Får inte CAT6 att funka över 100mbit?!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Får inte CAT6 att funka över 100mbit?!

Håller på o blir tokig! Har testat med CAT6 FTP och UTP, och hur ja än gör så vägrar kabeljäveln leverera över 100mbit (enligt nätverksinställningar) Va i helvete är det ja gör för fel!?!
Det är en helt vanlig rak kabel på ca 10m som går i kabelrör ner genom 2 våningar i villan, och skiten vägrar funka?!
Kopplingarna är CAT6, kablarna (ja har provat 2 olika) är CAT6 men likförbannat reggas den inte som 1 gbit iaf?!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

Störningar från starkström?
Fel i något uttag som kablarna ansluts till (skadade pins eller smuts)?
Skada på kablagen (låter osannolikt eftersom det gäller båda).
Fungerar det om du kopplar direkt på samma våningsplan mellan enheterna?

Det är lite svårt att gissa eftersom du inte angett vad som ska anslutas?

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Registrerad
Maj 2006

Osannolikt att det är kabeln som är problemet. Har du uteslutit både nätverkskort och router/switch?

“Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”
- Arthur C. Clarke

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Om du får en 100Mbitlänk beror det ofta på att bara 2 par i kabeln fungerar (får kontakt), det har sällan med kabeln att göra utan beror nästan uteslutande på kontakterna, så kolla upp allt som har med kontakterna och deras anslutning mot kabeln att göra.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Jag har naturligtvis testat kabeln..

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Mar 2010

Vad sitter det i andra ändarna? Har du autosense på i båda? Vad händer om du kör manuellt i ena och auto i andra?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av widL:

Osannolikt att det är kabeln som är problemet. Har du uteslutit både nätverkskort och router/switch?

Ja, nätverkskortet är uteslutet eftersom det samma gäller mellan router och fiberdosa, den visar att det är en 100 genom att LED-en är orange, detta uppstår inte när jag kopplar in mig direkt på fiberdosan med en kortare kabel och samma dator som nämnts i TS, då får jag 1gbit.
Jag har testat med 3 olika typer av kontakter också och 2 olika typer av crimptänger...det är helt jävla stört rent ut sagt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

@studiox_swe:

I ena änden sitter en fiberconverter från BBB, i andra änden en Technicolor 799

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

BBB har väl bara satt porten till 100 helt enkelt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av Spiffman:

BBB har väl bara satt porten till 100 helt enkelt?

Det kan dom inte gjort eftersom porten levererar 1gbit med en annan kabel som inte går i väggen..?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Idiotisk fråga egentligen men ordningen av kablarna kan väl knappst ha någon betydelse? Så länge det är identiskt i båda ändarna..? desperationsfråga, ja vet

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västkusten
Registrerad
Dec 2014

Kanske en dum fråga, men vilken ordning har du kopplat ledarna?

E: såg ditt senaste inlägg nu: det viktigt att du har rätt ordning på dem, annars går det långsamt

MBP | Hackmac | TH-X00 PH/Mojo | Några tangentbord

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Kabel + kopplingarna funkar.
Att du skulle bli utstörd pgr av starkström/magnetfält är inte så troligt på så kort sträcka och skulle du mot all förmodan linda nätverkskabeln runt en starkströmstransformator så skulle du nog ha betydligt större problem

Gissningsvis,
1. Du passerar en nätverks enhet som bara hanterar 100mbit (switch eller liknande).
2. Kopplar du dator till dator och den ena enheten inte hanterar att vända på kabelparen (Auto MDI-X) så kan du råka ut för att bara det ena paret används vilket gör att du effektivt får en kabel anpassad för max 100mbit personligen så har jag inte råkat ut för detta på många år nu men när jag skiftade 3 företag till cat5 så dök detta upp som ett problem på lite äldre enheter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västkusten
Registrerad
Dec 2014

MBP | Hackmac | TH-X00 PH/Mojo | Några tangentbord

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av Khers:

Kanske en dum fråga, men vilken ordning har du kopplat ledarna?

E: såg ditt senaste inlägg nu: det viktigt att du har rätt ordning på dem, annars går det långsamt

Det är det här ja inte får ihop, vilken ordning det är på dom, borde inte rent krasst göra nån skillnad så länge det är exakt samma på båda sidorna..eller?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västkusten
Registrerad
Dec 2014

@dj_aleks: Nej, det trodde jag också när jag själv gjorde samma fel. Jag kan inte säga att jag förstår precis varför det är så, men jag kan tänka mig att det har att göra med signalbalansering i kabeln, dvs att signalerna stör varandra om man kopplar de likfärgade paren bredvid varandra hela vägen.

MBP | Hackmac | TH-X00 PH/Mojo | Några tangentbord

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Testa att byta ut dom små kablarna från dina kontakter till enheterna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av Khers:

@dj_aleks: Nej, det trodde jag också när jag själv gjorde samma fel. Jag kan inte säga att jag förstår precis varför det är så, men jag kan tänka mig att det har att göra med signalbalansering i kabeln, dvs att signalerna stör varandra om man kopplar de likfärgade paren.

Jag gör som du säger och crimpar om enligt standard!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gotland
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av dj_aleks:

Det är det här ja inte får ihop, vilken ordning det är på dom, borde inte rent krasst göra nån skillnad så länge det är exakt samma på båda sidorna..eller?

Ja, det gör skillnad. Du måste koppla rätt i båda ändarna!

Seså:

1. vit/orange
2. orange
3. vit/grön
4. blå
5. vit/blå
6. grön
7. vit/brun
8. brun

https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/k...

Allt annat blir pannkaka!

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av dj_aleks:

Idiotisk fråga egentligen men ordningen av kablarna kan väl knappst ha någon betydelse? Så länge det är identiskt i båda ändarna..? desperationsfråga, ja vet

Jo ordningen är kritisk för funktionen, det är en balanserad förbindelse över partvinnade kablar, partvinningen är extremt viktig och rekommendationen är att man inte får splitta ett par på en längre sträcka än 12mm för att kunna garantera funktionen.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

keystone 568b <3

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Fyfan....va...jag..är...korkad........

Naturligtvis fungerar det fläckfritt...
SUCK! Tack alla, ja tar o stoppar huvudet i skämskudden

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av dj_aleks:

Det är det här ja inte får ihop, vilken ordning det är på dom, borde inte rent krasst göra nån skillnad så länge det är exakt samma på båda sidorna..eller?

Som andra säger, ordningen är viktig.

Anledningen är att paren är tvistade för att motverka sin egen störning. Och pga äldre standarder så är paren på tråd 1-2 och 3-6 sen kommer par 3 på 4-5 och 7-8, och om du kopplar bara "rakt över (1-2)-(3-4)-(5-6)-(7-8) så kommer ju tråden i 3an och 6an att störa ut signalen i 4 och 5, samt de i sig stör tillbaka då nätverkskortet förväntar sig paren på annat sätt.

Denna tvistning har varit kritisk sedan Cat 5 tom, så den går ner till 100Mbit för den då inte får störningar (då 4-5 inte används).

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av Paddanx:

Som andra säger, ordningen är viktig.

Anledningen är att paren är tvistade för att motverka sin egen störning. Och pga äldre standarder så är paren på tråd 1-2 och 3-6 sen kommer par 3 på 4-5 och 7-8, och om du kopplar bara "rakt över (1-2)-(3-4)-(5-6)-(7-8) så kommer ju tråden i 3an och 6an att störa ut signalen i 4 och 5, samt de i sig stör tillbaka då nätverkskortet förväntar sig paren på annat sätt.

Denna tvistning har varit kritisk sedan Cat 5 tom, så den går ner till 100Mbit för den då inte får störningar (då 4-5 inte används).

Det va ungefär där nångång ja tog mitt CCNA (ironiskt nog)..de e bara att skämmas o lära om sig..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av dj_aleks:

Det va ungefär där nångång ja tog mitt CCNA (ironiskt nog)..de e bara att skämmas o lära om sig..

Lugnt vi alla gör misstag. Satt 1 timme o felsökte en dator som vägrade starta... visade sig att 12V CPU ATX kabeln inte var ansluten.

Alla har vi våra "*facepalm* dagar"