Permalänk
Medlem

Bygge av workstation

Håller på med ett bygge för eget bruk. För bildhantering (primärt Photoshop), ArcGIS, apputveckling och eventuellt en del redigering av film. Tar tacksamt emot förslag och åsikter på nedanstående specifikation och konfiguration. Allt är inhandlat redan (en del delar är sedan tidigare) men jag kan köpa på mig mer om det gör avsevärd skillnad. Hastighet och redundans på lagringen där den aktiva delen av bilddatabasen kommer att ligga är absolut viktigast. Behöver också en ny SDkortsläsare, funderar på något internt då det är smidigt att ha det ur vägen.

Chassi: Corsair Carbide 100R Silent Edition
PSU: Corsair Builder Series CX600 V2
Moderkort: ASUS Prime H270M Plus
CPU: Intel Core I5 7600 3.5GHz Kaby Lake
RAM: Crucial Ballistix Sport LT DDR4 2 x 8 GB
HDD System: Toshiba OCZ TL100 240 GB
SSD Cache för lagringsdiskar (mha Intel RST): 128GB M.2 PCI Express 3.0 x4
HDD Lagring: 2 x 3 TB Western Digital Purple RAID 1 eventuellt 3 x 3 TB i RAID 5
Grafik: PNY Nvidia Quadro K2200 Grafikkort 4 GB
DVD: ASUS DRW-24D5MT Retail
OS: Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
NIC: 4 x 1 GB (ska aggregeras, har nätverkslagring som backup)

Permalänk
Vila i frid

Spendera inget alls på intern raid'ning annat än möjligen RAID-0 dvs för att maximera interna hastigheten. När nätaggregatet till slut får fnatt och torskar alla interna diskar med 220 volt (been there, done that) har du ingen glädje från någon form av RAID. Viktigast är att se till att backupen inte kan crypto-kapas, dvs instruera NAS'en att backa upp din dator och inte tvärt om, helst i flera versioner. Låt inte backupen vara monterad som enhetsbokstav på din dator.

Permalänk
Medlem

@hasenfrasen: Tack för svar. Har själv råkat ut för att alla interna diskar gått hädan vid ett tillfälle men lite extra redundans skadar ju inte. Det du nämnde om NAS:en var intressant dock, inget jag reflekterat över. Tänkte mappa upp den som vanligt men det får jag nog se över.