempel på din dubbelstandard, nu är det alltså okej att man försöker påtvinga för "Det är precis vad företag brukar göra". Ska vi gå efter vad företag (eller enskilda individer heller för den delen) brukar göra för att rättfärdiga handlingar så kan vi lägga ner hela konceptet med moral.

Dikterar jag vad du ska göra? Eller någon för den delen? Jag tycker du har en dålig attityd och jag påstår att en viss skara (inte specificerat hur stor) har en negativ åsikt om vissa saker med W10. Hur i hela helskotta får du det till att jag dikterar?

Vadå inte får komma med förslag? Det är inte ditt förslag jag har reagerat på, utan din attityd. Visst kan vi fixa många saker vi inte gillar i Windows, men vi ska fortfarande kunna kritisera MS för det. Vet inte hur många gånger i hur många olika formuleringar jag är tvungen att förklara det.

Jag påpekade bara att det inte är så att piratkopierade W7 versioner fick ett äkta W10 gratis, för så är det inte. Dock behöver man inte en "äkta" licens för att använda W10 fullt ut, vilket är helt logiskt eftersom MS vill att alla ska köra deras OS, även om det är gratis, eftersom, som sagt, har dom bytt strategi. Man måste vara bra ignorant om man tror att Microsoft bara är snälla som ger bort gratis operativsystem.

Windows 10 är bättre överlag, men inte överlägset bättre än 7an. I alla fall inte objektivt.

Permalänk
Medlem

Snubben säger ju inget nytt direkt, men det är ju helt klart ett desperat försök till att få företagen att hoppa på windows 10. Jag säger desperat, för vad ska man annars kalla det när man börjar snacka skit om sina egna produkter.

I dagsläget så finns det ingen anledning till att uppgradera OS på gammal hårdvara, bara nackdelar. Så windows 10 kan lugnt vänta tills nästa PC bygge, och med lite tur så funkar allt som det ska utan en massa flerskärmsbuggar och jidder med webcams och mikrofoner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Jättebra att du kan lösa problemet, men det är ett problem som inte skall finnas från första början, och det finns ingen logik i att försvara MS, bara för att man kan fixa det själv. Vi hade haft betydligt mindre problem om man slutade att bara acceptera saker och gå vidare och istället tog upp problemen med MS. Varför stör du dig på att folk kritiserar MS?

Bara för att jag påstår att en skara folk inte gillar dessa saker som MS gör med sitt OS får du obehag? Hur får du det till att jag är någon som stoppar åsikter i folks skallar och vill styra deras agerande? Helt ologiskt.

Bra exempel på din dubbelstandard, nu är det alltså okej att man försöker påtvinga för "Det är precis vad företag brukar göra". Ska vi gå efter vad företag (eller enskilda individer heller för den delen) brukar göra för att rättfärdiga handlingar så kan vi lägga ner hela konceptet med moral.

Dikterar jag vad du ska göra? Eller någon för den delen? Jag tycker du har en dålig attityd och jag påstår att en viss skara (inte specificerat hur stor) har en negativ åsikt om vissa saker med W10. Hur i hela helskotta får du det till att jag dikterar?

Vadå inte får komma med förslag? Det är inte ditt förslag jag har reagerat på, utan din attityd. Visst kan vi fixa många saker vi inte gillar i Windows, men vi ska fortfarande kunna kritisera MS för det. Vet inte hur många gånger i hur många olika formuleringar jag är tvungen att förklara det.

Jag påpekade bara att det inte är så att piratkopierade W7 versioner fick ett äkta W10 gratis, för så är det inte. Dock behöver man inte en "äkta" licens för att använda W10 fullt ut, vilket är helt logiskt eftersom MS vill att alla ska köra deras OS, även om det är gratis, eftersom, som sagt, har dom bytt strategi. Man måste vara bra ignorant om man tror att Microsoft bara är snälla som ger bort gratis operativsystem.

Windows 10 är bättre överlag, men inte överlägset bättre än 7an. I alla fall inte objektivt.

Jag tycker att det räcker att köra scriptet, för det löser mitt problem. Du sa att problem inte ska ignoreras, och jag håller inte med om att det är att ignorera dem att lösa dem. Jag har påpekat i Feedback-appen redan i "insider preview" statiet att jag tycker det är mycket bloat så det är ju inte som om jag har sagt att jag tycker att det är bra, jag bara menar att det går att lösa, och att det inte är något att hetsa upp sig för.

Du får såklart tycka att min attityd är dålig men det får stå för dig. Du verkar mer intresserad av principer än hur saker ser ut i praktiken så då är det inte konstigt att vi krockar. Jag ör rätt pragmatisk av mig, medans du verkar mer principfast och idealistiskt lagt.

Du säger ju också själv att 10:an är bättre överlag. Varför är det då fel att uppmuntra folk att byta?

Det är ingen universell sanning att Microsoft är på väg ått rätt eller fel håll, och den åsikten jag har är att de är påväg åt rätt håll när helheten vägs in, och då kommer det såklart också lysa igenom i mina foruminlägg. Om folk tycker att vissa saker är dealbreakers, och jag känner till en lösning på det så är det självklart att jag delar med mig av det.

Skulle det nu vara så att du tycker att jag får ha vilka åsikter jag vill och uttrycka dem hur jag vill så är det inget som märks på dina inlägg.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lordsqueak:

Snubben säger ju inget nytt direkt, men det är ju helt klart ett desperat försök till att få företagen att hoppa på windows 10. Jag säger desperat, för vad ska man annars kalla det när man börjar snacka skit om sina egna produkter.

Eftersom Microsoft har sett att Windows 10 stoppar verkliga attacker där Windows 7 misslyckas kan man nog närmast kalla det för snubbens skyldighet att informera om läget.

För vissa av Microsofts företagskunder är säkerhet mycket viktigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag tycker att det räcker att köra scriptet, för det löser mitt problem. Du sa att problem inte ska ignoreras, och jag håller inte med om att det är att ignorera dem att lösa dem. Jag har påpekat i Feedback-appen redan i "insider preview" statiet att jag tycker det är mycket bloat så det är ju inte som om jag har sagt att jag tycker att det är bra, jag bara menar att det går att lösa, och att det inte är något att hetsa upp sig för.

Du får såklart tycka att min attityd är dålig men det får stå för dig. Du verkar mer intresserad av principer än hur saker ser ut i praktiken så då är det inte konstigt att vi krockar. Jag ör rätt pragmatisk av mig, medans du verkar mer principfast och idealistiskt lagt.

Du säger ju också själv att 10:an är bättre överlag. Varför är det då fel att uppmuntra folk att byta?

Det är ingen universell sanning att Microsoft är på väg ått rätt eller fel håll, och den åsikten jag har är att de är påväg åt rätt håll när helheten vägs in, och då kommer det såklart också lysa igenom i mina foruminlägg. Om folk tycker att vissa saker är dealbreakers, och jag känner till en lösning på det så är det självklart att jag delar med mig av det.

Skulle det nu vara så att du tycker att jag får ha vilka åsikter jag vill och uttrycka dem hur jag vill så är det inget som märks på dina inlägg.

Du totalt missuppfattar min poäng eftersom du inte läser sammanhanget. Citerar mitt inlägg:

"Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det, det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg."

Microsoft vet inte om du vill ha programvaran eller ej, eller om du helt enkelt inte bryr dig om dom inte får klagomål eller någon feedback. Du behöver inte klaga om du inte vill men varför är det ett problem för dig att andra väljer att klaga på dessa saker?

Ja du har nämnt det, och du får vara pragmatisk, men låt mig och andra vara "principfast". Blir väldigt konstigt när du menar på att det är småsaker att klaga om och du inte orkar bry dig om sådant längre, medan du å andra sidan lägger tid på att försvara MS när folk har legitima klagomål (småsaker eller ej, dåligt är dåligt oavsett).

Därför att W10 inte är bättre på en subjektiv nivå för alla. Inte alltid jag väljer det objektivt bästa, för ibland har man egna preferenser. Jag hade kunnat skita totalt i om jag körde W7, 8 eller 10. Alla gör det jag vill göra lika bra, så 10an sitter jag med för det följer med datorn. Hade inte brytt mig ett skit om det var W7 eller 8 istället.

Tycker inte alls Microsoft är inne på rätt spår, med det sagt är dom bättre än för några år sedan.

Åsikt =/= attityd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Du totalt missuppfattar min poäng eftersom du inte läser sammanhanget. Citerar mitt inlägg:

"Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det, det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg."

Microsoft vet inte om du vill ha programvaran eller ej, eller om du helt enkelt inte bryr dig om dom inte får klagomål eller någon feedback. Du behöver inte klaga om du inte vill men varför är det ett problem för dig att andra väljer att klaga på dessa saker?

Ja du har nämnt det, och du får vara pragmatisk, men låt mig och andra vara "principfast". Blir väldigt konstigt när du menar på att det är småsaker att klaga om och du inte orkar bry dig om sådant längre, medan du å andra sidan lägger tid på att försvara MS när folk har legitima klagomål (småsaker eller ej, dåligt är dåligt oavsett).

Därför att W10 inte är bättre på en subjektiv nivå för alla. Inte alltid jag väljer det objektivt bästa, för ibland har man egna preferenser. Jag hade kunnat skita totalt i om jag körde W7, 8 eller 10. Alla gör det jag vill göra lika bra, så 10an sitter jag med för det följer med datorn. Hade inte brytt mig ett skit om det var W7 eller 8 istället.

Tycker inte alls Microsoft är inne på rätt spår, med det sagt är dom bättre än för några år sedan.

Åsikt =/= attityd.

Tack, jag letate efter det citatet men hittade det inte. Nu kanske vi äntligen kan komma frammåt!

Om vi bit för bit tar vad du skrivit får vi följande:

"Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det"

Fel, jag har skrivit i feedback-appen för att tala om för Microsoft vad jag tycker och löst problemet genom att ta bort bloaten med script. Jag ser inget problematiskt alls med detta förfarande, eller att rekomendera det till andra.

"det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg."

Ovan del av citatet är hela kärnan. Det är därifrån jag får att jag upplever det som att du anser dig ha allmängiltiga svar på vad som är rätt och fel väg för företag att gå och att du anser dig ha mandat att bestämma vad man ska och inte ska göra.

Jag tycker att det är en bra attityd att inte bli låst av problem på grund av sina principer. Det låter snarare som bristfälliga principer enligt min personliga värdegrund.

Ja, du kan lita på att jag kommer fortsätta hylla det jag tycker är bra med Microsoft, detta allderles oavsett din eller andras åsikter om det.

Sista biten i stycket har jag redan bemött. Vad du tycker att man ska göra och inte är endast din egen åsikt och jag gör precis så som det behagar mig, tack. Och sålänge bloatware går ta bort så håller jag inte med om att det är fel väg att gå för Microsoft. Det är bara så företag som vill tjäna pengar gör, och sålänge inte bloatwaren är fastsmetad på ett sätt som gör att man inte kan ta bort den, och påverkas negativt utav den, så är jag OK med den, eftersom jag kan ta bort den. Skulle ovan scenario däremot hända ( viket inte nuvarande utveckling tyder på så jag är inte särskillt nervös), så är jag den första att stå vid din sida och skrika på barrikaderna igen, efter att jag först lämnat mina synpunkter i feedback-appen förståss

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Tack, jag letate efter det citatet men hittade det inte. Nu kanske vi äntligen kan komma frammåt!

Om vi bit för bit tar vad du skrivit får vi följande:

"Skillnaden är att du bara accepterar skit för att du ändå kan ta bort det"

Fel, jag har skrivit i feedback-appen för att tala om för Microsoft vad jag tycker och löst problemet genom att ta bort bloaten med script. Jag ser inget problematiskt alls med detta förfarande, eller att rekomendera det till andra.

"det är ingen bra attityd. Hylla det som är bra med W10, gör det gärna du, men när något är ett problem så ska man inte bara ignorera det. Leder bara till att MS kommer fortsätta på fel väg."

Ovan del av citatet är hela kärnan. Det är därifrån jag får att jag upplever det som att du anser dig ha allmängiltiga svar på vad som är rätt och fel väg för företag att gå och att du anser dig ha mandat att bestämma vad man ska och inte ska göra.

Jag tycker att det är en bra attityd att inte bli låst av problem på grund av sina principer. Det låter snarare som bristfälliga principer enligt min personliga värdegrund.

Ja, du kan lita på att jag kommer fortsätta hylla det jag tycker är bra med Microsoft, detta allderles oavsett din eller andras åsikter om det.

Sista biten i stycket har jag redan bemött. Vad du tycker att man ska göra och inte är endast din egen åsikt och jag gör precis så som det behagar mig, tack. Och sålänge bloatware går ta bort så håller jag inte med om att det är fel väg att gå för Microsoft. Det är bara så företag som vill tjäna pengar gör, och sålänge inte bloatwaren är fastsmetad på ett sätt som gör att man inte kan ta bort den, och påverkas negativt utav den, så är jag OK med den, eftersom jag kan ta bort den. Skulle ovan scenario däremot hända ( viket inte nuvarande utveckling tyder på så jag är inte särskillt nervös), så är jag den första att stå vid din sida och skrika på barrikaderna igen, efter att jag först lämnat mina synpunkter i feedback-appen förståss

Om du nu gör det varför reagerar du på att andra klagar? Det är inte fel att klaga såvida det inte är falskt (exempelvis att man säger att en funktion inte finns när den gör det).

Väsentlig skillnad på att jag har tyckande om vad man ska eller borde göra (det har alla om allting) och att diktera. Du märker skillnaden genom tonen, dock aningen svårare i text än i tal.

Man behöver inte bli låst, som sagt tidigare finns det kompromisser. Sen så finns det just nu inte mycket för många som är till en viktig fördel med W10 jämfört med W7 eller W8. Det kommer först om några år när hårdvarustödet försvinner mer och mer för 7an, förhoppningsvis har Windows 10 blivit bättre då också eller så kanske ett nytt Windows släpps, trots att dom sagt att dom inte tänker göra det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Om du nu gör det varför reagerar du på att andra klagar? Det är inte fel att klaga såvida det inte är falskt (exempelvis att man säger att en funktion inte finns när den gör det).

Väsentlig skillnad på att jag har tyckande om vad man ska eller borde göra (det har alla om allting) och att diktera. Du märker skillnaden genom tonen, dock aningen svårare i text än i tal.

Man behöver inte bli låst, som sagt tidigare finns det kompromisser. Sen så finns det just nu inte mycket för många som är till en viktig fördel med W10 jämfört med W7 eller W8. Det kommer först om några år när hårdvarustödet försvinner mer och mer för 7an, förhoppningsvis har Windows 10 blivit bättre då också eller så kanske ett nytt Windows släpps, trots att dom sagt att dom inte tänker göra det.

Att klaga behöver inte vara fel om någonting är dåligt och inte går att fixa. Men det jag vänder mig emot är att folk ofta klagar som om det inte fanns någon lösning. Det går ju till och med att stoppa telemetrin med diverse program om man nu är orolig för det, men ändå sitter folk och klagar om övervakning, som om de tvingats leva med det. Jag kan bara få det till att man mycket väl vet om att problemen går att lösa, men att man medvetet låtsas som om det är panik och katastrof för att få folk som är "on the fence" mellan windows 7 och 10 att stanna på 7:an, och det är inte konstruktivt någonstans.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Du har inte fattat poängen, det handlar om att det är fel väg att gå av MS, och om du bara rycker på axlarna och menar på att man får finna sig i saker och ting och hålla käften, hur tror du egentligen att Windows kommer bli i framtiden?

Om det är det som är poängen kan även jag (precis som Ozzed påpekat) att du vrålar i fel forum. Det är i Feedback-appen du skall lämna dessa synpunkter.

Ärligt talat, efter att ha läst många av dina inlägg så känns det som att du har väldigt dålig koll på det nya Microsoft. Dom lyssnar och arbetar numera efter feedback-appen (men självklart har dom även egna milstolpar som skall hinnas med, så som 'Windows 10 on ARM'!).

Här kommer 2 fina features som bör tilltala även dig:

  • "Windows Remembers Which Built-in Apps You Don’t Want: When you uninstall built-in apps like Mail and Maps, they won’t automatically be reinstalled when you upgrade Windows. Windows will now respect your choice. You can always reinstall those apps from the Store, if you want them."
    (detta tack vare delta-uppdateringar som kommer efter att man installerat CU)

  • "More Control Over Windows Update - Windows Update will see some huge changes, with Microsoft adding options many Windows users have been begging for:

    - You can now pause updates for up to 35 days.
    - You can also choose to avoid driver updates when updating Windows, preventing Windows Update from messing with your drivers.
    - If you do have the Home edition of Windows 10, there is one helpful new change. You can now set up to 18 hours of the day as your Active Hours, so Windows 10 won’t restart for updates during those hours. Previously, the maximum was 12 hours. Windows Update also attempts to detect whether the PC display is being used for something—projecting, for example—before automatically restarting the PC.
    - A new Unified Update Platform makes Windows Update faster when searching for available updates. Microsoft expects the size of a new major update like the Anniversary Update or Creators Update should be about 35% smaller, leading to faster downloads and reduced data usage.
    - And finally, you can now set wired Ethernet connections as metered. This prevents Windows from automatically downloading updates and using other unnecessary data on a connection with limited data. This previously required a registry hack."

Med den sista punkten borde man alltså kunna skjuta på uppdateringar längre än 30:ish dagar men det är inget jag lovar :).
Sammanfattning: Glada nyheter - du slipper snart hålla dig längre!

Permalänk
Medlem
Skrivet av tattis:

Om det är det som är poängen kan även jag (precis som Ozzed påpekat) att du vrålar i fel forum. Det är i Feedback-appen du skall lämna dessa synpunkter.

Ärligt talat, efter att ha läst många av dina inlägg så känns det som att du har väldigt dålig koll på det nya Microsoft. Dom lyssnar och arbetar numera efter feedback-appen (men självklart har dom även egna milstolpar som skall hinnas med, så som 'Windows 10 on ARM'!).

Här kommer 2 fina features som bör tilltala även dig:

  • "Windows Remembers Which Built-in Apps You Don’t Want: When you uninstall built-in apps like Mail and Maps, they won’t automatically be reinstalled when you upgrade Windows. Windows will now respect your choice. You can always reinstall those apps from the Store, if you want them."
    (detta tack vare delta-uppdateringar som kommer efter att man installerat CU)

  • "More Control Over Windows Update - Windows Update will see some huge changes, with Microsoft adding options many Windows users have been begging for:

    - You can now pause updates for up to 35 days.
    - You can also choose to avoid driver updates when updating Windows, preventing Windows Update from messing with your drivers.
    - If you do have the Home edition of Windows 10, there is one helpful new change. You can now set up to 18 hours of the day as your Active Hours, so Windows 10 won’t restart for updates during those hours. Previously, the maximum was 12 hours. Windows Update also attempts to detect whether the PC display is being used for something—projecting, for example—before automatically restarting the PC.
    - A new Unified Update Platform makes Windows Update faster when searching for available updates. Microsoft expects the size of a new major update like the Anniversary Update or Creators Update should be about 35% smaller, leading to faster downloads and reduced data usage.
    - And finally, you can now set wired Ethernet connections as metered. This prevents Windows from automatically downloading updates and using other unnecessary data on a connection with limited data. This previously required a registry hack."

Med den sista punkten borde man alltså kunna skjuta på uppdateringar längre än 30:ish dagar men det är inget jag lovar :).
Sammanfattning: Glada nyheter - du slipper snart hålla dig längre!

Låter som små steg i rätt riktning, helt klart.

Tror ärligt att Win 10 kan bli bra, men det krävs en del jobb än. Att kunna börja få kontroll igen över uppdateringarna ser jag helt klart som viktigt steg. Att kunna sätta wired som metered var också en kritisk sak. Har haft släktingar som fick slut på sitt internet iaf två gånger under 2016 pga detta. Bara för att man har fast kabel, ändrar inte att de sitter på 3G modem, då inget annat finns.

Ang apparna hade jag hellre velat ha en "uninstall all apps permanently", men okej... slipper man iaf ha dem när man väl tagit bort dem så är det väl helt okej.

Sen är ju frågan hur bra det blir... och fungerar. Men det låter vi vara osagt

Permalänk
Skrivet av aholman:

Spelar ni bara dumma eller? Ni tror alltså MS jobbat på en uppdatering i nåt år och lägger till 0 uppdateringar för säkerhet. Inte en enda rad kod som förbättrar säkerheten. Ok☺

Du får nog ta och läsa inlägget jag svarade på en gång till. Eller 4 så förstår du kanske "problemet".

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av LAO:

Windows har aldrig varit säker...Nu ska de tvinga på en windows 10...Kör på windows 7 tills jag uppgraderar datorn då blir det Linux....

Linux / open source / Linux är väl inte bättre eller sämre än ex win 10?
https://techtalk.gfi.com/2015s-mvps-the-most-vulnerable-playe...

Skickades från m.sweclockers.com